Oletko yrittänyt aloittaa uuden liikuntaharrastuksen, laihduttaa, lopettaa tupakoinnin, vähentää juomista tai nukkua enemmän? Huomaatko kerta toisensa jälkeen repsahtavasi? Tekeekö mieli luovuttaa? Tai ehkä olet jo antanut periksi.
Ei hätää — ongelmaan on naurettavan yksinkertainen ratkaisu!
Minulla on meneillään epävirallinen ”Uusi Katri” -tapojenmuutoshanke, jonka tarkoituksena on totuttaa minut uudenlaiseen päivärytmiin.
Luontainen unirytmini on mennä nukkumaan aamukahdelta ja herätä vasta kymmeneltä. Harmi vain, että lapseni heräävät jo kahdeksalta.
Vielä neljä viikkoa sitten tyypillinen päiväni lähti käyntiin sillä, että heräsin yhtä aikaa lasten kanssa. Ajattelin ylioptimistisesti että ehtisin tehdä päivän työt esikoisen ollessa tarhassa ja kuopuksen päiväunilla.
Sitten jokin yllättävä asia varasi aikani kuopuksen päiväuniaikaan — ehkä kaveri soitti, mies valitti aiheuttamastani sotkusta niin, että aloin kiukuspäissäni siivota tai nukahdin itse lasta nukuttaessani.
Yhtäkkiä oli ilta ja suunnitelemani kirjoitustyöt tekemättä. Niinpä yritin tehdä ne saatuani lapset nukkumaan. Koska olin väsynyt päivän koitoksista, keskittymiskykyni oli mitä oli. Löysin itseni tuon tuosta tsekkaamasta kavereiden Facebook-päivityksiä tai väittelemästä Twitteristä.
Yhtäkkiä kello oli kaksi tai kolme yöllä. Seuraavana aamuna olin entistä väsyneempi ja sain päivän aikana entistä vähemmän aikaan.
Eräänä lauantaina kyllästyin jatkuvaan väsymykseen, hutilointiin ja ajan haaskaamiseen netissä. Päätin kokeilla jälleen kerran alkaa tehokkaammaksi ja täsmällisemmäksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että saisin tärkeimmät työt tehtyä kutakuinkin aikataulussa ja korjaisin omat jälkeni.
Tämä oli ties kuinka mones kerta viimeisen 7 vuoden aikana, kun aloitin vastaavanlaisen hankkeen. Hankkeen alussa mielessä kävi useinkin että ”Luulenko oikeasti onnistuvani tälläkään kertaa?” Koska ajatus tuli mieleen aina kun olin väsynyt, nälkäinen tai muuten kurjissa fiiliksissä, jätin sen omaan arvoonsa.
Tänään oli 23. aamu neljän viikon sisällä kun nousin ylös aamukuudelta ja 15. aamu kun aloitin aamun jooga- ja pilates liikkeillä.
Herääminen meni jo rutiinilla ja alkuun treenikin sujui hyvin. Pääsin helposti rytmiin ja tunsin olevani yhtä liikkeen kanssa.
Muutaman aurinkotervehdyksen jälkeen ajatukseni lipsahti jonnekin muualle kuin liikuntasuoritukseen. Samantien aloin unohdella välistä vaiheita ja liikkuminen muuttui kömpelömmäksi.
Sujuvuuden katkeaminen harmitti ja ajattelin veltosti: ”ihan sama, mä olen jo tehnyt tätä 10 minuuttia, mä teen tän sarjan jotenkuten loppuun ja sitten lopetan.” Koin luovuttajafiilistä. Laiskotti ja väsytti.
Samassa mieleeni juolahti: ”hetkinen, ei mun tarvitse luovuttaa, nyt takaisin satulaan.”
Ajatus täytti minut uudella energialla ja päättäväisyydellä. Keskityin tekemään seuraavaan liikkeen ylikorostetun rauhallisesti ja hallitusti.
Ennen kuin huomasinkaan, liike vei minut mennessään. Jatkoin treeniä vielä toiset kymmenen minuuttia.
Tehdessäni loppuvenyttelyjä mietin, miten usein muutosprosessini ovat kaatuneet siihen, että olen uskonut mieleen nousseita luovutusajatuksia. Miten helposti ruotuun palaaminen kävi, kun tein sen välittömästi, enkä ”vasta huomenna”, ”ensi maanantaina” tai ”tammikuussa”.
Onko sinulla jäänyt tai jäämässä kesken jokin muutoshanke? Mikä on pienin korjausliike, jonka voit tehdä nyt?
- Jos olet laihduttamassa, voitko syödä seuraavalla aterialla kevyemmin tai enemmän kasviksia ja proteiinia?
- Jos olet lisäämässä liikuntaa, voitko käydä vaikka vain viiden minuutin pikalenkillä, jos salille lähteminen tuntuu ylivoimaiselta?
- Jos olet lopettamassa tupakanpolttoa, voitko tumpata juuri vetämäsi röökin vaikka se on kesken?
- Jos olet lopettamassa juomista ja huomaat että kädessäsi on kaljatuoppi, lahjoita se kaverille ja käy pyytämässä itsellesi tuoppi vettä.
