Miksi luulet olevasi keskivertoa fiksumpi ja huumorintajuisempi

Paremmuusilluusio

Uskotko olevasi keskivertoa huumorintajuisempi tai älykkäämpi? Entä keskivertoa parempi kuski? Tai ehkä teet vain enemmän kotitöitä kuin kumppanisi.

Onneksi olkoon! Ajattelet kuin keskivertoihminen!

Toisin kuin ehkä kuvittelemme, kenenkään ihmisen mieli ei ole tietokonemaisen looginen. Jokaisen tiedostamaton mieli on ladattu ”tehdasasetuksena” täyteen filttereitä, jotka vääristävät tulkintojamme ympäröivästä maailmasta.

Yksi näistä filttereistä on ”paremmuusilluusio” (illusory superiority), jonka ansiosta näemme itsemme eri tilanteissa keskivertoa pätevämpinä, fiksumpina tai ainakin ahkerampana.

Tämän vääristymän ansiosta mm. ajattelemme — ainakin salaa — olevamme keskivertoa älykkäämpiä, parempia kuskeja ja huumorintajuisempia, muistavamme menneitä tapahtumia muita paremmin ja huolehtivamme paremmin terveydestämme kuin läheisemme.

Parisuhdekyselyissä tulee usein esiin että kumpikin puoliso uskoo tekevänsä toista enemmän kotitöitä — tai ainankin näkevänsä enemmän vaivaa perheen eteen — kuin toinen.

Tilastollisesti on mahdotonta, että valtaosa ihmisistä, jotka uskovat olevansa muita älykkäämpiä, olisivat sitä. Vastaavasti molemmat puolisot eivät voi yhtä aikaa tehdä enemmistöä kotitöistä.

Vääristymä ei ilmene kaikessa. Varsinkin tavallista vaikeampien tehtävien edessä koemme usein vastakkaista vääristymää eli luulemme olevamme keskivertoa huonompia siinä.

Et pysty poistamaan vääristymää mielestäsi — vaistomaisesti tulet aina uskomaan olevasi tietyissä asioissa muita parempi jopa silloin, kun todisteet puhuvat sitä vastaan.

Sen sijaan voit ottaa vääristymän huomioon esimerkiksi kinastellessasi kumppanisi kanssa kotitöistä tai sisarustesi kanssa siitä miten muistatte jonkin tapahtuman.

Mutu-pohjaiseen (”musta tuntuu”) arviointiin luottamisen sijaan voitte pitää raa’asti kirjaa kotitöistä ja niihin käytetystä ajasta.

Hankkikaa todistusaineistoa menneistä tapahtumista tai sopikaa ettette voi koskaan varmuudella tietää muistaako kumpikaan tapahtumia oikein.

Missä asioissa oma luulosi paremmuudestasi aiheuttaa ongelmia?

Miten voisit kiertää tai sivuuttaa vääristymän aiheuttamat haitat?

Uutta Kutri.net:issä

Uusi VIP-osion esittelyvideo. Pakko sanoa että hämmästyin itsekin sivustolla olevan materiaalin määrää tätä tehdessäni… Katso ja mieti miten pahan paremmuusilluusion vallassa minä olen!

Lue täällä lisää VIP-jäsenyydestä

Yksi asia jossa olen uskoakseni keskivertoa huonompi on säännöllisyys. Tässä parin viikon päivityksiä yhdellä rysäyksellä:

Kaikille avoimet

Kutri kuntoon 2013: 6. viikkoraportti ja 7. viikkoraportti

Näin otat ilon irti kurjista tunteista -blogimerkintä

Kuinka ratkoa mahdottomia ongelmia -blogimerkintä

Miksi on tyhmää valittaa -blogimerkintä

Miten pieni askel voi johtaa suureen muutokseen -blogimerkintä

Jäsenet

Kutri kuntoon 2013-videoraportit: 6. viikko video ja 7. viikko video (VIP-jäsenet ja Onnistunut laihdutus -jäsenet)

VIP-video: 13/10 Menestys (VIP-jäsenet ja Onnistunut laihdutus -jäsenet

Pelottoman elämän salaisuus: Unelmien ura -kurssi: 4. Mitä jos et halua tehdä työtä + Suunnitelman laatiminen

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Miksi luulet olevasi keskivertoa fiksumpi ja huumorintajuisempi”

  1. Kuunainen Kivi

    No en minä ainakaa tosta yhtään masentunut!

    Sen voin kuitenkin sanoa että kauheeta asua sellasen kanssa,joka tietää kaiken paremmin,jonka päässä syntyy kaikkein parhaat ideat,joka torppaa toisten ideat kokonaan,muistaa joka ikisen sanan ja ilmeen sadankin vuoden kuluttua,tietää kaiken niistäkin asioista joista ei tiedä mitään,muistaa joisesta ihmisestä vaan viat ja jos ei muista löytää niitä kuitenkin.Liikenteessä kaikki muut ajavat väärin,on vain yksi teiden kuningas,jota ei säännöt koske,kotona ohjailee toimintoja delekoimalla työt toiselle,koska naisen ainoa oikea liikkumiskolmio on hella,jääkaappi,pyykinpesukone,ja jos joskus erehtyy tekemään kotitöitä,odottaa niistä kehuja ja kiitoksia alamaisiltaan,joiden tulee muistaa tämänkaltainen loistokas teko hamaan hautaan!

    Pahus,oon iloinen ja onnellinen kun oon päässyt moisesta narsistista eroon!Siihen ratkaisuun ei toisten tekemiä päätöksiä tarvittu!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top