Tiedätkö sinä kuka sinä olet?

Oletko sinä ajatuksesi, tunteesi ja toimintasi?

Jos vastasit ”kyllä” tai ”osittain” tai ”olen mitä ajattelen” tms., tässä on sinulle toinen kysymys:

Oletko sinä laulu, jota laulat? 

Jos olet, kuka on se, joka laulaa?

Se on se sama joka ajattelee, tuntee ja toimii.

Se on ”todellinen minäsi”, tai ydinminäsi — se osa sinussa, joka on pysynyt jollain lailla muuttumattomana koko elämäsi ajan.

Muistele itseäsi kuusivuotiaana.

Se osa sinussa, joka tuntuu yhä samalta, on ydinminäsi.

Muita esimerkkejä siitä, miten voit bongata ydinminän:

  • Oletko kokenut kuinka joskus ikään kuin katsot omaa toimintaasi ulkoapäin — se ”katsoja” on ydinminäsi.
  • Oletko huomannut miten yksi osa sinussa tietää, että se mitä olet tekemässä tulee aiheuttamaan kaikenlaisia ongelmia — se ”tietäjä” on ydinminäsi.
  • Tai yksi osa sinussa tietää että kaikki järjestyy, vaikka hetkeä aiemmin olet ajatellut ”mä en selviä, kaikki kaatuu”.

Täällä jenkkiasunnossamme on kaasu-uuni, jonka sisällä palaa jatkuvasti pieni liekki. Tätä liekkiä kutsutaan ”pilottiliekiksi” (pilot light). Se on valmiina odottamassa että käännän uunin kaasuhanan täysille.

Tänään ensimmäisen englanninkielisen valmennukseni aikana valmennettava keksi kutsua tätä ydinminää pilottiliekiksi. Se on pieni liekki sisällämme, joka palaa jatkuvasti odottaen että kiinnitämme huomiomme siihen. Huomiomme on ydinminällemme sama kuin kaasuhanan avaaminen pilottiliekille: se saa sisäisen liekkimme palamaan isommin ja kirkkaammin.

Mutta silloinkin kun huomiomme on ajatuksissamme, tunteissamme ja teoissamme niin, ettemme muista ydinminäämme, se loistaa sisällämme samalla lailla kuin pilottiliekki kaasuhellan sisällä.

Et ole kuka luulet olevasi

Olen parin viime päivän aikana käynyt parikin keskustelua identiteetistä tai persoonallisuudesta.

Mitä identiteetti on?

Se on joukko tarinoita siitä, ”millainen ihminen minä olen” — ja usein myös ”millainen ihminen minä en ole”.

Identiteetti perustuu ajatukselle, että ”olen ihminen joka ajattelee ja toimii tällä ja tällä tavalla”.

Mutta jos et ole ajatuksesi, tunteesi ja toimintasi, miten sinulla voi olla identiteetti?

Moni uskoo että identiteetti määrittelee mitä toimimme. Kirja Mistakes were made but not by me tekee usean esimerkin voimin selväksi, miten identiteetti eli se, millaisia uskottelemme olevamme, ei oikeasti määrittele toimintaamme, vaan sen miten selitämme omaa toimintaamme.

Identiteetti on siis tarina, jota kerromme itsellemme. Se on tarina, joka on saanut alkunsa lapsuudessamme, kun ihmiset joiden kanssa kasvoimme kertoivat meille ”olet kiltti koska teet näin” tai ”koska teit näin olet tuhma” tai ”meidän Liisa on aina niin järjestemällinen” tai ”meidän Pekka on hirveän reipas”.

Olemme sisäistäneet usein tämän tarinan niin täydellisesti ettemme osaa edes kyseenalaistaa sitä. Jos  aikuisena toimimme tavalla, joka ei sovi identiteetti-tarinaan, alamme selittää toimintaamme identiteetin mukaiseksi sen sijaan että pysähtyisimme miettimään pitääkö käsityksemme itsestämme lainkaan paikkansa.

Voi olla että pidämme itseämme rehellisinä, vaikka maksamme pimeästi siivoojalle, ajamme ylinopeutta jäämättä kiinni tai valehtelemme puolisollemme paljonko ostamamme tuote oikeasti maksoi. Sen sijaan että näkisimme että välillä kerromme totuuden ja seuraamme lakia — ja välillä emme — alamme selittää laittomuuksia ja valheitamme jotenkin hyväksyttäväksi.

Tai pidämme itseämme vastuuttomina huithapeleina, koska vaihdamme usein työpaikkaa emmekä maksa aina laskujamme ajoissa, vaikka hoidamme jokaisen työn moitteettomasti ja pidämme äärimmäisen hyvää huolta koirastamme.

