Kuulutko selviytyjäsukuun?

Eräässä eilisen valmennuskeskustelussa tuli esiin mielenkiintoinen ajatus:

Suomessa oli Suuret nälkävuodet vain n. 150 vuotta sitten (1866-1868). Tuolloin 8 % kansasta kuoli joko suoraan nälkään tai sairauksiin, jotka olivat kohtalokkaampia nälkiintyneille. Valmennettavani esi-isä menetti nälkävuosina koko perheensä: vanhempansa ja sisaruksensa. Sitä n. 150 vuotta aiemmin olleet Suuret kuolonvuodet (1695-1697) olivat jo tappaneet noin kolmanneksen kansasta nälkään ja tauteihin.

Pahiten Suuret nälkävuodet koettelivat Pohjois-Karjalaa, Pohjanmaata, Hämettä ja Satakuntaa, jotka menettivät jopa 20 % väestöstään.

Näin maalaisjärjellä voisi ajatella, että jos henkilön keho on aineenvaihdunnaltaan ns. energiatehokas — eli hyvä säilömään energiaa rasvaksi ja hyvä minimoimaan kulutusta, jos energiansaanti tippuu — silloin hänellä on parempi todennäköisyys säilyä hengissä vaikeinakin aikoina ja jatkaa sukuaan kuin huonosti lihovilla sukulaisillaan.

Minulla ei tietenkään ole tästä mitään oikeaa tutkimustietoa, mutta pidän mielenkiintoisena sitä, että esimerkiksi tämän artikkelin mukaan keskivartalolihavuutta löytyy nykyajalla suhteessa eniten monilla nälkävuosien pahiten koettelemilta alueilta. Pohjois-Karjalan vähäisempi vyötärölihavuus voi ehkä osin selittyä Pohjois-Karjala-projektilla.

Kamppailetko ylipainon kanssa? Onko sukusi nälkävuosien koettelemilta alueilta? Harmittaako että tunnut lihovan vain ruoan ajattelusta? Ajattele, että jos esi-isilläsi ei olisi ollut samaa ominaisuutta, sinua ei tänään olisi olemassakaan!

 

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

2 ajatusta aiheesta “Kuulutko selviytyjäsukuun?”

  1. Moi Katri,oon kyllä sitä mieltä tuosta vyötärölihavuudesta,että se on seurausta elämäntapojen muutoksesta ja geeneistä.Toisilla se rasva vaan kertyy keskivartaloon helpommin.Suuri tekijä on varmasti työnkuvan muuttuminen pois fyysisestä kaikessa,ennen tehtiin se minkä nyt tekee koneet ja ravinto on muuttunut tosi paljon.Ennen syötiin jaksamisen takia vahvaa ja yksinkertaista ravintoa,tänään syödään pitkälle prossessoitua ruokaa,monasti siitä puuttuu lähes kaikki mikä ravitsee.Nykyihminen on jotenkin kadottanut alkuperäisen idean syömisissään,oon tätä mieltä.Mutta värikkäitä ja herkullisia ruokahetkiä ihan kaikille 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top