Tavoitteiden täsmentämistä


Tavoitteiden täsmentämistä

Tulin jostain syystä miettineeksi mitä oikeastaan pidän ”laihdutus/elämäntapamuutosihanteena”. Mielestäni olisi superhienoa jos jokainen suomalainen täyttäisi seuraavat ehdot:

1. Suhde ruokaan olisi ongelmaton ja neutraali

Eli ei ahdistuksia, syyllisyydentunteita, hallitsemattomia himoja ja holtittomia ahmimiskohtauksia, joita seuraa masennus/ahdistus/huonoudentunteet.

2. Naisilla vyötärönympärys 80 cm tai alle, miehillä 90 cm tai alle

Mikäli vyötärönympärys on edellä mainittuja lukemia suurempi, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä aikuisiän diabetekseen kasvaa — toisaalta edellämainitut lukemat eivät ole mitenkään mahdottomia saavuttaa, eivätkä välttämättä edes tarkoita normaalipainorajoihin yltävää BMI:tä (ts. jollain voi olla BMI 26 ja silti vyötärönympärys 80 cm). Samoin vyötärönympärys näyttäisi olevan parempi terveysriski-indikaattori kuin painoindeksi.

3. Säännöllinen liikuntaharrastus

Liikunnan teholla tai kestollakaan ei ole niin paljon väliä kuin sen säännöllisyydellä. Kun liikunnan on saanut säännölliseksi, mieluiten päivittäiseksi, sen määrää ja tehoa tulee helposti lisättyä. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat: liikunta vähentää useimpia terveysriskejä (mukaanlukien sydän- ja verisuonitaudit, metabolinen oireyhtymä, aikuisiän diabetes, erilaiset syövät jne.), vähentää stressiä ja masennusta.

4. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio

Jokaisen ruokavalion pitäisi sisältää vähintään puoli kiloa, mieluiten lähemmäs yhteensä kilon hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia, sieniä jne. Runsaasti kasviksia sisältävän ruokavalion terveysvaikutukset ovat samoin täysin kiistattomat — runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on ravinteikasta, vähentää yleensä ruoan kokonaisenergiatiheyttä ja vähentää tutkitusti mm. eräitä syöpäriskejä.

—–

Nämä ”vaatimukset” eivät vaikuta ainakaan minusta täysin mahdottomalta. Totta kai olisi lisäksi kivaa, jos kaikki voisivat suhtautua positiivisesti ja rakastavasti omaan kehoonsa, mutta se on aika paljon vaadittu nyky-yhteiskunnassa, joka jatkuvasti tykittää meitä valheellisilla ”ihannekuvilla” ja mahdottomilla ulkonäkövaatimuksilla. Samoin olisi kivaa, jos ihmiset söisivät enemmän hyviä rasvoja ja vähemmän huonoja rasvoja, enemmän laadukasta proteiinia ja vähemmän ravinteista puhdistettuja energialähteitä kuten sokeria ja valkoista vehnäjauhoa, mutta ihmisten lyhytjänteisyyden tuntien en vaatisi edes sitä kaikilta, joskin toi vyötärönympärys ”vaatimus” ehkä välillisesti sisältää vaatimuksen epäterveellisten herkkujen määrän vähentämisestä.

No jaa, toi oli siis ”I have a dream” -pohjalta. Tyhmintä on se, ettei toi mun unelma ole mitenkään mahdoton käytännössä toteuttaa — ts. ei ole mitään syytä miksei jokainen suomalainen voisi saada vyötärönsä riskirajojen sisäpuolelle, lisätä kasvisten syöntiä ja alkaa harrastaa säännöllisesti liikuntaa (varsinkaan kun määristä ja laadusta ei ole puhetta!) — ei ainakaan jos laskeudutaan yksilötasolle.

Ja silti on realistista olettaa ettei sitä päivää tule — ei, jos ei pysty selittämään jokaiselle ihan henkilökohtaisesti miksi juuri hänen kandeisi laihduttaa riskirajojen sisäpuolelle, miten juuri hänen kannattaisi elämäntaparemontti toteuttaa, miten juuri hän voi omaksua säännölliset liikuntatottumukset ja lisätä kasvisten määrää ja ennen kaikkea kuinka juuri hän voi päästä eroon epäterveestä suhtautumisestaan ruokaan.

Ja voi olla, että siitä huolimatta, että selittäisi jokaiselle kädestä pitäen miten pitäisi toimia, osa ei ikinä omaksuisi ohjeita — sillä totuus on se, että aina on ihmisiä, jotka ovat liian yksinkertaisia, liian mukavuudenhaluisia, liian syvällä omissa ongelmissaan tai muuten vain täysin kyvyttömiä luottamaan omaan itseensä ja arvostelukykyynsä (= tarvitsisivat koko ajan jonkun pitämään kädestä kiinni).
Surullista, koska jokainen ennenaikinen kuolema — ts. kuolema, joka olisi helposti voitu välttää oikeilla elämäntavoilla — on inhimillinen tragedia. Jokainen vääristä elämäntavoista johtuvia sairaus, kipu ja kärsimys täysin turha.

No, jokainen meistä makaa niin kuin petaa. Ja kun toisten puolesta ei voi elää, on pakko huolehtia vain itsestään. Se ei tarkoita sitä, etteikö silti voisi olla välillä pahoillaan muiden puolesta, ja etteikö voisi edes yrittää saada jotain muutosta aikaan, edes jonkun ihmisen elämässä.

Parempaa, terveellisempää ja terveempää Uutta vuotta kaikille! Rakastakaa itseänne!


Kirjoitettu: 06:08 ip.     Linkitys

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top