2. Tekoälyn inhimillistäminen: Miksi ChatGPT:lle kannattaa jutella kuin ihmiselle 🤖💬

Eli miksi Tekoälyt toimivat kuin ihmiset?

Aloitan tämän blogikirjoituksen vähän erikoisella väitteellä: on ihan okei ajatella tekoälyjä, erityisesti näitä uusia laajoja kielimalleja kuten ChatGPT:tä ja Claudea, vähän niin kuin ne olisivat oikeita ihmisiä!

Tiedän, tiedän – nyt joku insinööri tuolla huutaa raivon partaalla ruudun takana, että ”mitä helvettiä, ei niitä saa inhimillistää, nehän on vaan koodia!”.

Mutta me tavalliset ihmiset, jotka olemme näiden tekoälyjen loppukäyttäjiä, saadaan jutella niille ihan niin kuin itse halutaan. 😈

En ole yksin ajatusteni kanssa. Esimerkiksi huippuhyvän tekoälykirjan ”Co-Intelligence” kirjoittanut taloustieteen professori Ethan Mollick jakaa usein esimerkkejä siitä, miten tekoäly toimii paremmin, kun sitä kohtelee kuin ihmisiä.

Ihmisten kirjoitukset ovat muokanneet tekoälyn ”ajattelua” 📚🧠

Miksi tekoäly siis toimii kuin ihmiset?

Kaikki nettikirjoitukset, kirjat, artikkelit ja muut tekstit, joita tekoälymallit ovat lukeneet, heijastavat meidän ihmisten ajattelua, logiikkaa ja psykologiaa.

Koska laajat koulumallit on ”ehdollistettu” tuottamaan vastauksia, jotka miellyttävät meitä ihmisiä, sen on pitänyt sisäistää teksteistämme ”ihmismielen kielioppi”.

Jos tekoälylle olisi opetettu vain kielen säännöt ja kielioppi, se ei pystyisi kommunikoimaan kanssamme läheskään niin luontevasti.

Sen sijaan näyttää siltä, että nämä mallit ovat imeneet itseensä jotain sellaista meidän tavastamme ajatella, jolle itse olemme sokeita!

Tekoäly ymmärtää meitä paremmin kuin luulemmekaan 😳

Edes tekoälymallien kehittäjät eivät tarkalleen tiedä, mitä kaikkia yhteyksiä laajojen tekoälymallien jättimäisiin ”käsitekarttoihin” on syntynyt.

Meidän tavallisten tekoälyn käyttäjien kannalta riittää kuitenkin tieto, että tekoälyt toimivat niin kuin me ihmiset – eivätkä niin kuin loogiset koneet.

Annan tämän päivän podcastjaksossa eräitä hulluja esimerkkejä siitä, miten ”inhimillisesti” tekoäly voi käyttäytyä.

Ajatus siitä, että tietokoneohjelma on yhtä arvaamaton kuin ihminen ja ehkä ymmärtää meitä syvällisemmin kuin itsekään ymmärrämme, on kieltämättä outo ja ehkä vähän pelottavakin. 😱

Vaikka tekoäly voi vaikuttaa lähes maagisen älykkäältä, on hyvä ymmärtää, ettei se oikeasti ole mikään tunteva ja ajatteleva olento, joka haluaisi käyttää tietojaan manipuloidakseen meitä.

Se tekee vain sitä, mitä me ihmiset olemme ohjelmoineet sen tekemään – eli yrittää parhaansa mukaan antaa meille vastauksia, joita todennäköisimmin pitäisimme oikeina!

Miten saan tekoälyltä parhaat vastaukset? 🤔

Kerroin jo eilisessä podcastissa (ja siihen liittyvässä blogikirjoituksessa) tärkeimmät vinkit laajojen kielimallien käskyttämisestä.

