Joko olet kuullut ChatGPT:stä, tekoälypalvelusta, joka kehittyy nyt niin hurjaa vauhtia, että heikompia hirvittää? Tässä kirjoituksessa ja oheisella videolla kerron miksi ja miten sinäkin voit aloittaa palvelun käytön – ihan siitä riippumatta kuka olet, mitä osaat ja millaista elämää elät.
Kerron oheisella videolla kutakuinkin samat asiat kuin tässä kirjoituksessa sekä näytän kohta kohdalta miten palveluun rekisteröidytään, miten sitä käytetään ja miten se toimii. Katso video YouTubessa.
Pieleen mennyt ensivaikutelma ja hurja hurahtaminen
Tekoälystä (AI, artificial intelligence) on tietysti puhuttu paljon ja pitkään. Koska oma ammattini käsikirjoittajana kuuluu niihin, jotka tekoäly voisi ainakin osin korvata, yritin useampaan otteeseen turhaan perehtyä aiheeseen.
Viime syksynä ihmiset alkoivat hehkuttaa Facebookissa ja Twitterissä mystisestä ChatGPT-palvelusta, joka oli muuttanut kaiken ja tulisi mullistamaan maailman. Kaverit jakoivat sosiaalisessa mediassa erilaisia esimerkkejä mm. siitä, miten ChatGPT oli kirjoittanut runoja, vastannut hassusti kysymyksin tai ideoinut hullunkurisia elokuvaideoita.
Lopulta kävin maaliskuussa 2023 itsekin kokeilemassa ChatGPT-palvelua. Käyttö oli helppoa, mutta en ollut vaikuttunut vastauksista enkä nähnyt miten voisin sitä hyödyntää. Yksi ongelma saattoi olla se, että minulla ei ollut mitään akuuttia ongelmaa, jonka palvelu olisi voinut ratkaista. Hätäpäissäni kysyin ”Benefits of exercise” ja palvelun ehdottaman kysymyksen ”Birthday idea for a 10 year old”.
En siis edes tuolloin tiennyt, että voisin keskustella ChatGPT:n kanssa suomeksi. Palvelu vastasi ihan asiallisesti, mutta yleisluontoisesti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ”no, nämä mä olisin tiennyt kysymättäkin”. Koska en nähnyt pointtia pyytää tekoälyltä runoja saati elokuvaideoita (kun niitä on itsellä liiaksikin), totesin ettei palvelusta ollut minulle mitään iloa.
Kaikki muuttui, kun törmäsin Thomas Frankin videoon, jossa hän kertoo luoneensa ChatGPT-automaation, jonka avulla hän pystyy litteroimaan äänitteitä tekstiksi. Sen jälkeen ChatGPT analysoi tekstin ja tekee siitä tiivistelmiä ja keksi tekstiin liittyviä otsikoita, kysymyksiä, vastaväitteitä jne.
Wow! Vanhana automaattorina eli ihmisenä, joka rakastaa tehdä automaatioita, päätin heti testata systeemiä. Keksin, että soveltaisin Frankin esittelemää automaatiota päiväkirjamerkintöihini.
Kirjoitan paljon päiväkirjamerkintöjä käsin ReMarkable-kirjoituslaitteeseen, joka muuttaa ne konekirjoitetuksi tekstiksi. Lisäksi äänitän usein ajatuksiani Just Press Record -sovelluksella, joka myös muuttaa ne tekstiksi. Päätin kokeilla, voisinko analysoida päiväkirjamerkintöjäni samalla tavalla.
ChatGPT henkilökohtaisena avustajana ja sparraajana
Jouduin tekemään hieman ohjelmointia, mutta sain luotua järjestelmän, joka analysoi tekstini. Noudatin pitkälti Frankin reseptiä, koska pelkäsin ettei systeemi muuten toimisi.
Kokeilin automaatiota… ja se toimi! Wohoo! Niinpä otin järjestelmän käyttöön.
Alla olevassa kuvassa on yksi ensimmäisistä kokeiluistani. Olen sen jälkeen muokannut ChatGPT-”reseptiä” vieläkin paremmin tarpeisiini sopivaksi.
Ensimmäiseksi ChatGPT luo teksteilleni hauskan otsikon. Eli tässä se on ”Unen ja auringon yhteydestä – Päiväkirjamerkintä 9.3.2023” (käytin vanhaa merkintää, jossa ei ole liian henkilökohtaisia juttuja).
