Fitbit-kuntomittarit ja hyvä naudanliha

Gallery

Laihdutus-lauantain ideana on kirjoittaa paitsi laihduttamisesta, myös ylipäätään fyysisestä terveydestä ja kehosta. Tänään haluaisin jakaa kanssanne kaksi viime viikon aikana pinnalla ollutta juttua.

Fitbit Flex

Reilu kuukausi sitten sitten hankin Fitbit One -askel- ja unimittarin, joka innosti minut taas liikkeelle ja auttoi nukkumaan vähän enemmän kertomalla miten vähän nukuin.

Olin kuullut jo etukäteen varoituksia siitä, miten helposti kyseinen mittari hukkuu tai vähintäänkin joutuu pesukoneeseen. Kaksi viikkoa sitten onnistuin pudottamaan mittarini iltalenkillä jonnekin Vallilan laaksoon.

Kaikkein eniten minua otti päähän se, että mittariin sai ohjelmoitua tervehdysviestin. Jostain syystä mieleeni ei juolahtanut ohjelmoida siihen puhelinnumeroani tai sähköpostiosoitetta, joka olisi voinut edesauttaa mittarin löytymistä.

Argh!

No, vahinko on tapahtunut eikä mikään harmittelu palauta mittaria takaisin.

”Onneksi” viikkoa myöhemmin tuli tieto ja superhyvät arvostelut (kuten tämä ja tämä) uudesta Fitbit Flex -rannekkeesta, joten seuraavaksi ajattelin sitten kokeilla sitä, kunhan se tulee kuun lopussa myyntiin Amazon.co.uk:hon.

Hassu läppä: eräs itsemittaamisen eli quantified self -suuntauksen harrastaja Charalampos Doukas on ohjelmoinut jääkaappinsa sähköt katkeamaan, jos hän ei onnistu keräämään fitbit-mittarin avulla päivittäistä askelmäärää täyteen.

Mulla hyvänä uhkana toimisi nettiyhteyden katkeaminen (ellei mieskin käyttäisi sitä). (Lähde: Quantified Self & Biohacking Finland -ryhmä)

Ruoholla ruokitun naudan lihaa

Useampi arvostettu jenkkien ”kroppahakkeri” (body hacker) eli kehoa ja sen toimintaa optimoiva tyyppi hehkuttaa pelkällä ruoholla ravittua naudanlihaa ihmiskeholle erityisen optimaalisena ravintona.

Tällaisia tyyppejä ovat mm. Tim Ferriss, Ben Greenfield ja Dave Asprey.

Sen sijaan ”tavalliset” eli palkokasveja kuten soijaa ja viljaa ravinnokseen saavat (jenkki)naudat ovat lihansa rasvahappokoostumukselta vähemmän optimaalista ravintoa.

Suomessa nautaeläimet eivät tietenkään voi laiduntaa ympäri vuoden, mutta sen sijaan täältä löytyy kyllä karjaa, joka saa pelkkää korsirehua. Tein oikein itse tutkimusta aiheesta ja kävi ilmi, että esimerkiksi Tuoretori.fi:n myymä Gårdskullan Angus -lihakarja ruokitaan pelkällä korsirehulla.

Samat tahot vannovat myös pelkällä ruoholla syötettyjen lehmien maidosta tehtävään voihin. Suomessa ihan sellaista ei ilmeisesti saa — tai ainakaan en ole saanut asiasta mitään vahvistusta.

Toisaalta suomalaiset luomulehmät syövät amerikkalaisia lehmiä vähemmän viljaa ja palkokasveja eivätkä juurikaan tai lainkaan soijaa vaan esimerkiksi luomuviljelijöiden itsensä kasvattamaa härkäpapua tms.

Takaisin lapsuuteen

En lämpene juurikaan paleo-tyyppiselle ruokavaliolle tai ylipäätään hyvin vähänhiilihydraattisille dieeteille. Todellinen syy vastahakoisuuteeni lienee se, että en halua rajoittaa niin radikaalisti ruokavaliotani.