Tai luulemme että olemme luusereita, koska meille sanottiin ala-asteella niin emmekä koskaan käyneet peruskoulua enempää kouluja, vaikka pyöritämme menestynyttä pienyritystä ja meillä on hyvä parisuhde ja kiva koti.

Identiteetin ongelma

Monet kokevat identiteetin positiivisena asiana. Jos identiteetti on positiivinen eli näemme itsemme esimerkiksi rehellisenä kansalaisena, rakastavana puolisona ja hyvänä vanhempana, on vaikeaa nähdä mitä pahaa siinä voisi olla.

Eikä siinä olekaan sinällään mitään vikaa, niin kauan kun meidän on helppoa toimia identiteetin mukaisesti emmekä jätä tekemättä asioita, joita sydämessämme haluamme tehdä vain siksi, ettei se ole identiteettimme mukaista.

Mutta jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana tilanteita, jolloin omat ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme eivät ole linjassa luomamme identiteetin kanssa. Joskus ristiriita toimintamme ja identiteeetti-tarinan välillä voi kasvaa niin suureksi, ettemme pysty selittämään tekojamme mitenkään parhain päin.

Esimerkiksi saatamme pitää itseämme hyvinä vanhempina ja uskoa, että hyvät vanhemmat tuntevat aina vain myötätuntoa ja rakkautta lastaan kohtaan. Ehkä esikoisemme on huomattavan helppo vauva, joten identiteettimme mukainen käytös on helppoa. Sitten saamme toisen lapsen, joka valvottaa meitä kaikki yöt samaan aikaan kun esikoisemme tulee uhmaikään. Yhtäkkiä huomaamme tuntevamme voimatonta raivoa kaupassa kurkku suorana kirkuvaa ja tavaroita heittelevää taaperoa kohtaan ja ajattelevamme ”mä haluan kuristaa ton lapsen”.

Ajatus saa meidät tuntemaan hirveää syyllisyyttä ja kauhua, koska ajatus tarkoittaa meille, ettemme olekaan hyviä vanhempia. Tämä ajatus saa meidät puolestaan ahdistumaan niin, että hermomme ovat entistä kireämmällä ja alamme paniikissa kiinnittää entistä enemmän huomiota niihin kertoihin, kun toimimme ”väärin”, mikä johtaa entistä suurempaan ahdistukseen ja hermojen kiristymiseen entistä pahemmin.

Ilman uskomusta että ”minä olen hyvä vanhempi ja hyvät vanhemmat eivät  tunne vihaa lastaan kohtaan”, lapselle hermostuminen ei olisi herättänyt mitään ylimääräisiä tunteita emmekä olisi ahdistuneet turhaan omasta käytöksestämme.Olisimme vain palanneet kiukkumme laannuttua taas neutraaliin perustilaan eli omaksi itseksemme ja vaikkapa keksineet luovia tapoja välttää vastaavia kohtauksia jatkossa.

Anna ydinminäsi yllättää

Mitä enemmän samaistumme identiteettiimme sitä vähemmän kuuntelemme sydäntämme eli sisäistä viisauttamme.

Jos mietit kaikkia elämässäsi tekemiäsi valintoja — niin huonoiksi kuin hyviksi osoittautuneita — huomaatko miten usein olet joutunut vaikeuksiin sen takia, että olet pitänyt hampaat irvessä kiinni identiteetistäsi?

Oletko esimerkiksi koskaan kärsinyt ihmissuhteissa ylpeytesi takia, koska ”olen ihminen, joka ei unohda kokemiaan vääryyksiä”. Tai menettänyt rahaa, koska ”minä olen ihminen, joka ei ota taloudellisia riskejä”. Tai saanut potkut, peiteltyäsi tekemääsi virhettä, koska ”minä olen ihminen joka ei tee virheitä”?

Samaistuessamme ydinminäämme olemme yhteydessä sisäiseen viisauteemme. Tällöin otamme kunkin tilanteen vastaan sellaisenaan ja pystymme löytämään parempia ratkaisuja kuin silloin kun annamme identiteettimme rajoittaa meitä.

Miten sinä toimisit toisin, jos et kertoisi itsellesi millainen olet?

Jos haluat nähdä selkeämmin kuka oikeasti olet ja miten luot omat tunteesi ajatuksillasi, Kutri.net:in VIP-jäsenyys voi olla sinua varten. Helmikuusta toukokuuhun kaikki VIP-jäsenet saavat yhden ilmaisen puhelinvalmennuksen ja halutessaan päälle erikoisedullisia jatkovalmennuksia.

Lue lisää VIP-jäsenyydestä tai liity samantien VIP-jäseneksi!

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top