Muutama viikko sitten hurahdin Twitteriin — netissä olevaan keskusteluryhmien, blogien, tekstarien ja chattien välimuotoon.
Olin kokeillut sitä ennenkin, mutta vasta ylipitkien imetyssessioiden aikana aloin arvostaa tätä ”pikaviihdettä” tarjoavaa sosiaalisen median eli SoMe:n työkalua.
Ensimmäinen syy siihen oli se, että Twitterissä on yleensä aina jotain kiinnostavaa luettavaa, katsottavaa, keskusteltavaa ja kommentoivaa silloinkin, kun Facebookissa ei tapahdu mitään.
Toisaalta lyhyet viestit eivät vaadi keskittymiskykyä univelkaisimmaltakaan äidiltä ja 140 merkin rajoitus viestiä kohden tekee yhdellä kädellä kännykällä twiittailusta helpompaa.
(Huom! En twiittaa silloin kun vauvani silmät ovat auki — silloin lapsi saa jakamattoman huomion.)
Facebook on kotibileet, Twitter on cocktailkutsut
Siinä missä Facebook on niin kuin kotibileet, jossa jollain lailla tunnet kaikki osallistujat, Twitter on kuin cocktailkutsut, jossa voit hypätä sisään ja ulos erilaisista keskusteluista.
Halutessasi voit vain seurata vierestä ventovieraiden ihmisten kiinnostavia kommentteja ja keskusteluja.
En ole tutustunut Facebookin kautta kovinkaan moneen uuteen ihmiseen, kun taas Twitterin kautta olen kuukaudessa käynyt hyvinkin kiinnostavia keskusteluja jo useamman kymmenen ihmisen kanssa.
Twitterin perustermit
Twitter-tunnus eli englanniksi Twitter-handle on käyttäjätunnus joka on muodossa @tunnus — eli minun tunnukseni on @kutrinet
#hashtag — risuaita + sana yhdistelmiä kutsutaan hashtageiksi. Niitä käytetään ilmaisemaan puheenaihe, jolloin muutkin voivat löytää samasta aiheesta käydyt keskustelut.
Esim. jos haluat keskustella twitterissä parhaillaan telkkarissa tulevasta A-talk-ohjelmasta, löydät muiden kommentit etsimällä #atalk ja voit auttaa muita löytämään kommenttisi lisäämällä omaan twiittiisi (loppuun) #atalk-hashtagin.
Retweet eli RT tarkoittaa että twiittaat jonkun toisen twiitin joko sellaisenaan tai oman kommenttisi kera.
Tykkääminen kannattaa paitsi siksi, että voit antaa näin hyvää palautetta tykkäämäsi twiitin kirjoittajalle myös siksi, että löydät myöhemmin hyvät twiitit.
Twitter-oppaita suomeksi
Koska netistä löytyy jo hyviä suomenkielisiä Twitter-oppaita, en mene tässä sen syvemmin twiittaamisen perustekniikkaan.
Katso esimerkiksi tämä diaesitys:
Toinen selkeä perusopas aloittelijoille, vaikka ilmeiesti onkin jopa neljä vuotta vanha: http://jml.kapsi.fi/jussi/2009/08/07/twitter-opas-vasta-alkajille/
Seuraamani Tiina Vainion hyviä lisäpointteja: http://tiinavainio.wordpress.com/2012/12/06/twitteria-taviksille-viisi-vinkkiani/
Ja vielä muutama hyvä lisävinkki: http://yle.fi/uutiset/ota_twiittaus_haltuun_-_10_vinkkia_aloittelijoille_ja_konkareille/6440163
Lisää tietoa englanniksi
Tässä englanniksi Michael Hyattin hyvä opas aiheesta http://michaelhyatt.com/the-beginners-guide-to-twitter.html
Mashable.com:issa on kymmeniä hyviä oppaita kaikesta twitteriin liittyvästä: http://mashable.com/guidebook/twitter/
Toivon että olisin tiennyt tämän kun aloitin
Tässä on seitsemän vinkkiä joista ainakin ensimmäiset ovat sellaisia, jotka olisin toivonut tietäväni kun aloitin twiittaamisen.
1. Valitse itsellesi mahdollisimman lyhyt tunnus
Jokainen keskustelussa mukana oleva tunnus lyhentää varsinaiseen viestiin jäävää merkkimäärää. Minun alkuperäinen tunnukseni oli @writivity, koska jossain vaiheessa ajattelin kirjoittaa blogia englanniksi aiheesta ”writing productivity” => writivity. Nyt se on yhden merkin lyhyempi @kutrinet.
