Paras tapa tehdä omat kotisivut tai blogi

Kuten ”ehkä” olette huomanneet, Kutri.net:in ulkoasu vaihtui taas kerran. Luulen, että pysyn tässä teemassa ainakin hetken aikaa, ellei teema päivitysten myötä ala tökkiä teknisesti.

Innostus sai osin alkunsa siitä, että autoin Arkijärjen Jenniä laittamaan omaa blogisysteemiään uusiksi. Nyt blogi löytyy suoraan osoitteesta: www.arkijarki.net.

Pari viikkoa sitten Ilta-Sanomien juttua varten oli haastateltu ystävääni Sanna Stellania, joka on ollut henkisenä tukenani kaikenlaisten vaiheiden läpi. Sanna oli kertonut haastattelijalle että olen hirveä pilkunnussija — mikä tuli taas todistettua. (Juttuun sana oli laitettu vähän siistimpään muotoon.)

Viime uudistuksesta alkaen minua on vaivannut se, miten uusi teema käsitteli blogiosioita. Foxy News -teema oli tarkoitettu enemmän ”makasiini”-tyyppisille sivustoille, jotka päivittyvät monta kertaa päivässä eri teemoilla ja joissa on paljon kuvia. Sen lisäksi se vaati toimiakseen Thesis-teemajärjestelmän, joka oli vähän liian monimutkainen minun käyttööni. Sen sijaan että olisin ollut tyytyväinen siihen, että järjestelmä toimi OK, en voinut jättää asiaa sikseen.

Jenniä autettuani päätin pistää omankin sivuston ulkoasun vielä kerran uusiksi.

Tässä välissä viime syksynä käyttämäni Striking-teema oli kehittynyt selkeästi eteenpäin. Sen lisäksi Thesiksen ja Foxy Newsin kanssa takutessani olin oppinut paljon lisää mm. CSS-tyyleistä, WordPress-teemojen yleislogiikasta ja child-teemoista. Niinpä sivuston ulkoasun uudistaminen kävi lähestulkoon tuskattomasti.

Aloitin päivityksen perjantai-iltana ja sain sen yön yli työskenneltyäni pääpiirteissään valmiiksi lauantaiaamuna klo 6. Sen jälkeen sivusto tosin romahti jonkun pluginin sotkun takia, mutta kun poistin ylimääräiset pluginit, yhtäkkiä sivusto alkoi tomia paremmin kuin koskaan ennen!

Aika moneen kertaan sain kyllä naureskella omalle pilkunviilaukselleni, kun saatoin käyttää helposti tunnin vain saadakseni jonkun todella pienen ulkoasuun liittyvän yksityiskohdan toimimaan… Amerikkalaisia lainatakseni: minkäpä seepra voi raidoilleen.

 

WordPress on paras blogiohjelma

Jos olet miettinyt oman nettisivuston tai blogin perustamista, suosittelen lämpimästi WordPress-järjestelmää eli ”blogialustaa”. Koska se toimii netissä, tarvitset vain nettiselaimen sivuston pyörittämiseen. Voit valita joko wordpress.com:in erittäin yksinkertaisen ja ilmaisen järjestelmän tai enemmän vaihtoehtoja tarjoavan mutta myös vaivannäköä vaativan itseasennettavan version. Kummankin järjestelmän avulla voit luoda blogimerkintöjen lisäksi pysyvämpiä sivuja (vrt. tämän sivuston asia-artikkelit).

WordPress-ohjelma

Myös kutri.net:iä pyörittää tätä nykyä WordPress-ohjelma. Olen tehnyt ensimmäiset kotisivuni 1996 käsin koodaten ja sen jälkeen olen ehtinyt käyttää vaikka mitä ohjelmia niin nettisivujen tekemiseen kuin blogin pyörittämiseen. Nykymallinen WordPress hakkaa kaikki ne (ml. ammattimaisen Dreamweaver-ohjelman) 6-0 helppoudessa, monipuolisuudessa ja käyttäjäystävällisyydessä.

Tämä kutri.net:in blogi on ”itse-emännöity” (self-hosted) WordPress-blogi eli minä vuokraan kotisivutilaa HostGator-nimiseltä amerikkalaiselta firmalta. Firman palveluihin kuuluu mm. helppo wordpressin automaattiasennus eli paria painiketta painamalla ja vähän lisätietoja antamalla wordpress asentuu suoraan vuokraamalleni palvelinpaikalle.

