Kuin raivo apina… :-)


Kuin raivo apina… ūüôā

T√§n√§√§n sitten oli se Voimala-ohjelma, jota j√§nnitin varmaan kaikkein eniten etuk√§teen. Ohjelmaan oli nimitt√§in tulossa Riitta Rantanen, Painonvartijoiden projektijohtaja (tai vastaavat tiedot). J√§nnityksen aihe oli se, ett√§ miten pystyn pit√§m√§√§n itseni kurissa ja k√§ytt√§ytym√§√§n sivistyneesti ja aikuismaisesti…

No, en tietenk√§√§n mitenk√§√§n! ūüėÄ Kaikki hieno psyykkaukseni meni viimeist√§√§n siin√§ vaiheessa hukkaan, kuun Riitta (muuten ihan mukavalta vaikuttava ihminen), erehtyi heitt√§m√§√§n: ”niin, mutta sin√§h√§n olet oppinut t√§m√§n kaiken [mist√§ kirjoitat kirjassa] Painonvartijoissa ja nyt esit√§t ne omakeksimin√§” (= ajatus t√§sm√§lleen t√§m√§, sanat ehk√§ osin toiset)… Joo, en ehtinyt laskea ihan kymmeneen, kun jo keitti… Yeah right! Ai painonvartijoissako opin olemaan piittaamatta vaakalukemasta, sy√∂m√§√§n tarpeeksi, sy√∂m√§√§n my√∂s hyvi√§ rasvoja ja proteiinia ja ylip√§√§t√§√§n luottamaan itseeni ja omaan arvostelukykyyni? NO EN TODELLAKAAN!

Mitä oikeasti olen oppinut painonvartijoissa:

РKasvikset ovat hyviä, paitsi banaani, joka on lihottavaa (= ei pidä paikkaansa)
Рhedelmiä saa syödä, mutta rajoitetusti, kun ne voivat lihottaa (= ei pidä paikkaansa)
Р2 tl hyvää rasvaa riittää (= ei pidä paikkaansa)
Рperuna ja ruisleipä ovat laihduttajan ruokavalion kulmakivet (= joo, jos juoksee tunnin lenkin päivässä)
– liikkua voi, muttei tarvitse, kun Paikkareissa laihtuu ilman liikuntaakin (= totta, mutta KIINTEYTYMINEN, jota varsinkin loppuvaiheessa olin hakemassa on aika pirun vaikeaa ilman liikuntaa, jolla on hienoja terveys- ja mielenterveysvaikutuksia)
Рsalilla kasvaa isot lihakset (= EI EI ja vielä kerran EI!)
Рpalelu kuuluu luonnollisena osana laihduttamiseen (= ei pidä paikkaansa, terveellisesti laihduttaessa ei palele).
– vaakalukema m√§√§rittelee ihmisarvosi — jos paino ei ole laskenut (= riitt√§v√§sti), olet piilosy√∂pp√∂, joka ei onnistu pysym√§√§n pisteill√§. Jos olet pysynyt pisteill√§ ja paino ei ole laskenut, olet valehteleva piilosy√∂pp√∂.
Рmitä nopeammin laihdut, sen parempi ihminen olet (= ei pidä paikkaansa, mitä nopeammin laihdut, sitä todennäköisemmin kilot pamahtavat takaisin)
jne.

No, onneksi mun pahimmat tilitykset leikataan pois (tai ainakin luvattiin leikata pois :-). Olisi kiva olla ollut sivistynyt, aikuinen ja hyvink√§ytt√§ytyv√§, mutta aina ei voi voittaa… Itsetunnon kasvamisen ja raatorehellisyyden k√§√§nt√∂puoli? Ei kest√§ hymistely√§ ja kohteliaisuutta.

Toisessa keskustelussa, jossa oli enemm√§n osaanottajia ja painopiste enemm√§nkin siin√§, ”mik√§ on hyv√§ paino/pit√§√§k√∂ laihduttaa/lihava, yhteiskunnan viimeinen lainsuojaton” kuulemma hymyilin enemm√§n enk√§ muutenkaan ollut suuna p√§√§n√§. Siit√§ tuli muutenkin oikeastaan aika hyv√§ keskustelu, joten suosittelen katsomaan (tulee ensi maanantaina?).

Ja siis, pitää vielä toistaa: Riitta Rantanen vaikutti muuten todella mukavalta ihmisenä, vaikka olenkin hänen kanssaan monesta asiasta eri mieltä. Asiat riitelevät, eivät ihmiset.

