Oletko jo kokeillut käyttää tekstiä tuottavaa tekoälyä kuten ChatGPT:tä, Googlen Bardia tai Bing Chatia? Etkö ole tyytyväinen saamiisi tuloksiin? Seuraavilla ohjeilla onnistut todennäköisemmin saamaan sinua paremmin tyydyttäviä vastauksia.
Tekstiä tuottavaa tekoälyä pääsee nykyään käyttämään useissa eri palveluissa ihan vain ”tsättäämällä” tekoälyn kanssa samalla tavalla kuin viestittelisit ihmisen kanssa vaikkapa WhatsAppissa. Tosin sillä erotuksella, että chatbotit vastaavat yleensä pidemmin kuin ihmiset. 😅
Voit käyttää viestittelyyn suomea ja saada vastaukset suomeksi!
Tekoälyjen sisäisen logiikan takia saat parhaat tulokset kuitenkin pitämällä mielessä seuraavat vinkit.
- Juttele tekoälylle niin kuin alkavan muistisairauden salaavalle ihmiselle, joka tietää paljon, mutta muistaa huonosti faktoja, päivämääriä ja nimiä. Botin toimintalogiikan takia botti ei kerro sinulle ettei ”tiedä” mistä puhut tai ”muista” oikeaa vastausta, vaan antaa oikealta kuulostavia mutta keksittyjä vastauksia.
Eli esim. jos pyydät siltä tiettyä aihetta käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia, se kirjoittaa oikealta näyttäviä tutkimuksia lähdeviitteineen. Jos menet etsimään tutkimuksia, et löydä niitä, koska tutkimusviitteet vain näyttävät oikealta! 🤦🏼♀️
Eli tekstiä tuottavat botit eivät ole hakukoneiden tapaisia arkistonhoitajia, jotka hakevat oikean tiedon vaan Kylli-tädin tapaisia satutätejä, jotka keksivät tarinat niitä kertoessaan.
Siksi tekoälyltä kannattaa kysyä lähinnä mielipiteitä, ideoita ja neuvoja yleismaailmallisista asioista (joista löytyy netistä paljon samansuuntaista tietoa) – ei tarkkoja faktoja. - Mieti millainen ihminen osaisi parhaiten vastata kysymykseesi. Mitä hänen pitäisi tietää ja ymmärtää? Miten haluaisit hänen vastaavan? Aloita kysymyksesi kuvailemalla tämä henkilö tekoälylle, jolloin se osaa antaa sinulle paljon tarkempia vastauksia – niin kuin kuvailemasi asiantuntija antaisi.
Jos et rajaa riittävästi sitä ”tietoavaruutta”, josta tekoäly laskee todennäköisimmän vastauksen, saat helpommin vain vastauksia joita kuka tahansa osaisi antaa – sinä itse mukaanlukien. Kun kerrot tekoälylle millaisen roolin sen pitää ottaa, tulet samalla itsekin miettineeksi tarkemmin millaisia vastauksia olet hakemassa. - Mieti mitä tietoa oikea ihminen tarvitsisi voidakseen vastata kysymykseesi parhaalla mahdollisella tavalla. Sen sijaan että kysyisit vain ”miten parannan kuntoani”, kerro myös itsestäsi ja miten haluat parantaa kuntoa (ks. jutun lopussa oleva esimerkki).
- Tekoälyt on koulutettu analysoimaan kysymyksestäsi, millaisen vastauksen todennäköisesti haluat. Juttelemalla tekoälylle ”omana itsenäsi” saat sinua miellyttävämpiä vastauksia kuin jos annat tekoälylle vain lyhyitä tylyjä komentoja, jotka olet kopioinut joltain toiselta.
Eli tässä pätee ”niin metsä vastaa kuin sinne huutaa”. Jos kirjoittelet tekoälylle tylysti, se vastaa sinulle kuin ihminen vastaisi ihmiselle, joka puhuu hänelle tylysti. Jos taas olet ystävällinen ja kiität bottia, se vastaa sinulle myös ystävällisemmin.
