D-vitamiini ja sikainfluenssa

Viime viikon A-talkissa oli puhetta ”yllätysyllätys” sikainfluenssasta. Keskustelusta jäi käteen paitsi entistä vahvempi fiilis siitä, että THL:n edustajat ovat ylimielisiä ja kansaa väheksyviä tyyppejä, jotka salaavat meiltä jotain, myös se, että D-vitamiini voisi ehkäistä sikainfluenssaa.

THL:n edustajien ylimielisyys ja asioiden salaileminen ovat siis (toivottavasti) vain mielikuvia, jotka ovat syntyneet heidän tavastaan dissata ja syytellä rokotosinfo.fi:n ylläpitäjiä vastaamatta suoraan heidän esiin tuomiinsa väitteisiin. Tämä on siinäkin mielessä typerää, että heidän hyökkäystekniikkansa ”näin se vain on”-henkisillä perusteluillaan vain lisää ihmisten hämmennystä ja epäluuloisuutta sikainfluenssa rokotteita kohtaan.

Ainakin tällä hetkellä oma suhtautumiseni Suomessa tarjolla olevaa sikainfluenssarokotetta kohtaan on vähintäänkin epäluuloinen. Koko sikainfluenssa-kohu on tuntunut alunalkaenkin tekemällä tehdyltä (esim. ”Suomen ensimmäinen sikainfluenssan uhri” ei ilmeisesti kuollutkaan sikainfluenssaan”), enkä ylläty, jos tulevaisuuden historioitsijat saavat selville, että kyseessä oli lääkefirmojen masinoima operaatio.

Sen sijaan että haaskaisin energiaa liikaa sillä stressaamiseen, että saisin kieltämättä kenkulta kuulostavan sikainfluenssan, mietin mieluummin tapoja pitää itseni mahdollisimman terveenä. Olen viime päivät ahminut tietoa A-Talkissa mainitusta D-vitamiinista ja sen merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.

Olin jo aiemmin törmännyt tietoon, että D-vitamiini vahvistaa luita ja saattaisi auttaa mielialan kohottamisessa.

En kuitenkaan tajunnut, miten tärkeää D-vitamiini on raskaana oleville naisille. Liian alhaiset D-vitamiinitasot saattavat kasvattaa pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskin jopa viisinkertaiseksi. Vastaavasti äidin liian vähäinen D-vitamiinin saanti raskausaikana voi johtaa siihen, että hänen lapsensa luut ovat 9-vuotiaana hauraammat kuin lapsilla, joiden äidit saivat  riittävästi D-vitamiinia raskauden aikana. D-vitamiinin puutos näyttäisi myös lisäävän raskaudenaikaisen emätintulehduksen riskiä. Äidin liian vähäinen D-vitamiinin saanti näyttää olevan yhteydessä myös alipainoisiin vauvoihin.

Vielä kiinnostavampia olivat tutkimustulokset ja teoriat, jotka viittaavat todella vahvasti siihen, että riittävä D-vitamiinin saanti suojaa influenssalta yleensäkin — ja käänteisesti, liian alhaiset D-vitamiinitasot ovat suuriin syy siihen, että meillä ylipäätään on kausi-influenssoja.

Tärkein D-vitamiinin lähteemme on auringonvalo, jota pitäisi saada joka päivä riittävän isolle alueelle paljasta ihoa ilman aurinkosuojaa sen verran että iho alkaa melkein punottaa. Aika riippuu siis ihostasi ja sen rusketuksen asteesta. Siksi esimerkiksi tummaihoisilla on keskimäärin alhaisemmat D-vitamiinitasot kuin samassa paikassa asuvilla vaaleaihoisilla. Sen lisäksi saamme jonkin verran D-vitamiinia mm. rasvaisesta merikalasta ja D-vitaminoiduista maitotuotteista. Useat tahot — ml. lääkäri Antti Aro — ovat sitä mieltä että nykysuositus eli 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia on liian alhainen. Hän ja monet muut asiantuntijat pitävät 100 mikrogramman (100 µg)  päivittäistä annosta D3-vitamiinia pimeänä vuoden aikana täysin turvallisena terveille aikuisille.

1 mcg eli 1 µg D3-vitamiinia vastaa 40 kansainvälistä yksikköä (IU), eli 100 mcg = 4o00 IU.

D-vitamiinin liikasaanti riippuu ihan henkilöstä ja hänen D-vitamiinivarastojensa tilanteesta, mutta nykytietämyksen perusteella näyttäisi siltä, että turvallinen päivittäinen yläraja on noin 250 mcg/10 000 IU aikuisilla ja 25 mcg/1000 IU lapsilla.

D-vitamiinin yliannostus ei synny hetkessä eikä vahingossa — sen saamiseksi pitäisi syödä muutaman kuukauden ajan 2500 mcg/100 000 IU joka päivä. Kaikissa tunnetuissa myrkytystapauksissa oli syöty D-vitamiinia vähintään yli 1000 mcg/40 000 IU päivässä. Lapsilla myrkytystila sen sijaan syntyä jo kuukaudessa 1000 mcg/40 000 IU:n päiväannoksilla. Auringon valon tuottama D-vitamiini ei tiettävästi aiheuta yliannostusta.

Yliannostuksen riskiä vähentää se, että markkinoilla olevat D3-vitamiinivalmisteet sisältävät suhteellisen pieniä määriä D-vitamiinia.

Valtaosa suomalaisista D-vitamiinivalmisteista sisältää vain 7,5 mcg D-vitamiinia/tabletti. Saadaksesi edes 100 mcg D-vitamiinia päivässä, sinun pitäisi syödä yli 13 tällaista tablettia.

Tohtori Tolosen Vahva D-vitamiinivalmiste ja Bioteekin Teho D Plus -kapselit sisältävät D3-vitamiinia 25 mcg/kapseli. Näistä suosin jälkimmäistä, koska se sisältää rasvahappokoostumukseltaan hyvää pellavansiemenöljyä. Näitä pitäisi syödä 10 kpl/päivä saadakseen vielä turvallisena pidettyyn 250 mcg D-vitamiinia.

Nettikeskustelujen perusteella monet ovat tilanneet iHerb.com:ista itselleen erityisvahvaa D-vitamiinivalmistetta, jossa on D-vitamiinia 5000 IU:ta eli 125 mcg/kapseli. Tilaukset tulevat kuulemma perille noin 8-11 päivässä, ainakin Osuuspankin Visa Electron käy ja alennuskoodeja ainakin ensimmäistä satsia tilaaville löytyy pilvin pimein. Tässä esimerkiksi tänään suositeltu koodi: PIB002. Näitäkin kapseleita pitäisi napsia vähintään 8 kpl/päivässä pidemmän aikaa saadakseen D-vitamiini myrkytyksen.

Tässä olisi pari mielenkiintoista artikkelia D-vitamiinista ja sikainfluenssasta:

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “D-vitamiini ja sikainfluenssa”

  1. Veijo Karvonen

    JOK194. Juuri tilasin iHerb josta saa halvemmalla. En tiedä mikä Suomessa näitä hintoja nostaa. Eilen aloitin syömään D-vitamiinia flunssaani, jo nyt tuntuu paremmalta olo. Normaalisti syön sen 125 mikrog. päivittäin. Juuri niin, rokotteita vain. Sitten kun keksitään rokote köyhyyteen, voisin harkita!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top