Yllättävä ajatus


Yllättävä ajatus

Tuli hampaita pestessä mieleen… Tää 2000 kcalia tuntuu todella hyvältä energiamäärältä siis noin niin kuin henkisesti (niin kuin fyysisestikin). Tuntuu että saa syödä ihan riittämiin — tai on jopa sillä rajalla onko se liikaa (silloin kun ruoka on pääasiassa terveellistä).

On sellainen fiilis, että voisin jatkaa näin syöden koko loppuelämäni. Ravintoaineita ainakin näyttää saavan tarpeeksi. Liikunnatkin ovat tuntuneet taas tällä viikolla hyvältä. Ajatus tunnista liikuntaa joka päivä loppuelämän ajan tuntuu helpolta. Ihmeellistä! 🙂

No, nythän on niin, että ainakin laskennallisesti — mikäli syön 2000 kcal päivässä ja harrastan suht reipasta liikuntaa tunnin päivässä, mun pitäisi ainakin näin alkuun menettää noin 250 grammaa rasvaa joka viikko. Käykö niin käytännössä, on toki toinen juttu –> elimistö adaptoituu energiamääriin ja liikuntoihin jne. Anyway, on oletettavissa, että mikäli oikeasti syön about 2000 kcal päivässä ja harrastan liikuntaa tunnin verran päivässä, mun kehoni rasvaprosentti JA väkisinkin myös paino, tulee pienenemään vielä tulevien kuukausien (vuosien?) varrella, kunnes keho on tilassa, jossa sen kokonaisenergiankulutus on noin 2000 kcal / vrk. Siinä vaiheessa painon ei pitäisi enää tippua/rasvan palaa.

POINTTI: juuri nyt tuntuu siltä, että tämänviikkoinen ruoka/liikuntamäärä tuntuu ”omalta”. Toisin sanoen taidankin jatkaa tämän viikon linjalla hamaan tulevaisuuteen ja katsoa, mitä tapahtuu (= mihin paino lopulta vakiintuu).

En tiedä osaanko selittää ajatustani täysin selkeästi, mutta tunnen olevani (taas) ajatusmuutoksen kohdalla. Tähän asti olen ajatellut että jossain vaiheessa lopetan laihdutuksen lisäämällä energiamäärää niin, että se vastaa kulutusta. Nyt yhtäkkiä huomaan ajattelevani että koska tämä energia-/liikuntamäärä tuntuu hyvältä ja ruokavalio sellaiselta, josta oikeasti pidän, taidankin jatkaa näin syöden ja liikkuen ja antaa kehon ajan myötä adaptoitua tähän energia-/liikuntamäärään.

Osaltaan tähän ajatusmuutokseen vaikuttaa kai se, että mitään järjettömiä mässäys-/dokaushimoja ei enää ole –> ei ole tarvetta saada aikaan järjetöntä kulutusta tasapainottamaan mahdollisia mässäyksiä. Tämä tuntuu ihan älyttömän kummalliselta. Oikeasti. Siis se, että yhtäkkiä huomaa näkökulmansa johonkin muuttuneen aika radikaalisti.

No okei, jos joskus tulen raskaaksi tai esim. katkaisen jalkani, niin silloin tietysti joudun tekemään muutoksia ruokavaliooni, mutta juuri tällä hetkellä tuntuu siltä, että olen tainnut vihdoin ja viimein löytää ruoka-/liikuntamäärän ja laadun, joka tuntuu hyvältä.

Ja aina on tietysti mahdollista, että aamulla olen taas muuttanut mieltäni… 😀

VINKKI: kokeile vaihteeksi sellaista ajatusleikkiä, että mietit miten paljon oikeasti haluat/viitsit syödä ja liikkua about joka päivä koko loppuelämäsi ajan –> ja tsekkaa vasta sen jälkeen esim. noilla mun kalorilaskurilla missä painossa se on mahdollista.

ESIMERKKI:

Mä haluan syödä keskimäärin 2000 kcalia / vrk koko loppuelämäni ja olen valmis harrastamaan liikuntaa 250 kcalin edestä joka päivä –> peruskulutus ilman liikuntaa on 1750 kcal.

Halutessani arvioida missä painossa mä pääsen about tohon peruskulutusmäärään, mä tsekkaan sen mun laskurilla (eli syötän eri painoja niin kauan että peruskulutus-kohtaan tulee noin 1750 kcal) — whoaa! Se olisi noin 58 kilossa! No, uskon kyllä että mun kehoni adaptoituu tohon energiamäärään hieman painavampanakin (=> en ihan luota laskurin lukemaan ja ”pettymysten” välttämiseksi arvioin lukeman mieluummin ylös- kuin alaspäin).