Useita eri palveluntarjoajia kokeiltuani voin suositella kaikkein lämpimimmin HostGatoria — se on nopea, luotettava ja edullinen (googlaa ennen vuokraamista alennuskuponki hakusanalla ”HostGator coupon code”). Sen lisäksi firmalla on ihan huippuhyvä asiakastuki. Käytän yleensä chat-tukea sen nopeuden vuoksi.

Jos olet aloittelemassa omaa blogia tai nettisivua, etkä vielä tiedä miten kauan jaksat sitä pyörittää, helpoin ja nopein vaihtoehto on perustaa blogi (jota voi käyttää nettisivuhengessä) wordpress.com:iin. Siinä ohjelma on pääpiirteissään sama kuin minulla, mutta sen asentamisesta ja päivittämisestä vastaa wordpress. Jos et ole tekemässä mitään megaisoa sivustoa etkä halua mitään ihmeellisiä lisäjuttuja (kuten esim. tehdä tällaista jäsenyyssivua), pääset ilmaisella wordpress.com-tilillä jo todella pitkälle.

Yksi wordpress.com:issa aloittamisen eduista on se, että jos jossain vaiheessa haluat ottaa homman enemmän tosissasi, blogi/sivusto on naurettavan helppo siirtää tällaiseen itsehallinnoituun muotoon. Esim. Jennin blogin siirtoon meni ehkä noin 5 minuuttia ilman minkäänlaisia ongelmia.

Teemat

WordPress tarvitsee maailmalle näkyäkseen teeman (Theme). Teemoja voi muokata haluamakseen esim. vaihtamalla värejä, kirjasimia jne. Tämä Striking on sama teema, joka minulla oli joskus viime syksynä. Jos katsot Strikingia käyttäviä esimerkkisivuja, huomaat että sama teema voi taipua todella moneen.

Sekä Thesis, Foxy News että Striking ovat kaikki maksullisia ”laatuteemoja” (premium theme), mutta wordpress.com ja wordpress.org tarjoavat läjäpäin ilmaisia teemavaihtoehtoja. Googlaa ”free wordpress theme” löytääksesi vielä lisää teemavaihtoehtoja.

Teemaa valitessa on tärkeää varmistaa, että se toimii WordPressin uusimman version kanssa. Mitä uudempi päivitys teemasta on tarjolla, sitä varmemmin se toimii. Premium-teemoja valitessa kannattaa lukea myös käyttäjälausuntoja.

Pluginit

Pluginit ovat pieniä lisäohjelmia, joilla voi laajentaa itsehallinnoidun blogin ominaisuuksia. Yksi ihan ”pakollinen” plugin on ilmainen (tai lahjoituspohjainen) Akismet, joka estää roskapostirobotteja tukkimasta blogisi kommenttiosioita turhilla jutuilla.

Tämän sivuston jäsenyyksiä ja lukurajoituksia hoitaa puolestaan Wishlist Member -niminen maksullinen plugin, joka ei ole todellakaan täydellinen ja ottaa aika ajoin päähän, mutta kokeilemistani jäsenyys-plugineista paras.

Plugineita asentaessa ”maltti on valttia” — lähes jokainen uusi plugin hidastaa sivustoasi (ellei sen päätarkoitus ole nopeuttaa sitä) ja ristiriidat eri pluginien välillä eivät ole harvinaisia. Joskus koodaukseltaan vanhentunut plugin voi aiheuttaa jopa koko sivuston kaatumisen, niin kuin minulle kävi lauantaiaamuna.

Domain-nimi eli nettisivujen osoite

Jos laitat sivusi pystyyn wordpress.com:iin, sivustosi osoitteeksi tulee automaattisesti ”bloginnimi.wordpress.com”. Jos haluat blogille oman nimen tai hankit itsehallinnoitavan wordpress-blogin, sinun pitää rekisteröidä itsellesi domain-nimi.

Suomalaisia .fi-päätteisiä domain-nimiä hallinnoi Viestintävirasto. Suosittelen ostamaan .fi-päätteiset domainit vain ja ainoastaan sieltä, ellet sitten samalla osta kotisivutilaa joltain (kotimaiselta) palveluntarjoajalta. Jos päädyt jälkimmäiseen vaihtoehtoon, tsekkaa ennen palvelun tilaamista, että palveluntarjoaja tukee myös wordpress-asennuksia eikä veloita hirveästi enempää kuin 12 € / vuosi verkkotunnuksesta.

