Mitä opin elämätaparemontistani?

kaadu7kertaa

Vanha kiinalainen sananlasku (tai ainakin netin inspiraatiofraasi) määrittää onnistumisen seuraavasti: ”kaadu seitsemän kertaa — nouse ylös kahdeksan”.

Olen yrittänyt ottaa arkea haltuun useampaan otteeseen viime vuosien aikana. Joka kerta homma on jotenkin mennyt pieleen. Lapset ovat alkaneet taas valvottaa entistä pahemmin. Kiireellinen työprojekti on pamahtanut päälle. Innostus on lopahtanut.

Epäonnistumisistani on tullut mieleen aika, jolloin kamppailin painonhallinnan kanssa. Laihdutin samaa 7–10 kiloa moneen kertaan. Välillä laihdutus tyssäsi jo parin kilon jälkeen ja paino nousi pian takaisin lähtöpainoon — tai jopa korkeammaksi kuin ennen.

”Tajusin varata kokonaisen vuoden uusien elämäntapojen opetteluun”
Sain jojoilun hallintaan vasta kun vuonna 2003 kun tajusin varata kokonaisen vuoden uusien elämäntapojen opetteluun. Suhtaudun projektiin puolitieteellisenä tutkimuksena, jonka tarkoituksena oli selvittää miten juuri minun kannattaisi syödä ja liikkua, jotta laihtuisin tavoitepainooni ja pysyisin siinä tarvittaessa koko loppuelämäni.

Mitä opin elämäntaparemontistani?

Rakas ystäväni kysyi minulta miten voisin hyödyntää tuolloin oppimani asiat arjen hallinnassa. Tässä ovat tärkeimmät havaintoni.

1. Varaa kokonainen vuosi uusien tapojen opetteluun.

Olen ”harjoitellut” vanhoja, huonoja elämäntapoja pahimmillaan koko ikäni — on turha kuvitella että saisin ne parissa viikossa korvattua täysin uusilla tavoilla.

Vuosi varmistaa myös sen, että pääsen testaamaan uusien tapojen soveltamista mahdollisimman monissa erilaisissa tilanteissa. Arjessa ja juhlassa. Kiireessä ja väsyneenä. Kotona ja matkoilla.

2. Tee vain muutoksia, joista voisit pitää kiinni (muutosta tehdessäsi) koko loppuelämän.

Toisin sanoen silloin kun kuntosi on huono, voisit ehkä kuvitella käveleväsi joka päivä koko loppuelämäsi ajan 10 minuuttia päivässä. Älä siis edes yritä treenata heti kättelyssä tunnin ajan joka päivä.

Kun tekemäsi pieni muutos tuntuu menevän omalla painollaan, voit miettiä olisitko valmis pitämään jostain hieman isommasta muutoksesta kiinni koko loppuelämäsi.

3. Mittaaminen ja raportointi auttavat pysymään ruodussa.

Vanhan bisnes-kliseen mukaan ”Se mitä mitataan tulee tehdyksi”. Laihduttajia tutkineet ovat huomanneet että syötyjen ruokien kirjaaminen tai jopa pelkästään valokuvaaminen auttaa merkittävästi ruodussa pysymistä.

Asioiden mittaaminen auttaa muistamaan mitä on tekemässä ja näyttää mikä toimii ja mikä ei.

Muille raportoiminen antaa lisätukea, kunhan on sitoutunut raportointiin niin, ettei luista siitä edes silloin kun alkaa lipsua.

Sen lisäksi minulle vanhana nörttinä erilaisten teknisten sovellutusten käyttö antaa lisäpotkua muutosten tekemiseen. Saan outoa mielihyvää taulukoista, joista voin katsoa pidemmän aikavälin trendejä.

4. Anna itsellesi lupa ja mahdollisuus uppoutua muutoksen tekemiseen.

Oma elämäntaparemonttini onnistui, koska annoin itselleni luvan paneutua aiheeseen ihan kybällä. Minulla ei ollut tuolloin lapsia ja tein töitä freelancerina, minkä takia saatoin vapaasti treenata silloin kun halusin, kirjata tekemisiäni, opiskella lisää aiheesta ja päivittää nettisivuja.

Yksi ongelma aiemmissa yrityksissäni opetella tehokkaammaksi on ollut se, että olen ollut liian väsynyt, hätäinen tai muuten kaoottisessa vaiheessa yrittäessäni tehdä muutosta. Olen yrittänyt tehdä muutosta kiireellä koska muutostarve on tuntunut liian polttavalta.

Nyt haluan varata rauhassa aikaa ja tilaa elämässäni muutokselle.

5. Nauti siitä mitä teet

Elämäntaparemonttini onnistui myös siksi, että nautin niin paljon asioista, joita tein sen aikana. Aloitin liikunnan lisäämisen tietoisesti etsien ensin liikunnan iloa.

