Oletko laiska, tyhmä ja saamaton?

Tunnistatko itsesi tai läheisesi seuraavista kohdista:

Olet jatkuvasti myöhässä lähinnä siksi että juuri kun olet lähdössä, alat häthätää hoitaa ”vielä yhden jutun ennen kuin mä lähden” ja/tai palaat useamman kerran takaisin kotiin hakemaan sinne unohtuneita tavaroita.

Saat kotisi hetkessä kaaokseen koska joko kävelet zombi-hengessä ympäri asuntoa omiin ajatuksiisi vajonneena ja tavaroita sinne tänne jättäen tai koska aloitat jatkuvasti uusia projekteja jättäen tavarat esiin että muistaisit hoitaa ne loppuun.

Siivoaminen kestää sinulla ikuisuuden, koska hypit tehtävästä toiseen.

Esimerkiksi päätät imuroida, joten otat imurin esiin…

…mutta samalla tiputat siivouskaapista kamaa. Alat järjestää tavaroita…

…mutta huomaat sitten kaapin pohjalla olevan hyllyn, joka sinun on pitänyt laittaa seinälle. Alat laittaa hyllyä seinälle kun huomaat että akkuporakoneen akku on loppu.

Porakoneen laturia etsiessäsi törmäät pussiin vanhoja pattereita, jotka sinun piti viedä kierrätykseen.

Viet ne eteisen ovelle viedäksesi ne kierrätykseen kun silmäsi osuu sikin sokin oleviin kenkiin.

Alat järjestää kenkiä ja toteat että puolet niistä ovat talvikenkiä vaikka on kesä. Lähdet viemään kenkiä kellariin, jossa huomaat säkin kesävaatteita.

Alat käydä vaatteita läpi…

Jatkat kimpoilua kunnes on ilta ja koti on pahemmassa kaaoksessa kuin aamulla kun aloitit siivoamisen.

Jos olet jostain innoissasi tai määräaika painaa todella pahasti päälle, pystyt tekemään ihmeellisen hyvin asioita hyvinkin lyhyessä ajassa ja pitkäkestoisesti — jopa tehokkaammin ja pidempään kuin tuttavasi. Voi jopa olla että tehdessäsi sinua kiinnostavia juttuja ikään kuin katoat omaan maailmaasi — et näe etkä kuule mitä muut sanovat.

Koska välillä näytät pystyvän yli-inhimillisiin suorituksiin, muiden on ehkä vaikea ymmärtää miksi et muka pysty tekemään näennäisesti yksinkertaisempia asioita…

…kuten laittamaan tavaroita takaisin paikalleen, maksamaan laskuja ajoissa ja viemään loppuun juttuja, jotka olet aloittanut.

Ehkä itsekin ihmettelet sitä miten kauhean vaikeaa periaatteessa helppojenkin asioiden aloittaminen voi olla sinulle. Ikään kuin sinulla olisi kaksi vaihdetta: tyhjäkäynti tai 100 lasissa.

Lisäksi ehkä:

Olet autolla ajaessa todellinen turvallisuusriski koska räpellät koko ajan radiota, kännykkää ja ilmastointia samalla kun meikkaat, syöt ja raivoat muille autoilijoille, jotka tukkivat tien (kun olet TAAS kerran myöhässä koska lähdit myöhässä kotoa).

Lähdet kauppaan etkä hetken päästä enää tiedä oletko ollut siellä 5 minuuttia, 50 minuuttia vai 5 tuntia, koska olet ajautunut omiin ajatuksiisi. Yleensä myös unohdat ostaa juuri sen asian, jota lähdit ostamaan.

Keskeytät jatkuvasti toisia puhumalla päälle tai yrittämällä täydentää heidän lauseitaan (väärin) jos he erehtyvät sekunnin murto-osaksikin hakemaan jotain sanaa. Sen lisäksi olet kova möläyttelemään ja saat jatkuvasti pyydellä anteeksi että olet jälleen kerran puhunut sivu suusi.

Nettiselaimessasi on aina kymmeniä välilehtiä auki, koska surffatessasi löydät kiinnostavia juttuja, joihin haluat vielä palata. Lopulta joudut käynnistämään selaimen uudestaan, kun se menee välilehtien paljoudesta jumiin.

Sinulle huomautetaan usein kovasta äänestäsi, vaikka omasta mielestäsi puhut normaalilla äänellä. Jos puhut muiden mukaan normaalilla äänellä, sinusta voi tuntua kuin kuin kuiskaisit tai et kuule omaa ääntäsi.

Jos yrität tehdä tai lukea jotain, mikä ei kiinnosta sinua, sinusta tuntuu kuin joku imisi energiasi tai pääsi menisi sumuun.

Jätät usein laskuja avaamatta tai maksamatta — jopa silloin kun tililläsi olisi rahaa niiden hoitamiseen.

Joudut etsimään päivittäin esineitä joita käytät jatkuvasti kuten avaimiasi, lompakkoasi, kännykkääsi tai silmälasejasi.

