Mitä ruokavaliota sinä noudatat?

Eli mielipiteeni erinäisistä ruokavalioista

Tervetuloa kotisivuilleni. Nämä ovat yksityisen henkilön laatimat henkilökohtaiset kotisivut, jotka sisältävät henkilökohtaisen näkemykseni terveellisestä elämäntavasta.

Seuraavassa on eräitä huomioita eri lukijakunnille:

JOS OLET…

… LAIHDUTTAMASSA ENSIMMÄISTÄ KERTAA ELÄMÄSSÄSI,

sivujeni tietomäärä ja nopea eteneminen kaloreiden, hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen jännittävään maailmaan voi tuntua sinusta suorastaan pelottavalta. Älä anna vaikeilta kuulostavien termien hämätä itseäsi. Laihduttaa voi vaikkei tietäisi mitä kalori tarkoittaa, proteiineista sun muista puhumattakaan. Lue pikaopas oikeaan ravintoon ja remonttiohjeen kohdat 1, 2, 5, 7, 8, 9, 10. Näillä tiedoilla pystyt jo laihtumaan normaalipainoiseksi 1-4 kilon kuukausivauhdilla. Kyllä, niin helppoa se todellakin on!

… LAIHDUTTAJANA KAIKEN KOKENUT,

näillä sivuilla tuskin on ruokamäärän lisäämistä lukuunottamatta paljonkaan uutta. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti ja toisaalta joskus saman asian sanominen toisella tavalla voi aiheuttaa ahaa-elämyksen.

… ATKINSILLA (tai muulla ketoosidieetillä) LAIHDUTTAVA,

tulet huomaamaan, etten suosittele Atkinsia suoralta kädeltä kenellekään.

Ensinnäkin Atkins perustuu glykeemisen indeksin aivan liian yksioikoiseen tulkintaan. Herra Atkinsin mukaan hiilihydraatit ovat tärkein syy siihen, että amerikkalaiset ovat lihoneet. Sitähän setä Atkins ei kerro, että myös keskimääräinen amerikkalaisten syömä kalorimäärä on noussut viime vuosikymmeninä ainakin 350 kcalilla, samaan aikaan kun elämäntyyli on muuttunut passiivisemmaksi. Rasvan määrä amerikkalsiten dieetissä on pysynyt sen sijaan vakiona.

On totta, että esim. sokerisia limsoja juoden on helppo huitaista naamariin satoja kaloreita yhdellä seisomalla, mutta yksikään kliininen tutkimus ei todista, että nopeatkaan hiilihydraatit sinällään lihottaisi muita ravintoaineita enemmän — niin kauan kun syöt yhtä paljon kuin kulutat, et liho. Eri asia on, miten helppoa milläkin dieetillä on syödä yhtä paljon tai vähemmän kuin kuluttaa.

Olen kuullut monelta Atkinsia noudattavalta juttuja Atkinsin ja ketoosin autuaaksitekevästä voimasta, hiilihydraattihimojen hallintaan saamisesta, vähentyneestä nälästä, nopeasta painon putoamistahdista (aluksi johtuu nesteen poistumisesta, myöhemmin hidastuu samaksi kuin muillakin dieeteillä), parantuneesta verenkuvasta, lähestyvän diabeteksen voittamisesta jne. Käytännössä täsmälleen samaan tulokseen pääsee myös vähentämällä hiilihydraateista saatavien kalorien määrän laihduttaessa 40-55 % (syödystä kalorimäärästä riippuen) ja lisäämällä päivittäisen proteiinimäärän (laihduttaessa) vähintään 80 grammaan tai 1-1,5 g / normaalipainokilo / päivä ja rasvan määrän 30 % päivän energiasta.

