Quantified self eli miksi ja mitata itseään

Maailmalla ja ihan vähän jo Suomessakin kohistaan Quantified Self -liikkeestä. Quantify sana kääntyy määrittelyksi tai kvantifioinniksi. Käytännössä kyse on siitä, että ihminen jotenkin tarkkailee ja kirjaa tekemisiään, kehonsa tai mielensä tilaa.

Eli esimerkiksi Kutri kuntoon -vuoteni 2003, jolloin kirjasin ylös painoni ja mittojeni lisäksi syömiseni ja liikuntani (ja välillä jopa vatsan toiminnan) on hyvä esimerkki Quantified self -liikkeen piiriin kuuluvasta toiminnasta.

Miksi mitata itseään?

Tyypillinen mittausprojekti alkaa sillä, että jollain on tarve muuttaa jotain elämässään. Jotta voit tietää mitä sinun kannattaa muuttaa, sinun pitää ensin tietää mitä teet.

Syömisten, liikunnan, painon ja mittojen kirjaaminen teki minulle Kutri kuntoon -vuoden aikana selväksi, etten sittenkään ollut tuomittu lihomaan ”ihan itsestään”, vaan syömisilläni, liikunnalla, painolla ja mitoilla oli selvä yhteys.

Syömisten dokumentoiminen tavalla tai toisella tekee minut tietoiseksi siitä, mitä laitan suuhuni, jolloin yleensä automaattisesti alan syödä vähän fiksummin ja esimerkiksi jättää epäteveellisiä herkkuja väliin.

Sama pätee myös omien tekemisten tarkkailuun. Aina kun kirjaan ylös tekemisiäni päivän mittaan, alan pian tehdä enemmän elämääni edistäviä asioita ja esimerkiksi käyttää vähemmän aikaa turhanpäiväiseen googlailuun.

Toisin sanoen mittaaminen on suositeltavaa aina, kun haluat muuttaa jotain käytöksessäsi tai olosuhteissasi.

Tarvitseeko ja kannattaako sinun muuttaa asioita, on sitten eri asia.

Miten mitata itseään?

Olin lauantaina sosiaalista mediaa ”harrastavien” SomeTime2013-tapaamisessa, jossa törmäsin Totuus löytyy raudasta -blogin Marko Suomeen. Kävi ilmi että olimme jo 2003-2004 pyörineet yhtä aikaa samassa terveysaiheisessa keskusteluryhmässä ja nyt jaoimme myös kiinnostuksen itsemittaukseen.

Marko puhui siitä, miten itsemittauksen pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Hän heitti myös idean siitä, että ehkä joskus tulevaisuudessa voimme istuttaa niskaamme mikrosirun, joka mittaa automaattisesti kaiken mitä päivän mittaan teemme.

Keskustelu jäi pyörimään mieleeni niin, että olen viime päivinä muhitellut mielessäni ideoita siitä, miten voisin jo nykyisillä palveluilla kerätä mahdollisimman paljon erilaista dataa ja kerätä sen automaattisesti yhteen paikkaan.

En ole vielä keksinyt niin hyvää ratkaisua, että lähtisin sitä toteuttamaan, mutta siltä varalta että kuulut samalla tavalla tietokantoja, taulukoita ja tilastointia rakastaviin nörtteihin kuin minä, tässä olisi jo kokeilemiani ja käyttämiäni lähteitä ja palveluita avuksi itsensä mittaamiseen:

Tässä on lisäksi aiheesta pari lähdettä, joista löytyy valtavasti lisää linkkejä ja tietoa:

No tarvitseeko muuttaa itseään?

Viime päivinä olen myös miettinyt sitä, miten helposti itsensä mittaamisesta tulee itsetarkoitus ja pakkomielle.

Miten muka se poikkeaa henkisestä ”itsensä kehittämisestä” joka ilmenee oman navan tuijotuksena? Tässähän voi olla jopa fyysisesti kyse juuri siitä!

Vastaus on yksinkertainen: Kenenkään ei oikeasti tarvitse muuttaa ajatteluaan, tunteitaan tai toimintaansa aktiivisesti.

Luit oikein.

Ei ole mitään universaalia lakia, joka määrittelee miten sinun pitää ajatella, tuntea tai toimia. Saat olla ihan sellainen kuin olet.

Sen sijaan on kaikenlaisia yhdessä sovittuja lakeja, jotka voivat vaatia sinua vastuuseen toimistasi, mutta ne eivät ole aina ja kaikkialla yleispäteviä lakeja, vaan kulttuuri- ja aikasidonnaisia lakeja.

Muutumme joka hetki, halusimme tai emme. Ajattelemme, tunnemme ja toimimme eri mielentiloissa ja tilanteissa eri tavalla. Jokainen ajattelemamme ajatus joko vahvistaa tai muuttaa ajatteluamme — joskus niin vähän ettei sitä juuri huomaa, joskus todella dramaattisesti.