Sitten menen tsekkaamaan Energynetistä , miten kauan mun pitäisi harrastaa noin 60 kiloisena eri liikuntalajeja saadakseni 250 kcal täyteen. Nyt pitää muistaa se, että mun peruskulutus on nykyisellään keskimäärin 80 kcal tunnissa –> kun kevenen, se on ehkä enää n. 70 kcal tunnissa JA se, että toi Energynetin laskuri näyttäisi antavan liikunnan aikaisia KOKONAISKULUTUStietoja (= paljonko on peruskulutus+liikunnan tuoma lisäkulutus). Niinpä mun pitää itseasiassa tsekata Energynetin laskurista yhtälö, jossa arvioitu energiankulutus on 320 kcal / liikuntasuoritus. Käytännössä tämä näköjään tarkoittaisi yli tuntia sauvakävelyä. Plääh.

Koska mä en halua kävellä YLI tuntia sauvakävelyä, mä tsekkaankin homman nyt toisin päin — eli missä painossa mä saisin sauvakävellen 320 kcal TUNNISSA täyteen. –> VASTAUS: 65 kilossa.

Ja 65 kilossa mun laskennallinen peruskulutukseni olisi about 1890 kcal. Liikunnan tuoma ”nettokulutus” (= 320 miinus peruskulutus tunnin ajalta eli 70 kcal => 250 kcal) Eli kokonaiskulutus olisi silloin (1890+250=) 2140 kcal.

Hmmmm….

Noiden sekavien laskelmien perusteella mun henkilökohtainen villi veikkaukseni on se, että todennäköisesti mun kehoni adaptoituu ruokaan/liikuntaan ja kaikissa laskelmissa on aina sen verran ilmaa ja jos ei muuta, mahdolliset juhlapäivät tai liikunnattomat päivät tasoittavat tilannetta niin, että mikäli mä oikeasti syön sen 2000 kcal / vrk ja harrastan keskimäärin tunnin reipasta liikuntaa päivässä, mun painoni tulee jämähtämään noin 64-65 kilon tienoille. Paino ei tietenkään kerro miten tiukka paketti mä olen, mutta nykyisen tilanteen perusteella sanoisin että erittäin tiukka :-D. Koska veikkaan että tällä metodilla (= syö ja liikkuu jo nyt niin kuin koko loppuelämänsä) lähtee pelkästään rasvaa ja koska kalorivajeet ovat tässä vaiheessa jo melko pieniä ja pienenevät päivä päivältä entisestään, veikkaan että noi vikat reilut 2,5 rasvakiloa tulevat lähtemään hyyyyyviiiin hitaasti. Siis jos nyt edes ovat lähteäkseen.

Jees, sekava tilitys päivän päätteeksi, ehkä kuitenkin ydinpointtina on se, että mitäs jos alkaisitkin jo nyt syödä ja liikkua niin kuin aiot syödä ja liikkua koko loppuelämäsi ja odotat rauhassa että elimistösi muokkautuu ajan myötä vastaamaan energiatasettasi (eikä päinvastoin).

Joo, ehkä jälleen kerran hitaampaa, mutta toisaalta eipä tarvitse laihdutuksen jälkeen erikseen opetella miten paljon voi syödä/liikkua lihomatta… 😀 Plus että saa jo nyt laihduttaessa syödä enemmän (kuin jos yrittää viimeiseen asti pitää isompia kalorivajeita). Plus saa harjoitella pidempään ”painonhallinta”-ruokavaliota. Eli fokus jälleen kerran pois painosta ja laihtumisesta elämäntaparemonttiin… 🙂

Itseasiassa nyt muistelen jonkun joskus kaaaaauan sitten (silloin kun olin vielä Verkkiksellä aktiivikirjoittajana) maininneen Mustajoen tms. tahon puhuneen tällaisesta metodista. Vasta nyt koen kuitenkin SISÄISTÄNEENI ko. idean ytimen ja mitä se käytännössä merkitsee juuri minun elämälleni. 😀


Kirjoitettu: 12:40 ap.     Linkitys

Haluatko oppia käyttämään tekoälyä tekstin tuottamisessa, käsikirjoittamisessa tai opinnäytetöiden tekemisessä?

Tsekkaa Kurssisivuiltani kurssit.kutri.net esim. Kirjoittajajäsenyys, Opinnäytetyökurssi tai Tekoäly yrittäjän kaverina -kurssi, joilla kaikilla opetan muun hyvän lisäksi tekoälyn käyttöä erilaisten tekstien tuottamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top