Liikunnan ilo

Löydä uudestaan liikunnan ilo

eli miten voit nauttia enemmän liikunnasta

Jos haluat muuttua sohvaperunasta sporttiseksi, sinun kannattaa aivan ensimmäiseksi keskittyä liikunnan ilon löytämiseen.

Lapsena liikunta oli luonnollinen osa elämääni. Kiipeilimme sisarusteni kanssa puissa ja kallioilla (ja silloin kun äidin silmä vältti myös talon katolla…), rakensimme majoja, samosimme metsissä, polkupyöräilimme, hiihdimme, luistelimme ja ratsastimme. Vielä ala-asteella rakastin liikuntaa. Pesäpallo ja jalkapallo olivat lempilajejani.

Kaikki muuttui kun siirryin yläasteelle. Kehossani tapahtuvat muutokset saivat minut tuntemaan itseni kömpelöksi. Kehitin kauhean alakroppakompleksin eli häpesin pyöristyneitä muotojani. Ennen kaikkea yritin peittää kasvoilleni ryöhähtänyttä aknea niin paksulla meikkikerroksella, että sen laittamiseen meni 45 minuuttia. Koska en todellakaan halunnut näyttäytyä alasti suihkutiloissa muille eikä meikin vaihtaminen kesken päivän tullut kyseeseen, tein kaikkeni etten olisi joutunut hikoilemaan tunneilla. Sen lisäksi koin jatkuvia huonoudentunteita koska tunsin olevani pulskempi ja kömpelömpi kuin muut. Pian liikunta yhdistyi mielessäni häpeän ja epäonnistumisen tunteisiin.

Keksittyäni että olen liian lihava, aloin harrastaa liikuntaa vain ja ainoastaan laihtuakseni. Niinpä aina liikunnan aloitettuani rehkin hullun lailla saadakseni mahdollisimman nopeasti tuloksia — joita ei koskaan ehtinyt tulla kun jo lopetin liikkumisen.

Vasta Kutri kuntoon -projektini myötä tajusin muuttaa suhdettani liikuntaan. Aloin etsiä — ja löytää — liikunnan iloa 10-15 minuutin aamulenkeiltä. Alkuun vain kävelin musiikkia kuunnellen, mutta vähitellen innostuin lisäämään lenkkeihin 15 sekunnin juoksuspurtteja. Aloin myös kiinnittää liikkuessani huomiota siihen, miltä liikunta tuntui kehossani: miten vahvoilta lihakseni tuntuivat, miten ihanalta raikas tuuli tuntui kasvoillani.

Ajan myötä löysin lisää lajeja, jotka tuottavat minulle nautintoa jo liikunnan aikana, eivätkä vasta sen jälkeen — tai kuukausien harrastamisen jälkeen.

Aloita liikuntaharrastus liikunnan ilon etsimisellä

Jos sinulla on liikunnan ilo hukassa, suosittelen että ennen kuin edes mietit liikunnan laihduttavuutta tai tehokkuutta, panostat pelkkään liikunnan ilon ja nautinnollisuuden löytämiseen. On parempi että liikut vartin päivässä vuoden ajan kuin tunnin päivässä kuukauden ajan.

Aloita liikunnan ilon etsiminen kokeilemalla vain sellaisia lajeja joista pidät ja liiku tasan tarkkaan vain niin kauan kuin sinua huvittaa — vaikka aluksi vain viiden minuutin ajan kerrallaan. Lupaa itsellesi jo liikunnan alussa että voit lopettaa liikkumisen heti kun siltä tuntuu. Hyvällä tuurilla alkuun päästyäsi jaksat jatkaa pidempään kuin alunperin ajattelit.

Keskitä huomiosi liikunnan nautinnollisuuteen — eli niihin asioihin, jotka valitsemassasi lajissa tuntuvat erityisen hyvältä.

Eräitä helppoja lajeja liikunnan ilon löytämiseksi

Kävely on helppoa ja halpaa. Valitse kävelyreitiksi mahdollisimman inspiroiva reitti. Joku voi nauttia eniten metsässä samoilusta kun taas jollekin toiselle ostoskadulla tai -keskuksessa maleksiminen voi olla hyvä tapa päästä kiinni liikuntaan. Nauti siitä, miten hyvältä raitis ilma tuntuu kasvoilla ja keuhkoissa. Jos kävely tuntuu liian tylsältä, kuuntele kävellessäsi musiikkia, podcasteja podcasteja eli eräänlaisia ”nettiradiolähetyksiä” tai äänikirjoja.

Kun peruskävely alkaa sujua, voit kokeilla lisätä tehoa treeniisi esimerkiksi lyhyillä 10-20 sekunnin juoksupyrähdyksillä tai kokeilemalla sauvakävelyä.

Tanssi kuluttaa kaloreita ja on hauskaa. Voit mennä tanssimaan tanssitunneille tai kavereiden kanssa johonkin yökerhoon, mutta ihan yhtä hyvin tanssia voi harrastaa kotona. Itse tanssin kaikkein mieluiten yksin hämärässä huoneessa peilin edessä kuunnellen mp3-soittimesta minua inspiroivaa musiikkia.

Tanssilliset aerobictunnit kuten latinobic tai zumba voivat olla oiva tie liikunnan iloon niille, jotka tykkäävät ohjatusta liikunnasta. Tällöinkin tärkeintä on muistaa että on paljon tärkeämpää nauttia liikunnasta kuin tehdä askelkuviot täsmälleen oikein tai tanssia edes yhtä hyvin kuin muut.

Eri pelikonsoleille on olemassa tanssimatto-pelejä, joilla hyppiessä aika kuluu ja hiki lentää pisteitä kerätessä. Sopii erityisesti kilpailuviettisille liikunnanharrastajille.

