Ihmeiden aika

Viime aikoina olen ajatellut paljon erilaisia ihmeitä.

Yksi syy ihmeiden ihmettelyyn lienee se, että olen alkanut tuntea sisälläni elämän suurimman ihmeen: terhakkaasti potkivan vauvan, joka on saanut alkunsa yhdestä ainoasta solusta mieheni siittiösolun yhdyttyä minun munasoluuni.

Vaikka kuinka olen oppinut biologian tunneilla miten suvunjatkaminen tapahtuu, en silti pysty jollain tasolla ymmärtämään, miten mikroskooppisen pienessä hippusessa on kaikki informaatio mitä tarvitaan kokonaisen ihmisen rakentamiseksi.

Lähes yhtä ihmeellistä on se, että keksintö on seurannut toistaan niin, että voimme nähdä ultraäänessä tulevan lapsemme niin tarkasti, että näemme hänen sydämensä, luunsa ja jopa sukupuolensa!

Viikonloppuna sain itselleni uuden iPhone 5:n. Vaikka tämä ei ole ensimmäinen iPhoneni, havahdun aika ajoin ihmettelemään sitä, miten paljon tietotekniikka ja kodinelektroniikka on kehittynyt minun nuoruudestani. 

Kun täytin 15 vuotta tammikuussa 1990, en olisi voinut kuvitella että minulla olisi joku päivä käteen mahtuva laite, jolla voi soittaa puheluita, ottaa valokuvia ja käsitellä niitä, kirjoittaa viestejä ja lähettää ne toisille ihmisille reaaliaikaisesti, pelata hienoja pelejä, katsoa videoita, kuunnella musiikkia, allekirjoittaa papereita, piirtää kuvia, tarkistaa pulssinsa, tsekata säätiedotuksen ja löytää tietoa ihan mistä tahansa.

22 vuotta sitten en ollut ikinä kuullut internetistä. Työreissuilla olevaan äitiin otettiin yhteyttä piipparilla. Perheeseemme juuri tulleella kottaraispöntöksi ristityllä Apple Macintosh -tietokoneella pystyi lähinnä pelaamaan vain alkeellisia pelejä, tekemään hypercard-tietokantoja ja kirjoittamaan tekstejä. Videot katsottiin VHS-kaseteilla, valokuvakameroissa käytettiin filmiä ja CD-levy edisti teknisen kehityksen huippua.

Tällä reilut 7 minuuttia pitkällä TED Talk -videolla Ian Goldin listaa lisää modernin teknologian tuomia ihmeitä — ja hahmottelee sitä, mitä kaikkea voi olla odotettavissa:

Ihmeiden ajattelu täyttää minut huimalla ihmetyksellä, suurella ilolla ja valtavalla kiitollisuudella siitä, että saan kokea kaiken tämän tässä ja nyt.

Mikä ihme sinua on kiehtonut viime aikoina?

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

7 ajatusta aiheesta “Ihmeiden aika”

 1. Minulla on ollut ilo olla ikään kuin itse kokemassa ensi kertaa sellainen ihme kuin radio ja sieltä tuleva ääni. Eräs vanha mies kertoi niin hyvin eläytyen kokemastaan, että ihan kuin se olisi tapahtunutkin minulle.
  Hän kuvaili sitä fiilistä, kun ensi kerran hämmästelivät radiota, eivätkä olleet uskoa, että tuolta ”laatikosta” tuleva ääni tulee Lahdesta. Eihän se voi olla mahdollista, että eri kaupungista tuleva puhe kuuluu tuon laatikon kautta 🙂
  Tänä päivänä ei varmaan mikään enää niin ihmetytä, kun tiedetään tekniikan mahdollistavan lähes kaiken. Ennen se ei ollut niin itsestäänselvyys. 🙂

 2. Onnea Katri! Ihanaa! <3

  Viime aikoina olen havahtunut ihmettelemään omia lapsiani. Milloin heistä kasvoi noinkin isoja ja fiksuja?

  1. ELE — Kiitos! Olen kyllä todella onnessani. Meillä ei (valitettavasti) ole vielä pitkään aikaan pelkoa siitä, että pääsisi ihmettelemään isoutta, saati fiksuutta, haha! Ei vaan, kyllä jo nyt ihmettelee sitä miten nopeasti meidän esikoinen on kasvanut. Osasin kyllä nauttia vauva-ajasta ja nyt on kiva kun pääsee (toivottavasti) vielä kerran kokemaan sen.

 3. Lämpimät onnittelut. Minustakin vauvat ovat ihan käsittämättömiä ihmeitä. Ja vaikka kuinka asiaa ajattelee niin sitä ei tajua. Jotenkin vaikka ne ovat siinä nahan alla kasvamassa niin kuitenkin toimitus tapahtuu jostain avaruudesta:). Mystistä ja upeaa!

  1. ANNU — Kiitos kaunis! Niin ja jotenkin outoa on juuri se, että miten ne ovat niin oikeita ihmisiä ja ”omia itsejään” jo alusta alkaen. Todella ihmeellistä!

 4. Onnea Katri! Täällä vieressäni tuhisee vajaa kolmeviikkoinen ihme, tämä on todellakin niitä asioita joita ei voi järjellä käsittää…

  1. HANNA H — Oi! Onnea! Tuo on kyllä niin ihmeellistä aikaa.

   Mulle yksi todella oudoista asioista oli yrittää ymmärtää miten lapsi tuli mun sisältä alakautta ulos — se tuntui ja tuntuu yhä taikatempulta. 😀 Eli seuraavaa taikatemppua odotellessa… Kiitos! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top