10+3 iPhone appia jotka helpottavat elämääni

Hei, minä olen Katri ja olen Apple-nörtti.

Verisukulaisissani on useita todella tehokkaasti Applen tietokoneita, iPhoneja ja niihin liittyviä elektronisia laitteita käyttäviä ihmisiä, mutta väitän ettei kukaan heistä ole yhtä kauhea fiilistelijä ja Applen tuotteiden fanittaja kuin minä.

Esimerkiksi nähdessäni aikanaan ensimmäistä kertaa tämän Applen Cube -tietokoneen vuonna 2000:

cube

…koin fyysisen reaktion joka muistutti erehdyttävästi orgasmia. Luit oikein.

Jouduin lähtemään kaupasta ulos hengittelemään rauhassa, etten olisi ostanut siltä seisomalta konetta, jota en tarvinnut. Viikkoa myöhemmin kone kuitenkin ”maagisesti” ilmaantui kotiini ja on vielä nyt 13 vuotta myöhemmin erää sukulaiseni luona hyötykäytössä.

(Kuvan lähde.)

Ensimmäisen iPhoneni sain ”vasta” 2009, pari vuotta sen ilmestymisen jälkeen. Minusta ja älypuhelimesta tuli välittömästi erottamattomat. Nyt menossa on jo kolmas iPhoneni.

Käytän iPhonea nykyään enemmän kuin tietokonetta. Toki asiaan vaikuttaa sekin, että imetän lastani useamman tunnin päivässä, jolloin usein viihdytän itseäni ja hoidan asioita iPhonella.

iPhonessani on yli 100 eri ohjelmaa. Näissä kahdessa näkymässä ovat melkein kaikki ne, joita käytän (lähes) päivittäin:

image image2

Puhelimen, tekstarien, sähköpostin, Facebookin ja Twitterin lisäksi käytän eniten seuraavia ohjelmia (ohjelman nimen klikkaaminen vie sinut Apple app storeen):

image-3image-4

Evernote ja Journal for Evernote

En tiedä miten muistin yhtään mitään ennen Evernotea! No, kyllä edelleenkin unohtelen hyvin paljon asioita, mutta Evernoten ansiosta myös muistan enemmän kuin ennen.

Evernote on tavallaan ”muistiinpano-ohjelma”, johon voi syöttää muistettavia asioita monilla eri tavoilla kuten Evernoten nettisivuilla, tietokoneeseen ladattavalla ohjelmalla, iPhone-ohjelmalla ja sähköpostitse. Nämä perusmetodit ovat vasta alkua. Sen lisäksi Evernote-tiliin voi liittää kymmeniä eri ohjelmia ja palveluita joista osa lähettää jutut Evernoteen automaattisesti.

Kirjoitan joku päivä vielä Evernotesta oman jutun. Itse lisään valtaosan Evernote-muistiinpanoista joko suoraan iPhonen Evernote-app:illa tai Voyager Appsin mainiolla Evernote Journalilla, joka tallentaa päivän mittaan sillä lähettämäni muistiinpanot yhdeksi muistioksi.

Evernote-palvelu on ilmainen ja palvelulla on olemassa ilmainen vaihtoehto, joka sallii tarjoittaa rajoitetun määrän muistioita kuukaudessa. Itse käytän Evernotea niin paljon, että olen Premium-jäsen.

Clear

Tämä listaohjelma on toinen hajamielisen äidin korvaamaton apuväline. Käytän sitä lähinnä kauppalistojen ja nopeiden päiväsuunnitelmien tekemiseen.

Rakastan Clearin selkeää ulkomuotoa ja hyvin yksinkertaista käytettävyyttä.

image-2 image-1

Ilmatieteen laitoksen sää

Kukapa olisi uskonut, että kaikkein parhaan ikinä näkemäni sää-ohjelman toteuttaa Ilmatieteen laitos! Kuka tarvitsee lämpömittaria, kun voi käyttää ohjelmaa, joka kertoo lähimmän säämittausaseman tarkat tiedot ja kertoo myös tulevien tuntien ja päivien ennusteen? Kaiken lisäksi ohjelma on ilmainen.

