Syökää proteiinia hyvät naiset! (ja miehet!)


Syökää proteiinia hyvät naiset! (ja miehet!)

Tänään (tai no, viime vuorokauden puolella) pidin laihdutusluennot Keravalla ja Hyrylässä. Keravan vielä aloittelevalla salilla kuuntelijoita oli neljä, Hyrylässä kai jotain parikymmentä.

Oli todella hyödyllistä päästä suoraan vuorovaikutukseen laihduttajien kanssa — moni juttu on minulle jo niin itsestäänselvää, että on vaikeaa uskoa, etteivät ne ole kaikille sellaisia.

OK, kaikki tietävät että laihduttajan — ja ylipäätään terveydestään kiinnostuneen — pitää syödä runsaasti kasviksia. Tämä onkin tärkein lähtökohta terveellisessä ruokavaliossa — siis kasviksia (vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä) niin paljon kuin napa vetää.

Tiesitkö, että myös nämä ratkaisut ovat pysyvälle painonpudotukselle lähes välttämättömiä:

Syö runsaasti vähärasvaisia maitotuotteita, kalaa, kanaa, kalkkunaa, lihaa, kananmunia, äyriäisiä, soijavalmisteita, tofua jne. niin paljon kuin pystyt (jos olet tyypillinen nainen ja syöt jo kasviksia sielusi kyllyydestä, et pysty mitenkään syömään liikaa em. tuotteita). Nämä tuotteet sisältävät runsaasti proteiinia, joka:

1) tuo tehokkaasti kylläisyydentunteen
2) kiihdyttää hieman aineenvaihduntaa
3) auttaa säästämään lihasmassaa
4) saattaa auttaa makeannälkään (ei tutkittu juttu, vain mutu-tietoa)
5) on elimistösi (iho, lihakset, sisäelimet jne.) tärkein rakennusaine, jota elimistösi tarvitsee runsaasti joka päivä.

Syö viljatuotteita ja perunaa laihduttaessasi korkeintaan yhtä paljon kuin em. proteiinilähteitä — käytännössä naisille riittää yhdellä aterialla riisiä/pastaa reilu kourallinen TAI pari keskikokoista perunaa TAI pari leipäsiivua TAI 1 dl puurohiutaleita (puuroon keitettynä). Vain jos liikkuu useamman tunnin päivässä, kannattaa edes harkita runsaampaa viljatuotteiden ja perunan käyttöä. Viljatuotteet ja peruna ovat ensisijaisesti elimistön polttoainetta EIVÄTKÄ rakennusainetta, ts. elimistösi ei kärsi erityisesti, jos rajoitat energiansaantiasi rajoittamalla hieman niiden määrää.

Tietyt rasvat sen sijaan OVAT elimistösi hyvinvoinnin kannalta ihan välttämättömiä. Syö pehmeitä rasvoja eli kalaöljyä (IHAN MUST!!!) joko tuoreen kalan, omega3-kapselien tai kalaöljyn muodossa sekä kasviöljyjä kuten pellavansiemenöljyä/camelinaöljyä (runsaasti alfalinoleenihappoa), vehnänalkioöljyä (runsaasti linolihappoa ja E-vitamiinia) ja rypsiöljyä (kohtuullisen paljon sekä alfalinoleenihappoa että linolihappoa). Syö hyviä öljyjä vähintään 3-4 rkl päivässä (9-12 tl) ja rajoita muuten eläinperäisiä rasvoja. Voit korvata osan öljystä erilaisilla siemenillä tai pähkinöillä (1 rkl = 10-15 pähkinää tai 2-3 rkl siemeniä). Syömällä em. rasvoja ihosi ja elimistösi voi paremmin JA rasvanpolttosi saattaa lisääntyä ja rasvanvarastoituminen vähentyä (= pääsyyllinen tähän on tällöin kalaöljy/omega3-rasvahapot).

Herkunhimon iskiessä parempi taktiikka on vaatia itseään tekemään jotain ennen kuin saa ottaa herkun (jos sitä vielä tekee mieli tehtävän suorittamisen jälkeen) kuin kieltää itseltään kokonaan herkuttelu. Eli esim. jos ruoan jälkeen tekee makeaa, voi ”vaatia” itseään tekemään nopean 10-15 minuutin lenkin ulkona tai esim. työpaikan portaissa tai surffaamaan 10-20 minuuttia netin laihdutussivuilla ennen kuin saa syödä herkun — tai voi vaatia itseään syömään annoksen marjarahkaa (1 prk rahkaa, pari desiä marjoja, pari rkl makeutusainetta) ennen kuin saa syödä herkun. Kummassakin tapauksessa herkunhimo on todennäköisemmin kadonnut siinä vaiheessa kun ”tehtävä” on suoritettu.

—–

Nämä olivat siis pointteja, jotka tuntuivat olevan valtaosalle uusia.

Oli kivaa ”luennoida” vaihteeksi elävälle yleisölle ja vastata monenlaisiin kysymyksiin. Kiitos osallistujille, jos satutte lukemaan tämän!


Kirjoitettu: 01:07 ap.     Linkitys

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top