Syyllistytkö tähän minun tekemään virheeseen laihduttaessa?

puumetsa

Haluaisitko laihtua parhaalla tavalla? Syödä mahdollisimman terveellisesti? Liikkua mahdollisimman tehokkaasti? Luetko jatkuvasti uusia tutkimuksia, kokeilet uusia dieettejä ja liikuntalajeja ja ostat uusia laitteita ja ohjelmia toivoen niiden auttavan sinua pääsemään tavoitteiseesi? Tai ehkä olet koko ajan tuunaamassa rauokavaliotasi uusilla superfoodeilla ja erikoisaineilla?

Oletko hukannut metsän puiden lomaan?

Viime päivinä olen törmännyt pariin ”optimaalista rasvanpolttoa” tai ”parasta mahdollista ruokavaliota” käsittelevään blogiin tai podcastiin.

Kuulin niistä muutamasta uudesta rasvanpolttokikasta ja uusia väittämiä siitä, millainen ruoka on terveellistä ja millainen ei.

  • Tiesitkö että useimmat kahvipavut on kuivattu metodilla, jossa ne pääsevät homehtumaan. Bulletproof Executiven mukaan tämä johtaa siihen, että tavallinen kahvi sisältää jotain hirveitä myrkkyjä.
  • Sama mies faneineen vannoo ”luodinkestävän kahvin” laihduttavaan ja ajatuskykyä lisäävään voimaan. Kahvin salaisuus? Myrkytön erikoiskahvi, johon on vispattu iso klöntti pelkkää tuoreruohoa syöneiden lehmien maidosta tehtyä suolatonta voita ja pari lusikallista MCT öljyä.
  • Tai miten olisi pätkäpaasto eli 12-14 tunnin mittainen syömätön rupeama joka päivä. Onko siitä oikeasti enemmän hyötyä kuin haittaa?
  • ”Täydellisen terveyden dieetin” luonut Paul Jaminet vannoo perunoiden nimeen, vaikka potut ovat monien muiden ”eksperttien” mustalla listalla.
  • Joidenkin mukaan suositeltu ravinnon kuitumäärä saattaakin olla vaarallisen korkea ja johtaa kaikenlaisiin ongelmiin aina ummetuksesta lihomiseen.
  • Kylmälle altistuminen edesauttaa rasvan palamista ainakin aktivoimalla kehossa olevan ruskean rasvan määrän. Jos et voi mennä seisomaan puolialasti ulos pakkaseen tai uimaan avantoon, voit kylmettää itseäsi jäävesi-kylvyssä, jääkylmässä suihkussa tai niskaan ja muihin strategisiin paikkoihin laitetuilla kylmäpakkauksilla.

Kuuntelin podcasteja suurella mielenkiinnolla. Olen suunnitellut että vuonna 2014 pistän kroppani joka suhteessa niin hyvään kuntoon kuin se on mahdollista silloisilla resursseillani.

Kyseessä on ennen kaikkea hauska tiedeprojekti: millä kaikilla tavoin voin kehittää kehoni kuntoa?

Toisaalta se on kunnianosoitus sille huonokuntoiselle ja epävarmalle parikymppiselle, joka aikanaan olin. Osoitus siitä, että 40-vuotiaana voin olla paremmassa fyysisessä kunnossa kuin koskaan elämäni aikana.

Aloin tietenkin miettiä miten voisin käyttää uutta tietoa hyväkseni tehokuurissani. Juuri kun mietin tapoja lisätä kylmäaltistua, havahduin siihen, miten minua ahdisti.

Ahdistus syntyi ajatuksesta: ”Mitä jos alan vahingossa tehdä vääriä asioita, enkä saakaan optimaalista tulosta?”

Buahahahaa!

Olin langennut optimointiansaan.

Optimointiansa pilaa elämän

Optimointiansalla tarkoitan sitä tilaa, jossa alamme pakkomielteenomaisesti etsiä universaalisesti optimaalisinta ratkaisua johonkin ongelmaan: maailman parasta laihdutustapaa, ruokavaliota tai liikuntametodia.

Sen sijaan että miettisin mikä on juuri minulle paras mahdollinen laihdutustapa, ruokavalio ja liikuntametodi, jään jumittamaan loputtomiin spekulaatioihin eri rasvatyyppien tai hiilihydraattimäärien vaikutuksesta laihdutukseen.

 

Samalla sokeudun sille, miten vähän eri tekijät ylipäätään vaikuttavat lopputulokseen.

  • Voi olla että kookosrasvan syöminen kiihdyttää hieman aineenvaihduntaa — mutta sitä kiihdyttää monin verroin enemmän se, että teen 20 minuutin intensiivisen punttitreenin.
  • Voi olla että tietyllä hiilihydraatti-proteiini-rasva-suhteella poltan enemmän rasvaa kuin toisella, mutta jos kokonaisruokamäärä on liian iso, en silti laihdu.
  • Voi olla että pätkäpaasto edesauttaa laihtumista ja painonhallintaa, mutta tulos on väliaikainen, jos en jaksa pitää kiinni siitä loppuelämääni.

Millaista elämää haluat elää?

Aina kun unohdumme tuijottamaan yksittäisiä laihtumiseen, terveyteen tai hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä unohdamme tärkeimmän kysymyksen: millaista elämää minä haluan elää?

Viekö uusi asia minua kauemmas omasta visiostani vai lähemmäs sitä?

Mitä todennäköisesti tapahtuu, jos en huomioi tätä uutta tietoa elämäntavoissani?

Ennen kaikkea: Oletko tekemässä muutoksia pelosta vai ilosta käsin?

Aina kun pelko ohjaa toimintaasi, unohdat pian suuren kokonaisuuden ja kompastut lillukanvarsiin. Siksi itselleni tärkein työkalu valintoja tehdessä on kuunnella omaa oloa.

Silloin kun oloni on kevyt, avoin ja levollinen ja mieli tuntuu kirkkaalta ja melko tyhjältä, pystyn näkemään parhaiten suuren kokonaisuuden ja arvioimaan eri vaihtoehtojen paremmuutta.

Millaista elämää sinä haluat elää?

Haluatko laihtua ihannepainoosi samalla kun elät itsesi näköistä elämää? Liity Onnistunut laihdutus -kurssille!

Alkuperäinen kuva: sxc.hu

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top