Tiesitkö tämän paremman unen salaisuuden?

nukkuvauva1

Viime yö oli taas niitä öitä, kun aloin toivoa olevani lapseton sinkku. Jostain syystä kumpikin lapsi heräili vuorotellen ja osin yhtä aikaa. Mies oli menossa aamuvuoroon, joten keskityin pitämään itseni ja pojat hiljaisena. Lasten vihdoin nukahdettua yhtä aikaa viiden maissa jäin miettimään etä haluan kirjoittaa tämän ”tieto tiistain” jutun podcastista, jonka kuuntelin pari päivää sitten unesta.

Bulletproof Executiven podcast eli nettiradio-ohjelma on omistettu kehon ja mielen ”täyden potentiaalin” vapauttamiselle tieteen voimin. Eli podcastin pitäjä Dave Asprey tutkii ja tarkkailee kehoaan, mieltään ja suorituskykyään niin kuin se olisi tiedeprojekti ja kokeilee erilaisia menetelmiä saada niistä enemmän irti.

Tässä podcastissa hän haastatteli unitutkija Dr. Jonathan Wisoria. Jos englanti sujuu ja unijutut kiinnostavat, suosittelen kuuntelemaan koko podcastin.

Moni juttu oli itselleni tuttua kamaa: 

  • Liian vähäinen nukkuminen lisää nälkähormonin määrää ja heikentää kylläisyyshormonien toimintaa, jolloin koet isompaa nälkää kuin jos olisit nukkunut paremmin.

  • Liian vähäinen uni laskee dramaattisesti henkistä suorituskykyä.
  • Sen lisäksi että jokaisella meillä on oma henkilökohtainen unentarve, meillä on myös henkilökohtainen luontainen unirytmi (esim. minulla klo 02-10). Suorituskyvyn kannalta olennaisempaa kuin oletko aamuvirkku vai yökukkuja on se, saatko nukkua riittävästi.

Tässä oli pari uutta juttua, jotka koin kiinnostavaksi ja hyödylliseksikin:

  • Emme pysty arvioimaan miten paljon väsymys oikeasti vaikuttaa suorituskykyymme — mikä selittää miksi saatamme esimerkiksi lähteä ajamaan silloin kun pitäisi olla ajamatta (nimim. kokemusta on). Ehkä kannattaa kysyä kavereiden arvioita — ja uskoa niitä — silloin kun kyse on jostain tarkkuutta vaativasta jutusta.

  • Jos alamme nukkua vähemmän kuin normaalisti, elimistö käyttää uniajan tehokkaammin hyväksi — jos nukumme pidempään kuin normaalisti, elimistö käyttää uniajan vähemmän tehokkaasti hyväksi. Ongelmana on se, että jos nukumme jatkuvasti epäsäännöllisen pitkiä aikoja, elimistö ei ehdi adaptoitua käyttämään uniaikaa tasaisesti. Siksi olisi tärkeää yrittää pitää täsmälleen sama unirytmi päivästä toiseen.

  • Jos ponnistelemme henkisesti esim. yrittäessämme ratkaista jotain ongelmaa, noin 10 minuutin jälkeen yksi aivojen osa väsähtää ja nukahtaa, ja suorituskyky laskee. Siksi Jonathan Wisor suosittaa pitämään säännöllisin väliajoin breikkejä, jolloin tämä osa aivoista saa levätä rauhassa ja voit jatkaa taas ”uusin aivoin” tehokkaampaa ajattelua.

Kamppailetko tai oletko kamppaillut unen kanssa? Mitkä ovat sinun parhaat univinkkisi?

[hcshort id=”7″]

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top