Kuinka ratkoa mahdottomia ongelmia

umpikuja2

Onko elämässäsi jonkin tilanne tai ongelma, joka tuntuu mahdottomalta ratkaista? Huomaatko kerta toisensa jälkeen (alhaisessa mielentilassa) kyllästyväsi tai hermostuvasi johonkin elämässäsi olevaan asiaan?

Minä huomaan usein väsyneenä kokevani yhden tietyn asian elämässäni ongelmana. Eilen illalla se tuntui niin erityisen mahdottomalta ongelmalta että aloin avautua aiheesta läheisilleni.

Lähtökohtanani on se, että en kirjoita, soittele, meilaa tai tekstaa jos olen huonolla tuulella. Miksi? Koska mielialan noustua joudun yleensä vastuuseen sanoistani — pyytelemään anteeksi tai selittelemään käytöstäni. Pahimmillaan avautuminen johtaa siihen, että alan puolustella ja oikeuttaa tekojani, vaikka samaan aikaan tiedän syvällä sisimmässäni tekeväni väärin.

Tänä aamuna mielialani on korkeampi. Ei niin korkea että yöllä päähän ottanut asia ei näyttäisi lainkaan ongelmalta, mutta niin korkea, että muistan miten olen aiemmin löytänyt ratkaisun vähintään yhtä mahdottomalta tuntuvissa tilanteissa.

SIllä hetkellä kun olet epätoivon kuilussa, näistä ideoista ei ole iloa. Kokeile käyttää niitä vasta kun tunnet olosi kohtuullisen rauhalliseksi, rennoksi, kevyeksi ja avaraksi.

Tähän tilaan päästäksesi sinun pitää vain odottaa. Sisäinen järjestelmäsi palauttaa sinut takaisin mielenrauhaan ennemmin tai myöhemmin — ilman että teet mitään.

1. Määrittele mitä haluat tuntea asian suhteen

Tärkeämpää kuin määritellä ongelma, on miettiä mitä oikeasti haluan tuntea asian suhteen. Loppujen lopuksi tavoittelen aina jotain tunnetta — jonka uskon ratkaisun minulle tuottavan.

Jos lähden miettimään mikä on ongelma, todennäköisesti ajaudun äkkiä vain syvemmälle alhaiseen mielentilaan, jossa aivoni toimivat huonommin.

Jos esimerkiksi koet viisi ylimääräistä kiloa ongelmaksi, saatat oikeasti toivoa, että tuntisit itsesi kauniiksi, seksikkääksi ja itsevarmaksi.

Kun tiedät mitä tunnetta haluat kokea, kirjoita se vaikka lapulle, jotta muistat mikä on tärkein päämääräsi.

2. Tunnista että tunnet vain ajattelusi

Koemme vain ajattelumme. Jos ajattelet olevasi itsevarma, tunnet olevasi itsevarma. Jos ajattelet että ”olen epäseksikäs läski”, koet olevasi epäseksikäs läski — vaikka samaan aikaan puolisosi mielestä voit olla maailman seksikkäin kurvikaunotar.

Joskus sen huomaaminen että kokemamme tunne on seurausta siitä, mitä satumme ajattelemaan asioista ja tapahtumista — eikä suoraan itse asioista ja tapahtumista — saattaa poistaa koko ongelman.

Esimerkiksi kun oivalsin että voin tuntea itseni seksikkääksi vain ajattelemalla miltä tuntuu olla seksikäs, ratkaisin kertaheitolla ongelman, joka oli vuosien ajan tuntunut täysin mahdottomalta ratkaista.

Kyllä, tämä on ”helpommin sanottu kuin tehty” -henkinen ratkaisu, mutta toimiessaan ehdottomasti nopein ja vapauttavin.

Se ei tarkoita sitä, ettetkö voisi ratkaista käytännön ongelmia — eli esimerkiksi laihduttaa. Nähtyäsi että ahdistus seuraa ajatuksesta, ei ongelmasta, voit suhtautua ongelmaan kylmän rationaalisesti ja sitä kautta löytää helpommin ratkaisun.

