Miten päästä ylös aamuisin

Katariina kysyi edellisen viestin kommenttiosiolla miten voisi päästä ylös sängystä reippaasti.

Tässä suhteessa olen luonnonlahjakkuus, eli lukuunottamatta menkka-aamuja, jolloin sänky tuntuu ihan älyttömän pehmeältä ja ihanalta, pääsen melko helposti ylös sängystä. Minulla on lapsuudenystäviä, joille nouseminen on niin vaikeaa, että se on jo vitsi. Siis muistan lapsuudesta jotain kesäleirejä yms. jossa puoli leiriä on ollut herättelemässä jotakuta.

Ensimmäinen kysymys joka tulee mieleen on se, että onko herääminen aina yhtä vaikeaa tuohon aikaan? Eli esim. onko se helpompaa kesäisin tai jos olisit menossa tekemään jotain kivaa?

Mun ”luonnollinen” unirytmi näyttää olevan klo 02-10 mutta esim. täällä Jenkeissä lapsi on alkanut herätä klo 7-8 aamulla. Nyt kun olen niin liekeissä tästä sivustosta, valvon silti johonkin klo 2-3 asti. Aamuisin pääsen silti nopeasti sängystä siinä vaiheessa kun lapsi juoksee keittiön ja olohuoneen suuntaan, koska en halua että herra menee hajottamaan mitään… Ts. motivaatio herätä on kohdallaan. 😀 Toisaalta tieto siitä, että olen väsynyt koska olen yöllä tehnyt jotain mitä halusin tehdä, tekee minusta aamulla vähemmän katkeran.

Jenkeissä heräämistä helpottaa tietenkin auringonvalo. Suomessa talvisin herääminen on ainakin minulla hieman takkuisempaa. Voisitko kokeilla esimerkiksi sarastuslamppua, joka alkaa hitaasti valaista sinut ennen heräämistä? Nyt niitä ehkä voisi saada tarjouksessa kun kaamos alkaa olla ohi.

Nyt kun olen niin innoissani, herään kyllä usein ennen lasta miettimään sivustoa — osin ehkä auringonvalonkin takia. En siis nouse ylös sängystä vaan köllöttelen ja kelailen mitä kaikkea haluan tänään tehdä sivuston eteen.

Toisaalta olen huomannut, että jos tiedän herätyskellon herättävän tiettyyn aikaan, herään usein hetkeä ennen herätyskelloa — siis jopa silloin kun yhdessä vaiheessa heräsin jo klo 4-5 maissa. Jotenkin kai jännitän alitajuisesti kellon soittoa niin paljon, että mieleni osaa laskea kuinka kauan saan nukkua ja herättää minut ajoissa.

Aikaista heräämistä ja kaksivaiheista unta suosittelevat tyypit ovat ”ohjelmoineet” itsensä heräämään aamulla aina samaan aikaan. Tällöin olennaista on se, ettei viikonloppuisin nuku merkittävästi pidempään kuin viikolla. Ilmeisesti he myös tekevät päätöksen ennen nukkumaanmenoa, että heräävät tiettyyn aikaan — ts. sanovat itselleen ”herään kuudelta” ja mahdollisesti visualisoivat itsensä heräämään kuudelta. Tämä vastaa siis sitä, miten minä herään muutama minuutti ennen herätyskellon soittoa.

Yksi asia, joka auttaa nousemista on se, etten paljon mietiskele miten haluaisin nukkua pidempään tai ”voi ei, miksi mun pitää jo herätä”. Sen sijaan mietin sitä, minkä takia nousin ja mitä minun pitää tehdä ensimmäiseksi.

Jos duuni ei riitä sinulla motivaattoriksi, voisitko kehittää jotain miellyttäviä aamurutiineja, jotka auttaisivat heräämisessä?

Sekin tuli mieleen, että onko mahdollista, että herätyskello soi pahasti kesken jonkun unisyklin? Mitä jos kokeilisit herätä puoli tuntia tai tuntia aikaisemmin?