Ihmettelet monta kertaa päivässä mitä olit tekemässä — eli esimerkiksi kävelet huoneeseen etkä enää muista miksi tulit sinne.

Lähisuvussasi on yksi tai useampi ihminen, joka on yhtä hajamielinen, kaoottinen tai muuten huithapeli kuin sinä.

Ehkä jopa uskot että oma saamattomuutesi on kasvatuksesi syytä tai lapsesi hajamielisyys johtuu siitä että olet antanut hänelle niin huonon roolimallin.

Vastasitko useampaan kohtaan kyllä?

Tunnistatko nämä piirteet jo lapsuudestasi, jolloin esimerkiksi tavarasi olivat aina hukassa, sinua piti jatkuvasti muistuttaa siitä mitä olit tekemässä tai olit tunneilla joko yliosallistuva tai täysin pihalla?

Onneksi olkoon, sinulla saattaa olla keskittymishäiriö eli (vanhoin termein) ADD!

Jos näiden kohtien lisäksi sinun on todella vaikea pysyä paikallasi — eli vähintäänkin heilutat koko ajan jalkaasi tai naputat sormillasi pöytää tms., sinulla saattaa olla ADHD eli keskittymishäiriö hyperaktiivisuudella.

Kyseessä on vahvasti periytyvä neurologinen poikkeavuus, jonka ansiosta aivojesi motivaatio- ja palkkiojärjestelmä sekä työmuisti ei toimi samalla tavalla kuin kuin useimmilla ihmisillä.

Joskus väliaikainen stressitila, hormonaalinen muutos (esim. vaihdevuosien aikaan tai synnytyksen jälkeen) tai pitkään jatkuva unen puutos (esim. öisin heräilevien lasten takia) voi heikentää keskittymiskykyä.

”Oikea” keskittymishäiriö on synnynnäinen ja elinikäinen ominaisuus, joka ilmenee viimeistään kouluiässä ja josta ei sinällään voi koskaan päästä pysyvästi eroon.

Sen ilmenemismuodot ja vaikutus elämän laatuun voivat kuitenkin vaihdella suurestikin eri elämäntilanteissa.

Kuten tässä jutussa todetaan, Suomessa voi olla arviolta jopa 45 000–95 000 aikuista, joiden AD(H)D on jäänyt diagnosoimatta ja hoitamatta. Ehkä sinä olet yksi heistä?

ADD tai ADHD ei johdu huonosta kasvatuksesta

Minä olin yksi diagnosoimattomista ADD-aivoisista vielä muutama viikko sitten.

Olen ihan viime vuoteen asti luullut kaoottisuuteni johtuvan kaoottisesta lapsuudenkodistani ja ”boheemista” kasvatuksestani.

Uskoin että jos vain yrittäisin tarpeeksi kovasti oppia uusia käyttäytymismalleja, voisin jonain päivänä olla yhtä siisti, järjestelmällinen ja täsmällinen kuin monet tuntemani ja ihailemani ihmiset.

Kokeiltuani ensimmäistä kertaa ADD-lääkettä tajusin olleeni väärässä. Ongelmana ei ollut se, ettenkö olisi yrittänyt tarpeeksi.

Ongelmana on se, että aivokemiani tekee tylsiin asioihin keskittymisestä työläämpää ja fyysisestä olostani raskaampaa kuin valtaosalla ihmisistä.

Olen tätä kirjoittaessani syönyt kahden viikon ajan minimiannoksen ADD:n hoitoon tarkoitettua Concerta-lääkettä.

Jouduin äsken tarkistamaan kahteen kertaan kalenterista, että lääkityksen aloittamisesta on ollut vasta niin vähän aikaa, koska olen tässä ajassa onnistunut hoitamaan  järkyttävän määrän asioita, joista olen yrittänyt sitä ennen hoitaa pahimmillaan jopa vuosia.

Koska diagnoosi on niin tuore, en halua (vielä) lähteä sen syvemmin ruotimaan julkisesti kokemuksiani.

Toivon kuitenkin että tähän kirjoitukseen törmääminen sai sinut epäilemään, että kaaottisuutesi, saamattomuutesi tai impulsiivinen käytöksesi voi ehkä olla seurausta perinnöllisestä neurologisesta poikkeavuudesta — eikä vain yrityksen puutteesta tai huonosta kasvatuksesta.

Vaikka ADD:stä ei voi päästä kokonaan eroon, sen tunnistaminen voi auttaa sinua järjestämään elämäsi niin, että poikkeavasta aivotoiminnastasi on sinulle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Sen lisäksi toimintakykyäsi voi mahdollisesti parantaa lääkkeillä — ainakin jos ne toimivat sinulla yhtä hyvin kuin minulla.

Jos tunnistit näistä kuvauksista itsesi tai läheisesi, voit rekisteröityä ilmaiseksi lukemaan kutri.netin tuoretta ADD:tä käsittelevää osiota.

Rekisteröitymällä sitoudut pitämään omana tietonasi siellä mahdollisesti jakamani henkilökohtaiset kokemukseni!