2. Lisää heti alkuun riittävän monta sinua kiinnostavaa seurattavaa
Ensimmäinen yritykseni tutustua Twitteriin meni pieleen koska en osannut lisätä heti alkuun riittävän paljon kiinnostavia seurattavia, jolloin twitter-virtani ei päivittynyt niin usein.
Nyt seuraan vähän yli 400 eri tyyppiä eri aihepiireistä ja maista.
Uusia löytyy jatkuvasti lisää. Twitter ehdottaa jokaisen lisäyksen jälkeen samantapaisia tyyppejä seurattavaksi.
Lisää seurattavia löytyy kun bongaat seuraamiesi tyyppien uudelleentweettamia (retweet) tyyppejä, perjantaisin #FF -hashtagilla (”Follow Friday”) suositeltuja tyyppejä tai tutkimalla erilaisia twitterissä olevia seurattavien listoja.
Tässä on linkit omiin listoihini, joista voi löytyä sinullekin seurattavia
Suomeksi
Tunnetut suomalaiset jotka ovat mielestäni seuraamisen arvoisia (mutta eivät esim. välttämättä vastaa twiitteihisi): https://twitter.com/kutrinet/tunnetut-suomalaiset
Muita kivoja ja fiksuja suomalaisia joita seuraan ja joiden kanssa käyn keskusteluja: https://twitter.com/kutrinet/kivat-fiksut-suomi
Osa ihmisistä on jaettu listoille sumealla logiikalla. Kaikki julkkis-listan tyypit sopisivat kivat ja fiksut -listalle ja kivat ja fiksut listalla on myös ihmisiä, jotka ovat ehkä jollain lailla tunnettuja (esim. toimittajia).
Tässä myös melkein vuoden vanha Ylen lista 100 kiinnostavasta suomalaisesta Twitterissä: http://yle.fi/uutiset/tutustu_heihin__100_kiinnostavaa_suomalaista_twitterissa/6190961
Englanniksi
Inspiroivia ihmisiä ja sivustoja: https://twitter.com/kutrinet/inspiration-in-english
Kolmen prinsiipin harjoittajia eli Three Principles: https://twitter.com/kutrinet/three-principles
Terveys, hyvinvointi, liikunta, laihdutus & quantified self: https://twitter.com/kutrinet/health-wellness-qs-en
Hassuja, outoja ja muita sekalaisia englanniksi: https://twitter.com/kutrinet/funny-weird-misc-en
Palveluita, sivustoja ja tuotteita joita seuraan tai käytän: https://twitter.com/kutrinet/services-i-use
3. Liity rohkeasti keskusteluun
Ainakin minusta twitterissä on parasta keskustelut — eli twiittiketjut, jossa vastataan muiden käyttäjien twiitteihin. Vastaa twiittiin klikkaamalla ”reply” -painiketta, jolloin uusi viesti alkaa sen tyypin tunnuksella, jolle vastaat.
Jos vastaaminen ja kommentointi jännittää, voit käyttää minua ”harjoitusvastustajana”, eli kokeile ensin kommentoida jotain minun twiittiäni. Jos ei muuta niin kirjoita ”vastaan tähän vain kokeillakseni twiitteihin vastaamista”.
4. Jaa hyviä linkkejä ja tietoa (eteenpäin)
Toiseksi parasta twitterissä on sen kautta löytyvät kiinnostavat, hyödylliset tai muuten viihdyttävät kirjoitukset, videot, kuvat ja tieto.
Jos esimerkiksi asut Helsingissä, kannattaa alkaa seurata apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria (@pekkasauri), koska hän twiittaa kaupungin palveluihin liittyvää tietoa (esim. talvella auraustilanteesta).
Koska twitter-virta päivittyy kovaa vauhtia, teet muille palveluksen, jos uudelleen jaat eli retwiittaat muiden twiittejä, joista on ollut sinulle iloa tai hyötyä.
5. Twiittaa etupäässä korkeasta mielentilasta käsin
Jos olet lukenut kutri.net:in blogia yhtään pidempää, olet törmännyt jo termeihin korkea mielentila ja alhainen mielentila.
Korkeassa mielentilassa sinulla on kevyt, helppo, rento, avoin ja/tai kirkas olo. Tunnet että maailmassa on asiat OK ja saatat tuntea yhteenkuuluvuutta ihmiskunnan kanssa. Tässä tilassa aivosi toimivat parhaiten: tunnistat muiden tunteet, ymmärrät mikä on hyvä ja mikä huono jne.
