Kuinka selvitä kunnialla juhannuksesta

Kuinka olla onnellinen

Juhannus, tuo juhlista kostein, tuo usein mukanaan erinäisiä haasteita. Tässä transformativiinen oppaani juhannuksesta selviämiseen. (Huom! Samoja ohjeita voi soveltaa mm. jouluna tai muina haastavina juhlapyhinä.)

Kaupassa

Jos olet kuten minä, ja jättänyt kaupassakäynnin viime tinkaan, kohtaat kaupassa loputtoman pitkät jonot. Jos jonottaminen kestää kauan, sen aikana mielialasi ehtii todennäköisesti jossain välissä laskea.

Mielentilan laskettua saatat kuvitella, että se on seurausta jonosta, kun oikeasti huono fiilis voi johtua laskusuuntaan lähteneestä verensokerista ja ajatuksista, joita nyt ajattelet jonottamisesta.

Syö ja käy pissalla ennen kauppaan menoa. Jätä myös puoliso ja lapset kotiin tai autoon, jos mahdollista, jottet joudu kärsimään heidän mielentilansa laskusta.

Jonossa voit viihdyttää itseäsi kiinnittämällä huomiota siihen, miten eri mielentiloissa muut jonottajat ovat. Joku voi jutella hyvällä tuulella kumppaninsa kanssa, kun joku toinen huokailee ja näyttää tuskastuneelta. Silti kaikki ovat samassa tilanteessa.

Bonusvinkki: kaupassakäyntin on tehokkaampaa, jos kirjoitat kauppalistaan ostettavat tuotteet siinä järjestyksessä, kun ne tulevat kaupassa vastaan.

Autossa

Useimmat joutuvat viettämään ainakin osan juhannusajasta autossa. Osa heistä viettää sen ruuhkassa matelevassa autossa.

Hanki autoon pikkusyötävää ja juotavaa. Tee matkaseurueellesi selväksi, että matkaan kannattaa varata henkisesti tuplasti enemmän aikaa kun normaalisti. Jos pääsette perille lyhyemmässä ajassa, se on iloinen yllätys.

Ehdota että kokeilette miltä tuntuu, kun matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Miten voisit nauttia mahdollisimman paljon autossa olevasta seurasta? Voisitteko muistella vanhoja hyviä aikoja? Leikkiä jotain sana- tai arvausleikkiä? Kuunnella vuoronperään eri matkustajien suosikkibiisejä. Kuunnella jotain radiokanavaa jota ette yleensä kuuntele ja leikkiä levyraatia?

Bonusvinkki: jos joku autossaolijoista menettää hermonsa, paras tapa auttaa häntä on jättää hänen kiukkuamisensa omaan arvoonsa. Jokainen joka on joskus ollut ärtynyt tietää, että siinä tilassa kaikki mitä toinen tekee tai sanoo ärsyttää.

Tämä on hyvä hetki leikkiä hiljaisuusleikkiä, jonka äitini opetti meille jollain loputtoman pitkällä Pohjanmaan matkalla: katsokaa kuka pystyy pysymään pisimpään hiljaa.

Kännissä

”Viina on viisasten juoma” on sinällään hassu sanonta, koska ainakaan minä en ole ikinä tavannut ihmistä, joka olisi kännissä fiksumpi kuin selvinpäin. Joskus toisella dokauskerralla ihan fiksusti käyttäytyvä ihminen voi olla seuraavalla kerralla täysi idiootti.

Juhannuksena yleensä juodaan viinaa, joka laskee auttamatta ajattelumme tasoa ja tekee meistä villieläimiä, jotka haluavat vain syödä, paritella tai taistella.

Jos satut olemaan muuta seuruetta selvempi, voit viihdyttää itseäsi kuvittelemalla kännissä örveltävät seurueesi jäsenet eri eläimiksi. Kuka on niin kuin karhu? Kuka kettu? Kuka vaakkuva varis?

Bonusvinkki: Se seurueen jäsen, joka todennäköisimmin EI aja kännissä tai dokaa lainkaan, saa piilottaa heti alkuillasta autojen avaimet ja veneen melat sellaiseen paikkaan, mistä muut eivät löydä niitä.