Moni Atkinsin (tai matalahiilihydraattisen)dieetin nimeen vannova on kertonut, ettei lautasmalli ole toiminut hänellä, vaan on johtanut aina hervottomaan hiilarisyöpöttelyyn. Kysynkin, kuinka moni meistä OIKEASTI syö tai on syönyt lautasmallin mukaan. Sopiva (= mm. keittokirjojen ja virallisten tahojen suosittelema) annos pastaa tai riisiä aterialla on vain reilu 2 dl keitettyä pastaa tai riisiä. Tiedän itsekin kärsineeni määräsokeudesta, jonka ansiosta mätän lautaselle helposti enemmän ruokaa kuin jaksan. Esim. pastaa on mahdollista laittaa 1/4 lautaselle ainakin 5 dl, kunhan tekee pastasta tarpeeksi korkean pinon ja/tai ignoroi pinon leviämistä vähän salaatin ja lihan puolelle. Entä miten lautasmallin noudattaminen on käynyt aamiaisella tai kahvitauolla? Pointtini on, että ennen kuin alkaa valittaa lautasmallin toimimattomuudesta, kannattaa varmistaa, että on varmasti käyttänyt sitä oikein (eli niin, että joka aterialla on todellakin syönyt jotain proteiinipitoista). Laihduttaessa lautasmalli vaatii väkisinkin modifiointia. Ravintotieto-kirjassa suositellaan, että laihduttaja söisi vähintään 80 grammaa proteiinia joka päivä.

Lisäksi näyttäisi siltä, että aika moni atkinsilainen soveltaa diettiä pahimmalla mahdollisella tavalla väärin. Aivan, herra Atkins suosittelee nimenomaan käyttämään hyviä rasvoja (joita saa kalasta, kasviöljyistä, avokadosta ja pähkinöistä) ja välttämään huonoja rasvoja (joita saa juustosta, kermasta, voista, broilerinnahasta, pekonista, kananmunasta, smetanasta, creme fraichesta jne.). Käytännössä kuitenkin useat Atkinsin dieettiä noudattavat kerskailevat nimenomaan sillä, kuinka voivat nyt syödä niin paljon juustoa ja kermakastikkeita kuin vain haluavat ja kuinka aamiainen alkaa ah, niin ihanasti, rasvaa tirisevällä pekonilla ja paistetuilla kananmunilla!

Atkinsin dieetti perustuu ketoosiin, johon elimistö menee, jos se ei saa tarpeeksi hiilihydraattia. Ketoosi on poikkeustila, josta elimistö pyrkii siitä kaikin keinoin pois. Atkinsin dieettiä noudattaessa päivittäinen hiilihydraattimäärä jää alkuvaiheessa alle 20 grammaan päivässä, myöhemmin käytännössä 40-60 g päivässä, enimmillään 100 g päivässä (ja tämä huikea määrä sopii Atkinsin mukaan vain hulluna urheileville vrt. huippu-urheilijoille). Eri asia toki on, miten ihmiset noudattavat Atkinsin hiilihydraattisuosituksia käytännössä… Vertailun vuoksi: jo pelkästään aivot tarvitsevat kunnolla toimiakseen 140 g hiilihydraattia päivässä, vaikka toki tulevat hätätapauksessa (= esim. Atkinsin dieetin iskiessä) toimeen vähemmälläkin ja elimistön hiilihydraatin puutteessa valmistamilla ketoaineilla. Ketoosi ei ole vaarallinen, mutta valtaosalle ihmisistä täysin turha tila. Ketoosin syvyys ei myöskään vaikuta laihtumistulokseen vaan kaikissa tutkimuksissa kalorivaje on ollut se, joka loppujen lopuksi on laihduttanut.

Lisäksi olen tavannut ihmisiä, jotka ovat kokeilleet Atkinsin dieettiä, mutta lopettaneet saatuaan liian pahoja sivuoireita kuten suun kuivumista, hiusten lähtöä, päänsärkyä, väsymystä jne.

