Ilo irti hyvästä fiiliksestä

Tänään Teholaihdutus-puhelun aikana nousi esiin kiinnostava ajatus (kiitos E ja M!) — kuinka usein jätämme tylsät hommat odottamaan ”parempaa fiilistä” ja yritämme tehdä huonolla tuulella ”kivoja asioita”, jotta mieliala nousisi ylös?

Leikitään että olen oikeassa ja mielialamme vaihtelee ihan omia aikojaan, pitkälti siitä riippumatta mitä teemme. Leikitään, että emme voi ennustaa koska mielialamme lähtee laskuun — ja että tiedämme ainoastaan että se nousee kun on noustakseen.

Leikitään että emme voi olla varmoja nostavatko yrityksemme tehdä kivoja asioita mielialamme ylös vai lähtikö mieliala sattumalta samoihin aikoihin ylös.

Jokaisella lienee kokemus myös siitä, mitä voi tapahtua, kun yritämme piristää itseämme tekemällä puoliväkisin jotain, mikä yleensä on kivaa. Tunnelma saattaa hieman nousta, mutta ei niin paljon, että voisimme sanoa olevamme huippuhyvällä tuulella tai täysillä nauttivamme muulloin kivasta jutusta. Pahimmillaan mielialamme ei edes nouse ja ennen kivasta asiasta menee maku.

Samoin jokaisella lienee kokemus siitä, mitä voi tapahtua, kun lykkäämme jonkin tylsän tai vähemmän innostavan asian tekemistä kunnes mielialamme on parempi. Sitten kun mieliala nousee, työ tuntuu ehkä vähemmän tuskalliselta, mutta ei koskaan muutu superinnostavaksi ja hauskaksi. Tai ehdimme juuri tehdä askareen kohtuu hyvällä mielellä, kun mielialamme taas lähtee laskuun.

Haastan sinut tekemään testin:

Silloin kun mieliala on alhaalla, potki itsesi tekemään niitä tylsiä kotitöitä ja rutiinijuttuja, jotka on pakko tehdä jossain vaiheessa. Koska olet jo valmiiksi huonolla tuulella, on ihan se ja sama teetkö samalla vitutuksella pois rutiiniduunit joista et niin tykkää. Olennaista on vain se, että et tee töitä, jotka vaativat loogista ajattelua tai intensiivistä sosiaalista kanssakäymistä.

Säästä kivat jutut ja ajattelu siihen hetkeen, kun mielesi on hyvä. Kavereiden kanssa hengaaminen ja pippalointi on hauskempaa kun olet jo valmiiksi hyvällä tuulella. Uusien juttujen ideointi ja luominen onnistuu parhaiten silloin kun aivosi toimivat täysillä.

Toisin sanoen suhtaudu mielialoihin kuin suomalaiseen kesäsäähän — hyvllä säällä nautitaan, tylsällä säällä tehdään niitä tylsempiä asioita.

Elämän ei ole tarkoitus olla tasapaksua mössöä, jossa mikään ei oikein tunnu miltään, vaan hauska vuoristorata, jossa korkeat ja matalat fiilikset vaihtelevat!

 

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top