On myös viitteitä siitä, että laajoihin kielimalleihin perustuvat tekoälyt ovat koulutusvaiheessa omaksuneet niin hyvin ihmisten sisäisen logiikan, että ne reagoivat ihmisten tapaan kehuihin, uhkauksiin, kiristykseen ja lahjontaan. 😂 - Jos antamasi tehtävä vaatii päättelyä tai erilaisia askelia, kerro tekoälylle ”vastauksen rakentamisen työvaiheet” niin kuin ohjaisit uutta työntekijää (tai lasta) → pakotat sen ”ajattelemaan” loogisemmin. Eli ”Analysoi ensin…, ehdota sitten…”
- Muista: voit pyytää loputtomasti uusia vaihtoehtoja ja ideoita!!! Tekoäly ei väsy koskaan eikä pahastu, vaikka pyydät siltä uusia ehdotuksia. Se haluaa vain miellyttää sinua.
Käytännön esimerkki: punttitreenimotivaatiota etsimässä
Tässä on käytännön esimerkki omasta elämästäni. Haluan saada itseni taas harrastamaan säännöllisesti painoharjoittelua. Voisin tietenkin pyytää ChatGPT 4:ltä apua kysymällä seuraavan kysymyksen:
”Miten saisin itseni harrastamaan säännöllisesti painoharjoittelua?”
Tänään sain tähän kysymykseen tällaisen vastauksen:
Motivaation ja rutiinin luominen säännölliseen painoharjoitteluun voi olla haaste, mutta tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa:
- Aseta Selkeät Tavoitteet: Mieti, miksi haluat aloittaa painoharjoittelun. Onko tavoitteesi lihasvoiman lisääminen, kehonmuokkaus, terveyden parantaminen, vai jotain muuta? Kirjaa tavoitteesi ylös ja pidä ne mielessäsi.
- Aloita Vähitellen: Älä aloita liian rankalla ohjelmalla. Aloita kevyemmillä painoilla ja vähemmällä toistomäärällä, ja lisää niitä vähitellen.
- Suunnittele Harjoitusohjelmasi: Tee viikoittainen harjoitussuunnitelma. Valitse päivät ja kellonajat, jolloin aiot harjoitella, ja pidä kiinni näistä ajoista.
- Pidä Harjoittelupäiväkirjaa: Kirjaa ylös harjoituksesi, toistot, sarjat ja käyttämäsi painot. Tämä auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi ja motivoitumaan.
- Etsi Motivaatiolähteitä: Kuuntele motivoivaa musiikkia, seuraa inspiroivia urheilijoita sosiaalisessa mediassa, tai liity ryhmäharjoituksiin tai -kursseille.
- Keskity Tekniikkaan: Oikea tekniikka on tärkeää vammojen ehkäisemiseksi ja tehokkaan harjoittelun varmistamiseksi. Harkitse ammattilaisen palkkaamista, joka voi opastaa sinua oikeissa tekniikoissa.
- Palkitse Itsellesi: Aseta pieniä välitavoitteita ja palkitse itsellesi niiden saavuttamisesta. Palkinnot voivat olla esimerkiksi uusi urheiluvaruste, rentouttava hieronta tai lempiruokasi.
- Pidä Taukoja ja Palauta Kunnolla: Lepo ja palautuminen ovat yhtä tärkeitä kuin itse harjoittelu. Varmista, että saat tarpeeksi unta ja lepoa harjoitusten välillä.
Muista, että johdonmukaisuus on avainasia. Joskus saatat kohdata motivaation puutetta, mutta tärkeintä on jatkaa eteenpäin ja pysyä suunnitelmassasi.
Tavallaan kaikki pointit olivat ihan hyviä, mutta ainakin minulle liian ympäripyöreitä ja yleispäteviä.
Siksi kysyin oikeasti ChatGPT:ltä seuraavan kysymyksen (eri keskusteluketjun aloitusviestinä):
Haluan, että vastaat minulle kuin personal trainer, joka on erikoistunut nimenomaan ruuhkavuosia elävien keski-ikäisten naisten treenaamiseen ja motivointiin. Olet myös perehtynyt ADHD-ihmisten erityishaasteisiin.
Olen kohta 49 vuotta täyttävä nainen, joka on tehnyt aikanaan ihan säännöllisesti punttitreeniä ja jopa nauttinut kovasta treenistä.