Atkinsin dieetillä voi oikein noudatettuna (eli niin, ettei ota rasvoja ja proteiinia kananmunista, pekonista, broilerinnahasta, voista, kermasta ja rasvaisesta juustoista) olla lyhyen tähtäimen positiivinen vaikutus terveyteen ja joka tapauksessa se laihduttaa, kun yhden ruoka-aineryhmän karsimisesta seuraa väistämättä kulutusta pienempi päivittäinen kalorimäärä ja runsas proteiinimäärä vähentävät nälkää. Terveysvaikutukset saattavat johtua jopa pelkästään laihtumisesta, joskin esim. hyvien eli tyydyttymättömien eli kasvirasvojen lisääminen ruokavalioon parantaa myös kolesteroliarvoja. Dieetin pitkän aikavälin vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä. MIkäli dieettiä noudatetaan mahdollisimman väärin (eli syödään hyvin vähän kasviksia ja hyvin runsaasti tyydyttynyttä rasvaa), on todennäköistä, että ajan kuluessa syntyy erilaisia terveysongelmia.

Jos valitset Atkinsin dieetin elämäntavaksi, voit sanoa hyvästit käytännössä loppuelämäksesi perunalle, pastalle, riisille, makeille leivonnaisille jne. Todennäköisesti saat syödä tasapainovaiheessakin vain max. 60 grammaa hiilihydraattia päivässä. Vertailun vuoksi: yhdessä annoksessa tavallista pastaa (60 grammaa kuivana) on 40 g. Lisäksi, jos et pitäydy hyvässä kasvisrasvassa ja kalasta, vaaleasta lihasta ja vähärasvaisista maitotuotteista tulevissa proteiineissa, otat riskin siitä, että joudut myöhemmällä iällä maksamaan mahdollisesti syömistäsi eläinrasvoista ja punaisesta lihasta mm. paksusuolen syövällä ja erilaisilla sydän- ja verisuonitaudeilla.

En siis suosittele Atkinsia suoralta kädeltä kenellekään. Jossain tapauksissa, jos laihduttaja on oikeasti kokeillut syödä lautasmallin mukaan niin, että saa päivässä 1,5 g proteiinia / painokilo, energiasta 30 % rasvasta ja loput kaloreista hitaista eli käytännössä kuitupitoisista hiilihydraateista (kalorilaskurini toimii juuri tällä logiikalla) ja kokee, ettei silti saa hiilihydraattihimoja hallintaan, hänen EHKÄ kannattaa kokeilla lowcarbaamista eli Atkinsia tai jotain muuta vähähiilihydraattista dieettiä. Tällöin kannattaa pitää visusti huoli siitä, että syö niin paljon kasviksia kuin napaan mahtuu, niin paljon täysjyväviljoja kuin on mahdollista, etupäässä hyvää kasvirasvaa ja ensisijaisesti kalaa, kanaa ja kalkkunaa ja vähärasvaisia maitotuotteita.

Kantani on alunperin ollut vielä jyrkemmin Atkins-vastainen, mutta asiaan tarkemmin perehdyttyäni ja ravintotieteilijää kuunneltuani olen hieman lieventänyt kantaani. Viimeisin perusteltu kantani aiheeseen löytyy täältä.

… LAIHDUTAT ZONE:lla,

voit luulla minun kannattavan Zonea, vaikkei näin ole. Zone saa minulta kuitenkin hieman hellemmän käsittelyn kuin Atkins. Zonen laihdutusajan tiukkaan ”joka aterian energiasta 30 % on tultava rasvasta, 30 % proteiinista ja 40 % hiilihydraatista” -vaatimukseen ei ole mitään tieteellisiä perusteita, vaikka suhdeluvut ovat toki terveelliset. Yhtä lailla yhdellä aterialla 30 % energiasta voi tulla proteiinista, 20 % rasvasta ja 50 % hiilihydraatista, ilman että ruokavalion terveellisyys kärsi pätkääkään.