Entä onko mahdollista, ettet nuku kauhean hyvin yöllä ja siksi olet aamulla väsynyt? Voiko sinulla olla uniapnea? Tai nukutko jonkun sellaisen vieressä joka kuorsaa tai kieriskelee unissaan? Onko sänkysi jotenkin huono tai huoneessa liian kuuma? Juotko vielä myöhään illalla kahvia tai alkoholia?

Nämä tulivat nyt päällimmäisenä mieleen. Kerro kolahtiko mikään yhtään?

Ai niin — tuli mieleen että nyt olen palannut tavallaan kaksivaiheiseen uneen, eli nukun usein päiväunet, kun yöunet ovat tupanneet jäädä vähän lyhyiksi. Toisaalta olen huomannut että vaikka mulla on mahdollisuus nukkua pidempään, herään automaattisesti kuuden tunnin jälkeen ihan pirteänä. Tämä voisi liittyä siihen, että imetysaikana totuin nukkumaan lapsen tavoin tunnin unisykleissä 90 minuutin unisyklien sijaan. Ts. ehdin nukkua 6 tunnissa yhtä monta unisykliä kuin ennen 9 tunnissa.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

3 ajatusta aiheesta “Miten päästä ylös aamuisin”

 1. Kiitos hurjasti vastauksesta ja että vielä näin nopeasti ja ihan omana kirjoituksenaan! Tulen myöhemmin kertoilemaan, mikä kolahti. 🙂

 2. Taisin hieman epäselvästi selittää, mitä ajoin takaa. Ongelmani on se, että vitkuttelen sängystä nousemisen kanssa, yks kaks on mennyt puolikin tuntia herätyskellon soimisesta. Onko se sitten silkkaa laiskuutta vai mitä lie… En ainakaan koe itseäni masentuneeksi tms.

  Olemme lapseton pariskunta (40+) sekä koira. Joudumme nousemaan työaamuisin klo 4.30, joten heräämisaikaa ei oikein haluttaisi siirtää aikaisemmaksi, eikä voi siirtää tosin myöhäisemmäksikään. Tunnen kyllä itseni suht koht levänneeksi aamulla (eivätkä silmät pysykään auki enää klo 21:n jälkeen illalla), joten se puoli lienee kunnossa.

  Kaipailin siis jotain ”piristystä”, motivointia tms. mikä saisi pomppaamaan ylös heti kellon soidessa. En tiedä, osaanko selittää ymmärrettävästi ja ylipäätään mikä se piristävä juttu olisi edes… Ansiotyöhön on lähdettävä (työpaikka on ihan jees, siinä ei mitään), vaikka mieluiten olisin kotona puuhastelemassa ja järjestelemässä paikkoja, sillä siitä saan kovasti energiaa. 🙂

  Jos minulla on lomaa ja mies menee töihin (eli joudun heräämään silloin myös kellonsoittoon), nousen suht reippaasti ylös enempiä vitkastelematta enkä mene takaisin nukkumaan miehen lähdettyä töihin, vaan alan innokkaana kotihommiin. Tuntuu, että elämä viikolla on vaan töihin menoa ja illat hujahtavat ohi ruuanlaitossa, pyykinpesussa, koiran hoidossa…. Television tai tietokoneen ääressä menee iltaisin max. 30 minuuttia, joskus ei lainkaan (olen rehellinen!).

  Meillä on sarastusvalolamppu, mutta itse koen sen stressaavaksi. Herään nimittäin heti, kun se alkaa pikkaisenkaan kirkastumaan. Viikonloppuna/lomalla koira herättää sitten vähän vaihdellen 5-7:n välillä, mutta silloin on kivempi nousta, kun ei tarvitse lähteä töihin, viikonloppuinakin pyrimme pitämään samaa rytmiä kuin viikolla. Kokeilenpas ”hokea” itselleni nyt iltaisin, että ”aamulla herään klo 4.30 ja nousen heti ylös”. Katsotaan, miten vaikuttaa!

 3. Tähän voisin palata uudella kirjoituksella myöhemmin. Vai onko tilanne muuttunut nyt kevään tulon myötä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top