Downcast

Rakastan podcasteja eli nettiradio-ohjelmia, joita voin kuunnella puhelimellani milloin itse haluan! Ennen vanhaan podcastit olivat iPhonen iTunes-ohjelmassa, johon latasin ne tietokoneeltani.

Sitten systeemiä muutettiin niin, että podcastit tulivat omaksi ohjelmakseen. En tykännyt Applen Podcast-ohjelmasta.

Aikani (lue: viikko) googlailtuani ja eri systeemejä vertailtuani tulin siihen tulokseen että Downcast olisi minulle paras vaihtoehto.

Tiedostan etten käytä ohjelmaa ehkä niin tehokkaasti kuin voisin, mutta tykkään siitä, miten helppoa ohjelmalla on löytää ja lisätä uusia podcasteja.

Minun ei halutessani tarvitse ladata podcasteja ensin iPhoneen (jossa ne vievät tilaa) vaan voin kuunnella niitä netin yli streameina eli siis enemmän niin kuin radio-ohjelmina.

image456 kuva-1

Audible

Podcastit ovat hauskoja ja helposti kuunneltavia välipaljoa, mutta välillä haluan syventyä johonkin aiheeseen kirjan verran.

Äänikirjoja on helppo kuunnella silloin kun teen kotitöitä tai seison puistossa katsomassa kun lapseni juoksee muiden lasten kanssa ympyrää.

Jos lapset ovat hereillä, kuuntelen äänikirjoja tai podcasteja kuuloke vain toisessa korvassa, jotta kuulen jos lapset tarvitsevat minua.

Ostan äänikirjani Audiblesta. Olen platina-jäsen, joten saan jäsenmaksun hinnalla ostaa kaksi äänikirjaa kuussa.

image34Kindle

Joskus äänikirjat eivät riitä tai joistain kirjoista ei ole olemassa äänikirjaversiota. Silloin yleensä ostan sähkökirjaversion.

Ostan etupäässä englanninkielisiä sähkökirjoja ja valtaosan niistä Amazon.com:ista. Niiden lukemiseen käytän Amazonin ilmaista Kindle-ohjelmaa, johon kirjojen lataaminen on helppoa ja nopeaa.

Voin lukea samaa kirjaa myös perheemme iPadilla, jolloin ohjelma jatkaa siitä, mihin jäin iPhonella.

Uusin juttu Kindle-kirjoissa on se, että jos ostan samasta kirjasta ensin Amazon.com:ista sähkökirjaversion ja sitten Amazonin omistamasta Audiblesta äänikirjaversion, jossa on ”Whispersync”-toiminto, voin aloittaa kuuntelun äänikirjana ja sitten jatkaa myöhemmin sähkökirjan lukemista suoraan siitä kohdasta, johon jäin äänikirjassa.

Vinkki: ennen kuin ostat sähkökirjan, voit tilata siitä ilmaiseksi esimerkkiluvun Kindleesi.

Thinking, Fast and Slow_ Daniel Kahneman_ Amazon.com_ Kindle Store

Pocket

Törmään varsinkin Twitterissä jatkuvasti hyviin artikkeleihin, joita en ehdi tai jaksa lukea juuri sillä hetkellä.

Lähetän ne joko sähköpostitse osoitteeseen add@getpocket.com (jolloin ohjelma tunnistaa sähköpostista että ne tulevat minulta), nettiselaimeen liittämästäni napista tai jos luen Twitteriä Tweetbot-ohjelmalla, niin voin lähettää jutun suoraan sieltä Pocketiin luettavaksi.

kuva-4 kuva-5

Pro HDR

IPhonen kamera alkaa olla jo varsin hyvä ja ennen kaikkea se on aina mukana (koska iPhone on minulla aina mukana).