Eli harrastin vain liikuntaa joka tuotti minulle jo liikkuessa iloa ja hyvää oloa. Kirjasin syömisiäni ja liikuntojani tietokantaan, jonka tekemisestä ja ylläpitämisestä sain valtavasti kicksejä. Annoin itselleni luvan syödä kaikkea kohtuudella eli en karsinut kokonaan herkkuja ruokavaliostani.

6. Jos kaadut, nouse ylös

Olennaista ei ole välttää mokia tai repsahduksia vaan se mitä tapahtuu niiden jälkeen. Repsahdus kertoo siitä että suunnitelmani on ollut liian kunnianhimoinen tai epämääräinen.

Mieti mitä kaikkea piti tapahtua että homma meni pieleen ja miten voit jatkossa välttää saman virheen. Nouse ylös ja jatka entistä viisaampana ja vahvempana.

Tämä kirjoitus valmistelee minua vuoden 2016 teemavuoteen, jonka aikana haluan opetella uusia toimintamalleja arjessa toimimiseen. Edellisessä kirjoituksessa totesin ettei muutokseen ole ihmelääkettä. Seuraavassa kirjoituksessa mietin miten nämä opit voi kääntää uusien toimintamallien opetteluun.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

3 ajatusta aiheesta “Mitä opin elämätaparemontistani?”

  1. En tiedä onko tämä niin itsestään selvää, ettei sitä sen takia lukenut listassa. Mutta tuo elämäntaparemontti on tosi hyvä vertailukohta. Vuoden 2003 jälkeen aloit tehdä pysyvästi asioita eri tavalla kuin ennen. Tuossa arjen hallinnassa on sama juttu. Jos otetaan vaikka kodin siisteys, niin se ei ole projekti. Voi olla projekti opetella toimintatapoja, jotka edesauttavat siisteyttä, mutta oikeasti homma pysyy hallinnassa vain siten, että tekee ne samat asiat joka päivä/viikko uudestaan ja uudestaan, koska koti menee koko ajan sotkuun. Se on tavallaan aika masentavaa, mutta esim. A slob comes clean -blogissa puhutaan tästä. Dana on myös kehittänyt hyviä systeemejä, jotka auttavat häntä pysymään tehtävien tasalla. Sähän olet lukenutkin sitä blogia, joten ehkä asia on sieltä jo tuttu.

    toisaalta mä mietin, että vuoden 2003 jälkeen opittujen uusien rutiinien ylläpitäminen ei ole ilmeisesti ollut kovinkaan vaikeaa. Tämähän siis puhuu sen puolesta, että sama voi tapahtua myös tämän asian suhteen. Jos pystyt joka päivä kerta toisensa jälkeen valitsemaan fiksua syötävää ja harrastamaan itsellesi sopivaa liikuntaa, en tajua mikset pystyisi kehittämään esimerkiksi muutamaa päivärutiinia, jotka teet systemaattisesti joka päivä tai kerran viikossa. Liittyen vaikka tiskiin ja pyykin pesuun, eli asioihin jotka kaaostavat kotia nopeimmin, mikäli eivät ole hallinnassa.

    1. Joo jee, tavallaan se sisältyi tohon ekaan kohtaan eli vuoden ajan harjoitteluun ennen kuin uudet rutiinit korvaavat vanhat. Julkaisen kohta eilen illalla kirjoittamani jutun jossa kerroin miten oppeja voisi soveltaa uusien tapojen opetteluun.

      Se uusi ajatus tästä tuli, että mähän en valitse joka aterialla terveellisiä vaihtoehtoja ja tässä välissä on ollut aikoja jolloin ei ole liikkunut yhtä paljon. MUTTA koska tohon vuoteen sisältyi myös laihtumisen/painonhallinnan takana olevan logiikan sisäistäminen, mä pystyn soveltamaan oppeja vapaammin.

      Vitsi on siinä, että ekan — tai vähän pidempäänkin — mä EN sooloillut tai luottanut kauheasti siihen että hommat menevät omalla painollaan vaan kiltisti taulukoin kaikki syömiset ja liikunnat.

      Eli muistiin itselle: se että on luonut toimivan järjestelmän ei todellakaan riitä vaan mun aivoilla sen käyttöä on harjoiteltava tietoisesti vuoden ajan.

      Kiitos!

  2. Allekirjoitan tästä kaiken, etenkin tuon ykköskohdan 🙂 Oma vastaava projektini on ollut jättää vilja- ja maitotuotteet ruokavaliosta, koska ne eivät sovi mulle. Kesällä pelkkä ajatuskin ahdisti, mutta nyt huomaan niiden välttelemisen olevan helppoa ja tulevan jo puoliksi selkärangasta. Tämä antaa toivoa – ehkä mun muutkin projektit siis voi onnistua, kunhan annan niille tarpeeksi aikaa! 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top