Tuorepasta

Ainekset neljään isoon annokseen:

  • 4 dl durum-vehnäjauhoja (saa esim S-marketeista) + ainakin desi jauhottamiseen
  • 2 kananmunaa
  • vajaa 1,5 rkl oliiviöljyä
  • n. 8-10 rkl vettä (tai tarpeen mukaan)

Tee näin:

1. Mittaa kulhon pohjalle jauhot ja tee jauhokasan keskelle kuoppa.

2. Riko kuoppaan munat ja mittaa öljy sekä 3-4 ruokalusikallista vettä.

3. Sekoita käsin – osa taikinasta klimppiintyy, osa jauhoista jää kuivaksi.

4. Lisää vettä taikinaa parhaasi mukaan vaivaten, kunnes taikina tuntuu jähmeältä muovailuvahalta – eli on siis paljon kovempaa kuin esim pullataikina.

5. Vaivaa, vaivaa ja vaivaa (ehkä 5 min) kunnes taikinasta tulee sileäpintainen pallomainen klöntti. Jos taikina takertuu kauheasti sormiin, lisää jauhoja varovasti.

6. Kun taikinapallon pinta on silkkimäinen, voit lopettaa vaivaamisen. Kääri taikinapallo muovikelmuun ja anna sen levätä 30 minuuttia. Jos aiot käyttää sen heti, voit pitää sitä pöydällä, muuten laita se jääkaappiin, jossa se säilyy ainakin seuraavaan päivään.

7. Taikinan levättyä alkaa höyläys: aloita pastakoneen isommalla välillä eli YKKÖSELLÄ. Muotoile sormella taikina lituskaiseksi suorakaiteen muotoiseksi lätyksi. Rullaa taikina koneen läpi kerran.

8. Taittele taikina koon mukaan joko pituus- tai vaakasuunnassa kolmeen osaan niin että taitat reunat sisäänpäin – näin siksi että saat taikinalevylle tasaiset reunat ja ilmeisesti se tekee muutenkin hyvää taikinalle (en muista miksi 🙂 ).

9. Vedä taas koneen läpi ykkösellä ja taittele sitten toisesta suunnasta kolmeen osaan. Vedä vielä kerran koneen läpi.

10. Tässä vaiheessa jaa taikina kuudeksi levyksi. Peittele muut levyt liinalla. Jos pinoat niitä päällekkäin, levitä levyjen väliin jauhoja.

11. Ala höylätä käsillä olevaa levyä ohuemmaksi vaihtamalla jokaisen rullauksen jälkeen säätimen numeroa taas isommaksi. Itse en mene omalla pastakoneella käytännössä koskaan 7 numeroa pidemmälle. Jos levy näyttää venyvät liian pitkäksi, leikkaa se poikki ja rullaa kumpikin levy erikseen ohuemmaksi.

12. Jauhota levy ja jätä se liinan alle siksi aikaa kun käsittelet muut levyt. Pinoa valmiit levyt päällekkäin muistaen jauhottaa nekin niin, etteivät levyt takerru toisiinsa.

13. Lopuksi leikkaa levyt haluamasi levyisiksi nauhoiksi tai tee niistä raviolinyyttejä tms tai käytä ne lasagneen. Jos leikkaat levyt nauhoiksi jauhota nauhat huolellisesti ja jätä ne vapaasti levitettynä kuivahtamaan.

14. Pöyhi kuivuvia nauhoja muutaman kerran jos et heti keitä niitä varmistaaksesi etteivät ne takerru toisiinsa.

15. Kuumenna isossa kattilassa reilusti vettä. Lisää veteen oliiviöljyä ja halutessasi suolaa. ”Pudistele” nauhat jauhoista ennen kuin lisäät ne kiehuvaan veteen. Keitä 2,5 min ”al denteksi” eli vielä hampaissa vähän tuntuvaksi.

16. Kaada siivilään ja halutessasi huuhtaise kuumalla vedellä.

17. Kaada kastikkeen sekaan ja nauti!

Huom! Itse teen 2 aikuisen ja yhden nirson taaperon perheelleemme koko taikina-annoksen, mutta käytän vain kerralla puolet pallosta ja säästän loppupallon seuraavaan päivään.

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top