Pelastaako kakkajakkara peräpukamilta?

VAROITUS! Tässä jutussa puhutaan asioista ns. oikeilla nimillä. Jos et kestä kakkajuttuja etkä kärsi peräpukamista, suosittelen että jätät tämän jutun väliin. Ensi viikolla siirrymme taas henkisempien asioiden pariin.

Minulla on likainen salaisuus. Kärsin ajoittain ummetuksesta ja peräpukamista. Sain ensimmäisen peräpukamani 24-vuotiaana — kolmen viikon reissulla Thaimaahaan talvella 1999. Lähdin reissuun vain ja ainoastaan siksi, että kallis unelmareissu oli buukattu puoli vuotta aiemmin. Matkaseuranani oli mies, jonka kanssa olimme päättäneet sivistyneesti ja ystävällishenkisesti erota pari kuukautta aiemmin.

Vaikka välillämme ei ollut suuria tunteita suuntaan tai toiseen, reagoin reissuun mahallani. Vaikka kuinka söin hedelmiä, liikuin ja join vettä, vessassa ”ei tullut lasta eikä paskaa”. Muutamassa päivässä pytyllä pinnistelystä seurasi peräpukama. Kolmeen eri paikkaan suuntautuvaan reissuun sisältyi lisäksi lentomatkoja ja autossa istumista. Tästä pukama ei tietenkään tykännyt vaan kipeytyi entisestään.

Lopulta reissu huipentui huippuhienoon kylpylään, jossa empaattinen hoitaja antoi minulle kiinalaista ”vatsahierontaa”. Siinä vatsaa hierotaan pyörivin liikkein myötäpäivään. Ennen kaikkea sain itkeä naselle ahdistustani. Ummetus katosi, mutta peräpukama jäi vaanimaan uutta tilaisuutta ulostuloon.

Mikä pahentaa peräpukamia?

Viimeisen 14 vuoden aikana olen oppinut jollain lailla tulemaan toimeen peräpukamani kanssa. Välillä on pitkiä aikoja, jolloin pukama on käytännössä kadoksissa, mutta juuri kun luulen päässeeni eroon, se tulee takaisin.

Peräpukamani on ollut kaikkein pahimmillaan raskauksien aikana. Hormonaaliset muutokset ja suolistoa ja laskimoita painava kohtu saavat peräpukamat paisumaan.

Toisen raskauden aikaan vanha pukama sai kaverikseen uuden ulkoisen pukaman. Argh! Viimeisten viikkojen ajan ennen synnytystä ja ensimmäisinä viikkoina sen jälkeen vihasin vessassa käymistä. Synnytyksessä minua pelotti eniten se, että pukamaongelma karkaisi kokonaan käsistä. Kyllä se paheni, muttei onneksi ihan niin pahasti kuin pelkäsin.

Lentäminen — varsinkin pidempiä matkoja kerrallaan — on toinen varma tapa pahentaa pukamia. En lähde koskaan reissuun ilman Scheriproct Kombi -pakkausta, joka on tehokkain testaamani lääketuote pukamiin.

Kuituja suositellaan yleisesti avuksi peräpukamien hoitoon. Valitettavasti kuidun lisääminen lisää minulle herkästi ummetusta ja tekee kakkapalleroista niin isoja, että niiden ulos kikertäminen tekee kipeää. Mielessä onkin aika ajoin käynyt ajatus, että pitäisi jotenkin selvittää mikä on minulle paras kuitumäärä.

Ravintokuitu — kaiken pahan alku ja juuri?

Muutama päivä sitten törmäsin Ben Greenfieldin podcastissa tyrmistyttävään haastatteluun. Ravintoekspertti Konstantin Monastyrsky väittää tieteellisiin tutkimuksiin vedoten, että kuitupitoinen ravinto on suorastaan vaarallista ihmisille.

Ensimmäinen reaktioni oli ”Mitähäh?”

Olen kaikki nämä vuodet toistanut kaikkialta kuulemaani kuitumantraa, mutta kun aloin tarkemmin ajatella asiaa, muistin lukeneeni vain pari tutkimusta, joista toisessa kauran kuiduista oli hyötyä — toisessa rukiin käyttö ruokavaliossa auttoi johonkin terveysongelmaan.

Konstantin on sitä mieltä että kuitu on syypää kaikkeen aina peräpukamista ja ummetuksesta Crohnin tautiin ja jopa diabetekseen!

Epäilemättä mies kärsii vasara-syndroomasta: kun kädessäsi on vasara, kaikki alkaa näyttää naulalta. Hullusta ensivaikutelmasta huolimatta hän osaa perustella asiansa niin hyvin, etten pysty täysin torppaamaan hänen väitteitään.

Haluan sulatella miehen väitteitä vielä hetken, mutta jo nyt olen lopettanut sen miettimisen saanko tarpeeksi kuitua. Päätin myös kokeilla jotain miehen sivuilla olevia vinkkejä ja esim. hommata ja syödä mineraaleja ja vitamiineja, joita hänen omat lisäravinteensa sisältävät. Jos miehen tuotteet eivät tullimaksuineen olisi niin kalliita, olisin voinut harkita jopa niiden tilaamista.

Laitan jutun loppuun linkkejä englanninkielisiin kirjoituksiin aiheesta.

Kuuntelisitko näiden kahden miehen puhuvan kakkaamisesta? Minä kuuntelin!
Kuuntelisitko näiden kahden miehen puhuvan kakkaamisesta? Minä kuuntelin!

