Kolme isoa virhettä joihin jokainen laihduttaja syyllistyy

omgvaaka

Oletko aloittamassa laihduttamista kesäkuntoon muiden kausilaihduttajien tavoin? Eikö vuoden vaihteessa alkanut laihdutuskuuri mennytkään ihan putkeen? Tai tuntuuko siltä, että hyvin alkaneen laihdutusprojektin tahti on hyytymässä? Syynä saattaa olla kolme yleisintä psyykkausvirhettä, joihin lähes jokainen laihduttaja lankeaa aika ajoin.

1. Yrität motivoida itseäsi laihduttamaan itseinholla

Miten tyytyväinen olet kroppaasi asteikolla 1-10, jossa 1 = inhoan kroppaani niin että peilikuvani itkettää ja 10 = rakastan kroppaani koko sydämestäni?

Kuinka paljon uskot pitäväsi kropastasi kun olet laihtunut ihannepainoosi?

Jos tänään inhoat kroppaasi enemmän kuin uskot pitäväsi siitä ihannepainoosi päästyäsi, yrität todennäköisesti motivoida itseäsi itseinholla laihduttamaan.

Tekeekö mieli perustella eroa selityksillä tyyliin ”Niin mutta mä olen tällainen esteetikko — minkä mä voin sille että mä ihailen enemmän kiinteää ja kaunista kehoa?” Seli seli.

Kysy itseltäsi: Mitä pelkään että tapahtuisi, jos antaisin itseni pitää jo tänään kropastani ihan täysillä? Jos vastaus on: ”En laihduttaisi” — TSÄDÄM! — jäit juuri kiinni todella tehottoman motivointikeinoon syyllistymisestä!

Yritämme motivoida itseämme laihduttamaan itseinhon voimalla, koska oletamme että laihduttaminen on aina ihan kamalan ankeaa ja vaikeaa ja mässäilyn ja liikunnan välttelyn ihan parasta maailmassa. Niinpä kuvittelemme että ainoa tapa saada itsemme ryhtymään moiseen kärsimykseen on saada itsemme inhoamaan peilikuvaamme.

Väärin!

Laihduttaminen on käytännön asia samalla tavalla kuin siivoaminen tai kaupassa käynti. Laihtumisprosessi on kehosi kannalta sama suhtauduit siihen tunteella tai et. Se mitä syöt ja miten liikut ratkaisee lopputuloksen.

Valitettavasti ”laihtuminen lähtee korvien välistä” eli asenteesi vaikuttaa siihen, mitä syöt ja miten liikut.

Itseinho on surkein mahdollinen motivointikeino, koska sillä hetkellä kun koet itseinhoa, itsekurisi heikkenee. Itseinho syö energiaa ja vaikeuttaa ruotuun palaamista repsahdusten jälkeen. Sen lisäksi kokemuksesi elämästä on ankea koko sen ajan kun inhoat itseäsi.

Haluatko todellakin elää itseinhon täyttämää elämää vain siksi, että saisit pienemmän pepun tai kapeamman vyötärön?

RATKAISU: Anna itsesi pitää kehostasi — tai ainakin suhtautua siihen kiitollisuudella.

Ilman kehoasi et olisi olemassakaan. Kehosi toimii niin kuin pitääkin — sinä olet se, joka on valinnoillaan lihottanut sen. Kyllä, siinäkin tapauksessa että olet helposti lihovaa sorttia tai esimerkiksi syömäsi lääkkeet ovat lisänneet lihomisherkkyyttäsi.

Ala syödä ja liikkua tavalla, joka laihduttaa, mutta tuntuu mukavalta ja helpolta noudattaa juuri nyt.

Kysy itseltäsi: ”Olisinko valmis syömään ja liikkumaan tällä tavalla tarvittaessa koko loppuelämäni?”

Jos vastaus on ”en”, valitsemasi metodi on liian rankka ja tulee johtamaan repsahduksiin ja luovuttamiseen.

Muokkaa ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa sinulle sopivammaksi. Voit tarvittaessa tiukentaa sitä myöhemmin lisää, kun olet tottunut ensimmäisiin muutoksiin.

2. Olet suunnitellut laihdutusohjelmasi ihanneminällesi

Oletko aloittamassa laihdutusta ”ensi maanantaina” tai ensi kuun/vuoden alussa?

Kun kuvittelet mielessäsi itsesi aloittamassa laihdutuksen, mitä näet?

Todennäköisesti sinun näköisesi tyypin, joka on sinua reippaampana, skarpimpana ja paremman itsekurin omaavana aloittamassa laihduttamisen.

Tämä tulevaisuuden minä jaksaa kyllä lähteä salille siinä missä nykypäivän sinä jää mieluummin löhöämään sohvalle tai notkumaan netin ääreen. Hänestä on helppoa kieltäytyä herkuista ja ennen töihin lähtöään hän pyöräyttää itselleen terveelliset eväät. Harmi vain, että ensi maanantaina laihduttamisen aloittaa nykyhetken minäsi, ei tulevaisuuden minäsi.

