Miksi negatiivinen ajattelu on hengenvaarallista

kallot3

Jos tulit lukemaan tämän jutun ensisijaisesti siksi, että otsikko ja jutun kuvaus herätti kiinnostuksesi, todistit juuri oikeaksi tämän jutun pääpointin:

Kielteiset asiat kiinnittävät tehokkaammin huomiomme kuin positiiviset asiat.

Ennen kuin alat moittia itseäsi tai suomalaisia negatiivisuudesta, huomaa, että ilmiö johtuu kaikille ihmisille yhteisestä ihmismielen rakenteesta.

Negatiivinen ajattelu ja negatiivisiin asioihin huomion kiinnittäminen ei sinällään ole hengenvaarallista. Päinvastoin: se on pitänyt ihmiskunnan vuosimiljoonia hengissä. Se, joka on jättänyt vaaran merkit huomioimatta, on äkkiä kuollut jatkamatta sukuaan.

Vasta ihan viime vuosikymmeninä ja vain tietyissä maissa ja piireissä tästä ominaisuudesta on alkanut olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Esimerkiksi Suomessa asiat ovat monella mittarilla mitaten paremmin kuin koskaan. Koska huomiomme kiinnittyy helpommin ikäviin uutisiin sivuutamme helposti hyvät uutiset.

Kaiken lisäksi kärsimme kaikki logiikkavääristymästä, joka saa meidät kuvittelemaan että se, mihin olemme kiinnittäneet viimeksi huomiomme on yleisempää kuin se oikeasti on.

Koska koemme vain ajattelumme, saatamme jäädä käsitykseen, että Suomella tai maailmalla menee huonommin kuin oikeasti meneekään. Tämä tietysti tuntuu ahdistavalta ja lamaannuttavalta ajatukselta.

Onneksi meillä on myös optimismivääristymä, joka saa meidät uskomaan, että vaikka maailma ehkä tuhoutuu, juuri minä tulen silti säilymään hengissä. Niinpä mieleltään kohtuullisen terve ihminen ei lopeta elämäänsä masentuneena maailman pahuudesta.

Ilmiö näkyy myös parisuhteissa. Rakkaustutkija John Gottmanin mukaan onnelliset pariskunnat antavat toisilleen vähintään viisi kertaa enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta.

Jos suhdeluku on huonompi, pariskunnat ajautuvat erittäin todennäköisesti eroamaan.

Ehkä uutisissa pitäisi olla viisi kertaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia uutisia, jotta ihmiset kokisivat  maailman olevan parempi paikka?

Onneksi tähän on helpompikin ratkaisu: tunnistaa että koemme vain oman ajattelumme.

Vaikka ehkä hetkittäin ajattelen että kaikki on pielessä, se ei tarkoita automaattisesti sitä että asiat olisivat tosiasiallisesti huonosti. Omat ikävät ajatukseni vain näyttävät hetkellisesti enemmän ”universaalilta totuudelta” kuin päähän jostain syystä pälähtäneiltä ajatuksilta.

Onneksi ikäville ajatuksille ja tunteille ei tarvitse tehdä mitään. Ajatuksemme vaihtuu jatkuvalla syötöllä. Odota hetki ja pian uusi, paremmalta tuntuva ajatus korvaa kurjan ajatuksen.

Yhtäkkiä maailma näyttää taas paremmalta paikalta elää ja elämässä tuntuu olevan jotain järkeä.

Haluatko ymmärtää paremmin omaa ajatteluasi ja olla vähemmän ikävien tunteiden vietävissä? Tsekkaa Aidon elämän kolme prinsiippiä -kurssi tai Kutri.net:in VIP-jäsenyys johon kurssi sisältyy.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top