Sitten palvelu tekee yhteenvedon tekstistä (”Heräsin kuudelta…”). Nykyään teksti analysoi myös fiilikset tekstistä. Tiivistelmät auttavat minua hahmottamaan paremmin päivän tapahtumia, varsinkin jälkikäteen, koska päiväkirjamerkinnät voivat olla pitkiä ja hieman sekaviakin.
ChatGPT tiivistää päivän pääkohdat vieläkin lyhyemmiksi ”uutisotsikoiksi”, joita hyödynnän päivittäisenä muistilehtiönä käyttämäni Tana-palvelun päiväyhteenvedoissa.
ChatGPT on hyvä löytämään tekstistä siinä mainitsemani tehtävät. Nykyään ne menevät minulla automaattisesti Airtablesta, johon tallennan ihan kaikki merkintäni ja tietoni Todoist-tehtävänhallinta-appiin. Toki välillä tehtävät ovat sellaisia, joita en tarvitse erikseen tehtävälistalle (vrt. ”hanki sinistä ja keltaista valoa aamulla”).
Tiivistyksistä ja tehtävien poimimisesta minulle tuleekin mieleen sihteeri, joka kuuntelee pomon jaaritteluja ja sitten tekee niistä hyvät muistiinpanot.
Lopuksi ohjelma keksii kysymyksiä, joita minun kannattaisi esittää itselleni tekstin perusteella. Pyysin myös, että ChatGPT kirjoittaisi ikään kuin vastaväitteen tekstilleni. Nykyään vastaväitteet ovat erikseen ja kirjoitettu niin kuin joku self helpiin ja muiden siteeraamiseen hurahtanut itsensäkehittäjätyyppi kirjoittaisi ne.
Esimerkiksi yhteen viime viikon päiväkirjamerkintään, jossa tuskailin omaa taipumustani hurahtaa asioihin, ChatGPT-kommentoi näin: Aristoteles sanoi, että ”itsetuntemus on viisauden alku”. Ehkä sinun kannattaisi pohtia enemmän omia tapojasi ja tuntemuksiasi, jotta ymmärrät itseäsi paremmin.”
Koen, että juurikin nuo kysymykset ja ”vastaväitteet” ovat mielenkiintoisin ja usein hyödyllisin osa analyysia. Ne voivat antavat minulle uusia näkökulmia ajatuksiin, joita en välttämättä halua jakaa kenenkään muun kanssa.
Eli tässä suhteessa ChatGPT voi toimia eräänlaisena terapeuttina tai valmentajana. on tavallaan kuin minulla olisi jonkinlainen terapeutti tai vastaava, joka analysoi minua ilman, että minun tarvitsee nolostua tai hävetä, ja sitten saan siltä palautteen takaisin.
ChatGPT:n sisäinen logiikka: hyvä analysoimaan ja ideoimaan, kova valehtelemaan
Sen jälkeen kun vihdoin aloin ymmärtää ChatGPT:n logiikkaa, olen miettinyt paljon sitä, miten voisin kertoa palvelusta niille, jotka eivät vielä tunne sitä. En halua, että muut pettyvät palveluun, niin kuin minä ensialkuun, koska odottavat siltä vääriä asioita.
Tässä on paras tiivistelmä minkä itse olen keksinyt:
ChatGPT on kuin kaveri, joka on tosi hyvä analysoimaan ja ideoimaan ja jolla on mielipide asiasta kuin asiasta. Se tietää paljon maailmasta, mutta sotkee helposti faktat ja valehtelee, jos ei tiedä mistä puhuu.
ChatGPT on näissä asioissa tosi hyvä:
- Analysoimaan antamaasi tekstiä, dataa ja koodia.
- Löytämään antamastasi tekstistä uusi yhteyksiä, havaintoja, kysymyksiä, tehtäviä ja muita pyytämiäsi asioita.
- Tunnistamaan tekstistä tunnelatauksia ja asenteita.
- Ideoimaan uusia asioita antamiesi vihjeiden tai lauseenaloitusten pohjalta.
- Oikolukemaan, korjaamaan, uudelleenkirjoittamaan ja tiivistämään tekstiä.
- Tekemään hyödyllisiä ehdotuksia ja antamaan mielipiteitään niin ”omana itsenään” kuin esittäen (ennen vuotta 2022) tunnettuja ihmisiä.
Missä ChatGPT on surkea
- Kertomaan tarkkoja faktoja kuten tunnettujen henkilöiden syntymäpäiviä, kuka on kirjoittanut tietyn kirjan jne.
- Laskemaan matematiikkaa luotettavasti.