Huomaan, että viimeiset vuodet, jotka ovat olleet henkisesti kuormittavia läheisten vakavien sairausten takia ovat johtaneet siihen, että fyysinen kuormitus on alkanut tuntua minusta vastenmieliseltä, vaikka tällä hetkellä elämässäni ei ole enää samanlaisia henkisesti kuormittavia tekijöitä.
Meillä on kotona punttivehkeet, joilla voi tehdä ihan hyvän kokonaisvaltaisen treenin (ylätalja, penkkipunnerrus, kyykkyteline, käsipainoja, painavia treenipalloja, kahvakuulia). Teen töitä kotona ja saan vapaasti määrätä työaikani.
Lisäksi käytössäni on kävelymatto, jolla kävelen samalla kun teen kirjoitustöitä. Kokeilen myös tehdä aamuisin pienen aamujumpan, joka sisältää fiiliksestä riippuen jooga-, pilates- ja venyttelyliikkeitä.
Musiikin kuuntelu motivoi minua liikkumaan.
Minulla on ADHD, joka saattaa myös vaikeuttaa rutiinien luomista ja niistä kiinni pitämistä.
Minulla on aika paljon iltakokokouksia, joten varmimmin saisin treenattua arkisin ennen klo 14.
Herään tyypillisesti noin klo 7–8 välillä. Puolisoni hoitaa lasten herättämisen, aamutoimet ja kouluun lähettämisen.
Itse tykkään käyttää ensimmäisen tunnin heräämisen jälkeen mm. uneen liittyvien tietojen, fiiliksen yms. kirjaamiseen sekä 20–30 minuutin meditaatioon.
Suosin ainakin ennen vanhaan enemmän noin puolen tunnin treenejä monta kertaa viikossa kuin pitkiä treenejä pari kertaa viikossa.
Mitä voisin tehdä päästäkseni taas punttitreenien makuun?
Jo kysymyksen aukikirjoittaminen auttoi minua ymmärtämään paremmin omaa tilannettani ja käynnisti oman ajatusprosessini ratkaisujen löytämiseksi. Myös ChatGPT:n vastaus oli huomattavasti hyödyllisempi ja osuvampi.
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on loistava lähtökohta palata treenin pariin. Ensinnäkin, hienoa että sinulla on jo kokemusta ja innostusta treenaamiseen, sekä hyvä varustus kotona. Tässä muutamia vinkkejä ja suosituksia, jotka sopivat elämäntilanteeseesi ja erityistarpeisiisi:
Henkilökohtainen Rutiini
- Aamuheräämisestä treeniin: Koska heräät noin klo 7-8 ja ensimmäinen tunti on omistettu meditaatiolle ja kirjaamiselle, voisit ajoittaa treenisi heti tämän jälkeen. Tämä auttaa luomaan rutiinin ja hyödyntämään aamun energian.
- Lyhyet ja Tehokkaat Treenit: Pidä kiinni mieltymyksestäsi lyhyistä, mutta tehokkaista treeneistä. 20-30 minuutin treenit ovat erinomaisia, ja voit keskittyä päivittäin eri lihasryhmiin.
- ADHD:n huomioiminen: ADHD:n kanssa on tärkeää pitää treeni mielenkiintoisena ja vaihtelevana. Kokeile erilaisia treenimuotoja ja älä epäröi muuttaa suunnitelmia, jos jokin tuntuu tylsältä.
Treeniehdotuksia
- Yhdistä Musiikki ja Liikunta: Koska musiikki motivoi sinua, tee treenilistat, jotka innostavat liikkumaan. Vaihtele musiikkityylejä pitääksesi treenit mielenkiintoisina.
- Aloita Kevyesti: Aloita kevyillä treeneillä, jotta et tunne niitä vastenmielisinä. Keskity ensin liikkeiden oikeaan suoritustekniikkaan pienemmillä painoilla.
- Vaihtelevuus ja Monipuolisuus: Hyödynnä kodin kuntolaitteita ja tee joka treenikerralla jotain erilaista. Esimerkiksi yhtenä päivänä keskity ylävartaloon, toisena alavartaloon ja kolmantena yhdistele liikkeitä.