Alhaisessa mielentilassa olosi on sulkeutunut, jäykkä, ahdistunut, hermostunut, levoton, kireä, jännittynyt, raskas tms. Tässä tilassa ajattelusi taso on laskenut ja olet taipuvainen hyökkäämään tai puolustautumaan. Ymmärrät toisia helpommin väärin, itsehillintäsi on heikentynyt etkä ymmärrä välttämättä hyvin syy- ja seuraussuhteita.
On toki oma asiasi mistä mielentilasta käsin twiittaat, mutta oma kokemukseni on, että aina kun twiittaan alhaisemmassa mielentilassa, mietin jälkeenpäin että ”no, ehkä tonkin twiitin olisi voinut jättää kirjoittamatta” (sama pätee Facebookiin).
Vaikka keskimäärin twitterissä on erittäin hyvä henki suomalaisten kesken, välillä törmään tapauksiin, joiden hyökkääviä, ilkeitä, kyynisiä tai muuten ei-niin-kivoja twiittejä lukiessa miettii, että mitäköhän ko. henkilö ajattelee twiiteistään mielentilansa noustua.
Mistä päästään viimeiseen pointtiin:
6. Ole itsellesi hellä
Aika usein saatan twiitata omasta mielestäni ihan huippujutun, johon kukaan ei reagoi millään lailla.
Korkeassa mielentilassa en ajattele asiaa sen enempää — tärkeintä oli jakaminen ja joku voi löytää twiitin myöhemminkin.
Alhaisessa mielentilassa asia voi kuitenkin harmittaa. Saatan tuntea itseni esimerkiksi tyhmäksi tai miettiä eikö kukaan edes huomannut twiittiäni, jolloin mielestäni hyvä juttu tuntuu menneen hukkaan.
Yleensä harmitus ei kestä kyllä muutamaa sekuntia pidempään, kun jo huomaan, että olen alhaisessa mielentilassa, missä kaikki ottaa päähän enemmän tai vähemmän.
Veikkaan kuitenkin, että vielä puolitoista vuotta sitten en olisi päässyt asian yli niin nopeasti.
Voisin kuvitella että jos et esimerkiksi ollut koulussa kauhean suosittu, se, ettei kukaan reagoi twiitteihisi tai edes keskusteluyrityksiisi voi tuntua kiusalliselta. Sen sijaan että syyttäisit itseäsi lapsellisuudesta tai huominkipeydestä, huomaa, että olet vain alhaisessa mielentilassa, jossa olo on vainoharhainen ja pelokas.
Korkeammassa mielentilassa voit nähdä selkeämmin, ettet voi tietää miksei twiittisi herättänyt mitään näkyvää vastakaikua — etkä tiedä onko joku toinen saanut siitä silti jotain iloa. Esimerkiksi itse en ehdi tai jaksa kommentoida kaikkiin mielestäni hyviinkään twiitteihin.
Vaikka käyn twitterissä melkein aina imettäessäni, minulta jää myös monen tunnin ajalta twiittejä lukematta.
Toisaalta voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin löydät twitteristä ”oman porukkasi” — ihmiset, jotka ovat kanssasi samalla aaltopituudella ja joiden kanssa voit käydä kivoja tai kiinnostavia keskusteluja. Se, ettet ole heitä vielä löytänyt ei tarkoita sitä, ettei heitä siellä ole — ainoastaan ettet ole vielä törmännyt heihin. Etsi hashtageja sinua kiinnostavista aiheista ja ennemmin tai myöhemmin törmäät ”omaan jengiisi”.
7. Muista elää myös netin ulkopuolella
Twitteröinti voi olla todella koukuttavaa. Jatkuva virtaus luo helposti fiiliksen siitä, että saatat menettää jotain. Se on vain ajatus.
Pelkästään internetissä on enemmän luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa kuin mitä yhden ihmiselämän aikana ehtii omaksua. Ja se on OK. Tärkeämpää kuin se, mitä jää väliin on se, mitä ehdit kokea.
Ihmiseläin on kehittynyt vuosimiljoonien ajan toimimaan ensisijaisesti kasvokkain. Vaikka netin kautta on mahdollista tyydyttää sosiaalisia tarpeita, suosittelen silti ylläpitämään myös ihmissuhteita ihan kasvokkain kohtaamalla tai ainakin puhelimessa puhumalla, jolloin kokemuksesi elämästä on rikkaampi ja mehukkaampi kuin jos kaikki tapahtuisi tekstin kautta viestien.
Olipa hyödyllinen , mielenkiintoinen ja hauska kirjoitus!
hyvä, just tällasta twitter for dummies kaipasin…oon kerran yrittänyt ja luovuttanut kun en jaksanut opiskella