Kakkajakkara — kaikkin peräpukamaisten pelastaja?

Siinä missä kuidun vaarat mietityttävät vielä, olin heti myyty, kun näin Squattypottyn eli ”kakkajakkaran”.

Tutustuin Squattypottyynkin Ben Greenfieldin podcastin kautta. ”Hyvän kakan Zen”  -podcastissa Ben (yllä olevassa kuvassa vasemmalla) ja hänen kaverinsa, ex-miesmalli Troy Casey (kuvassa oikealla) hehkuttivat Squattypottyn autuutta niin hulluna että heti ohjelman päätyttyä menin googlaamaan millaisesta jakkarasta oli kyse.

kakkakulma

Sivustolla useampi käyttäjä kertoo saaneensa jakkarasta avun nimenomaan peräpukamiinsa. Kyykkyasento kun on suolen toiminnalle huomattavasti helpompi kuin tuoli-istunnossa pöntöllä pönöttäminen.

Hetkeä myöhemmin kakkajakkaraksi ristimäni kyykkyjakkara oli tilattu brittien Amazon.co.uk:sta. Ilmaisella postituksella Squatty Potty Ecco 23 cm/9 inch maksoi 27 puntaa eli noin 32 euroa.

squattypotty jakkara
Ei, en yleensä istu pöntöllä pöksyt jalassa. En vain halunnut paljastella tässä jutussa enää yhtään tämän enempää.

Jakkara on ollut nyt käytössä kaksi päivää ja voin kertoa että se on tehnyt vessassakäynistä nopeampaa, helpompaa ja miellyttävää. Aika näyttää miten jakkaran käyttö vaikuttaa pidemmän päälle peräpukamiin, mutta ainakin alku on erittäin lupaava.

Pahoitteluni jos kakkajutut järkyttivät jotakuta! Kuten lupasin, ensi viikolla ollaan taas henkevämpien aiheiden parissa. Halusin kuitenkin jakaa tämän kokemuksen, koska tiedän miten kipeä (!) ja nolo se voi olla. Nyt tiedät ettet ole ainoa, joka kärsii tästä vaivasta — ja että siihen on olemassa tällainenkin apu.

Päivitys 1,5 vuotta myöhemmin:

Kakkajakkara on edelleen päivittäisessä käytössä ja peräpukamat periaatteessa poissa (tai ainakin vaivaamattomia). Suosittelen kakkajakkaraa lämpimästi kaikille tällaisista ongelmista kärsiville.

Ja sitä käytettäessä siis peppu on samassa kohtaa pönttöä kuin normaalistikin, mutta korkeammalla olevat jalat ja eteenpäin nojaaminen luovat peräsuolelle paremman ”laskeutumiskulman” kehon sisällä.

Lue lisää:

Ben Greenfieldin podcastit A Zen of Taking A Good Poop ja How much fiber to eat

Gutsense.org – Konstatin Monastyrskyn sivusto, jossa voit lukea hänen kirjansa aiheesta ilmaiseksi.

Konstantin ei ole yksin mielipiteensä kanssa — tässä Are you Fiber Obsessed? -artikkeli empowered sustenance -blogissa.

Squatty Potty — myyntisivu Amazon.co.uk:ssa josta sen sai halvimmin ja kätevimmin esim. Visa Electronilla (muista valita Supersaver Delivery)

Troy Caseyn Certified Healthnut -sivusto.

Benin kuva löytyi täältä ja Troyn täältä.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

5 ajatusta aiheesta “Pelastaako kakkajakkara peräpukamilta?”

 1. Kuunainen Kivi

  Kuitujen kanssa pitää muistaa juoda ihan hitosti ja liotetut kuidut toimivat useimmilla paremmin.

  Ihmiset ovat ennenvanhaan tienneet ihan luontaisesti paljon ihmisen anatomiasta,muisteleppa vanhoja pihanperän huusseja,niissä aikuinen istui aina suurinpiirtein oikeassa asennossa.Lisäksi huussien kalustukseen kuului irrallinen jakkara jota lyhyet käyttivät.

  Nykyajan pullamössöravinto,suurimman osan liikkumislaiskuus ja elämän perusasioista vieraantuminen saa aikaan kaikenlaisia ongelmia….Mihinkähän me hienon ja monimutkaisen kehityksen aikaa elävätt ihmiset ollaan oikein menossa tässä neroudessamme vielä?

  PS.kattelin talvella telkkarista joltain kanavalta kuinka ihmisille opetettiin oikeaa ulostamisasentoa torilla,oiskohan ollut joku jenkkikanava 🙂

 2. Päivänkakkana

  Hei!

  Eli siis voiko ton tilata muualta kuin Amazon.comista? Miten tuo tilaaminen….? Entä toimitusaika? Aattelin jopa joululahjaksi, koska voisi olla paljon enemmän rakkaudella ostettu lahja kuin suklaarasia tai villapaita. 😉

  Laita mulle s-postia jos vaan pystyt. 🙂

 3. Päivänkakkana

  Vielä semmoinen kysymys, että minkä kokoisena tuo kuuluu tilata? Siis mitkä tekijät vaikuttaa koon valitsemiseen? Miksi itse valitsit kyseisen koon?

 4. Kotimainen versio saman tyyppisestä tuotteesta.
  Wc-jakkara.fi Nimeltään Jalle WC-jakkara
  Tuote aitoa puuta, on astetta tyylikkäämpi kuin muovinen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top