Venyttely ei ehkä kuluta kauheasti kaloreita, mutta voi olla hyvinkin nautinnollinen tapa löytää uudelleen yhteys omaan kehoon — ainakin jos osaa olla kauhistelematta miten jäykkään kuntoon on päässyt.  Ota tavaksesi venytellä esimerkiksi televisiota katsoessasi.

Takaisin lapsuuteen

Leikki ei ole vain lasten työtä. Jos et kehtaa pyytää tai saa aikuisia leikkimään kanssasi esimerkiksi hippaa, hankkiudu lasten seuraan. Hipan lisäksi esimerkiksi kuperkeikkojen heittäminen ja lapsen pyörittäminen käsistä kiinni pitäen ovat hauskoja tapoja kuluttaa kaloreita. Samalla lapsen riemu voi tarttua sinuunkin.

Toinen vaihtoehto on miettiä mistä lajeista nautit lapsena tai nuorena. Moni meistä tykkäsi lapsena polkupyöräilystä, uimisesta, luistelusta ja hiihtämisestä. Tätä nykyä on tarjolla myös omia ryhmiä niin ratsastusta, telinevoimistelua kuin balettia vuosien tauon jälkeen uudelleen aloittaville aikuisille. Tai ehkä voisit perustaa tuttujen kanssa pesiskerhon tai oman futisjoukkueen?

Kokeile jotain ihan uutta ja hullua

Parkour voi olla haastava mutta hauska uusi harrastus niille, jotka nauttivat lapsena kiipeilystä. Parkourissa tavoitteena on liikkua kaupunkimaisemassa mahdollisimman jouhevasti esimerkiksi hyppimällä kirjaimellisesti seinille.

Tankotanssi on kaikista kokeilemistani lajeista absoluuttisesti fyysisesti kipein, mutta omassa haastavuudessaan myös kaikkein kiehtovin. Ainakin näin aluksi lajista on kyllä seksikkyys kaukana.

Akrobatia on yksi hauskalta kuulostava variaatio haastavista ja monipuolisista liikuntalajeista, joissa kroppa on kovilla.

Itsepuolustus- ja taistelulajit kuten karate, judo, kickboxing ja kungfu sekä kuntonyrkkeily sopivat myös naisille. Itse olen halunnut jo pidempään kokeilla esimerkiksi Krav Magaa.

Capoeira on alunperin taistelulaji, mutta nyttemmin lähinnä liikunta- ja esiintymislaji.

Jos miehesi harrastaa esimerkiksi motocrossia tai enduroa, miksi et hommaisi omaa pyörää ja lähtisi hänen kanssaan radalle.

Muita lajeja, jotka voivat auttaa liikunnan ilon ja nautinnon löytämisestä

Pilates kuuluu top kolme lempilajeihini. Se ei ole yhtä rankkaa kuin esimerkiksi astanga-jooga, mutta tekee oikein tehtynä keholle ihmeitä. Nautin pilateksen rauhallisesta rytmistä ja siitä, miten hyvältä se tuntuu kehossani.

Chi Kung ja Tai Chi ovat rauhallisia kehon hallintaa parantavia lajeja, jotka sopivat rankempaa liikuntaa kaihtaville.

Joogaa on nykyään tarjolla montaa eri lajia. Itse en saanut astangajoogasta eli niin sanotusta voimajoogasta ainakaan ekoilla kerroilla minkäänlaisia kicksejä. Löysinkin joogan ilot vasta Jenkeissä, jossa joogatunneilla oli rennompi meininki kuin Suomessa käymälläni kurssilla ja joilla esimerkiksi soitettiin inspiroivaa taustamusiikkia. Hatha-jooga on lempeämpää venyttelyhenkistä joogaa, hot joogaa ja bikram joogaa harrastetaan tavallista lämpimämmässä salissa kun taas kundalini joogassa vatkataan selkärankaa ja lauletaan erilaisia mantroja.

Napatanssi tekee hyvää niin kehonkuvalle kuin lantion liikkuvuudelle.

Melominen, soutaminen, purjelautailu ja surffaus ovat loistavaa liikuntaa veden ääressä.

Liikunnanilon lisääminen muihin lajeihin

Kuten jo aiemmin totesin, sopiva treenimusiikki voi lisätä huomattavasti liikunnan mielekkyyttä ja iloa.

Treenitahdin ja treenien keston vaihtaminen voi tuoda uutta puhtia tylsäksi muuttuneeseen treeniin. Voisitko esimerkiksi juosta hitaammin pidempiä lenkkejä kuin tavallisesti tai nopeammin lyhyempiä lenkkejä? Tai tehdä intervallitreenejä eli lisätä tavalliseen kävely- tai juoksulenkkiin nopeampia pyrähdyksiä?

Punttisalilla voit vastaavasti lisätä painoja ja lyhentää sarjoja tai keventää painoja ja pidentää sarjoja. Tai kokeilla esimerkiksi liikkeiden vuorottelua niin, että esimerkiksi teet ensin yhden sarjan jalkaprässissä ja heti perään yhden sarjan penkkipunnerrusta, jonka jälkeen lepäät hetken, ennen kuin teet taas yhden sarjan jalkaprässiä ja yhden sarjan penkkipunnerrusta.

Kun olet löytänyt taas liikunnan ilon, voit yrittää varovasti laajentaa sitä muihinkin lajeihin. Liikunnan ilon jälkeen tärkeintä on saada liikuntaharrastus säännölliseksi ennen kuin alat edes miettiä liikunnan monipuolisuutta tai tehokkuutta.

Kutri.net > Liikunta > Liikunnanilo

Alkuun

Päivitetty:

28.10.2011 16:39

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top