- Hyödynnä Kävelymattoa: Kävelymatto on loistava tapa yhdistää työ ja liikunta. Voit esimerkiksi kävellä kokouksien aikana tai työpäivän alussa.
Motivaation Ylläpitäminen
- Tavoitteet ja Seuranta: Aseta itsellesi selkeitä, saavutettavia tavoitteita ja seuraa edistymistäsi. Kirjaa treenisi ja tuntemuksesi, kuten teet unen suhteen.
- Joustavuus: Muista, että on täysin normaalia, jos jokin päivä et tunne oloasi treenaamiseen sopivaksi. Joustavuus on avain, erityisesti kiireisinä ja stressaavina aikoina.
- Palkitse Itsenäsi: Asenna pieniä palkintoja itsellesi treenitavoitteiden saavuttamisesta. Tämä voi olla vaikkapa lempikirjan lukemista tai rentouttavaa aikaa itsellesi.
Yhteenveto
Tärkeintä on löytää tasapaino mielihyvän, terveyden ja arjen kiireiden välillä. Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, ja muista, että pienetkin askeleet ovat edistystä kohti tavoitteitasi. Olet jo matkalla takaisin treenien pariin, joten ole itsellesi armollinen ja nauti matkasta!
Jatkoin tästä ChatGPT:n kanssa treenien suunnittelua niin, että oikeasti motivoiduin aloittamaan treenaamisen. Ensimmäinen treeni on jo takana. 👍🏻
Eli vaikka en ensimmäisessä viestissä kertonut ChatGPT:lle ”ajattelun eri vaiheita”, tein käytännössä niin seuraavilla viesteillä pyytäessäni ChatGPT:tä suunnittelemaan minulle treeniohjelman.
Voit lukea koko keskustelun oheisesta PDF:stä. Voin jatkaa myöhemmin samaa keskustelua jos esim. totean ettei treeniohjelma sovikaan minulle.
Mitä botteja kokeilla?
Jos et ole vielä kokeillut tekstiä tuottavan tekoälyn käyttämistä, voit kokeilla sitä esimerkiksi seuraavilla sivuilla (vaativat rekisteröitymisen ja sisäänkirjautumisen):
- bard.google.com – Googlen ilmainen tekoäly-chatbotti osaa tekstin tuottamisen ja analysoinnin ohella surffata netissä ja tulkita kuvia
- chat.openai.com – tämä on ChatGPT, yleisimmin käytetty tekoäly-chatbotti. Ilmainen versio (ChatGPT 3.5.) on OK, mutta maksullinen (4) osaa mm. lukea pdf:iä ja lukea ja tehdä kuvia.
- bing.com/chat → valitse tyyliksi ”luovempi” ja saat käyttöön ChatGPT 4:n (edellisen kohdan maksullisen version). Tämä osaa myös lukea ja tuottaa kuvia. Sen kun pyydät!
- poe.com – täältä löytyy useita eri ilmaisia botteja (ml. ChatGPT), oma suosikki on Claude. Maksullisella tilauksella saat käyttöön ChatGPT 4:n ja Claude 2:n, joka lukee pitkiä tekstejä.
Miten sinä voisit paremmin käyttää tekoälyä?
Haluaisitko oppia käskyttämään paremmin tekoälyä? Tsekkaa ”Tuota tekoäly tekstin tuottamisen apuna” -webinaarisarjan tallenteet. Ne sisältyvät myös huippusuosittuun Opinnäytetyökurssiini ja Kirjoittajajäsenyyteen, johon kuuluu myös Tekoäly kirjoittajan kaverina -kurssi.
Mitä ajatuksia tästä kirjoituksesta tai omasta esimerkistäni virisi? Oletko itse huomannut samoja asioita tai löytänyt muita tekniikoita, joilla olet saanut parempia vastauksia eri tekoälyboteilta?
Jaa ajatuksesi alla olevassa kommenttikentässä tai somessa. Voit tägätä viralliset sivuni Facebookissa. Muissa sosiaalisissa medioissa (Instagram, Twitter, Threads, TikTok) virallinen tunnukseni on @kutrinet.