Miksi liikunnasta pitää tehdä mörkö?

Aaargh, aargh, aargh!!! (= nyt olen tuohtunut 🙂

Kävin katsomassa ”kohutun” 45 minuuttia ohjelman jutun (liian) runsaasta liikunnasta ja naisten vartaloihanteen muuttumisesta lihaksikkaammaks i.

Nyt tulee kirosana: voi perkele!

Oikeasti, miksi, voi miksi, liikunnasta, lihaksista jne. pitää tehdä sellainen mörkö? Onko taustalla toimittajien oma liikuntainho? Tai tarve puolustella omaa liikkumattomuuttaan? Vai vain epätoivoinen halu tehdä ”keskustelua herättäviä” shokki-juttuja?

Jutussa haastateltiin parikymppistä aerobic-kuntosaliohjaajaa, joka todellakin joutuu työnsä puolesta liikkumaan noin 7 tuntia päivässä aktiivisesti. No voi kamala! Ennen vanhaan ihmiset painoivat huomattavasti epäergonomisemmin 8-9 tuntisia päiviä pellolla, navetassa ja kotona — koko elämänsä ajan. Veikkaan, ettei toi mimmi tule koko loppuelämää treenaamaan noin kovaa — ja hyvä niin. Mielestäni huomattavasti pelottavampaa on se, että niin moni meistä nököttää huonossa asennossa tietokoneen ääressä vähintään yhtä kauan joka päivä ja sen jälkeen retkottaa sohvalla televisiota katsoen useampia tunteja.

Naisten vartaloihanteen muuttumisesta lihaksikkaammaksi (häh?) ei löydetty mitään hyvää — mitäpä siitä, että liikunta ja punttitreeni parantaa yleiskuntoa, vähentää insuliiniresistenssiä, auttaa lihassärkyihin ja kipuihin, parantaa mielialaa ja itsetuntoa, vahvistaa luita jne. Jutussa päinvastoin todettiin että vanhemmilla ihmisillä liikunnan lisäys voi heikentää luita??? No ei ainakaan punttitreeni. Nyt mummut taas sohviensa ääressä ajattelevat että ”voi voi, ei voi harrastaa liikuntaa ettei luut haurastu”. Kiitti vaan siitäkin, jutun tehnyt Raija Kantomaa.

Ja ortoreksia yhdistettiin surutta runsaaseen liikkumiseen ja käytettiin merkityksessä ”liian terveellinen ruokavalio” eikä suinkaan oikeassa merkityksessä: ”liian rajoittava, potilaan oikeaoppisena PITÄMÄ ruokavalio” (=> voi olla lääketieteellisesti arvioiden todella epäterveellinen).

Että näin. Voin vain kuvitella miltä siitä nuoresta mimmistä on tuntunut kun se on nähnyt valmiin ohjelman.,

Välillä oikeasti miettii että mitä noita juttuja tekevien ihmisten päässä liikkuu. Ovatko ne vain niin vastuuntunnottomia vai vain niin tyhmiä, että pitävät hyvänä ratkaisuna edistää liikunnan ja terveellisten elämäntapojen vastaisilla jutuillaan oikeasti epäterveellistä — fyysisesti passiivista ja holtitonta ruoan käyttöä suosivaa elämäntapaa? Vai luulevatko ne ihan tosissaan, että liiallinen liikunta on niin iso ja yleinen ongelma, että siitä kannattaa toitottaa silläkin uhalla, että moninkertainen määrä sohvanpohjalla lojuvia liikunnanvastustajia saa siitä lisää syitä kasvaa kiinni sohvaan? Ja epäterveellistä elämäntapaa suosivat saavat uuden syyn paheksua/kiusata terveellisempää elämää eläviä ihmisiä.

Ja totta kai tuohtumukseni takana on se, että itse olen haaskannut niin helvetin monta vuotta elämään, joka sai minut tuntemaan itseni väsyneeksi, löysäksi, huonovointiseksi, ahdistuneeksi, masentuneeksi, lihavaksi, rumaksi, luuseriksi jne. — koska mikään ulkopuolinen taho ei kannustanut tai edesauttanut mitenkään etsimään realistin tavoin parempaa elämää.

Ei, naistenlehtien ”laihdu 5 kg kuukaudessa” (vaikka oikeasti niillä ohjeilla laihtuu vain 2,5 kg siinä ajassa), ”pääsiäisen ihanimmat herkut” jne. jutut eivät todellakaan edesauta paremman elämän löytämistä vaan tekevät lukijansa vain entistä skitsommaksi. Vielä vähemmän apua on terveellistä elämäntapaa demonisoivista televisio-ohjelmista, joissa sopivalla kuvituksella saadaan liikunta näyttämään pelottavalta, vastenmieliseltä ja mikä pahinta — vaaralliselta harrastukselta.

Vihje: tunti reipasta liikuntaa päivässä ei tee vielä sinusta liikunta-addiktia. Ruokavalion terveellisemmäksi remontointi ei tee sinusta vielä ortorektikkoa. Ne tekevät sinusta vain terveemmän, hyvinvoivemman ja energisemmän. 🙂

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top