Zone-vastaisuuteni ei kuitenkaan johdu em. prosenttilukuvaatimuksista tai edes siitä, että teoreettinen malli, joille Zonen perustaja Sears ruokavalionsa perustaa (= glykeeminen indeksi), ei toimi niin yksioikoisesti kuin Sears väittää. On totta, että lähes pelkkää hiilihydraattia ja varsinkin ns. nopeita hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen tapahtuvat muutokset välittäjäainetasoissa saattavat johtaa energiakuoppaan ja makeannälkään. Sitä Sears ei kuitenkaan muista sinulle kertoa, että niin edellisen aterian jäljiltä suolistossasi muhivat ruoka-aineet sekä samalla aterialla syöty proteiini, kuitu ja/tai rasva hidastavat radikaalisti verensokerin nousua. Lisäksi aterialla syödyn hiilihydraatin kokonaismäärä vaikuttaa verensokerin nousuun. Näin ollen normaaliin ruokavalioon mahtuu ongelmitta myös ns. nopeita hiilihydraatteja. Toinen tosiseikka on, että nopeimmatkin hiilihydraatit alkavat varastoitua rasvaksi vasta kun niitä nautitaan riittävän suuri kerta-annos (kokoluokkaa 500 g = n. 2000 kcal).

Ei, Zone-vastaisuuteni perustuu siihen, että laihdutuksen aikana, mikäli noudatat kiltisti annettuja blokkisuosituksia, kalorimäärä jää helposti liian alhaiseksi ja laihdutuksen päätyttyä Zone-ruokavaliota noudattavan pitäisi nostaa kalorimäärä kulutustaan vastaavalle tasolle RASVAA lisäämällä. Tähän ei ole mitään tieteellistä perustetta, vaan vaatimus on suoraa seurausta Zonen takana olevasta virheellisestä hiilihydraatti-teoriasta. Pahimmillaan tästä voi seurata, että kun hiilihydraattien ja proteiinien määrä pysyy vakiona ja rasvan määrä kasvaa, yhtäkkiä päivän energiakaloreista yli 50 % tulee rasvasta, kun yleinen useissa tutkimuksissa parhaaksi havaittu määrä rasvakaloreille on 30-40 E%.

Nämä ovat asioita, jota en anna anteeksi. Uskon täysin, että mikäli unohdat liian alhaiset kalorisuositukset, Zone on laihduttaessa turvallinen ja jopa tervellinen ratkaisu, mutta laihdutuksen päätyttyä kehoitan jokaista zonelaista unohtamaan Searsin hienot teoreettiset kehitelmät, käyttämään omaa järkeään ja lisäämään kaloreita etupäässä hiilihydraatteja ja mahdollisesti jonkin verran rasvaa ja proteiinia lisäämällä niin, että n. 25-30 % päivän kaloreista tulee rasvasta, 10-20 % päivän kaloreista tulee proteiinista (kuitenkin vähintään 1-1,5 g / proteiinia / päivä) ja noin 50-60 % hiilihydraatista (mieluiten mahdollisimman kuitupitoisista ja vähän käsitellyistä).

Lisäksi kannattaa huomata, että eri vuorokauden aikoina elimistösi ravinnontarpeet ovat erilaiset — aamulla ja päivällä, kun liikumme eniten, elimistömme tarvitsee eniten juuri hiilihydraattia, kun taas yöllä, kun elimistö suorittaa korjaustoimenpiteitä, se tarvitsee eniten proteiinia. Moni laihduttaja on huomannut painonlaskua edistävän hiilihydraattien vähentäminen ilta-aterioilta. Zonessa ei elimistön vaihtelevia tarpeita oteta huomioon, vaan joka aterialla syödään mekaanisesti 40/30/30 -suhdelukujen mukaan.

Huomaa myös, että myös terveysjärjestöt suosittelevat puhtaan sokerin (jota on siis myös leivonnaisissa, makeisissa ja virvoitusjuomissa), tyydyttyneiden eli kovien rasvojen (joita saa eläinperäisistä rasvoista) ja suolan määrän rajoittamista mahdollisimman vähäiseksi, eli vaikka terveysjärjestöt suosittelevat hankkimaan 55-60 % päivän kaloreista hiilihydraateista, he eivät tarkoita, että sinun pitäisi ottaa ne karkeista, kakuista ja limsasta! Ei, terveysjärjestön suosituksissa todetaan, että hiilihydraatit pitäisi ottaa pääsääntöisesti täysjyväviljasta (mm. tummasta pastasta ja riisistä), perunasta, juureksista, hedelmistä ja kaviksista. Kukaan ei suosittele sinulle valkoista jauhoa ja sokeria.

