Miten painonhallinta voi olla naurettavan helppoa

helpointapalaihtua

Oletko juuri laihduttamassa? Tai ainakin mietit laihduttamista? Miltä laihduttaminen tuntuu? Kituutatko itsekurin äärirajoilla? Tunnetko eläväsi ihan normaalia elämää?

Minä olen laihtunut viimeisen neljän kuukauden aikana yli 16 raskauden aikana keräämääni ylipainokiloa (21, jos vauva ja lapsivesi lasketaan). Olen vielä 6 kilon päässä normaalipainostani. En tunne laihduttavani, vaikka syön vähemmän kuin mitä tällä hetkellä imettävänä äitinä kulutan.

Kuinka paljon syön? Keskimäärin 1800-2000 kcalia päivässä normaalia ruokaa. Tuo on se määrä, jonka voin syödä lihomatta, kun painan 67-68 kiloa ja harrastan jonkin verran liikuntaa.

Olen viimeisen viikon aikana muistellut paljon fiiliksiäni ennen Kutri kuntoon -vuotta 2003, jolloin vielä kuvittelin laihduttamisen olevan jotenkin vaikeaa tai suorastaan ylivoimaista. Noina vuosina etsin koko ajan jotain viisastenkiveä painonhallintaan ja jojoilin jatkuvasti.

Ajattelin vuosikausia katkerana että minut oli tuomittu lihomaan pelkän suklaan ajattelusta ja kadehdin kapeampia kavereitani, joiden uskoin voivan syödä mitä tahansa lihomatta.

Samalla missasin sen pointin, että vaikka he söivät mitä halusivat, he halusivat syödä vain kulutuksensa verran. Toisin sanoen he söivät vähemmän kuin minä söin. Sen lisäksi he kuluttivat päivän mittaan enemmän energiaa arkiliikunnalla ja kuntoliikunnalla kuin minä mukavuudenhaluisena sohvaperunana.

Laihtuminen on yksinkertaista

Laihduttamisessa ja painonhallinnassa ei ole oikeasti mitään mystistä tai vaikeaa. Sen kun alat syödä ja liikkua niin kuin söisit ja liikkuisit pysyäksesi tavoitepainossasi.

Tällöin kehosi kevenee ja kutistuu ajan myötä vähäisempää energiansaantia ja liikuntaa vastaavaan painoon ja kokoon.

Laihduttamisesta tulee välittömästi vaikeampaa ja vaarallisempaa, jos tavoitteesi ei ole normaalipainon ja rasvaprosenttirajojen sisällä — tai jos syöt vähemmän kuin mitä tavoitepainossasi söisit ja kuluttaisit.

Monilla laihdutuskuureilla päivän energiamäärä lasketaan 1200-1400 kcaliin. Esim. GoFatGo-pikadieetillä energiamäärät ovat 1400 kcalin luokkaa. Minä 173 cm pitkänä naisena kuluttaisin niin vähän jos painaisin 40 kiloa. Tosin siinä vaiheessa olisin todennäköisesti jo syömishäiriöisten osastolla pakkosyötettävänä.

Oletko kokeillut tällaisia kitudieettejä? Mitä tapahtui? Alkuun paino putosi loistavasti. Suhteellisen pian se alkoi kuitenkin jumittaa, kun kehosi päätteli että olit tappamassa teitä nälkään. Samaan aikaan mieliteot ottivat ylivallan ja ennen kuin huomasitkaan, aloit repsahdella.

Syytit epäonnistumisesta itseäsi ja heikkoa itsekuriasi. Kävikö koskaan edes mielessäsi, että vika oli valitsemassasi dieetissä?

Tai ehkä pudotettavaa oli niin vähän, että onnistuit pääsemään tavoitepainoosi ennen kuin mopo karkasi käsistä. Mitä sitten tapahtui? Kuinka siirtyminen laihdutusruokavaliosta ihannepainosi säilyttävään ruokavalioon tapahtui? Ei kovinkaan tyylikkäästi, jos olet tyypillinen jojoilija.

Tällä 3 minuuttia pitkällä videolla kysynkin laihdutatko tietämättäsi niin kuin anorektikko:

Miksi ihmeessä rääkkäisit itseäsi ja kehoasi tällaisella idiotismilla?

Hei, minä olen joskus ollut ihan yhtä idiootti. Luulin vilpittömästi että tiukat dieetit ja tuntikausien kävelylenkit tai hirveät hikitreenit olivat ainoa tapa laihtua. Sitten oivalsin amerikkalaisista fitness-lehdistä, että oli olemassa fiksumpikin tapa:

Ala jo laihdutuksen alussa syödä ja liikkua tavalla, jolla sinun pitäisi syödä ja liikkua pysyäksesi ihannepainossasi.

