Viime yönä rauhoittaessani viidettä kertaa unissaan huutavaa esikoista samaan aikaan kun tissitin nenä tukossa tuhisevaa kuopusta, mieleeni juolahti ajatus:
”Tämä on todennäköisesti elämäni rankinta aikaa.”
Näitä vuosia ei ihan turhaan kutsuta ruuhkavuosiksi. Lapseni ovat pieniä, mutta haluni muuttaa maailmaa suuri. Lapsivapaa aikani on vähissä ja päivät täynnä yllättäviä käänteitä.
Eilisiltana 10 viikon kevennys kesään -puhelun jälkeen olin laittamassa lapsia nukkumaan.
Kuopus kakkasi vaippaan. Lähdin vaihtamaan vaippaa.
Esikoinen seurasi perässä, näki vaipan ja tuli niin huonovointiseksi, että ”laatoitti” KOKO VESSAN iltapalallaan.
Vauvan pyllyn lisäksi sain pestä esikoisen ja koko vessan.
Onneksi mielentilani oli niin korkea, että minua vain nauratti, vaikka joku toinen ilta olisi voinut itkettää.
Ennen kuin sain esikoiseni, ihan kaikki tuttavani, joilla oli isompia lapsia jaksoivat muistuttaa että ”muista nauttia, se aika menee niin nopeasti ohi”.
Kokeilin ottaa neuvon tosissani. Siitä huolimatta haaveilin usein salaa että esikoinen kasvaisi nopeammin seuraavaan vaiheeseen: alkaisi jo jutella kanssamme, oppisi jo istumaan, alkaisi kävellä, alkaisi puhua…
Ennen kuin arvasinkaan, pienestä nyytistä joka sanoi (isänsä mukaan) ”piip” oli kasvanut iso ja menevä poika, jolla on Vahva Tahto ja dramaattinen tapa ilmaista sitä.
Nyt olen ihmeissäni siitä, mihin nämä kolme vuotta hurahti. Miksi ihmeessä toivoin että lapsi kasvaisi nopeammin?
Kuopuksen kanssa olen viisastunut vahingosta ja todellakin nauttinut lapsen jokaisesta kehitysvaiheesta ilman että edes mietin seuraavaa vaihetta.
Pikemminkin päinvastoin. Taittelin juuri itku kurkussa pois vaatekaapista ensimmäiset pieneksi jääneet vauvavaatteet.
Viisastelevat vanhemmat ovat oikeassa. Vaikka tämä on ehkä elämäni vaativinta aikaa fyysisesti, henkisesti ja ajankäytöllisesti, se on samalla erityisen ainutlaatuista aikaa.
Voin lasten lähdettyä kotoa tehdä töitä, matkustella, käydä ulkona ja nauttia ns. omasta ajasta yllin kyllin — ja vähintään yhtä paljon kuin ennen lapsia.
Olen näiden pienten poikien äiti vain muutaman hassun vuoden ajan.
Ennen kuin arvaankaan olen eskarilaisen tai ekaluokkalaisen äiti.
Siitä muutaman lyhyen vuoden päästä kotonamme laahustaa ja haisee pari teinipoikaa.
Ja aivan liian pian poikani lähtevät maailmalle ja saan omakohtaisesti selville mitä sanonta ”pienet lapset, pienet murheet — isot lapset, isot murheet” tarkoittaa.
Olipa lapsesi vastasyntynyt vauva, tahtoaan ilmaiseva taapero, kekseliäs koululainen tai mököttävä murkku, muista, että juuri nyt on kaikkein paras ja arvokkain aika elämässäsi.
Vanhemmuuden iloa!