Muille, joita Zone-laskutapa laihdutettaessa kiinnostaa, antaisin vinkiksi, ettei prosenttilukujen kanssa tarvitse stressata liikaa. Riittää, että saat ravinnostasi riittävästi proteiinia (1,5 g / normaalipainokilo / päivä tai vähintään 80 g), ja riittävän vähän rasvaa (max 30 % energiakaloreista) sekä runsaasti kuitupitoisia hiilihydraatteja.

… LAIHDUTAT PAINONVARTIJOILLA,

voi olla että tulet järkyttymään siitä, miten sinua huijataan. Painonvartijoiden ohjelmassa on paljon hyvää: opit annoskoonhallintaa, perustietoa eri ravintoaineista, piilorasvojen tunnistamista jne. Suurin ero näillä sivuilla Painonvartijoihin on se, että käsken sinun syödä enemmän ja huolehtia riittävästä proteiininsaannista sekä rajoittaa ylenmääräistä leivän ja perunan puputusta.

Olen itse laihduttanut kahteen otteeseen painonvartijoilla ja onnistunut.Tulokset eivät kuitenkaan ole olleet pysyviä, koska en ole jaksanut pysyä tasapainovaiheeksi kutsutulla kitudieetillä kovinkaan pitkään. Vasta kun aloin laskea kaloreita, tajusin miten vähän olin syönyt. Kun luin useasta eri lähteestä, että laihduttajan kannattaisi pitää vain 500 kcalin vajetta, en aluksi meinannut uskoa. Niinpä nostin kalorimäärät vanhasta 1000-1200 kcalista (= n. 18 pistettä) 1200-1400 kcaliin ja sitten tuloksista rohkaistuneena (= paino putosi ja olo parani) 1400-1600 kcaliin. Lopulta laihdutin 1800 kcalilla ja siitä huolimatta painoni tippui niinä viikkoina kun viitsin pitää kalorivajeen joka päivä noin -500 kcalissa (eli 3500 kcalissa / viikko) tasan yhtä paljon kuin aikanaan Painonvartijoissa (eli 0,5-1 kg / viikko). Merkittävin ero on siinä, etten saa enää hirveitä ahmimishimoja, en repsahtele, voin hyvin, olen energinen, enkä tunne itseäni jatkuvasti epäonnistuneeksi (kuten helposti käy jos yrittää kituuttaa liian pienillä pisteillä ja sitten aika ajoin ”pisteet paukkuvat yli”).

…LAIHDUTAT KALOREITA LASKEMALLA,

saatat menettää uskosi naistenlehtien ja jopa terveydenhoitoalan ammattilaisten suosittelemiin kalorimääriin. Virallinen, lääkärien määrittelemä kalorivajesuositus on 500-1000 kcalin päivittäinen kalorivaje. Käytännössä kuitenkin niin terveydenhoitoalanammattilaiset, kuin niin monet naistenlehdet käskevät käytännössä syödä 1200 kcalia päivässä siitä huolimatta miten paljon painat ja kuinka paljon tosiasiassa kulutat (esim. reilusti ylipainoinen kuluttaa aineenvaihdunnan käydessä täysillä helposti yli 2500-3500 kcalia).

Tämä ristriita perustuu ainakin kahteen seikkaan: ensinnäkin esim. lääkäreillä ei ole pakollista ravinto-oppikurssia, joten suositukset saatetaan määrätä ilman kokonaistilanteen huomioon ottamista. Toisaalta kokemus on osoittanut, että monet laihduttajat valehtelevat joko tahallaan tai tahattomasti tosiasiassa syömänsä ruokamäärän ts. yksittäinen sulkaapatukka tai pulla saattaa ihan vahingossa unohtua laskuista. 1200 kcalin suositus perustuu siihen ajatukseen, että ”se syö kumminkin enemmän”, jolloin kalorimäärässä on lipsumisvaraa ja toisaalta 1200 kcalin raja takaa sen, että laihduttaja syö ainakin sen verran. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta on totta. Virallinen lähtökohtainen suositus on kuitenkin, että päivittäinen kalorivaje saisi olla vain 500-1000 kcalia (ja tässäkin 1000 kcalia lähinnä niille ”huonomuistisimmille” laihduttajille).