- Jos olet vähentämässä netissä roikkumista, sulje kone NYT ja mene käymään pikalenkillä, laittamaan tiskit tai pyykit, lukemaan kirjaa, suihkuun tai juttelemaan puolisollesi.
Sinä pystyt tähän muutokseen! Päivä, hetki ja valinta kerrallaan! Kerro mitä yritit muuttaa ja minkä korjausliikkeen teit.
[box icon=”bullseye” style=”simple”] Haluatko saada lisää tukea ja tsemppiä muutosprosessiisi? Kutri.net:in VIP-puolelta löytyy paljon tietoa ja uusia ajatuksia mm. itsekurista ja oman elämän muuttamisesta. Liity nyt jäseneksi: https://kutri.net/olevip![/box]
Moi! Tässä vanha ”tuttusi” vuosituhanteen vaihteesta, X-phat, kiisteltiin silloin parhaista laihdutustavoista, itse olin Atkinsilla/ alakarppasin ja sinä taisit olla niitä ”kaikkea kohtuudella” -tyyppejä – huvittavaa huomata, kuinka sinäkin nyt suosittelet kasviksia ja protskua laihdutuksen pohjaksi – ei tainnut mennä kuin 10 vuotta?
Anyhow, kirjoitin sanoakseni, että tämä blogikirjoitus oli kyllä todellista tuubaa. Reseptisi huonojen tapojen korjaamiseen on siis, ettei anna periksi halulle palata vanhaan huonoon tapaan. DAH! Se on niinkuin sanoin lihavalle, että syö vähemmän ja liiku enemmän. Ei siis ratkaista itse ongelmaa, sitä, miksi ihminen haluaa palata vanhoihin tapoihinsa. Kaikki, mikä tehdään tahdonvoimalla, kestää tasan niin kauan kuin sitä tahdonvoimaa riittää, yhdellä sitä on enemmän, toisella vähemmän, mutta miltei kenelläkään ei loputtomiin. Siksi myöskään tahdonvoimaan perustuvat laihdutusyritykset eivät miltei koskaan johda pysyvään muutokseen – syöminen kun nyt vain ei ole niitä juttuja, joita on tarkoitettu säädeltaviksi tahdonvoimalla. Siksi ”luonnonlaihat” pysyvät aina laihoina- he eivät joudu säätelemään syömisiään tahdonvoimalla, eikä laihana pysyminen ole siis mikään juttu.
Ihan näin vinkkinä viiden lapsen äidiltä: säädä se jälkikasvusi heräämisaika myöhemmäksi sen sijaan että suunaat hiki hatussa jotain voimistelua aamulla, silloin kun oikeasti haluaisit olla vällyjen alla. Onnistuu paljon helpommin ja tulos on pysyvä.
SRT — Hei vaan, vaikka rehellisyyden nimissä en nyt kyllä muista sinua. Ainoa muutos mun vuoden 2003 ruokavaliosuosituksiin on se, etten ole enää totaalisesti tyydyttynyttä rasvaa vastaan. Eli kyllä proteiini ja kasvikset on aina olleet mun suosituksissa ykkössijalla. Ks. vaikka tämä artikkeli vuodelta 2004 https://kutri.net/kevyt-keho/laihdutus/dieetit-2/methodkutri/
Olet täysin oikeassa siinä, ettei itsekurin varaan kannata laskea ja olen puhunut aiheesta tuon tuosta eri yhteyksissä vuodesta 2003 ja kirjoittanut siitä kirjoissani. Myös tuossa linkittämässäni artikkelissa viitataan pysyviin muutoksiin, joista voi pitää kiinni koko loppuelämänsä, ei itsekurin varaan laskemiseen.
Tutkitusti olemme myös jossain määrin tapojemme orjia ja varsinkin silloin kun olemme väsyneitä, ahdistuneita, stressaantuneita, peloissamme eli minun termein ”alhaisessa mielentilassa”, turvaudumme helposti vanhoihin ”automaattitapoihin” ja menemme ihmismielen kognitiivisten vääristymien mukaan. Tästä voi seurata jollain ”mitä väliä” -tyyppistä ajattelua tai syyllistämistä, jolloin hänen kykynsä muistaa mitä on tekemässä ja miksi heikkenee.
Tämä artikkeli oli kirjoitettu näitä tilanteita varten. Pahoitteluni, jos siitä sai vaikutelman että markkinoin itsekurin varassa väkisin elämäntapojen muuttamista.
Kiitos unirytmivinkistä, valitettavasti joudun huomioimaan muidenkin perheenjäsenten tarpeet ja aikataulut. Plus henkilökohtaisesti olen alkanut nauttia siitä että olen hereillä klo 6 ja saatan hetkellisesti olla harmissani, jos yö on mennyt niin pipariksi, että on ”pakko” nukkua pidempään.
Sori lyöntivirheet, vahdin tässä samalla kahta nuorimmaistani 10kk ja melkein 3 v.
Siis edellä: niin kuin sanoisi lihavalle
duunaat