Kahvilla Katrin kanssa 012: Kuinka parantaa itsetuntoa?

Kärsitkö huonosta itsetunnosta? Haluaisitko parantaa itsetuntoasi entisestään?

Tällä 7,5 minuuttia pitkällä videolla paljastan uskomattoman toimivan tekniikan itsetunnon kohottamiseksi yhdessä silmänräpäyksessä. Pakollista katsottavaa kaikille itsetunnon kanssa kamppaileville!

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

7 ajatusta aiheesta “Kahvilla Katrin kanssa 012: Kuinka parantaa itsetuntoa?”

 1. nyt katri olen erimieltä sinun kanssa sillä minä näen että huonolla itsetunnolla varustettu ei luota itseensä ja ei uskalla toteutta itseään ja taas hyvllä itsetunnolla varustettu uskaltaa kokeilla ja tehdä asioita ja saa siitä lisäenerkiaa joka taas innostaa uusiin asioihin tulee positiivinen kierre joka nostattaa itsetuntoa.
  näin minä käsittäisin itsetunnon vai miten sinä selittäisit tuon mun kirjoituksen.

  1. Hyvä että otit asian esille! Huomaatko miten usein puhumme itsetunnosta niin kuin se olisi nenä? (”Isolla nenällä varustettu.”) Tai taito? (”mulla on hyvä kielitaito”)

   Minä väitän ettei itsetunto ole mikään pysyvä ominaisuus, joka olisi joka tilanteessa samanlainen — vaan pelkkä ajatus, joka vaihtuu sitä mukaa kun ajatukset vaihtuvat.

   Jos et ajattelisi koskaan itsetuntoasi, millainen itsetunto sinulla olisi?

   Tai entä jos et olisi edes kuullut käsitettä itsetunto?

   Ehkä kiinnittäisit huomiota siihen että tietyissä tilanteissa sinua jännittää ja arveluttaa ja toisissa ei — tai sitten huomaisit että aika usein tietyssä tilanteessa sinua jännittää ja arveluttaa ja välillä taas ei.

   TOTTA KAI sillä hetkellä kun ajattelet itsestäsi alhaisia ajatuksia (”olen tyhmä ja minulla on huono itsetunto”), sinun on vaikeapaa ottaa tiettyjä askeleita.

   Ja voi olla, että olet tottunut ajattelemaan niin monissa tilanteissa sillä tavalla (esim. suojellaksesi itseäsi liian isojen odotusten tuottamalta pettymyksiltä), että sinulle syntyy vaikutelma siitä, että kyseessä on jotenkin pysyvä tila.

   Kyllä! Olet oikeassa että onnistumiskokemus voi synnyttää positiivisen kierteen. Mutta oletko koskaan ajatellut miksi? Koska se ”haastaa” olettamuksen, ettet voi tehdä jotain ”koska minulla on huono itsetunto”. Tästä saattaa seurata halu kokeilla mitä kaikkea muuta pystyt tekemään ”huonosta itsetunnosta huolimatta”.

   Olennaista on huomata se, että jopa ne ihmiset, jotka yrittävät pitää itsensä turvassa tai motivoida itsensä toimimaan tietyllä tavalla kertomalla itselleen, että heillä on huono itsetunto, kokevat päivittäin enemmän hetkiä, jolloin he eivät ajattele ollenkaan itsetuntoaan tai jopa ajattelevat että heillä on hyvä itsetunto — ainakin jonkin asian suhteen.

   Mutta mikä on fantastisinta on se, että kun aidosti tajuat (niin kuin tajuaisit vitsin), ettei ole mitään pysyvää itsetunto, on vain sinä ajattelemassa tietyllä hetkellä itsestäsi tietyllä tavalla, alat huomata yhä useammin, miten usein ajattelet itsestäsi positiivisesti. Vastaavasti voit alkaa etsiä todellista syytä siihen, ettet tee mitä luulet haluavasi tehdä.

   Tämä voisi olla seuraavan ryhmävalmennuspuhelun aihe. Ajattelin järjestää puhelun parin viion päästä, kun olen päässyt kiinni Suomi-rytmeihin.

   1. kyllähän se niinsanottu itsetunto on ajatusmaailmaan liittyvä asia
    hyvä aihe ryhmävalmennuspuheluun sillä ajatusmaailmahan se ratkaisee niin paljon ihmisen hyvinvointia.

