1. Miten pääsen tekoälyn käyttämisen alkuun?

Tekoäly on ollut viime aikoina paljon esillä, mutta monelle se saattaa olla vielä hieman epäselvä käsite. Uudessa podcastisssani ja tässä ensimmäisestä osasta tiivitetyssä blogikirjoituksessa pyrin avaamaan tekoälyä ja sen käyttöä mahdollisimman kansantajuisesti ja käytännönläheisesti.

Tavoitteenani on, että kuka tahansa voisi saada tekoälystä iloa ja hyötyä sekä uskaltautuisi kokeilemaan sitä.

Mitä tekoälyllä tarkoitetaan?

Kun puhumme tekoälystä, tarkoitamme käytännössä erilaisia tietokoneohjelmia, jotka tekevät ”älykkäänä” pitämiämme asioita.

Samalla lailla kun meillä on erilaisia tietokoneohjelmatyyppejä (taulukkolaskentaohjelmat, tekstinkäsittelyohjelmat, sähköpostiohjelmat jne.), meillä on erilaisia tekoälytyyppejä (esim. tekstiä tuottavat tekoälyt, kuvaa tuottavat tekoälyt, puhetta ja musiikkia tuottavat tekoälyt jne.).

Samalla lailla kun meillä on esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmia (Microsoft Word, Google Docs, Apple Pages jne.), kussakin ”tekoälyryhmässä”, on myös erilaisia tekoälyjä (esim. ChatGPT, Gemini, Claude, Llama ovat ensisijaisesti tekstiä tuottavia tekoälyjä).

Tekstiä tuottavat tekoälyt ja niiden toimintaperiaate

Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti tekstiä tuottavat tekoälyt, kuten ChatGPT. Nämä tekoälyt on opetettu ymmärtämään ja tuottamaan tekstiä.

Tekstiä tuottavia tekoälyjä kutsutaan myös:

  • Laajoiksi kielimalleiksi (englanniksi large language models)
  • Generatiivisiksi tekoälyiksi (GenAI), koska ne generoivat eli tuottavat tekstiä

Laajojen kielimallien koulutusprosessi etenee pääpiirteissään seuraavasti:

  1. Tekoäly lukee suuren määrän tekstiä (eli esimerkiksi Amazonin tuotearvioita kuten ChatGPT).
  2. Ihmiskouluttajat antavat palautetta tekoälyn vastauksista (oikein/väärin), kunnes tekoäly alkaa vastata etupäässä oikein.
  3. Tekoälylle syötetään lisää materiaalia luettavaksi (”kaikki Internetissä”).
  4. Tekoälylle esitetään vaikeampia kysymyksiä.
  5. Tekoälylle annetaan esimerkkejä oikeista vastauksista

Ajan myötä Tekoäly oppii arvaamaan entistä paremmin mikä on todennäköisin vastaus (eli jatko) sille annettuun tekstiin (komento eli prompti).

Tekstiä tuottavien tekoälyjen toiminta perustuu siis sanojen välisten yhteyksien tunnistamiseen ja todennäköisyyksien laskemiseen, ei varsinaiseen ymmärrykseen tai tietoon.

Miten laajat kielimallit toimivat kuin Kylli-täti?

Jos menet kokeilemaan ChatGPT:tä eli kirjoittamaan viestin chattiruuttiin, voit aloittaa vaikka tervehtimällä sitä (”Moi!”) ja se vastaa sinulle kuin ihminen (”Moi! Miten voin auttaa sinua tänään?”).

Jos kysyt siltä vaikkapa ”Mitä on rakkaus?”, se alkaa saman tien pohtia rakkauden merkitystä kaikkein yleisimmistä näkökulmista.

Voit myös pyytää ChatGPT:tä keksimään merkityksiä itse keksimällesi sanalle, kuten vaikkapa ”brbsbs”. Koska tekoäly ei ole koskaan kuullut tuota sanaa, se miettii, mikä olisi todennäköisin selitys sanalle ja alkaa sitten suoltaa tekstiä sen perusteella. Vähän niin kuin vanhojen lastenohjelmien Kylli-täti, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo. 😅

(Avaan podcast-osassa enemmän tätä Kylli-täti vertausta.)

