Kuinka saada enemmän ahaa-elämyksiä?

Ihmisaivot ovat yksi luonnon suurenmoisimmista luomuksista. Katso ympärillesi. Ellet ole keskellä aarnimetsää, lähes kaikki mitä näet on saanut alkunsa yhden tai useamman ihmisen aivoissa. Mieti vaikka miten monta eri ideaa ja oivallusta on tarvittu, että on kehitetty juuri se laite, jolla luet parhaillaan tätä blogimerkintää!

Ihmismielellä on ääretön potentiaali uuteen ajatteluun — ja se pätee myös sinun mieleesi. Sinäkin olet löytänyt elämäsi aikana lukemattomia uusia ratkaisuja mahdottomilta tuntuneisiin ongelmiin.

Muistele jotain ahaa-elämystä eli oivallusta, jonka olet elämäsi aikana saanut.

Mitä teit ja millaisessa mielentilassa olit sen saadessasi? Todennäköisesti suihkussa, sängyssä, ajamassa autoa, kävelemässä, samoilemassa luonnossa… Tekemässä jotain muuta kuin aktiivisesti ajattelemassa ongelmaasi.

Minä oivalsin että voisin opettaa miten inhimillinen kokemus syntyy kaikille suomalaisille — ja samalla näin miten voisin sen tehdä.

Olin kävelemässä kaikessa rauhassa ja hyvillä mielin työhuoneelleni enkä ajatellut sillä hetkellä mitään erityistä. Aurinko paistoi, ilma oli raikas, lapset leikkivät viereisessä leikkipuistossa. Olin iloinen ja kiitollinen valmennustapaamisesta, johon olin menossa. Ajattelin miten uusi ymmärrykseni, oli tehnyt elämäni helpoksi, kevyeksi ja hauskaksi, vaikka ulkoisesti mikään ei ole muuttunut.

Yhtäkkiä mieleeni juolahti opettajani Robin Charbitin toteamus, että inhimillisen kokemuksen syntyperiaatteet voi opettaa kenelle tahansa, jos ne vain tekee hänelle merkityksellisiksi ja konkreettisiksi. Heti perään huomasin ajattelevani: ”Hei, mähän opetan nämä kaikille suomalaisille.” Sen jälkeen näin jo millä kaikin tavoin voisin levittää tätä ymmärrystä eteenpäin.

Oivallusta tutkineet tutkijat ovat huomanneet, että oivalluksen saaminen edellyttää että olemme rennossa mielentilassa. Joskus pääsemme tähän tilaan luovuttamalla ongelman aktiivisen ratkaisun, koska koemme olevamme umpikujassa. Tässä täysin rennossa tilassa, jossa emme ajattele aktiivisesti mitään erityistä, aivomme ilmeisesti prosessoivat aiemmin miettimäämme ongelmaa ikään kuin taustalla ja lopulta ratkaisu ilmestyy mieleemme kuin puun takaa. Usein oivallusten saaminen tuntuukin siltä, että se tulee jostain itseni ulkopuolelta.

Aivotutkijat ovat saaneet selville, että noin kahdeksan sekuntia ennen oivalluksen saapumista aivot alkavat lähettää tasaisessa tahdissa alpha-aaltoja. Nämä aallot liittyvät rentoutuneeseen ja jopa meditatiiviseen tilaan. Jos alpha-aaltovaihe ei  ole tarpeeksi pitkä, oivallusta ei syntynyt edes silloin, kun tutkijat antoivat tutkittavilleen vihjeitä, joiden olisi pitänyt auttaa käsillä olevan tehtävän ratkaisemista.

Hetkeä ennen kuin tulemme tietoiseksi oivalluksesta oikean korvan edessä oleva aivopoimu lähettää gamma-aallon, joka on vahvin sähköimpulssi, jonka aivot voivat luoda. Noin 0,3 sekuntia myöhemmin henkilö tulee tietoiseksi saamastaan oivalluksesta.

Vaikka voimme ratkaista monia arkisia tilanteita aktiivisella ajattelulla ja päättelykyvyllä, juuri tällaiset salaman tavalla mieleen iskeytyneet oivallukset muuttavat elämäämme eniten ja nopeimmin. Jotkut ongelmistamme ovat sellaisia, ettei looginen päättelykykymme riitä ratkaisemaan niitä, vaan tarvitsemme avuksi oivalluksen.

Kuinka saada enemmän oivalluksia

Jo se, että luit tämän blogimerkinnän auttaa sinua saamaan useammin oivalluksia. Nyt tiedät että oivallusten saaminen on kiinni rentoutumisesta — ja että sinulla ylipäätään on kyky saada ahaa-elämyksiä.

Yksi tekniikkahenkinen ratkaisu oivallusten saamiseen on luovuttaa silloin kuin huomaat turhautuvasi yrittäessäsi etsiä aktiivisesti ongelman ratkaisua. Siinä vaiheessa kun olet turhautunut, toivoton, ärtynyt tai hermostunut aivosi ovat tilassa, jossa jopa loogisten ratkaisujen löytäminen alkaa olla mahdotonta — oivalluksista nyt puhumattakaan.

Pidä breikki, käy kahvilla, mene nukkumaan, syömään, kävelylle. Vaikka sillä välin et saisi ahaa-elämystä, ainakin pystyt jatkamaan tauon jälkeen ongelman ratkaisua piristynein aivoin.

Ensi viikon maanantain VIP-webinaarissa käsittelemme oivalluksia. Liity nyt VIP-jäseneksi ja pääset nauttimaan VIP-podcasteista, webinaareista, itsevalmennuspaketeista ja yli 300 tehtävästä, joiden tarkoituksena on innostaa ja inspiroida sinua elämään täyttä elämää omana itsenäsi.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Kuinka saada enemmän ahaa-elämyksiä?”

  1. Olli Sariola

    sisulla eteenpäin! mikään ei ole mahdotonta, jos on äärettömästi hyvää ja pyyteetöntä tahtoa! good will makes you happy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top