    1. Niin tai mikä nyt sitten oikeasti ratkaisee hyvinvoinnin — sekö että välillä ajatellaan itsestämme alhaisia ajatuksia vai se, että jostain olemme saaneet päähämme, että on olemassa joku itsetunto, joka olisi vähän samanlainen ominaisuus kuin se että meillä on pää tai sitten se, että meillä on lukutaito. Mutta joo, tästä voisi puhua seuraavassa valmennuspuhelussa, jonka merkitsin juuri omaan kalenteriini maanantaiksi 16.3. klo 20.

 2. Mielestäni ihmisellä, joka enimmäkseen ja pääsääntöisesti ajattelee olevansa hyvä, ehjä ja rakastettava, on ns. hyvä itsetunto. Jotkut sisäistävät tuon ajatusen jo lapsena. Toiset oppivat ajattelemaan niin vasta aikuisena. Tässä suhteessa minusta itsetunto on olemassa. Se on kykyä ajatella itsestään etupäässä positiivisesti.

  1. Joo ja noinhan ihmiset yleensä ymmärtävät itsetunnon — mikä on varmasti jees, jos uskoo että on hyvä itsetunto. Mutta jos uskoo, että on huono itsetunto, silloin tuollaisesta näkemyksestä on pelkästään haittaa.

   Sulla on aina nenä. Sulla on aina taito ajaa polkupyörällä sen jälkeen kun olet sen kerran oppinut.

   Mutta itsetunto tulee ja menee samalla tavalla kuin pitkästyminen tai onnentunteet. Ts. se ei ole mikään pysyvä ominaisuus. Sen lisäksi se, millaiseksi koet itsetuntosi on täysin tilannekohtaista ja mielialasta riippuvaa. Kyllä, jos toimit koko ajan oman osaamisalueesi sisällä, et kohtaa erityisiä vastoinkäymisiä, olet syönyt ja levännyt hyvin ja elämässä tapahtuu asioita, joista sinun on helppo ajatella positiivisia asioita, on helppoa uskoa olevansa hyvä ja pärjäävänsä — jopa silloin kun lapsuudesta on saanut päähänsä ettei ole hyvä ja rakastettava.

   Mutta joskus jopa ihmiset, jotka ovat ajatelleet olleensa hyviä ja rakastettavia, saattavat joutua äkkiarvaamatta tilanteeseen, jossa he saavat päähänsä, ettei niin olekaan. Esimerkiksi dramaattiset elämänmuutokset, kuten ikävä avioero, raiskatuksi tuleminen, työttömyys jne. voivat johtaa siihen, että ihminen, joka koki ennen että hänellä on hyvä itsetunto, kokee nyt että hänellä on huono itsetunto. Mikä höpsöintä, koska ihmismielellä on taipumus muistaa valikoidusti vain ne asiat ja tapahtumat, jotka tukevat hänen nykyhetken ajatusmaailmaansa, ihminen, joka saa yhtäkkiä päähänsä että hänellä on huono itsetunto, saattaa alkaa kertoa itselleen, että se itsetunto jota hän ennen piti hyvänä oli vain valetta ja että oikeasti hänellä on ollut salaa koko ajan huono itsetunto…

   …kunnes toisena päivänä jolloin hänellä on hyvä boogie päällä, hän ajattelee että ”no ei mulla nyt olekaan niin huono itsetunto.”

   Olen joskus uskonut että minulla on huono itsetunto, sitten olen uskonut että minulla on terve itsetunto, sitten kaikki meni päin honkia ja ajattelin taas että minulla on huono itsetunto ja nyt ajattelen ettei todellakaan ole mitään itsetuntoa — on vain minä yhtenä hetkenä ajattelemassa hyviä ajatuksia itsestäni ja toisena huonoja ajatuksia itsestäni.

   Jokainen, joka kokee että hänellä on huono itsetunto voi myös miettiä miten erilaista hänen elämänsä olisi — ts. miten hän toimisi ja ajattelisi eri tavalla, jos hän ei koskaan olisi kuullutkaan mistään itsetunnosta eikä siksi voisi ajatella että hänellä on huono itsetunto. 🙂

 3. Kiitos. Tää oli itseasiassa aika vapauttava ja järkeenkäypä. On sitä tullut niin paljon syvissä mudissa ryvettyä et voisikin hyvin vaan jäädä tuleen makaamaan mut toisaalta miksei nauttisi elämästä kun se on kerran annettu? Ehkä se auttaisi pääsemään yli kun kääntäisi sen positiivisen viban päälle. Edes joskus 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top