Googlen hakukone sen sijaan toimii enemmän kuin kirjastonhoitaja. Jos kysyt siltä ”Mitä on rakkaus?”, se etsii sinulle sivustoja, joissa rakkaus mainitaan ja joita ihmiset ovat useimmiten katsoneet. Nämä ovat oikeita, olemassa olevia sivuja – toisin kuin ChatGPT:n ja muiden kielimallien vastaukset (ellei niillä ole käytössä hakutoimintoa).

Joskus kielimallit saattavat lähteä sivuraiteille ja alkaa puhua omiaan, ikään kuin ne hallusinoisivat. Tämä johtuu siitä, että malli on tehnyt vahingossa pari ”väärää” sanavalintaa, jotka johtavat sen harhaan alkuperäisestä kysymyksestä.

ChatGPT on kuin älykäs tyyppi, jolla on alkava Alzheimer 🧠😅

ChatGPT:tä ja muita tekoälyjä voisi verrata hirveän älykkääseen tyyppiin, joka on lukenut valtavasti ja on tosi hyvä:

  • Päättelemään asioita
  • Keksimään vertauksia
  • Analysoimaan sanojen yhteyksiä ja merkityksiä

Harmi vain, että sillä on piilevä Alzheimer, eikä se enää muista tarkkoja:

  • Vuosilukuja
  • Ihmisten tai paikkojen nimiä
  • Numeroita

Jos kysyt ChatGPT:ltä jotain, mitä se ei tarkkaan muista, se ei myönnä sitä. Sen sijaan se yrittää antaa todennäköisimmän vastauksen (”hetkinen… eikös se Katri Manninen ollut vissiin joku kirjailija…”) ja väittää olevansa ihan varma! Ihan kuin jotkut Alzheimer-potilaat. 🙈

Vaikka kysyisit, onko sen antama vastaus varmasti oikein, ChatGPT vakuuttaa että on. Jos kerrot, että vastaus oli väärin, se pyytää anteeksi ja väittää että tämä uusi vastaus onkin se oikea. 🤦🏼‍♀️

Podcast-jaksossa annan myös toisen vertauksen, joka selittää myös sen, miksi perheessäni tarkoitetaan sanonnalla ”85 prosenttia). 😉

Laajojen kielimallien monet käyttötavat

Nyt saatat miettiä, että ”mihin ChatGPT:tä voi sitten käyttää, jos se ei oikeasti tiedä mitään ja voi valehdella?”

Vaikka mihin! Tekstiä tuottavat tekoälyt ovat loistava apuväline monenlaisiin tilanteisiin, joissa kaipaat ideoita, mielipiteitä tai tekstin muokkaamista tai tuottamista.

Tämänkin tekstin ensimmäinen versio on muokattu ensin tekoälyn avulla tekstimuotoon muunnetusta podcastista – samoin tekoälyn avulla!

Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, mihin tekoälyä voi käyttää:

Todennäköisimmät ja tavallisimmat jutut

Laajojen kielimallien koko toiminta perustuu siihen, että se on oppinut koulutusaineistostaan mitkä sanat useimmiten seuraavat toisiaan. Siksi se osaa useimmiten vastata ihan oikein, mikä on tyypillisin tai yleisin vastaus tiettyyn kysymyksiin.

Voit kysyä ChatGPT:ltä ja muilta tekoälyiltä esimerkiksi:

  • Mikä olisi todennäköisin vastaus (johonkin) kysymykseeni?
  • Millainen liikuntaohjelma sopisi parhaiten minunlaiselleni ihmiselle?
  • Mistä teinit todennäköisesti tykkäävät?
  • Millaiset lastenkutsut olisivat todennäköisimmin hauskat?