.com ja .net-päätteisiä tunnuksia sekä muita vastaavia tunnuksia myyvät tuhannet eri nettisivut. Jos otat Hostgatorin palvelinpaketin, yksinkertaisinta on rekisteröidä tunnus heidän kauttaan. Jos haluat halvemmat hinnat ja enemmän liikkumavapautta, silloin esim. NameCheap.com, GoDaddy.com ja 1and1.com ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos löydät netistä hyvän alennuskupongin, voit saada domain-nimen alle 5 €/vuosi.

Jotta Domain-nimi eli sivujen osoite ”löytäisi” sivusi, sinun pitää antaa nimen rekisteröivälle taholle wordpress-ohjelmaasi pyörittävän palvelimen nimipalvelimet eli domain name serverit (DNS).

Esimerkiksi wordpress.com:in nimiserverit voisivat olla ns1.wordpress.com ja ns2.wordpress.com. Hostgatorilla on useampia nimipalvelimia ja ne löytyvät palvelun ostamisen jälkeen saamastasi tervetuloviestistä. Ne ovat jotain tyyliin ns1234.hostgator.com ja ns5678.hostgator.com.

Sen lisäksi sinun pitää ilmoittaa palveluntarjoajalle (siis esim. hostgator) minkä domain-nimen olet osoittanut/osoittamassa heidän servereilleen.

Huom! Joskus mennä parikin päivää, ennen kuin nettisivusi löytyvät netistä. Tämä johtuu siitä, että eri nettiyhteyksien tarjoajat (vrt. welho.fi, elisa.fi, sonera.fi) päivittävät osoitteita omiin ”osoitekirjoihinsa” vähän eri tahtiin. Esim. kun vaihdoin kutri.net:in powweb.com:in palvelimilta hostgator.com:iin, sivut alkoivat ensin näkyä kännykässä, jonka nettiyhteydestä vastasi Sonera ja vasta päivää myöhemmin kotona olevaa Welhon nettiyhteyttä käytettäessä.


Toivon että tämä kirjoitus antoi vähän osviittaa siitä, mitä oman blogin tai sivuston hankkimiseen tarvitaan. Ymmärrän, että jos et ole kauheasti käyttänyt tietokoneita ja erilaisia nettipalveluita, ajatus oman blogin perustamisesta voi olla jännittävä. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla pelottavaa.

Tässä kaksi viimeinen perusteluni sille, miksi bloggaaminen kannattaa aloittaa vähintään ilmaisella wordpress.com-tunnuksella:

Palvelusta on suomenkielinen versio — aloita oma blogisi täyttämällä tämä suomenkielinen kaavake.

Jos aloitat blogin tämän jutun innoittamana, laita ihmeessä blogisi osoite tämän kirjoituksen kommenttikenttään!

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

8 ajatusta aiheesta “Paras tapa tehdä omat kotisivut tai blogi”

  1. Hienoa Katri,tää nyt tuli mulle tarpeeseen!Multa on lukemattomia kertoja kyselty kotisivuja,porukat haluaisivat nähdä tuotoksiani.oon tosi huono näissä asioissa,mutta ehkä sun ohjeilla saan jotain aikaiseksi.Kiitos!

  2. Olen samaa mieltä siitä että wordpress on paras blogialusta. 🙂 Nykyään tulee oiken sääli kun näkee firmoilla ja yhdistyksillä vanhanaikaisia html-perustaisia nettisivuja. Ei niitä enää kannata rakentaa, ja Drupalit ja Joomlat ovat liian raskasta kamaa pienille firmoille ja yksityishenkilöille.

    Tykkään uudesta vihreästä värityksestä!

  3. Hei Katri,

    Voiko https://fi.wordpress.com/ palvelun kautta avata fi.päätteisen sivuston?
    Map a domain välilehti ei näytä toimivan fi. päätteisen verkkotunnuksen kanssa. Ilmeisesti palvelulla ei voi avata fi.päätteistä sivustoa.

    t.Jussi Tuominen

  4. Moi,

    ymmärsinkö oikein, että WordPress.com tarjoaa mahdollisuuden luoda omat kotisivut ja blogin omalle (jo olemassa olevalle) .fi-tunnukselleni?

    Tarvitaanko siihen ulkopuolista hosting-palvelua? Olet ilmeisesti itse päätynyt sellaisen käyttöön, saako udella, mikä sen etuna on?

    Kiitos!

    -Mari

  5. Todella hyvä ja kattava kirjoitus. Vieläkin relevanttia asiaa ja olen samaa mieltä, että WordPress on paras blogialusta. Ei ehkä kaikkein yksinkertaisin, mutta siinä ei lisäosat eikä ominaisuudet lopu kesken. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top