Jos olet minun kaltaiseni tiukka kalorien laskija, joka ei jätä ainuttakaan suklaakonvehtia merkkaamatta ja pyöristää ruokamäärän mieluummin ylöspäin kuin alaspäin, suosittelen, että pidät päivittäisen kalorivajeen 500 kcalissa. Jos olet enemminkin ”vähän sinne päin” -henkinen laskija, voit päästää vajeen 1000 kcaliin.

Olipa vajeesi mikä hyvänsä, älä päästä sitä alle 1200 kcalin, sillä sen alle mentäessä riittävä suojaravintoaineiden, vitamiinien, hivenaineiden, kuitujen jne. saanti vaikeutuu merkittävästi.

… LAIHDUTAT VLCD eli ERITTÄIN NIUKKAENERGISELLÄ DIEETILLÄ,

eli jos teet tämän lääkärin tai vastaavan terveysalan ammattilaisen johdolla, niin hyvä. Dieetit on laadittu siten, että menettäisit mahdollisimman vähän lihaskudosta ja mahdollisimman paljon rasvaa, mutta kuten aina, kun kalorivaje on poikkeuksellisen suuri, lihasten menetys ja aineenvaihdunnan hidastuminen on väistämätöntä. Siksi dieettiä ei suositella yleensä kestäväksi 12 viikkoa pidempään. Aluksi pudotus on rajumpaa, mutta hidastuu nopeasti niin, että käytännössä samaan kokonaispudotukseen pääsee pienemmälläkin kalorivajeella.

Moni on kuitenkin kertonut, että nutraus tai vastaavat VLCD:t auttavat heitä katkaisemaan syöpöttelykierteen, ottamaan etäisyyttä ruokaan ja keräämään motivaatiota laihduttamisen jatkamiseen kuurin päätyttyä. Uskon heitä.

VLCD-dieettien isoin ongelma on se, että ne eivät auta sinua tekemään ruokaremonttia ja omaksumaan terveellisiä elämäntapoja. Tästä voi seurata se, että kuurin päätyttyä laihduttaja palaa vanhoihin, epäterveellisiiin ja lihottaviin ruokatottumuksiinsa ja lihoo entistä herkemmin, kun dieetti on väistämättä tuhonnut lihaskudosta ja hidastanut perusaineenvaihduntaa. Tämän lääkäritkin tiedostavat ja ainakin periaatteessa terveydenhoitoalan ammattilaisten valvonnassa suoritettuun VLCD-dieettiin pitäisi liittyä aina opastus dieetin jälkeiseen terveelliseen ruokavalioon. Miten näin käytännössä on, sitä en tiedä.

Jos olet omatoimisesti aloittanut nutrauksen tai vastaavan, suosittelen, että noudatat orjallisesti annettuja ohjeita, etkä yritä esim. tulla vähemmällä toimeen nopeamman laihtumisen toivossa.

Oletpa VLCD:llä sitten omatoimisesti tai lääkärin tai vastaavan valvonnassa, kehoitan sinua aloittamaan jo nyt, dieettisi aikana, perehtymisen terveellisiin elämäntapoihin ja valmistautumisen ruokaremonttiin.

Sen sijaan en suosittele ketään kokeilemaan kotiruoalla liian vähäkalorista (1000 kcal tai alle) dieettiä! Tämä koskee siis myös painonvartijoita, sillä jos syöt vain 18 pistettä päivässä ilman mitään ilmaisia, voi olla että päivittäinen kalorimääräsi jää vain 900 kcaliin. On todella hankalaa, ellei täysin mahdotonta, koostaa normaalista ruoasta vähäkalorinen ruokavalio, jossa on yhtä paljon ravintoaineita kuin VLCD-valmisteissa.

