Tiukka laihdutuskuuri vaarantaa mielenterveytesi

Kuulin alunperin elämänvalmentaja Michael Neilliltä Minnesota Starvation Studystä, 1940-luvulla tehdystä ”nälkiintymiskokeesta”, jolla mm. tutkittiin miten pitkittynyt nälkä vaikuttaa ihmisten psykologiaan.

Tutkimukseen osallistui 36 tervettä 22-33-vuotiasta miestä. Miehet laitettiin puoleksi vuodeksi kitukuurille. Tavoitteena oli, että he menettäisivät 24 viikon aikana 25 % painostaan eli esimerkiksi 80 kiloisen miehen pitäisi pudottaa 20 kiloa eli reilut 800 grammaa viikossa.

Testin tulokset olivat pelottavat. Nälkäkuuri lisäsi selvästi masennusta, hysteriaa ja luulosairautta. Useimmat tutkittavat kokivat aika-ajoin vakavaa emotionaalista ahdistusta ja masennusta. Myös ääri-ilmiöitä esiintyi. Esimerkiksi yksi tutkittavista hakkasi kirveellä irti kolme sormeaan, joskin hän oli jälkeenpäin epävarma siitä oliko hän tehnyt sen tahallaan vai vahingossa. Ruoasta tuli tutkittaville pakkomielle niin tutkimuksen aikana kuin sen jälkeen. Kiinnostus seksiä kohtaan väheni ja tutkittavat osoittivat merkkejä sosiaalisista tilanteista vetäytymisestä ja eristäytymisestä. Osanottajat kokivat keskittymiskykynsä, ymmärtämisensä ja arvostelukykynsä heikentyneen, joskaan tutkijat eivät havainneet sitä testeissään.

Toisin sanoen radikaali energiamäärän vähentäminen sai tutkittavat sekoamaan.

Mitä veikkaat, paljonko tutkittavien syömä päivittäinen kalorimäärä oli?

Vertailun vuoksi:

  • Monet laihdutusohjelmat laskevat kalorimäärän keskimäärin 1200-1500 kcaliin.
  • Ainakin ennen vanhaan Painonvartijoissa laihduttava söi keskimäärin 1000-1200 kcal päivässä (ja veikkaan ettei määrä ole tuosta juurikaan noussut).
  • Erittäin niukkaenergisillä dieeteillä olevat tulevat toimeen jopa 600-800 kcal / päivä.

Nälkäkuuritutkimuksessa olevat söivät keskimäärin 1600 kcal päivässä! Kyllä, tuhatkuusisataa kilokaloria päivässä!

Eli 400 kcal enemmän kuin tyypillinen painonvartija ja jopa tuplasti enemmän kuin VLCD-laihduttajat!!!

Toki kyseessä olivat nuoret miehet, joiden peruskulutus on korkeampi kuin esimerkiksi keski-ikäisellä naisella ja ohjelmaan kuului myös liikuntaa, mutta väitän että heidän 1600 kcalin dieettinsä vastaa kevyesti keski-ikäisen naisen 1200 kcalin laihdutuskuuria.

Jokainen voi miettiä omaa laihdutushistoriaansa.

Miten laihdutuskuurit ovat vaikuttaneet siihen, miten suhtaudut ruokaan ja miten paljon ajattelet ruokaa?

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

1 ajatus aiheesta “Tiukka laihdutuskuuri vaarantaa mielenterveytesi”

  1. Olipa ilahduttavaa löytää sun blogi! Seurasin jo monta vuotta sitten elämäntaparemonttiasi ja harmittelin, kun niiden sivujen päivittäminen jossain vaiheessa lakkasi. Nyt taisit saada minusta vakiovieraan. 🙂

    Tähän kirjoitukseen kommenttina voin sanoa, että minulla laihdutuskuurit ovat vääristäneet suhdetta ruokaan entisestään. Kun laihdutan, mietin ruokaa jatkuvasti (milloin saan syödä seuraavan kerran, mahtuisiko kaloreihin joku herkku jne.) ja lopputulos on poikkeuksetta se, että mies löytää minut töistä tullessaan sohvalta karkkipussin ja jäätelöpaketin kanssa. Mitä enemmän yritän laihduttaa, sitä enemmän ajattelen ruokaa ja sitä enemmän pieleen koko laihdutus menee. Nyt yritän oikeasti muuttaa elämäntapojani ja suhtautumistani ruokaan, sillä ylipainoa löytyy enemmän kuin koskaan.

    -Sukka

    ps. Odotan innolla tämän päivän blogipostausta, joka näytti sinun listasi mukaan olevan Hyvä äitiys. Meiltäkin löytyy täältä kotoa 6,5 kuukautta vanha pikkupoika, joten aihe kiinnostaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top