Totta, laihtuminen ei tällöin ehkä ole niin dramaattista kuin kitudieeteillä, mutta se on miellyttävämpää, jolloin pysyt paremmin ruodussa ja tulokset ovat pysyviä.

Ennen kaikkea saat jo koko laihtumisajan harjoitella syömään tavalla, jolla tulet syömään loppuelämäsi ihannepainossasi.

Elämä on ihan oikeasti aivan liian lyhyt itsekidutukseen ja turhanpäiväiseen jojo-laihduttamiseen.

Mitä haluat siis tehdä?

Jos haluat laihtua pysyvästi tekemällä elämäntaparemontin kitukuurien sijaan, tsekkaa itseopiskeltava Onnistunut laihdutus -nettikurssi tai jos haluat enemmän tukea, tutustu tammikuussa 2014 alkavaan Method Kurssi -kurssiin.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

6 ajatusta aiheesta “Miten painonhallinta voi olla naurettavan helppoa”

 1. Kiitos! Tätä olen Personal Trainerina yrittänyt todistella asiakkaille jo monta vuotta, mutta siltikin he luottavat enemmän median luomaan kuvaan, että laihduttamisen pitää olla kidutusta. Nyt juurikin nuo GoFatGo ja pätkäpaastodieetit ovat suosiossa. Ja minä sitten järkevänä katselen vierestä kun potentiaaliset asiakkaat eivät ota neuvojani kuuleviin korviinsa. Tai ehkä se vaan on niin, että tällaisista neuvoista ei haluta maksaa, koska ne pitäisi tietää jo itse.

  Mutta toivotaan, että maailma muuttuu ja saamme vakuutettua yhä useammat ihmiset tästä asiasta. 🙂

 2. HilmaHelena

  Uskomatonta, miten näin yksinkertainen ja järkevä asia on multakin mennyt täysin ohi yli 20 vuoden jojoiluhistoriani aikana. Nyt se tuntuu varsin selkeältä ja itsestäänselvältä. 🙂 Olen todellakin harrastanut kitudieettejä ja ties vaikka mitä, ja homma on aina päättynyt soimaaviin itsesyytöksiin. Kiitos Katri jälleen tästäkin valaistuksesta!
  Ja kiitos myös PT, Marjut, kommentistasi. On rohkaisevaa kuulla, että myös sinun ammattikunnassasi tätä simppeliä tietoa kannatetaan, sillä olen aikeissa aloittaa nyt syksyllä oman Personal Trainerin kanssa.
  Osaisiko joku vielä kertoa, miten saisin selvitettyä sen oman ihannepainoni kulutusmäärän? En ole koskaan seurannut ja laskenut kaloreita, eikä mulla näin ollen ole niistä juuri kokemusta (olen vähän vältellytkin niiden laskemisia, koska ystäväpiirissä on aika surullisiakin esimerkkejä kaloreihin addiktoituneista tai muuten vain niihin hurahtaneista). Olen 170 pitkä ja ajatukseni on, että ihannepainoni voisi olla joku 67kg. ??

  1. HilmaHelena

   Ihannepainon kulutusmäärällä taisin nyt kylläkin tarkoittaa siis sitä syömäni ruuan määrää. 🙂 eli kai juurikin niitä kalorimääriä.

 3. Mielenkiintoista! Olen jo vuosia ainakin alitajunnassa ajatellut, että vähähiilarinen dieetti on paras. Siis siksikään en ole vuosiin laskenut kaloreita ollenkaan ja en nyt äkkiä tiedä, paljonko ihannepainoinen minä tarvitsee kaloreita ja minkälaisesta ruokavaliosta koostaisin sen.

  Sen olen ymmärtänyt, että perunoita ja makaroonia tulee välttää oli dieetti mikä tahansa. Ja tietenkin keksejä ja pullaa ja karkkeja.

  Olen 165 cm pitkä ja painan 91 kg. Jos laitetaan tavoitepainokseni 75 kg (johon olisin tyytyväinen. Painoin viimeksi alle 80 kg alle 22 vuotiaana eli neljäkymmentä vuotta sitten), niin paljonko kaloreita saisin syödä ja mistä tämmöinen kalorimäärä koostuisi.

  Olen karkkitukilakossa (lastenlasteni lakon tukemisessa) syys-, loka-, ja marraskuun.

  Vastausta kiitollisuudella odottaen.

  Tarja

 4. Jos olen 24 vee mies painan 86 kiloa (ehkä enemmän) ja haluaisin päästä 80 paljon mun kalorit silloin on? Pituus on 180cm Masennuksen/ahdistuksen takia en jaksa liikkua vaikka olen ollut kova urheilemaan. Sillä sainkin yli 20 kiloa varmasti pois. Miten on?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top