… LAIHDUTAT BODY for LIFE -METODILLA,

et varmaan järkyty mistään sivuillani esitetyistä väitteistä. Body for Life -metodi on vaativa, mutta selkeä. Sen heikkouksia on huonokuntoiselle liian kova treeniohjelma ja helposti liian vähäiseksi jäävät kalorimäärät, jolloin laihduttaja voi joutua jopa ylikuntoon. Itseeni kirjan jenkkihenkinen hehkutus ei uppoa (kyllä, tiedän että monet pitävät MINUN tyyliäni jenkkihenkisenä, mutta voin taata, että Body for Life -kirjaan verrattuna olen suorastaan kuivan asiallinen :-). Osa sivuillani olevista jutuista on sinulle varmasti tuttuja, osa jutuista poikkeaa jonkin verran (esim. uskon, että lyhyemmät intervallit voivat olla tehokkaampia jne.). Uskon, että pysyt saamaan kroppasi terveellisesti kondikseen Body for Life -metodilla, mutta ehkä löydät sivuiltani jotain valaisevaa lisäinfoa tai vähän erilaisen näkökulman johonkin samaan asiaan.

… LAIHDUTAT MONTIGNACILLA, VERIRYHMÄDIEETILLÄ, KIVIKAUSIDIEETILLÄ, TASAPAINODIEETILLÄ tms.,

voit varautua siihen, että pidän kaikkia em. dieettejä keinotekoisena humpuukina, siitäkin huolimatta että niillä laihtuu ja voi paremmin. Lähipiirissäni on paljon varsinkin ihmisä, jotka vannovat veriryhmädieetin nimeen, mutta en ole silti vakuuttunut ko. metodin tieteellisestä pohjasta. Aina kun joku ruoka-aine tai ruoka-aineyhdistelmä kielletään, ruokavalio muuttuu väkisinkin vähäkaloriseksi. Vähäkalorisuus aiheuttaa laihtumista. Laihtumisesta seuraa yleensä positiivisia terveysvaikutuksia. Ei ole kuitenkaan mitään syytä karsia jotain tiettyä ruoka-ainetta kokonaan pois ruokavaliosta tai välttää tiettyjä ruoka-aineyhdistelmiä, sen todistavat useat eri tutkimukset.

On totta, että kivikaudella ihmiset söivät lähinnä lihaa, rasvaa ja villinä kasvavia kasviksia, pähkinöitä, marjoja, hedelmiä jne., mutta he elivät myös vain 30-40 vuotiaiksi. Se, että joku ruoka-aine (esim. viljelty vilja) on tullut ihmisen ruokavalioon vaikka vain 10 000 vuotta sitten, ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö se voisi silti sopia ihmisen ruokavalioon. Sillä logiikalla että edelleenkin ainoastaan joskus tuhansia vuosia sitten tarjolla ollut ruoka sopisi ihmisille, esim. päiväntasaajan vehreästä tropiikista kotoisin olevien alkuperäiskansojen elimistölle pitäisi sopia täysin erilaiset ruoat kuin esim. pohjoisen karuilta tundrilta tuleville alkuperäiskansoille.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että dieetti, joka sallii sinun syödä määrättömästi eläinrasvaa (juusto, voi, kerma, creme fraiche, smetana, kananmuna, pekoni, broilerinnahka jne.), on aina epäterveellinen. Nämä ns. kovat rasvat alkavat kerääntyä pikkuhiljaa suoniesi sisäseinämiin ja aiheuttavat ajanmittaan ahtaumia ja tukkeutumia, joita kansankielessä kutsuttaan kalkkeutumiksi. Seurauksena on verenpaineen nousua ja muita sydän- ja verisuonitauteja. Tämä ei tapahdu vuodessa tai kahdessa, mutta kun ahtauma on kerran syntynyt, siitä ei noin vain pääse enää eroon.En ole nähnyt yhtään tutkimusta, joka todistaisi päinvastaista. Sen sijaan olen nähnyt lukuisia tutkimuksia, jotka nimenomaan todistavat runsaan tyydyttyneen rasvan haitallisuuden puolesta.