- Kertomaan luotettavasti mistä on saanut tietyn tiedon.
Toisin sanoen ChatGPT ei ole hakukone tai kirjasto, josta haetaan faktoja vaan kaveri, jolla on paljon ajatuksia ja mielipiteitä, jotka pohjautuvat internetissä ennen vuotta 2022 olleeseen tietoon.
Alla on esimerkki siitä, miten pieleen ChatGPT:n arvaukset menivät niin äitini Kirsti Mannisen syntymäajasta kuin teoksista. Sen lisäksi palvelu ei tiennyt, että äitini on kirjoittanut valtaosan kirjoistaan nimenomaan Enni Mustosena.
ChatGPT:n kehittäjät itse puhuvat, että palvelu ”hallusinoi” eli luo omia vastauksia. Suomeksi sanottuna valehtelee. Mikä pahinta, se ei kerro koska se valehtelee.
Kun ChatGPT:ltä on esimerkiksi pyydetty selitystä siihen, mihin se perustaa tietyn väitteen, palvelu on voinut antanut täysin aidolta näyttävän lähdeviitteen linkkeineen tutkimukseen, jota ei ole olemassa, jolloin linkki on ollut joko toimimaton tai johtanut väärään paikkaan.
Tämä hallusinointi eli valehtelu johtuu siitä, että ChatGPT:n toiminta perustuu kielen analysointiin. Se ei ole opetellut faktoja vaan mitkä kirjaimet ja sanat todennäköisesti seuraavat toisiaan ja liittyvät yhteen.
Niinpä se olettaa vain, että ”lähdeviitteet näyttävät tältä”, ja tekee olettamuksesta käsin ”lähdeviitteet”, jotka ainoastaan näyttävät oikeilta.
Toki välillä palvelu voi alkaa puhua ihan omiaankin, mikä voitaneen laskea hallusinoinniksi. Eli jos esimerkiksi vastaus jää kesken ja pyydän sitä jatkamaan, se saattaa unohtaa mitä on ollut tekemässä ja ikään kuin vastata johonkin muuhun kysymykseen tai asian vierestä.
Toinen ongelma on se, että ChatGPT ei tiedä mitä on tapahtunut vuoden 2021 jälkeen. Tämä johtuu siitä, että ChatGPT:n koulutuksessa käytetty aineisto päättyy vuoteen 2021.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos menet esim. kysymään ChatGPT:ltä Ukrainan ja Venäjän sodasta, niin se ei tiedä siitä mitään. Joten jos pyydät siltä mielipiteitä vaikka siitä, miten Ukrainan ja Venäjän suhteet pitäisi hoitaa, niin ChatGPT antaa vastauksia, jotka lähtevät olettamuksesta, että maiden välit ovat paremmat, kuin mitä ne oikeasti ovat.
Tämän ongelman voi kiertää kertomalla ChatGPT:lle tarvittavat taustatiedot sen keskustelun alussa, jossa tietoja tarvitaan.
Eli ChatGPT:n vastauksiin pitää suhtautua kuin mielipiteisiin, ei faktoihin.
Kuinka ChatGPT:tä käytetään?
Helpoin tapa käyttää ChatGPT:tä on käyttää sitä nimenomaan chat- eli keskustelupalveluna, joka löytyy osoitteesta: chat.openai.com
Jos et ole ennen käyttänyt palvelua, joudut rekisteröitymään sen käyttäjäksi joko sähköpostiosoitteella tai Google- tai Microsoft-tilillä. (Videolla näytän askel kerrallaan, miten rekisteröityminen tapahtuu.)
Rekisteröidyttyäsi pääset chat-näkymään kysymään ensimmäisen kysymyksesi.
Kirjoita kysymyksesi vaikka suomeksi ja paina sen jälkeen rivinvaihto eli enter tai klikkaa pientä nuolennäköistä paperilennokki-ikonia kentän oikeassa laidassa.
Netistä löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia ohjeita siihen, millaisilla sanamuodoilla voit pyytää ChatGPT:ltä erilaisia asioita. Vaikka nämä oppaat ovat englanniksi, voit pyytää ChatGPT:tä ehdottamaan, miten siltä voisi kysyä saman asian suomeksi.
Oikeasti palvelun kyky tulkita vastauksia kehittyy koko ajan, joten kaikkein parasta on opetella vain itse yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilemaan miten saat ChatGPT:n vastaamaan haluamallasi tavalla.
