PMS-päivitys

Sen jälkeen kun näin kunnolla miten mielialat vaikuttavat siihen, miten maailman näemme, olen joutunut miettimään pitkään ja hartaasti miten tämä muuttaa ymmärrystäni ennen kuukautisia ärsyttävien asioiden eli ”PMS viisauden” suhteen.

Olen oppinut Christiane Northrupilta ja Mona Lisa Schulzilta, että PMS:n aikaan nainen on viisaimmillaan, koska silloin hänen hormonaalinen tilansa mahdollistaa elämän näkemisen ilman vaaleanpunaisia estrogeeni-silmälaseja tai turruttavaa progesteroni-tasaajaa.

Ja uskon yhä että asia on näin.

Tarina siitä miten PMS toimii

[gn_pullquote align=”right”]Kirjaimellisesti Hollywoodin kaupunginosassa, vain parin korttelin päässä Oscar gaalan pitopaikasta.[/gn_pullquote]Keväällä 2008 työskentelin Hollywoodissa assistenttina mainoskuvaajia välittävässä agentuuritoimistossa. Olin aloittanut siellä ajatellen että jatkaisin agentiksi. Pari vuotta aiemmin olin nimittäin kypsähtänyt käsikirjoittamiseen niin totaalisesti, että olin päättänyt vaihtaa alaa.

Pomo oli kiva, työ aika helppoa, agentiksi ryhtyminen kiinnosti… mutta jo useamman kuukautiskierron ajan olin kuukautisten aikoihin huomannut miettiväni että petänköhän nyt itseäni. Kierros kierrokselta fiilis oli vahvistunut, mutta pelko kurjasta taloudellisesta tilanteesta ja ajatus etten tietänyt miten päästä taas kirjoittamisen alkuun saivat minut uskottelemaan itselleni että tämä oli oikea ratkaisu.

Toisin sanoen jätin kuuntelematta sisäistä viisauttani ja jatkoin tahdonvoimalla eteenpäin, jolloin sisälläni oleva ristiriita kasvoi.

Tuohon aikaan en vielä osannut tehdä eroa sisältä kumpuavan viisauden ja pelkojen saneleman ajattelun välillä vaan menin alhaisessa mielentilassa tekemieni päätösten mukana. Alhaisessa mielentilassa näin siis että käsikirjoittajaksi palaaminen oli mahdotonta ja että minun oli ”pakko” jatkaa valitsemallani tiellä assarina — mikä ei ollut todellakaan totta.

Kunnes joskus maaliskuussa 2008 tulivat kohtalokas päivä, jolloin PMS-huuruissa vedin niin hirveät kilarit bussista myöhästyttyäni, ettei minulle jäänyt yhtään epäselväksi mitä oikeasti halusin. Bussin hurahdettua nenäni edestä marssin raivosta kihisten kotiin, paiskasin avaimet lattialle ja kiljuin täyttä kurkkua itkien jotain sen suuntaista että: ”mä en halua olla mikään orja, mä haluan kirjoittaa”

Kun olin saanut totuuden sanottua, oloni rauhoittui välittömästi. Yhtäkkiä mieleni oli täysin kirkas ja selkeä (eli mielentila nousi) ja totesin rauhallisesti että ”jaaha, mun taitaa olla aika ottaa loparit.” Ja sen tein.

Menin töihin niin hyvällä mielellä että melkein nauratti ja kaikessa rauhassa ilman minkäänlaista pelkoa tai vihaa ilmoitin että joudun valitettavasti lopettamaan, koska olen ymmärtänyt että haluan olla mieluummin kirjoittaja. Samalla päätin lähteä toukokuuksi Suomeen. Reissulla minulle tarjottiin käsikirjoittajaduuneja ja loppu on historiaa.

Mitä tästä opimme?

PMS tarkoittaa kuukautisia edeltäviä oireita. Elämässäni on ollut lukemattomia PMS-päiviä, joiden aikana keho on ollut kyllä turvonnut, naama kukkinut finnejä ja mieliala on ollut vähän vaihteleva, mutten ole ollut erityisen ärtynyt mistään tietystä asiasta, koska sisälläni ei ole ollut mitään ratkaisematonta ristiriitaa.

Kuten edellisestäkin esimerkistä käy ilmi, pystyn olemaan PMS:n aikaan hyvinkin korkeassa mielentilassa ja näkemään tilanteen selkeästi. Alhaisessa mielentilassa tapahtunut PMS-raivarini toi sisäisen ristiriitani näkyviin ja sitä seuranneessa korkeassa mielentilassa pystyin näkemään selvästi ja täysin ilman mitään tunnekuohua mitä minun pitäisi asialle tehdä. Samoin pystyin ottamaan pelottomasti tarvittavat askeleet.

