”Miksi teemme uudenvuodenlupauksia keskellä talvea kun on pimeää ja ankeaa ja olemme väsyneitä syksystä?”, valmennettavani kysyi. Kysymys oli niin hyvä, että menin hetkeksi ihan sanattomaksi. Tunsin itseni ”keisarin uudet vaatteet” -sadun keisariksi. Olinhan itsekin tehnyt viime tammikuussa oikein erillisen itsevalmennuspaketin aiheesta.
Sitten tunsin miten oivallus teki tietään mielessäni. (Kiitos T!) Toden totta — eihän uudenvuodenlupauksissa ole mitään järkeä! Mikään luonnossa ei muistuta meitä vuoden vaihtumisesta. Pimeys jatkuu vielä pitkään samanlaisena. Pahimmillaan tulee vieläkin kylmempää ja lisää lunta. Tunnemme itsemme väsyneeksi syksyn työputken jäljiltä ja pikkujoulukausi on sekin saattanut jättää meihin jälkensä — jouluhössötyksestä ja -mässäyksestä puhumattakaan.
Kuten valmennettavani pointtasi, liukas keli ei houkuta lenkille ja kaupassa on vain mauttomia tuontivihanneksia, joiden hinnat ovat huipussaan.
Toisin sanoen keskitalvi on huonoin mahdollinen aika aloittaa mitään uusia hankkeita.
Milloin olisi sitten paras aika pistää elämä remonttiin? Milloin energiatasomme ovat huipussaan, emme koe olevamme vielä työn uuvuttamia, valoa riittää, mutta arki auttaa luomaan uusia rutiineja ja kaupat, kasvimaat ja metsät pursuavat tuoreita kasviksia?
Tietenkin nyt syksyllä.
Omaksu uusi vuosirytmi
Perheissä jossa on koululaisia tai opettajia, vuotta tulee ehkä automaattisesti ajatelleksi syksyllä alkavan kouluvuoden kautta, mutta suosittelen että me muutkin kalibroisimme sisäisen kalenterimme uusiksi.
Syksy on uuden aloittamisen aikaa
Omassa sisäisessä kalenterissani vuosi alkaa nyt neljä kuukautta kestävällä syyskaudella, jonka alku sijoittuu elokuun puoleen väliin ja päättyy joulukuun puolessa välissä.
Elokuun kaksi viimeistä viikkoa on varattu arkeen sopeutumiselle kesäloman jälkeen ja uusien suunnitelmien laatimiselle. Arkeen palaaminen tuntuu usein haastavalta vain siksi, että joudumme ikään kuin uudestaan oppimaan vanhat rutiinit. Sopeuduttuamme taas arkeen olemme parhaassa mahdollisessa tilanteessa aloittaa uusia hankkeita. Rutiinit pyörivät taas omalla painollaan, mutta kesän muistot ja aurinkoiset syyspäivät antavat energiaa. Kaamokseen ja loskaan on vielä aikaa.
Syys- ja lokakuu, jolloin pimeys ei vielä paina liikaa päälle, ovat tehokkaan toiminnan aikaa. Tämä on aina ollut yksi tuotteliaimmista ajankohdistani ja kiinnostuksella odotan miten uusi sisäinen kalenterini auttaa minua ottamaan entistä paremmin ilon näistä kahdesta kuukaudesta.
Marraskuussa tahti alkaa hiipua. Se on ihan täysin OK ja jopa suotavaa silloin, kun näen miten olen tykittänyt syys- ja lokakuussa vitosvaihteella. Tässä vaiheessa hoidellaan vanhoja hommia kuntoon eikä enää aloiteta mitään uutta. Monella alkaa tässä vaiheessa jo ensimmäiset pikkujoulut ja marraskuun edetessä joulutunnelma alkaa kasvaa.
Joulukuun kahden (tai kolmen) ensimmäisen viikon aikana viedään loppuun tehtävät, jotka on saatava valmiiksi ennen vuoden loppua. Tärkeintä ei ole täydellinen suoritus, vaan asioiden riittävän hyvin valmiiksi saattaminen.
Keskitalvi on voimien keräämisen aikaa
Joulukuun puolesta välistä tammikuun alkupuolelle on lepäämisen, nauttimisen ja voimien keräämisen aikaa. Jos joulustressi meinaa iskeä päälle, siitä voi kieltäytyä muistuttaen itselleen mikä on tärkeää: rauhallisesti ottaminen ja itsensä kiittäminen siitä, että selvisi kunnialla (tai edes jotenkuten) syyskaudesta.
Tämä on oivaa aikaa nähdä ihmisiä, nauttia elämästä ja olla kiitollinen kaikesta hyvästä mitä omassa elämässä on. Jos ei muuta niin siitä, että on hengissä.
Kevätkausi koittaa, loppusuora alkaa
Loppiaisen paikkeilla alkaa 4,5–6 kuukautta kestävä kevätkausi. Koska isot muutoshankkeet aloitettiin jo syksyllä, tässä vaiheessa ei tarvitse tehdä enää uusia uudenvuodenlupauksia — ainoastaan tarkistaa missä vaiheessa vanha hanke on.