Jos sinä olet tämä henkilö, voi olla helpompaa tehdä se ilman että kertoo muille mitä teki. Kun toiset alkavat kännissä etsiä avainta, voit osallistua ”tyhmänä mutta ilooosena” etsintään. Eli esittää olevasi ihan ihmeissäsi siitä että avaimet ovat kadonneet: ”Missä sä olet viimeksi nähnyt ne? No kyllä ne varmaan viimeistään huomenna löytyy. Mennään nukkumaan.”

Krapulassa

Alkoholin vaikutukset näkyvät kehossasi ainakin 72 tuntia. Ensimmäisenä päivänä dokaamisen jälkeen fyysinen olo voi olla hutera. Toisena päivänä mielentila yleensä laskee tavallista herkemmin välittäjäainetasapainon vaihtelun takia.

Jos kumppanin naama alkaa vituttaa, kaikki masentaa tai elämä ahdistaa ja olet juonut alkoholia viimeisen 72 tunnin sisällä, sinun ei tarvitse etsiä syytä kurjaan oloosi sen kauempaa.

Kyllä, voi olla että esim. verensokerin lasku, hormonitasapainon heilahtelu, säikähdys tai vaikka säätila vaikuttavat nekin samaan aikaan mielialaa laskevasti.

Olennaisinta on huomata, että kun olet ns. alhaisessa mielentilassa eli sinua vituttaa, ahdistaa tai masentaa, ajattelusi on sumeaa ja villipedon tasolla.

Tässä tilassa et pysty todennäköisesti näkemään totuutta yhtään mistään, saati löytämään aidosti luovia ja elämää edistäviä ratkaisuja mihinkään ongelmaan.

Ratkaisu on hyvin yksinkertainen: anna itsesi nauttia alavireisestä olosta niin kauan kun koet sitä. Olon mentyä ohi normaali tila tuntuu entistä paremmalta.

Keitä kuppi kaakaota, vetäydy katsomaan nyyhkyleffaa tai lukemaan rakkausromaania. Vältä kaikkea sosiaalista kanssakäymistä yhdessä nauramista, seksin harrastamista tai halailua lukuunottamatta

Vähitellen elimistösi korjaa alkoholin aiheuttamat vahingot ja mielentilasi nousee kokonaisuudessaan paremmaksi.

Bonusvinkki: Joidenkin tahojen mukaan yksi syy krapulassa koettuun päänsärkyyn on nestehukka. Muista juoda tarpeeksi alkoholitonta juomaa ja myös syödä jotain suolaista, jotta neste myös ”tarttuu” kehoosi.

Hyvällä mielellä

Juhannuskaan ei ole pelkkää kännäämistä, kränäämistä ja krapulaa! Ihmismieli on siitä ihana, että se palauttaa meidät hyvään oloon aina kun mahdollista. Jopa krapulan kourissa sinulla saattaa olla täysin kirkkaita ja tyyniä hetkiä, jolloin kaikki tuntuu olevan kohdallaan.

Nauti niistä ja näe, että aina hyvässä fiiliksessä ollessasi olet perustilassasi. Et voi kokea hyvää oloa koko ajan, mutta voit kokea sitä hetkellä millä hyvänsä!

Ihanaa juhannusta!

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Kuinka selvitä kunnialla juhannuksesta”

  1. Olen aina ymmärtänyt tuon sanonnan ”Viina on viisasten juoma” niin, että vain viisaat osaavat käyttää sitä ja hölmöt (osaamattomat) pitäköön näppinsä siitä erossa. Tai vastaavasti, että viinan käsittelytaitosi paljastaa sen, kuinka viisas loppujen lopuksi olet 😉

    Automatkoille antaisin sellaisen vinkin, että jokaiselle sellaista tekemistä mukaan mistä tykkää. Eli ehdottomasti värityskirjat ja lempikirjat mukaan, samoin puhelin ja kuulokkeet (voi kuunnella ladattuja lempibiisejä), ennalta mietityt (muutama) lelu matkustustilaan (jotka eivät huku jalkatilaan/penkin väliin), jne. Tärkeintä on kuitenkin pitää kunnon tauot, jos on kovin pieniä matkustajia mukana. Eli unohtaa 10 minuutin pissatauot, vaan kun pysähdytään niin sitten pidetään kunnon (esim.1h) tauko, joka sisältää muutakin kuin istumapaikan vaihtoa autosta kahvilaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top