Pilaatko hyvät ajat turhalla murehtimisella?

Onko sinulla tapana murehtia ”varmuuden vuoksi” tulevia tapahtumia niin, että olisit jotenkin henkisesti valmistautunut, jos pahin tapahtuu?

Kuinka usein pelkäämäsi asia on jäänyt tapahtumatta?

Entä kuinka usein olet pelännyt yhtä asiaa ja sitten jokin ihan toinen katastrofi on iskenyt päälle — ja ollut ehkä jopa isompi ja pahempi kuin se asia, jota olit turhaan pelännyt?

Eräs kovan elämän elänyt isoisoäiti kertoi teini-ikäiselle lapsenlapselleen:

”Kultaseni, tiedätkö ne hetket kun elämässä kaikki on ihanasti ja hyvin?”

Teini myönteli että joo, kyllä hän tietää.

”Ne ovat lepohetkiä ennen seuraavaa katastrofia.”

Ajattelin aikanaan että tämä oli kauhea tarina joka kertoi mummon inhorealistisesta asenteesta — että elämässä kävisi aina jotenkin huonosti.

Nyt vasta olen oivaltanut mitä mummo tarkoitti.

Silloin kun kaikki on hyvin, on parasta antaa itsensä nauttia siitä, että asiat ovat kunnossa.

Elämään kuuluu se, että välillä tulee kaikenlaisia vastoinkäymisiä: taloudellisia menetyksiä, onnettomuuksia, sairautta, kuolemaa.

Vaikka ihmismielen vääristymät valehtelevat sinulle että voit ja sinun täytyy varautua vastoinkäymisiin, et voi ikinä varmuudella tietää mikä katastrofi seuraavaksi kolahtaa kohdalle.

Tärkeämpää kuin pilata hetki jolloin voisit levätä ja nauttia elämästä on:

  1. Hyväksyä että ennemmin tai myöhemmin asiat menevät toisin kuin olet toivonut.
  2. Nähdä että olet selvinnyt edes jotenkuten hengissä kaikista kohtaamistasi vastoinkäymisistä tähänkin saakka — jopa silloin kun et ole osannut ennakoida juuri kyseistä vastoinkäymistä.
  3. Antaa itsensä nauttia täysin rinnoin siitä, että juuri tänään ja tässä hetkessä asiat ovat kerrankin hyvin.

Mitä jos juuri nyt kaikki on pielessä?

Jos olet nyt juuri akuutin katastrofin keskellä, huomaa että tänäänkin sinulla on hetkiä, jolloin ongelma ei ole käytännön tasolla ongelma.

Ovatko esimerkiksi rahasi niin lopussa, ettei sinulla ole varaa käydä ruokakaupassa? Löytyykö kaapeistasi  vielä sen verran ruokaa, että saat tänään syödäksesi?

Silloin rahojen loppumisella on merkitystä vasta huomenna, kun kaikki ruoka on loppu.

Miksi et mieluummin iloitsisi siitä, että sinulla on vieläkin ruokaa kuin murehtisit siitä ettet vielä tiedä mistä saat huomenna ruokaa.

”Jos mä en murehtisi, niin mä en tekisi mitään”

Moni luulee että murehtimisen vastakohtana on välinpitämättömyys tai silmien sulkeminen käytännön ongelmilta.

Näin jotkut ehkä tekevät, mutta se on typerää.

Muistele aikoja, jolloin olet ensin murehtinut jotain ja sitten tehnyt jotain korjataksesi tai estääksesi murehtimasi asian. Mikä fiilis sinulla oli silloin kun toimit?

Todennäköisesti päättäväinen, aikaansaava tai ainakin vähemmän ahdistunut kuin silloin, kun vasta murehdit asiaa.

Se että usein murehtimisen jälkeen alamme toimia ei tarkoita sitä, että meidän on murehdittava JOTTA toimisimme.

Voit ihan yhtä hyvin jättää väliin murehtimisen. Miksi et mieluummin ratkoisi elämässäsi olevia käytännön ongelmia ihan vain siksi, että se on mahdollista ja järkevää?

Jos sinulla on tänään ruokaa, mutta huomenna ehkä ei, syö vatsasi täyteen hyvillä mielin ja sen jälkeen ideoi mistä ja miten saat hankittua huomiseksi ruokaa.

Voisiko kaapeista löytyvistä ruoka-aineista valmistaa vielä jotain. Voitko kerätä pulloja? Etsiä villivihanneksia? Myydä pikana Facebookin kirppisryhmissä tai Huuto.net:issä jotain mitä et tarvitse? Vipata vähän rahaa joltain kaveriltasi? Kysyä Facebookissa onko jollain vanhaksi meneviä ruoka-aineita joista he haluavat eroon?  Mennä leipäjonoon? Kääntyä diakoniatyöntekijän puoleenDyykata kaupan roskiksia?

Anna itsesi yllättyä ja ilahtua omasta ongelmanratkaisukyvystäsi, jolla selviät tästäkin ongelmasta!

Ja jos jotain käytännön ongelmaa ei ole mahdollista ratkaista tässä ja nyt, miten ihmeessä luulet murehtimisen muuttavan asiaa?

Miten sinä voisit antaa itsesi nauttia siitä, että juuri tässä hetkessä ei ole mitään todellista hätää?

annaasioidenollahyvin

Kutri.net:in VIP-jäseneksi voi liittyä ensi maanantaista 17.3.2014 alkaen vain kutsuttuna. Jos olit ajatellut liittyä VIP-jäseneksi, nyt olisi hyvä hetki tarttua toimeen. Lue lisää ja liity VIP-jäseneksi täällä.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top