Melkein aina kun kuulen jonkun hehkuttavan paleo-ruokavaliota, pääni täyttyy kaikenlaisilla vasta-argumenteilla. En kuitenkaan tiedä miten absoluuttisen oikeassa omat vastaväitteeni ovat, joten siksi en ala tässä kauheasti kritisoida paleo-ruokavaliota.

Jos se tuntuu tuottavan haluamasi terveyshyötyjä eikä aiheuta erityisiä terveyshaittoja (kuten kuukautiskiertohäiriöitä) ja koet sen sopivan muutenkin makuusi ja elämäntyyliisi, niin antaa palaa.

Sen sijaan minua ei tarvinnut kauheasti vakuutella laadukkaan naudanlihan ja voin terveellisyydestä. Miksi?

Tietenkään en voi koskaan olla täysin varma miksi ajattelen mitä ajattelen, mutta…

Söin koko lapsuuteni ajan noin 5-7 päivänä viikossa jauhelihaa. Yleisimmin kermaan tehtyä jauhelihakastiketta ja perunoita, joskus samaa kastiketta ja makaronia ja erikoisherkkupäivinä tomaatti-kerma-jauhelihakastiketta ja spaghettia. Ooh!

Koulussa ruokavalio tietysti monipuolistui jonkin verran, mutta olin silti melko pitkään aika nirso ruokien suhteen.

Todellinen ruokamaku-tajunnan räjäytyksen koin vasta Itävallan vaihtarivuonna. Oli helpompaa maistaa uusia ruokia kuin alkaa selitellä huonolla saksalla mikseivät ne kelpaa. Yllätyksekseni huomasin pitäväni hyvinkin erilaisista ruoista.

Sen jälkeen minusta tuli kaikkiruokainen. Tätä nykyä tykkään erityisen paljon esimerkiksi aasialaistyyppisestä ruoasta ja teen usein wok-henkisiä pläjäyksiä. Silti jauhelihakastike ja perunat tai jauhelihapullat ja muussi ovat edelleen ykköslempiruokiani.

Toisaalta eläinlääkäri-isäni on vannonut voin nimeen kaikki nämä vuodet. Hän on myös tuominnut jyrkästi margariinin käytön.

Vaikka välillä aloin uskoa virallisia terveyssuosituksia jotka tuomitsivat voin alimpaan helvettiin, varmaan isän vakuuttelujen takia en koskaan tottunut käyttämään esimerkiksi margariineja.

Kieltämättä itseäni naurattaa se, miten helposti hyväksyn terveysväitteitä, jotka sopivat omaan makuuni ja miten kovasti vastustan (ainakin mielessäni) juttuja, jotka vaikeuttaisivat tai rajoittaisivat elämääni.

Tiedostan että ajatteluni taustalla vaikuttaa varmasti parikin eri ihmismielen ”kognitiivista vääristymää”, mutta ainakaan toistaiseksi en tunne tarvetta taistella vastaan.

Mitä terveyssuosituksia sinä huomaat omaksuvasi naurettavan helposti? Entä vastustavasi, vaikka jollain tasolla ehkä tiedät että niissä on järkeä?

Laihduta tavoitepainoosi ja pysy siinä loppuelämäsi juuri sinulle parhaiten sopivalla tavalla! Tsekkaa Onnistunut laihdutus -nettikurssi!

Kuvan lähde: Fitbit.com

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

2 ajatusta aiheesta “Fitbit-kuntomittarit ja hyvä naudanliha”

 1. alice_wonderland

  Minkä perusteella tuo fitbit mittaa uden laadun?
  Senkö perusteella miten yön aikana liikkuu?
  Ei se varmaan oikeasti osaa mitata unen syvyyttä?
  Kiinnostava vempele kyllä.

  1. Katri Manninen

   ALICE_WONDERLAND — joo ei todellakaan mittaa muuta kuin liikkuuko. Ja siitäkin on vähän ristiriitaista tietoa että miten hyvin se tunnistaa edes sen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top