Joukossa viisaus tiivistyy

K: Voiko joukko täysin erilaisen taustan, arvomaailman ja elämänkokemuksen omaavia ihmisiä löytää yhteisen sävelen ja ratkaisun ongelmaan, joka alunperin on jakanut voimakkaasti heidän mielipiteensä?

V: Kyllä voi.

Olemme nyt kuvanneet kolme osaa dokumentaarista reality-sarjaa, jossa varsin kirjava joukko tavallisia suomalaisia yrittää ratkaista ongelmia, joiden kanssa tavalliset naiset kamppailevat.

Kutsumme tätä joukkoa nimellä ”parvi”, viittauksena parviälyyn tai ”joukon viisauteen”.

Jokaista osaa kuvataan kolme päivää enkä vielä kertaakaan ole kolmannen päivän aamuna tiennyt, mihin ratkaisuun ”parvemme” päätyy. Siinä vaiheessa parven eri jäsenillä on yleensä vielä hyvinkin erilaisia näkemyksiä siitä mitä pitäisi tehdä — tai jopa mikä päähenkilön todellinen ongelma on.

Joka kerta parvi on päätynyt ratkaisuun, joka on yllättänyt minut käytännöllisyydellään ja toimivuudellaan.

Kokemus on osoittanut minulle paitsi että tällainen joukkovoima toimii, myös sen, että kyllä hyvinkin erilaisen maailmankuvan omaavat ihmiset pystyvät löytämään yhteisen sävelen, kun he ihan oikeasti haluavat ratkaista käsillä olevan ongelman.

Tämä ajatus on pyörinyt mielessäni erityisesti nyt kun taas valmistaudutaan eduskuntavaaleihin ja puolueet yrittävät korostaa erojaan.

Mitä tapahtuisi, jos kansanedustajat keskittyisivät miettimään ja perustelemaan enemmän sitä MITÄ ongelmia he haluavat ratkaista kuin sitä MITEN he aikovat ne ratkaista?

Näin he voisivat pitää mielensä avoimempana sille, että paras ratkaisu ei ole välttämättä vielä tullut heidän mieleensä, vaan löytyy vasta vuorovaikutuksessa muiden kansanedustajien ja puolueiden kanssa.

Politiikkaa joskus hyvinkin läheltä seuranneena ymmärrän, että ajatukseni on todennäköisesti utopinen, mutta toivon, että jos satut olemaan tuleva kansanedustaja ja luet tämän, päästäisit edes vähän enemmän irti valmiista vastauksista ja keskittyisit sen sijaan etsimään oikeita kysymyksiä, joihin voisit vastata kolleegoidesi kanssa — puoluerajoista piittaamatta.

Pähkäiletkö sinä tai ystäväsi jonkin vaikealta tuntuvan valinnan kanssa?

Valitsemme ohjelmaan kuvattavat henkilöt korkeintaan kuukautta ennen kuvauksia, jolloin voimme vastata nimenomaan akuutteihin ongelmiin.

Haluamme kokeilla parviälyn toimintaa mahdollisimman erilaisissa valintatilanteissa. Olemme jo käsitelleet mm. ammatinvalintaan ja parisuhteen jatkamiseen liittyviä kysymyksiä.

Nyt kaipaisimme autettavaksi ihmisiä, jotka miettivät esimerkiksi:

– Perheenlisäykseen liittyviä kysymyksiä (esim. adoptoimista, hedelmöityshoitojen aloittamista/lopettamista, uran ja perheen välillä valitsemista)

– Oman turvallisuuden vaarantavia valintoja (esim. lähdenkö kiipeämään Mount Everestille, purjehdiko maapallon ympäri yksin, menenkö leikkaukseen johon liittyy terveysriskejä vai jätänkö käyttämättä hoidon, joka voisi pelastaa henkeni mutta sisältää muita terveysriskejä)

– Valintoja jotka haastavat yleiset normit, toimintamallit tai ”ei niin voi tehdä” -henkisen ajattelun (esim. jonkin vaietun epäkohdan esiin tuominen, rohkea ammatinvalinta, muu normeista poikkeava oman tien kulkeminen).

Jos sinulle heti tuli mieleen itsesi tai joku läheisesi, laita minulle ko. henkilön puhelinnumero osoitteeseen katri@kutri.net, niin soitan ja kerron lisää ohjelmasta.

Valitsemme viimeisen ohjelmaan osallistuvan toukokuussa 2015, joten jos näet tämän kirjoituksen vasta silloin, voit vielä ottaa yhteyttä.

Jokainen ohjelmaan osallistunut on kokenut prosessin hyödyllisenä ja tärkeänä. Siksi uskaltaisin suositella tätä täysin sydämin vaikka läheisilleni (jos heillä olisi sopiva ongelma). Jos yhtään kiinnostuit, ehdotan toimimaan salamannopeasti, sillä vapaita paikkoja on jäljellä enää 3–4.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top