Onko kyse heikosta itsekurista, itsepetoksesta vai lapsuuden traumasta? Ei! Ilmiö johtuu kaikille terveille ihmisille ominaisesta optimismivääristymästä.

Ihmismieli on kalibroitu siten, että kun kuvittelet tulevaisuuden tapahtumia tai itsesi tulevaisuudessa, näet ne aina ruusuisempana kuin mitä niiden realistisesti voisi olettaa olevan. Tutkijat uskovat ominaisuuden kehittyneen pitämään meidät hengissä. Kun uskomme tulevaisuuden olevan paremman, kestämme vaikeidenkin aikojen yli.

Vain lievästi masentuneet näkevät tulevaisuuden realistisesti. Syvästi masentuneet sen sijaan kärsivät pessimismivääristymästä eli näkevät tulevaisuuden synkempänä kuin sen voisi olettaa olevan.

RATKAISU: Mieti millaisen laihdutusohjelman suunnittelisit itsellesi, jos sinun pitäisi aloittaa laihduttaminen 5 minuutin kuluttua. Mistä tämän hetken sinä on oikeasti valmis luopumaan? Kuinka paljon jaksaisit tänään treenata?

BONUSTEHTÄVÄ: Aloita laihduttaminen tässä ja nyt. Tee seuraavasta ateriastasi kevyempi tai laita vaikka radio soimaan ja tanssi villisti viisitoista minuuttia.

3. Annat vaakalukeman määrittää mielialasi

Oletko koskaan ilahtunut valtavasti kun vaaka on kertonut painosi pudonneen reippasti? Entä pettynyt, masentunut tai suuttunut painosi jämähdettyä paikalleen tai jopa noustua?

Onneksi olkoon! Olet jäänyt vaakalukeman vangiksi!

Jos sinun pitäisi valita, olisitko mieluummin mahdollisimman kevyt vai mahtuisitko mieluummin mahdollisimman pieniin vaatteisiin? 

Kuulostaako kysymys älyttömältä, koska: ”Mä haluan sekä painaa mahdollisimman vähän ETTÄ mahtua mahdollisimman pieniin vaatteisiin!”

Tiesitkö että laihdutusmetodista riippuen vaatekokosi voi olla jopa kaksi numeroa pienempi samassa painossa?

Laihdutettuani ensin kitukuurilla ja sitten elämäntaparemontin tekemällä, elämäntaparemontin jälkeen vyötäröni oli 12 senttiä ja lantioni 10 senttiä kapeampi kuin kitukuurilaihdutuksen jälkeen!

Vaakalukemaan vaikuttaa rasvan palamisen lisäksi kehosi nestetasapaino ja suolessasi muhivan biomassan määrä ja laatu. Siksi mottonani on ”vaaka mäkeen, mittanauha käteen”. Nestetasapainoon puolestaan vaikuttaa lukematon määrä asioita.

Jos olisin seurannut laihtumistani pelkän vaa’an avulla, olisin voinut ahdistua painonputoamisen hidastuttua Kutri kuntoon 2013 -projektin viidennellä viikolla, mutta mittanauhan ansiosta näin että laihtuminen jatkui.

Vaaka on ihan OK renki mutta todella paska isäntä. Aina kun olet huonolla tuulella, itsekurisi heikentyy. Ehkä olet itsekin huomannut että painon alettua jumittaa tekee mieli luovuttaa. Mikä pahinta — voi olla että olet vaakalukemasta huolimatta laihtunut!

Eli rasvan määrä on saattanut vähentyä kehossasi, mutta et vain huomaa sitä koska samaan aikaan lähestyvät menkat turvottavat sinua.

RATKAISU: Ala seurata laihtumista mittanauhalla. Jos haluat välttämättä myös punnita itsesi, punnitse vain aamuisin alasti heti herättyäsi ja käytyäsi pissalla ennen kuin syöt tai juot mitään. 

Vielä mieluummin punnitse itsesi vain kerran viikossa tai kahdessa — ja mieluiten päivänä, jolloin näytät mahdollisimman vähän turvonneelta. Tunnistat turvotuksen mm. syvistä lakanan painautumista kehossasi, silmäpusseista, sormusten kiristämisestä ja ylipäätään pöhöttyneeltä tai tavallista pehmeämmältä näyttävästä olemuksesta.

Haluatko saavuttaa lopullisesti ihannepainosi? Onnistunut laihdutus -nettikurssi voi auttaa! Muista laihdutussysteemeistä poiketen tämä ohjelma keskittyy nimenomaan oman pään hallintaan ja juuri sinulle sopivan laihdutusmetodin luomiseen.

Aloitan nyt maaliskuun lopussa oman laihdutukseni tueksi 10 viikon kevennys kesään -tsemppikauden, jonka aikana vedän Onnistunut laihdutus-kurssilaisille ja Kutri.net:in VIP-jäsenille viikottaisten ryhmäpuheluiden sarjan.

Näiden puheluiden aikana annan vertaistukea ja laihdutusvinkkejä.

Lue täältä lisää Onnistunut laihdutus -nettikurssista — ja täältä VIP-jäsenyydestä.

Alkuperäinen kuva: Dreamstine

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top