Olennaisempaa kuin se, mitä teet on se, mistä mielentilasta sen teet

Mittaisitko itseäsi paineen alaisena tai puutteen tunteesta käsin? Tunnetko inhoa lähentelevää tyytymättömyyttä johonkin elämässäsi tai itsessäsi ja haluat siitä eroon hinnalla millä hyvänsä?

Tai tuntuuko sinusta että haluat saada itsesi tai elämäsi jotenkin hallintaan, koska sinulla on ikävä tunne siitä että olet jotenkin holtittomassa tilassa etkä pidä siitä.

Rehellisyyden nimissä mittausfantasiani heräävät henkiin aika usein nimenomaan silloin, kun olen väsynyt tai muuten alhaisessa mielentilassa. Silloin minusta tuntuu että elämä karkaa jotenkin käsistä ja että se pitää saada haltuun, ”tai muuten…”

Tällöin taka-ajatuksena on se, että on olemassa joku ”standardielämä” tai ”oikea elämän malli”, jota minun pitäisi tavoitella ja että olen jotenkin epäonnistunut, jos en pysty tekemään elämästäni sen näköistä.

Buahahahaaa!

Sitten mielentilani nousee ja muistan taas että ”ai niin, ei ole mitään universaalisti todellista ’oikeaa tapaa’ elää”. Tiettävästi kuolinvuoteellani en saa bonuspisteitä siitä miten olen tai en ole elänyt elämääni.

On vain kaikenlaisia mielipiteitä ja makuasioita — jotka nekin vaihtelevat mielentilan mukaan.

Korkeasta mielentilasta käsin näen, että voisi olla ihan hauskaa investoida hieman aikaa ja energiaa itsensä mittaamisen automatisointiin. Se voisi olla hauska ja innostava tiedeprojekti.

Hyvässä lykyssä mittaustulokset voisivat auttaa minua vapauttamaan lisää aikaa ja energiaa vieläkin tärkeämmältä tuntuvien asioiden tekemiseen: rakkaiden kanssa hengaamiseen ja suomalaisten valaisemiseen siitä, miten inhimillinen kokemus syntyy.

Samaan aikaan tiedän, että vaikka en aktiivisesti tarkkailisi itseäni ja toimintaani lainkaan — saati lähtisi muuttamaan mitään, voin olla ihan täysin OK itseni ja elämäni kanssa.

Kiinnostaako sinua itsemittaaminen? Miten jo mittaat tai olet mitannut itseäsi tai tekemisiäsi? Miten olet hyötynyt tai uskoisit hyötyväsi itsemittaamisesta?

Käyttämäni Wishlist member -jäsenohjelman uusimmassa versiossa on virhe, joka estää sisäänkirjautumattomia käyttäjiä näkemästä kommentteja ennen kuin he ovat kirjautuneet sisään (mahdollisesti jopa sen jälkeen). Pahoittelut siitä! Ohjelman kehittäjät yrittävät ratkoa ongelmaa.

Jos olet VIP-jäsen, kirjaudu sisään sivun oikeasta ylälaidasta nähdäksesi kommentit.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

7 ajatusta aiheesta “Quantified self eli miksi ja mitata itseään”

 1. Omat QS-kokemukset aika peruskauraa: ruokapäiväkirjaa, liikuntakertojen listaamista, ajankäytön seurantaa 15 minuutin sloteissa… Kaikkia jaksaa mielenkiinnolla hetken, mutta pysyvästi ei ole toistaiseksi vaihde jäänyt päälle 😉

  1. Katri Manninen

   VAAQA — NIin ja tarvitseeko niitä mittauksia edes tehdä sen enempää, kuin että saa tarvitsemansa infon. Tuskin.

 2. Minä en missään nimessä haluaisi enkä jaksaisi mitata kaikkea – pelkkä ajatuskin stressaa – mistähän se kertoo?

 3. Innostuin pari kuukautta sitten askelmittareista (liian vähän liikuntaa arjessa), mutta onneksi en heti investoinut Fitbittiin tai vastaavaan (lähinnä syynä se, ettei datasynkkaus Nexus-puhelimeen ole mahdollista). Tyydyin lataamaan Noom-sovelluksen ilmaisversion. Kuukauden verran kiritin sen avulla lisäämään liikkumista arjessa, ja jopa täytelin ruokapäiväkirjaa innoissani. Innostus vähän lopahti ja nyt askeltsekkaus Noomista on lähinnä kuriositeetti päivän mittaan.
  Ehkä taas työ kiireiden hellittäessä itsemittaus alkaa innostaa.

  1. Katri Manninen

   NIINAS — joo, väkisin ei kannata yrittää, eikä myöskään investoida rahaa jos on mahdollista kokeilla mittaamista ensin jotenkin ilmaiseksi. Mulla homma lähti kyllä taas pelittämään kun sain uuden mittarin — olen sen verran ”laiteuskovainen”.

   1. Mitä ei voi mitata, sitä ei voi kehittää 🙂 Uudet ja halvemmat sensorit tekevät kyllä vahvasti tuloaan ja niitä aletaan varmaan myös hyödyntämään pian terveydenhuollon puolella. Minkä uuden mittarin hankit?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top