Lue myös kauan ennen diagnoosia kirjoittamani kirjoitukset ”Kärsitkö tietämättäsi AD(H)D:stä” ja ”Onko ADHD vain ajatus?

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

7 ajatusta aiheesta “Oletko laiska, tyhmä ja saamaton?”

 1. Hei! Luin haastattelusi MeNaisista, se oli todella kiinnostava. Kiitos että kerroit kokemuksistasi. Minulle jäi kuitenkin epäselväksi, että jos kärsit keskittymishäiriöstä, miten olet voinut saada niin paljon tekstiä aikaan: romaaneja, kässäreitä ja vaikka mitä. Luulisi, että nimenomaan isoihin kokonaisuuksiin keskittyminen olisi vaikeaa.

  1. Katri Manninen

   Olin samassa luulossa aiemmin kui sinäkin, enkä siksi osannut epäillä tarkkaavuushäiriötä.

   Sitten opin että tarkkaavuushäiriön yksi ominaisuus on ylikeskittyminen eli tavallaan ”huomion jumiin jääminen” mieltä kiinnostaviin asioihin. Eli kun teen jotain kiinnostavaa, en näe tai kuule mitään ympärilläni vaan uppoan täysin tekemiseen.

 2. JUUSO Koivusaari

  En ollut koskaan ajatellut, että jatkuva myöhästely, asioiden unohtelu, kesken jääneet projektit, taloudellinen kaaos jne voisivat johtua ADHD.sta.
  Tämä artikkeli sattui silmääni vahingossa jossain aivan muussa yhteydessä ja selvensi kerta heitolla mistä tietyt ominaisuuteni johtuivat. Heti artikkelin lukemisen jälkeen käytin seuraavat tunnit etsien tietoa ADHD.:sta. Tein myös netissä ADHD testin joka antoi tulokseksi yli 100 pistetä, kun 70 pisteen ylitys viittasi melko varmaan ADHD tapaukseen. Siitä se sitten lähti ja diagnoosi ja lääkitys tuli melko nopeasti.

  En ole koskaan kokenut kärsineeni ADHD oireista, päin vastoin. Tuntuu, että tämä on enemmän ominaisuus, kuin sairaus. Uusia ideoita tulee siihen tahtiin, että pitäisi olla yksi tai kaksi ihmistä koko ajan toteuttamassa niitä. Yrittäjänä tämä ei ole ollenkaan huono ominaisuus.Työkuvioissa en juuri koskaan tyydy valmiisiin ratkaisuihin vaan automaattisesti pohdin miten asian voisi hoitaa järkevämmin, mistä tuotteet saisi parempaan hintaan tai saako samalla hinnalla tehtyä näyttävämpiä ratkaisuja jne…
  Olen siis edelleen mieluummin vähän hajamielinen myöhästelijä jolla on pää täynnä ideoita ja projekteja, kuin kuukausipalkkaan 8-4 nauttiva tasapaksu puurtaja 🙂

  Diagnoosi kuitenkin auttoi ymmärtämään missä mennään ja lääkitys auttaa saamaan aloitetut työt maaliin. Ennen turhan monet asiat jäivät kesken erityisesti siinä kohtaa, kun kaikki ratkaisut oli tehty ja jäljellä oli vain tylsää viimeistelyä. Valitettavan usein tämä koski myös laskujen tekoa, joten laskujen lähettely viivästyi ja turhan paljon jäi pieniä juttuja laskuttamattakin. Lääkityksen kanssa laskujen teosta ei ole tullut sen hauskempaa, mutta eipä sitä lähde maalaamaan olohuoneen seinää kesken paperitöiden…

  Kiitokset siis sinulle Katri, elämänlaatuni parantamisesta 🙂

 3. Ei ole totta! Tämä on kuin suoraan minun kirjoittama teksti!
  Näytin tätä myös miehelle ja hän oli samaa mieltä! Mietin, josko uskaltaisin ottaa tämän esille lääkäri käynnillä.. Mun elämää haittaa jonkun verran (koska on perhettä, you know) ja epäilen että mulla on lisänä myös joku persoonallisuuden juttu myös.. Saakohan tk:lta ymmärrystä? Vai pitäisköhän hakeutua suosiolla yksityiselle?
  P.s . Rekkauduin eilen iltana sun sivustolla, kun sain jatkuvasti testeistä korkeita tuloksia..

 4. Hei Katri. Niin Siri Kiitos näistä kirjoituksista. Rekisteröidyin heti Ja ahmin videoita ja kirjoituksiasi ja tunnistin I tseni niistä 100%. Myös siellä rekisteröityneiden osiossa kuvaamastasi ” liitännäisestä”. Helpotus on Valtava, syyllisyys alkaa tippua harteilta Ja se, että joku puhuu kuin mun sanoin kuin mun elämästä on vertaustuellisesti äärimmäisen voimaannuttavaa. Olet rohkea, viisas nainen. KIITOS.

 5. Minulla on ADD. Hukkaan avaimiani ja kaikkia muitakin tavaroitani. Suutun siitä ja kuppi saattaa lentää maahan.

  Joskus hukkaan kännissä tavaroita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top