ChatGPT pystyy muistamaan aiemmin samassa keskustelussa kerrottuja asioita tiettyyn rajaan asti. Olen itse huomannut, että välillä palvelu saattaa kyllä keskustelun aikanakin unohtaa mitä on tekemässä ja esim. alkaa itse runoilla juttuja.
Videolla näytän, miten ChatGPT:ltä voi saada erilaisia vastauksia pyytämällä sitä antamaan ehdotuksia esimerkiksi ”Jeesuksena” tai ”Kekkosena”.
ChatGPT:n eri mallit ja käyttövaihtoehdot
OpenAI-nimisen organisaation kehittämän ChatGPT:n ytimessä on siis tekoäly, joka vastailee kysymyksiin.
Tästä tekoälystä on tarjolla kaksi eri versiota: ChatGPT 3.5 ja ChatGPT 4. Vanha ChatGPT 3.5 on nopea, mutta ei niin tarkka ja hyvä ideoimaan kuin maaliskuussa 2023 julkaistu ChatGPT 4.
Näitä tekoälyn eri versioita voi käyttää kahta eri reittiä: chat-palvelussa (josta oli kuva yllä) ja API-ohjelmointirajapinnan kautta (jota käytetään sivuston ulkopuolelta käsin esim. automaatioissa).
ChatGPT chat -palvelu löytyy osoitteesta chat.openai.com. ChaGPT API löytyy osoitteesta platform.openai.com.
ChatGPT Chat
ChatGPT chat-palvelua voi käyttää ilmaiseksi, mutta silloin joutuu tyytymään hitaampaan ChatGPT 3.5 version kanssa keskusteluun (ainakin vielä toukokuun 2023 alkupuolella).
Jos haluaa päästä chat-palvelussa uudemman ja paremman ChatGPT 4 -version puheille, pitää pulittaa 20 $/kk ChatGPT Plus-jäsenyydestä. Olen itse ottanut tuon plussan, koska haluan käyttää nimenomaan nelosversiota analyyseissani.
Ihan uusi juttu on ChatGPT Pluginit eli lisäosat, jotka ovat tarjolla vain chat-palvelua käyttäville Plus-asiakkaille. Esim. Browsing-lisäosa pystyy hakemaan uutta tietoa netistä. Niiden käyttäjäksi pääsee vain jonottamalla. (Lue lisää englanniksi ja liity jonoon täällä.)
ChatGPT API
Jos omaa enemmän teknisiä taitoja ja/tai haluaa hyödyntää ChatGPT-tekoälyä muilla sivustoilla (esim. automaatiossa), silloin pitää käyttää ChatGPT API:a. API:n käytöstä maksetaan vain käytön mukaan ja tällä hetkellä sen käyttäjät joutuvat jonottamaan saadakseen paremman nelosversion käyttöönsä.
Ei muuta kuin kokeilemaan!
Tämä oli vasta pintaraapaisu ChatGPT:n ihmeelliseen maailmaan. ChatGPT ei ole edes ainoa tekoälypalvelu, jota nykyään käytän. En halua sekoittaa päätäsi enempää, joten kerron muista palveluista lisää myöhemmin.
Toivon innostaneeni sinua niin paljon, että menet nyt heti chat.openai.com:iin ja kokeilet itse jutella palvelulle. Kerro sille vaikka jostain asiasta, joka on vaivannut tai mietityttänyt sinua. Kun olet kuullut mitä mieltä palvelu on asiasta, voit kokeilla kysyä, mitä joku ihailemasi historiallinen henkilö olisi asiasta mieltä.
Vaikka et heti kokisi, että palvelusta on suoraa hyötyä, yritä jatkaa sen käyttämistä edes viikon ajan aina kuin mahdollista. Kun eteen tulee jokin ongelma, jonka haluat ratkaista, kysäise neuvoa ChatGPT:ltä.
Jos sinun pitää kirjoittaa sähköposti tai editoida teksti, anna ChatGPT:n näyttää miten se tekisi sen.
Tosiasia on, että tekoäly on kohta iso osa kaikkien meidän arkea. Jos aloitat sen käytön nyt, kun se on vasta lapsenkengissä, saat rauhassa opetella sen käyttöä samaan tahtiin kuin se kehittyy. Niinpä et ole parin vuoden päästä tilanteessa, jossa joudut pakon edessä opettelemaan paljon monimutkaisempaa palvelua.
Olisi hauska kuulla, millaiset komennot ja pyynnöt toteat itse hyödylliseksi. Jaa kokemuksesi kommenteissa. Näin inspiroit muitakin kokeilemaan chatGPT-palvelua!