T√§ytyy viel√§ mainita, ett√§ er√§s kommenttityyli, jota en osaa yht√§√§n arvostaa on se, ett√§ sanotaan jotain tyyliin: ”joo, kyll√§h√§n s√§ NYT pystyt tohon, mutta odota vaan kun tulee vaikeuksia” (= ennemmin tai my√∂hemmin sulle k√§y yht√§ huonosti kuin muillekin). Voi tsiisus! Totta kai el√§m√§ heittelee, v√§lill√§ on raskaampaa jne., mutta ei kyll√§ ole kauhean rakentava l√§ht√∂kohta ett√§ ”joo joo, ei se varmasti onnistu”. Voi olla, mutta ihan yht√§ mahdollista on, ett√§ onnistun viihtym√§√§n vartalossani loppuel√§m√§ni ja el√§m√§√§n kohtuullisen terveellisesti. Moni ep√§ili jo viime vuoden alussa, ett√§ projektini tyss√§√§ ennen aikojaan. Toisin k√§vi.

Kyll√§, moni repsahtaa ja moni lihoaa uudelleen, mutta k√§si yl√∂s jokainen laihdutuksen j√§lkeen uudestaan lihonut — kuinka moni teist√§ on ollut laihiksen p√§√§ttyess√§ tilanteessa, jossa t√§ysin n√§lk√§√§ ja kyll√§isyytt√§ kuunnellen pystytte t√§ysin automaattisesti valitsemaan terveellisi√§ ruoka-aineita juuri sen verran kuin kulutatte? Jossa herkkkuja ja alkoholia ei edes tee mieli — ja siis ihan oikeasti ei tee mieli? Ja jossa herkuttelu pysyy helposti hallinnassa, ilman mit√§√§n ponnisteluja? Kuinka moni on p√§√§ssyt tilanteeseen, jossa liikunta tuntuu erottamattomalta osalta el√§m√§√§? Ja on niin KIVAA, ett√§ sen v√§liinj√§√§minen harmittaa samalla tavalla kuin lempitvsarjan v√§liinj√§√§minen? Kuinka moni jojoilijoista on ylip√§√§t√§√§n laihduttanut maltillisesti, kohtuullisen pienill√§ kalorivajeilla (= painonvartijoissa on siis helvetin isot kalorivajeet)?

No, en tied√§, ehk√§ olen ainoa (nyt ex-)jojoilija, jolle aikaisempien kitukuurien aikana laihduttamisen p√§√§ttyminen oli helpotus ja jolla ”painonhallinta” aika oli kitukuurien j√§lkeen tasapainoilua hervottoman herkuttelun ja kauhean kituuttamisen v√§lill√§ — kunnes jossain vaiheessa herkuttelu aina sai ylivallan. Totta kai olen iloinnut omasta laihuudestani my√∂s tuolloin, mutta ainakin itse olen aikaisempien kuurien j√§lkeen ollut viel√§ v√§h√§n tyytym√§t√∂n vartalooni — jopa silloin kun olin aiemmin enn√§tyslaihassa kunnossa. Aiemmin ajan my√∂t√§ painossa pysymiseen tarvittava vaiva on tuntunut liian isolta suhteessa saatuun hy√∂tyyn –> lihominen on v√§ist√§m√§t√∂nt√§.

Lisäksi ennen viime vuotta laihduttaminen on vaatinut todella paljon huomiotani (jep, vaikka laskin viime vuonna kaloreita, laihdutus vei vähemmän energiaani kuin aiemmat laihikset) ja ollut täynnä kieltäytymistä ja vaatinut itsehillintää. Viime vuoden jälkeen olen sitä mieltä, että onnistunut laihdutus EI nimenomaan vaadi älytöntä itsekuria vaan järkeviä, helposti noudatettavia valintoja, jotka tuntuvat suhteellisen helpolta ja luonnolliselta.

Onnistuneessa laihdutuksessa eniten ”itsekuria” vaatii pysy√§ rauhallisena ja keskitty√§ painon sijasta prosessiin. Mutta kun sen tekee p√§iv√§ kerrallaan, se ei ole niin vaikeaa. Niin ja tietysti oma psyykkauksen aiheensa on se, ettei aseta liian tiukkoja tavoitteita. Itseasiassa paras (ja ainoa) tavoite olisi sellainen, ett√§ keskittyy parantamaan el√§m√§ntapojensa kokonaislaatua ja ennen kaikkea keskittyy kuuntelemaan omaa kehoa ja mit√§ se kertoo.

Jees, huomaa ett√§ toi p√§iv√§n ohjelma sai mut v√§h√§n ylikierroksille. Mukana oli my√∂s muita mielenkiintoisia haastateltavia, joista kirjoitan kuitenkin erillisen merkinn√§n, kunhan olen kohta saanut sy√∂ty√§ lis√§√§… ūüėÄ Nyt oli vain pakko √§kki√§ purkaa omat frustraationsa… ūüėÄ


Kirjoitettu: 07:43 ip.     Linkitys

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top