Tilanteissa jossa tausta on vaalea ja etuosa tumma, kuvista ei tule kivoja ilman HDR-toimintoa (High Dynamic Range).

kuva-2

Iphonen oman kameraohjelman HDR-toiminto on ihan jees, mutta jos kuvaan maisemia, käytän aina Pro HDR-ohjelmaa, joka antaa minun määritellä tarkemmin valotukset.

kuva-3

Ohjelma toimii niin, että se ottaa kaksi kuvaa eri valotuksilla ja yhdistelee niistä sitten yhden kuvan.

Ennen kuvan tallentamista voit vielä säätää mm. kirkkautta, kontrastia ja värikylläisyyttä ja lisätä kuvaan halutessasi kehykset.

Snapseed

Minulla on useampi kuvien käsittelyohjelma iPhonessa, mutta niistä eniten käytän Snapseediä, joka on nykyään ilmainen. Siinä on niin paljon työkaluja ja filttereitä, etten jaksa alkaa edes luetella kaikkia niitä, mutta tässä muutamia:

kuva

 1. Voit säätää kuvan kirkkautta, kontrastia, värikylläisyyttä ja elävyyttä niin koko kuvan alueelta kuin paikallisesti.
 2. Voit ”pehmentää” kuvan eri alueita (ikään kuin eri alueet olisivat pois fokuksesta).
 3. Voit tehdä kuvasta vanhan tai dramaattisen näköisen tai mustavalkoisen.
 4. Voit laittaa kuvaan kehykset.

Tässä oli siis vain osa lempiohjelmistani. Säästelen loput johonkin toiseen kirjoitukseen.

Mitä iPhone-, iPad tai Android-ohjelmia sinä tykkäät käyttää?

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

6 ajatusta aiheesta “10+3 iPhone appia jotka helpottavat elämääni”

 1. Dragon Dictation: ei tarvitse näpytellä viestejä pienellä näytöllä. Day One: mielestäni paras ja selkein kalenteri (tarkoitettu journaliksi, mutta toimii erinomaisesti kalenterina).

 2. Kiitos vinkeistä. Todellakin itsekin rakastan Iphonen ohjelmia. Viimeisimpinä löytöinä hengitysharjoitusappsit, rentoutusappsit, stress doctor, dietSnaps ruokapäiväkirjan pitämiseen, ICatcher podcastien kuunteluun. Kiitos muuten tuosta downcast-vinkistä. Täytyypä tsekata. Nyt on säästösuunnitelmissa HeartMathin stressinhallintalaite 99 USD maksava InnerBalance. Ja aivan ihastukissani olin kun pienet myyjät voivat käyttää Iphoneen Izettleria ja ohittaa näin pankkien kalliit maksupäätelaitteet:)

 3. Hahaa, repesin ihan täysin, kun luin Apple-orgasmistasi! Nauran täällä katketakseni! 😀
  Itsekin rakastan Applen koneita, eniten käytössä on tällä hetkellä MacBook Air koska kirjoitan paljon ja näppis on minulle tosi tärkeä.

  Kiitokset vinkeistä, olen tosi huonosti perehtynyt eri sovelluksiin. Varmasti tulen kokeilemaan noista joitakin pikkuhiljaa.

 4. Moi! Voisitko laittaa tarkemmin, miten löytää noita hengitysharkoitus- ja rentoutusjuttuja. Meditaatio myös kiinnostaisi! Mistä löytää Katrin tekemän ohjelman? Terkuin vielä ihan noviisi näissä 🙂

  1. Katri Manninen

   PILKKU — Hmm… Mun pitää itsekin vielä etsiä ne, haha! Se mun laihdutusohjelma ei ole vielä valmis kun törmäsin kohtaan jota en osannutkaan ratkaista. Mutta nyt olen ottanut taas katseluoikeudet sivustolle, joka opettaa miten homma tehdään. Vielä pitäisi löytää se väli, jossa ehdin katsoa videon ja sen jälkeen tehdä laihdutusohjelman loppuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top