Haluan kuitenkin vielä kerran muistuttaa, että ChatGPT:n kaltaisilla tekoälyillä ei ole mitään varsinaista tietokantaa, josta ne hakisivat faktoja. Sen sijaan niillä on valtava ”käsitekartta”, jossa sanat linkittyvät toisiinsa lukemattomilla tavoilla.

Siksi tekoäly ei varsinaisesti ”tiedä” mikä on totta, vaan se arvaa todennäköisimmät jatkosanat aiemman datan perusteella.

Puhu tekoälylle omana itsenäsi

Yksi podcast-jaksossa mainitsemani lisävinkki on, että tekoälylle kannattaa kirjoittaa omana itsenäsi, persoonallisella tyylilläsi. Näin se voi päätellä paremmin, miten juuri sinulle kannattaa vastata.

Eli jos haluat sen vastaavan lyhyesti ja ytimekkäästi, kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos taas haluat yhtä pitkiä ja rönsyileviä vastauksia, kirjoita pidemmin. 😅

Vaikka olisitkin bongannut verkosta valmiin ”promptin”, suosittelen siis muokkaamaan sen omin sanoin. Silloin saat varmemmin juuri sinulle räätälöidyn vastauksen.

Muista myös antaa botille riittävästi taustatietoa sen vastauksen tueksi. Älä oleta sen lukevan ajatuksiasi, vaan kerro selkeästi mitä tarvitset!

Muilta osin tekoälyn kanssa pätevät pitkälti samat vinkit kuin ihmistenkin kanssa: ole kohtelias ja ystävällinen, niin sekin näkee enemmän vaivaa.

Korosta asian tärkeyttä ja ole vaikka vähän dramaattinenkin, niin tekoäly tsemppaa enemmän!

Podcastissa kerron myös sisäisesti motivoituneesta ”Tony Striver” -botistani, joka uskoo olevansa ”maailman tuotteliain ihminen”, joka tekee ”enemmän, nopeammin, parempaa” – ja toimii sen mukaisesti. 😀

Opi lisää ja hyödynnä uusia oivalluksiasi! 🤖🛠️

Jos kiinnostuit tekoälyn käyttömahdollisuuksista, vilkaise kurssitarjontaani osoitteessa kurssit.kutri.net. Lähes kaikkiin kursseihini kuuluu nyt ”Johdatus tekoälyn käyttöön”, jossa jaan mm. konkreettisia ohjeita ja tekoälyn käskytysvinkkejä.

Keväällä 2024 pidin myös ilmaisen webinaarin tekoälyn ja automaation hyödyntämisestä arjessa, työssä ja opiskelussa. Jos olet jo vähän tutumpi tekoälyjen kanssa, saatat saada webinaaritallenteista uutta inspiraatiota!

Pääset katsomaan tallenteet rekisteröitymällä täällä: https://kurssit.kutri.net/kurssit/huhtikuun-2024-tekoalywebinaarit/

Toivottavasti tämä blogikirjoitus ja podcast-jakso antoivat sinulle intoa kokeilla erilaisia lähestymistapoja tekoälybottien kanssa.

Jaa ihmeessä oivalluksiasi ja vinkkejäsi myös muiden kanssa – mitä useampi meistä oppii hyödyntämään näitä työkaluja, sitä monipuolisemmin voimme valjastaa ne yhteiseen käyttöön!

Millaisia kokemuksia sinulla on tekoälyjen kanssa kommunikoinnista? Kerro ajatuksistasi kommenteissa! 🙂

Oliko näistä vinkeistä hyötyä? Tilaa, tykkää, kerro kavereillekin! Näin muutkin voivat löytää podcastin.

Podcastin virallinen sivu löytyy tääältä: https://www.kutri.net/tekoalya-tavallisille-ihmisille-podcast/

Tsekkaa Katrin verkkokurssit, webinaarit ja valmennukset Kutri.net:in kurssisivuilta: https://kurssit.kutri.net

Löydät Tekoälyä käsitteleviä videoita myös Katrin YouTube-kanavalta: https://youtube.com/c/katrimanninenkutrinet

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top