Sitouduttuani uudestaan kirjoittamaan asiat lähtivät taas rullaamaan ja puoli vuotta myöhemmin olin taas Suomessa käsikirjoittamassa täyspäiväisesti.

PMS:n salainen viisaus ja mielialat

Jos tuohon aikaan olisin osannut kuunnella sisäistä viisautta ja sivuuttaa alhaisessa mielentilassa eli huonoissa fiiliksissä tekemäni päätökset, olisin korkeassa mielentilassa ollessani nähnyt etten nyt toteuttanut itseäni juuri lainkaan ja että oikeasti halusin takaisin Suomeen. Tai itse asiassa näinkin sen, mutta koska luulin että alhaisessa mielentilassa ajattelemani ajatukset olivat totta, ajatus lopareista tuntui liian pelottavalta ja ajatus Suomeen palaamisesta mahdottomalta.

PMS tuo esiin sisäiset ristiriitasi, jos niitä on. Jos sisäisiä ristiriitoja ei ole, huomaat korkeintaan PMS:n aikaan ärtyväsi vähän kaikesta. Mutta jos toteat PMS:n aikaan ajattelevasi johdonmukaisesti samanlaisia ajatuksia ja jos jopa korkeassa mielentilassa PMS:n aikaan näet että edessäsi on ratkaisemista vaativa ristiriita, se kannattaa ottaa vakavasti.

Kun huomaat olevasi korkeassa mielentilassa eli rauhallinen, levollinen, rento ja hyvän neutraaleilla fiiliksillä, mieti sinua vaivaavaa asiaa ja kuuntele sisäistä viisauttasi. Tuntuuko jostain syvältä sisältäsi kumpuavan melko lyhyt ja napakka vastaus, joka kertoo mitä oikeasti haluat tehdä tässä tilanteessa ja miten sen tekeminen on mahdollista? Kirjoita vastaus ylös ja tee se.

[ismember]Tästä eteenpäin tekstin pitäisi näkyä taas vain jäsenille. 🙂

Äitiyden ja työn mahdoton yhtälö?

Kuten olen maininnut jo ties kuinka moneen kertaan viimeisen vuoden aikana (ja sitä ennen yksityisesti), minulla on edelleen sisäinen ristiriita äitiyden ja työn yhdistämisen kanssa. Koska juuri nyt yhtälö näyttää liian vaikealta ja raskaalta ratkaistavalta, se kertoo minulle ettei ajatteluni ole tällä sekunnilla kirkkaimmillaan.

Voi olla että tämä kuuluu asioihin, joita minun kannattaa miettiä kun olen kasvotusten sellaisen ihmisen kanssa, jonka tunnen olevan ns. puolellani mutta ilman erityisiä mielipiteitä asiasta suuntaan tai toiseen.

Meinasin alkaa kirjoittaa tähän vanhasta tottumuksesta jotain ratkaisuvaihtoehtoja, mutta tajusin sitten, että juuri nyt niiden miettiminen on ajan haaskausta. Niin kuin Aaron Turner sanoi viikonloppuna yhdelle koulukaverilleni esimerkkivalmennussession aikana: ”Miksi ihmeessä ajattelisit tätä asiaa silloin kun et pysty ajattelemaan selkeästi?”

No en miksikään. 😀

Ja juuri nyt näen että aika usein olen yrittänyt ratkaista tätä ongelmaa joko täysin sumeasta tilasta (siis tyyliin vuosi sitten vielä) tai puoli-sumeassa tilassa, jossa en ole ihan epätoivon kuilussa, mutta ajattelu ei ole vielä parhaimmillaan.

Taidan mennäkin köllöttelemään vielä hetkeksi lapsen viereen, josko tämä ajatus tästä vielä kirkastuisi. Ihanaa vappua kaikille! Me jatkamme sen juhlimista kotona sairastaen. [/ismember][nonmember]

HUOMIO! Tänään on VIIMEINEN PÄIVÄ liittyä pioneeri-VIP-jäseneksi, joille on luvassa kaikenlaisia kivoja lisäbonuksia kuten ryhmätapaamisia! VIP-jäsenenä olisit voinut lukea tässäkin kirjoituksessa ”piilotettuna” olevan osuuden, jossa mietin nykyistä sisäistä ristiriitaani, joka nousi taas viimeisimmän PMS-raivarin aikaan esiin.[/nonmember]

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “PMS-päivitys”

  1. Eli PMS:n aikana kannattaa lähinnä painaa mieleen, mitkä asiat ottaa päähän, ja tarkastella niitä sitten tarkemmin kuin pahin on ohi.

    Tämä ajatus oli helmi: “Miksi ihmeessä ajattelisit tätä asiaa silloin kun et pysty ajattelemaan selkeästi?” Aah, miksi tämä ei ole tullut mieleen aiemmin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top