3. Miten ratkaisisit asian jos sinulla ei olisi tunteita?

Oman kokemukseni mukaan monet ongelmat tuntuvat mahdottomalta siksi, että olen tehnyt niistä tunneasioita. Koska pelkään tiettyjen ratkaisujen tuottavan tiettyjä tunteita, en uskalla edes miettiä niitä. Samaan aikaan unohdan, että tapahtui mitä tapahtui, tunnen joka päivä hyvää ja huonoa oloa. 

Voit kokeilla seuraavia konsteja saadaksesi tunteettoman näkökulman ongelmaasi:

  • Kuvittele että olet tunteeton robotti, joka arvioi tilannetta kylmien faktojen perusteella.
  • Kuvittele että tämä on ystäväsi ongelma — miten ratkaisisit sen?
  • Kuvaile ystävällesi tilanteesi ja pyydä häntä ratkaisemaan se puolestasi.

Todennäköisesti tätä kautta voit löytää kaikenlaisia ratkaisuvaihtoehtoja ongelmaasi. Ehkä jokin niistä näyttää niin houkuttelevalta, että otat sen välittömästi käyttöön.

Jos mitään ideoita ei synny tai esiin tulleet ratkaisuvaihtoehdot eivät miellytä sinua, jäljellä on yksi vaihtoehto.

4. Hyväksy että tilanne on mahdoton ratkaista juuri nyt

Jos et pysty näkemään kristallinkirkkaasti että koet vain oman ajattelusi, et löydä ratkaisuvaihtoehtoja edes silloin kun mietit asiaa tunteettomasti tai esiin tulleet vaihtoehdot eivät miellytä sinua, silloin paras vaihtoehto on hyväksyä tilanne.

Tilanteen hyväksyminen ei tarkoita sitä, ettetkö voisi myöhemmin löytää siihen ratkaisua — ainoastaan sitä, ettet haaskaa enempää aikaa asian kanssa tappelemiseen.

Todellinen ongelmamme ei ole se, että koemme jonkin tilanteen mahdottomaksi vaan se, että siitä huolimatta tunnemme että siihen pitäisi tai olisi pitänyt löytyä ratkaisu.

Kun hyväksymme että jonkin asian muuttaminen on mahdotonta, voimme alkaa etsiä uusia ratkaisuja sen ympäriltä. 

Kysy itseltäsi:

Miten voin ja haluan järjestää kokonaistilanteen parhaalla mahdollisella tavalla vaikka tämä yksi asia ei muutu miksikään?

Ja:

Voinko antaa itseni kokea haluamaani tunnetta, vaikka tämä yksi asia ei muutu miksikään?

Minun ongelmani tuntuu yhä mahdottomalta ratkaista miellyttävällä tavalla. Onneksi ainakin nyt näen, että vaikka se voi tarkoittaa ettei tähän asiaan ole optimaalista ratkaisua, se voi myös tarkoittaa sitä, ettei sellaista vain ole juolahtanut vielä mieleen.

Haluatko nähdä enemmän mokailevasta, alhaisen mielentilan vietävissä olevasta ja mahdottomilta tuntuvien ongelmien kanssa kamppailevasta puolestani? Liity kutri.net:in VIP-jäseneksi ja tsekkaa VIP-puolella varsinkin Iholla-henkiset Kutrin äitiyspäiväkirja -videot.

Kuvan lähde: Sxc.hu / John Nichols

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Kuinka ratkoa mahdottomia ongelmia”

  1. reetta karjalainen

    Mulle oli tosi hyödyllinen ajatus siitä että miksi kaiken olisi oltava tunneasioita…teen parhaillaan suurta tutkintoon liittyvää työprojektia joka on aika väsyttävä ja piiiitkä, ja huomaan että kirjoittamisesta ja muusta työhön liittyvästä on tullut tunneasioita. Nyt koetan suhtautua työntekoon rationaalisemmin. Myöskin kokeilin henkilökohtaisen elämän alalla olevaan parisuhdehommaan sitä, että erään häiritsevän jutun kohdalla kirjoitin, mitä oikeastaan haluaisin tuntea ko. jutun suhteen ja se selkeytti ajatuksia. Eli kiitti!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top