Tammikuu on uudelleen järjestäytymisen aikaa. Jos laihdutus- tai kuntoiluprojekti on jäänyt vähälle huomiolle joulukuussa, nyt palataan ruotuun. Ruotuun palaaminen kannattaa aloittaa miettimällä mikä syksyllä toimi — ja mikä ei. Tarvittaessa ruokavaliota tai liikuntaohjelmaa voi muuttaa paremmin sen hetken resursseja ja tarpeita vastaavaksi.
Helmi–maaliskuussa valon määrä alkaa lisääntyä ja lapsiperheissä on hiihtoloma. Tässä vaiheessa rutiinit pyörivät taas omalla painollaan ja lisääntyvä valo auttaa aamuisin nousemaan sängystä ja saattaa antaa muutenkin lisää energiaa. Siitä huolimatta ei välttämättä vielä tee mieli tykittää täysillä, mikä on ihan OK, koska kohta energiaa on entistä enemmän.
Huhti–toukokuussa loppusuora eli kesäloma alkaa taas häämöttää. Nyt on aika koota jäljellä olevat energiat ja tehdä taas tehokkaammin töitä. Edelleenkään ei kannata aloittaa mitään uusia hankkeita, vaan keskittyä viemään vanhat projektit kunnolla loppuun.
Kesä antaa aihetta juhlaan
Kesäkuusta elokuuhun on taas loman ja rentoutumisen aika. Kun sisäinen kalenteri päättyy tänne, kesä tuntuu ihanalta palkkiolta talvikauden uurastuksen jälkeen. Nyt on aika antaa iso kiitos itselleen kuluneesta 10–12 kuukaudesta ja nauttia elämästä.
Vaihtoehtoinen kalenteri kesällä työskenteleville
Entä jos olet maanviljelijä, matkailuyrittäjä tai muussa ammatissa, jossa vilkkain kausi sijoittuu kesään? Silloin sisäinen kalenterisi voisi alkaa maaliskuussa, jolloin valon määrä on lisääntymässä ja olet toivottavasti levännyt kunnolla pimeimmän talven yli.
Mitä jos aloittaisitkin elämänmuutos projektisi jo nyt syksyllä etkä vasta tammikuussa, kun tahdonvoimasi on todennäköisesti heikoimmillaan?
Haluatko lopettaa jojoilun ja onnistua pysyvästi laihdutusprojektissasi? Tsekkaa Onnistunut laihdutus -paketti!
Tai ehkä haluaisit kokea enemmän mielenrauhaa, rakkautta, iloa ja innostusta? Liity VIP-jäseneksi!
Tämä on hyvä ja näin olen oikeastaan ajatellutkin jo luonnostaan. Iso mutta vaan on, että itsellä ammatin takia kiireisin aika on tammi-huhtikuu ja sitä ei muuta mikään ja aina siihen on tsempattava. Jotenkin alan heräämään talviunesta vasta helmikuun auringonsäteitten myötä, joten haastetta riittää joka vuoden aluksi. Tottumus tietysti auttaa ja liikunta pimeydestä huolimatta.
No ollaanhan me tosi erilaisia!Mulle on aina ollut,kaikkina vuodenaikoina,parasta ja onnistuneinta työaikaa yön tunnit ja pimeät vuodenajat.Jostain syystä en koko elämäni akana ole ollut aktiivisimmillani valoisaan aikaan.Usein kesällä varsinkin,olen tosi väsynyt,nukun huonosti ja mieluiten vetäydyn yksin metsään tulemaan toimeen päivieni kanssa,eikä noihin ole auttanut mikään konsti.Työelämässäkin tein paljon yötöitä ja nukuin päivisin tosi hyvin ja voin öisin paremmin.Tässä iässä ei luultavasti ole mitään järkeä alkaa enää muuttamaan sisäisen kellonsa rytmiä,antaa mennä vaan näillä,säästyy suuremmilta harmeilta kuuntelemalla mieltään ja kroppaansa.Niin,ja noita uuden vuoden lupauksia…heivasin ne olan yli ja hups,30 kiloa meni samantien painosta pois,ei kannatattanut mun ottaa stressiä kiloista vaan viettää elämää iloista 🙂
Syksy on (tämän) ihmisen parasta aikaa! Elokuusta jouluun, ihan luxusta. Mutta auta armias sitten tammikuu, saisi jäädä välistä koko hemmetin kuukausi..tai no ei ihan kokonaan, koska tammikuussa on syntynyt moni tuntemani upea persoona. Tammikuu olisi sopivaa aikaa matkustaa jonnekin kauas täältä, niin pitkä ja pimeä kuukausi.
Tein minä uuden vuoden lupauksenkin;
Elää intuition mukaan eli siten, mikä tuntuu missäkin hetkessä hyvältä
ja oikealta. Toteutuu vain osittain. Jos en pakota itseäni siivoamaan
vastentahtoisesti, niin menisi aika tolkuttomia aikoja siihen, milloin
hyvillä mielin siivoilisin. Mutta onneksi siitä lopputuloksena seuraa hyvä mieli yleensä
aina.