Tekstin tuottaminen ja muokkaaminen

Koska laajat kielimallit ovat lukeneet niin valtavan määrän tekstiä, ne osaavat tunnistaa tekstistä tavallisia, toistuvia rakenteita – ja myös huomata jos ne puuttuvat.

Voit pyytää ChatGPT:tä kirjoittamaan puolestasi esimerkiksi:

  • Sähköpostin, jossa kohteliaasti kieltäydytään jostain
  • Kuvauksen tyypillisestä tapahtumasarjasta
  • Arvio ideasi hyvistä ja huonoista puolista
  • Resepti tietyistä raaka-aineista

Näin saat parhaan hyödyn ChatGPT:stä ja muista kielimalleista

Ehkä olet jo kokeillut ChatGPT:tä ja muita kielimalleja, ja huomannut, että ne antavat vastauksia, joista ajattelet että ”no kaikkihan tämän tietää”.

Se johtuu siitä, että jos et rajaa riittävästi sitä ”tietoavaruutta”, josta laajat kielimallit laskevat todennäköisimmän (eli yleisimmän) vastauksen, se antaa vastauksen, jonka ”kaikki tietää” eli suurin osa netissä olevista antaisi.

Kun haluat saada ChatGPT:stä, Googlen Geministä, Anthropicin Claudesta, Metan Llamasta ja muista laajoista kielimalleista mahdollisimman paljon irti, toimi näin:

1. Mieti millainen ihminen voisi auttaa sinua parhaiten 🤔

  • Jos voisit palkata tai saada kenet tahansa vastaamaan kysymykseesi tai auttamaan sinua, keneltä pyytäisit apua?
  • Mikä hänen ammattinsa olisi?
  • Mitä hänen pitäisi tietää, osata ja ymmärtää, että hän pystyisi auttamaan sinua?

Esimerkiksi jos tarvitset käännösapua hevossanastossa, voisit kertoa ChatGPT:lle, että ”Olet maailman paras suomi-englanti kääntäjä, joka on erikoistunut hevossanastoon”.

2. Anna tekoälylle selkeät ohjeet 📝

Kerro AI-chatbotille selkeästi mitä haluat sen tekevän, esimerkiksi:

  • ”Käännä tämä teksti sanatarkasti suomeksi, mutta niin, että ymmärrän mitä siinä tarkoitetaan”
  • ”Tee tästä englanninkielisestä tekstistä selkokielinen selitys suomeksi”
  • ”Tee tästä tekstistä yhteenveto ranskalaisilla viivoilla (bullet points)”

Kyllä! Voit jutella kaikkien isoimpien tekoälymallien kanssa suomeksi, mutta usein auttaa, jos annat monitulkintaiset sanat myös englanniksi. Suurin osa kielimalleista nimittäin kääntää tekstisi englanniksi ja sitten omat vastauksensa englannista suomeksi.

3. Varmista että ChatGPT lukee koko tekstin huolella 📖

Jos teksti on pitkä, muistuta ChatGPT:tä lukemaan myös tekstin keskiosa huolellisesti. Voit vaikka kysyä lopuksi ”Luitko myös tekstin keskivälin tarkasti?”.

4. Pyydä tarvittaessa tarkennuksia ja parannuksia 🔍

Jos et ole tyytyväinen ChatGPT:n vastaukseen, pyydä siltä parempaa vastausta:

  • ”En ihan tykännyt tästä vastauksesta, anna parempi vastaus”
  • ”Tarkoitin enemmänkin sitä että…”

ChatGPT ei loukkaannu, vaan yrittää parhaansa mukaan antaa sinulle hyödyllisimmän mahdollisen vastauksen! 😊

Podcast-jatkossa annan tarkempia vinkkejä.

Mitä palveluita kokeilla

Vaikka ChatGPT on laajoista kielimalleista tunnetuin, se ei kuitenkaan ole paras ilmainen vaihtoehto. Löydät ChatGPT:n osoitteesta https://chat.openai.com.

  • https://gemini.google.com – Googlen oma tekoäly on yhtä fiksu kuin ilmainen ChatGPT, mutta pääsee nettiin, minkä vuoksi toimii paremmin faktatiedon kanssa
  • https://copilot.microsoft.com – Microsoftin tekoälyavustaja käyttää itse asiassa ”aivoinaan” ChatGPT:tä. Jos valitset toimintamoodiksi ”luovempi tai ”tarkempi” (selaimessa) tai ”ChatGPT 4” (appissa), saat käyttöösi ChatGPT:n fiksumman version.

Suosittelen kokeilemaan samaa käskyä (promptia) kaikissa kolmessa palvelussa ja vertailemaan vastauksia, jotta näet miten eri tavalla nämä kolme tekoälyä toimivat.

Huomaa myös, että koska laajat kielimallit eivät hae mistään varastosta vastausta vaan tekevät sen aina uudestaan. Siksi voit aina pyytää tekoälyä antamaan sinulle uuden, paremman vastauksen, jos vanha ei miellytä.

Aikuiset naiset ovat luontaisia tekoälyn käskyttäjiä 💪

Loppukevennykseksi totean, että laajojen kielimallien käyttö on varsinkin meille ”kypsemmille” naisille, maailman helpointa!

Ensinnäkin me tykkäämme kertoa kaikille (varsinkin miehille ja lapsille 😉), millaisia ihmisiä haluaisimme heidän olevan. Toisin kuin useimmat ihmiset, tekoälyt jopa tottelevat meitä ja yrittävät käyttäytyä juuri niin kuin käskemme niiden käyttäytyä.

Toiseksi olemme usein tottuneet ”motivoimaan” (lue: manipuloimaan) mm. lapsia uhkaus-kiristys-lahjonta-kehu-taktiikalla. Samaa menetelmää voi soveltaa myös tekoälyyn! Kokeile vaikka kehua sitä maailman parhaaksi ja pyydä apua. Toimii kuin unelma! 🙌

Kolmanneksi varsinkin me äidit olemme yleensä oppineet antamaan selkeitä käskyjä (lapsillemme): ”Ota se siitä, vie se tonne, tee näin.” Tämä on kullanarvoinen taito tekoälyn kanssa, joka kaipaa tarkkoja ohjeita.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

Toivon että tämä kirjoitus – ja ehkä myös podcast-jakso auttoivat sinua innostumaan tekoälyn kokeilusta. Mieti mikä on ongelma, johon kaipaat vastausta, ja katso mitä tekoäly ehdottaa.

Jos innostuit aiheesta, suosittelen lämpimästi tilaamaan Tekoälyä tavallisille ihmisille -podcastin suosikkisovelluksessasi, niin et jää paitsi tulevista jaksoista!

Ensimmäisessä 8 jaksossa käyn läpi kaikki olennaisimmat asiat laajojen kielimallien käytöstä. Sen jälkeen annan tarkempia palvelukohtaisia vinkkejä sekä käyttöesimerkkejä oikeasta elämästä.

Jos et malttaisi kuulla (ja nähdä), miten minä käytän tekoälyä, voit katsoa huhtikuussa 2024 tekemäni kolmen ilmaisen webinaarin sarjan rekisteröitymällä tälle ”kurssille”: https://kurssit.kutri.net/kurssit/huhtikuun-2024-tekoalywebinaarit/

Ja jos pidit tästä blogista, jaa se ihmeessä myös ystävillesi. Otetaan kaikki yhdessä tekoäly haltuun! 😊

Oliko näistä vinkeistä hyötyä? Tilaa, tykkää, kerro kavereillekin! Näin muutkin voivat löytää podcastin.

Podcastin virallinen sivu löytyy tääältä: https://www.kutri.net/tekoalya-tavallisille-ihmisille-podcast/

Tsekkaa Katrin verkkokurssit, webinaarit ja valmennukset Kutri.net:in kurssisivuilta: https://kurssit.kutri.net

Löydät Tekoälyä käsitteleviä videoita myös Katrin YouTube-kanavalta: https://youtube.com/c/katrimanninenkutrinet

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top