… LAIHDUTAT KAALIKEITTODIEETILLÄ, HOLLYWOOD-DIEETILLÄ, VICHY-DIEETILLÄ, AINEENVAIHDUNTADIEETILLÄ, LENTOEMÄNTÄDIEETILLÄ tms.,

olet todella epätoivoinen. Aina kun syöt vähemmän kuin kulutat, laihdut. Kaikki yllämainitut dieetit perustuvat vain ja ainoastaan tähän periaatteeseen. Joskus voit kuvitella syöväsi aivan mielettömästi, mutta käytännössä saamasi kalorimäärä voi silti olla alhainen. Näiden dieettien ongelmana on se, että ne ovat vain kuuriluontoisia. Jos et onnistu korjaamaan ruokavaliotasi terveellisemmäksi, dieetin lopetettuasi saat menettämäsi kilot samantien takaisin, joskus jopa korkojen kanssa.

En suosittele edes pilan päiten mitään yllämainituista dieeteistä. Vaikka aluksi saatat nesteen poistumisen takia kokea laihtuvasi hurjaa tahtia, todellinen pudotustahti on samaa luokkaa kuin kaikilla muillakin dieeteillä 0,5-1 kg /viikko. Jos tahti on nopeampi, voit olla melko varma siitä, että olet onnistunut tuhoamaan läskin ohella tai jopa sijaan kallisarvoista lihasta.

Tuskin pystyt olemaan millään niistä niin kauaa, että siitä olisi pysyvää vahinkoa elimistöllesi, mutta psyykellesi jatkuva jojoilu voi tehdä sitäkin pahempaa hallaa. Toivon, että näitä sivuja lukiessasi tulet järkiisi ja unohdat kaikki ihmedieetit. Ne ovat juuri sitä miltä kuulostavatkin: liian hyvää ollakseen totta.

… LAIHDUTAT HERBALIFELLÄ,

olet osa kansainvälistä miljoonahuijausta. Olen itsekin laihduttanut ja laihtunut Herbalifellä. Käytännössä dieetin teho perustuu siihen, että vähäkaloriset ja suhteellisen proteiinipitoiset ”pirtelöt” täyttävät mahasi ja sitä kautta vähentävät saamaasi kokonaiskalorimäärää. Herbalife ei väitteistään huolimatta kiihdytä aineenvaihduntaasi niin, että voisit syödä mitä tahansa ja silti laihtua.

Kyseessä on verkostomarkkinoituna myyty huuhaa-tuote, jonka hinta-laatusuhde EI ole kohdallaan. Lisäksi Herbalifen ongelmana on se, että kun lopetat pirtelöiden käytön ja alat syödä taas samaan malliin kuin ennenkin, lihot uudestaan. Ikävämpi juttu on, jos olet jo sitonut itsesi ja rahasi myyjäverkostoon, ulospääsy ei välttämättä ole niin helppoa kuin sinulle annetaan ymmärtää.

En todellakaan suosittele kenellekään.

…LAIHDUTAT SITRIINILLÄ, CLA:lla, HYDROXICUTILLA, VIINIETIKALLA, PHYTOMODELATEILLA, DYNA SVELTELLÄ, RASVANSIEPPAREILLA tms.,

olet myös hyvin epätoivoinen ja haaskaat rahojasi. Ainakaan vielä ei ole olemassa mitään ainetta, jota ottamalla voisit syödä täsmälleen yhtä paljon kuin ennenkin ja silti laihtua.

En ole perehtynyt laihdutuslääkkeiden ihmeelliseen maailman, mutta ymmärtääkseni lääkärien määräämät laihdutuslääkkeet auttavat kyllä laihtumaan, mutta tällöin et joko voi tai halua syödä yhtä paljon ja/tai yhtä epäterveellisesti kuin ennenkin. Esim. jotkut laihdutuslääkkeet saattavat rankaista liian runsaasta rasvansyönnistä ns. rasvaripulilla ja ainakin markkinoille saattaa olla tulossa lääkkeitä, jotka vähentävät ruokahaluasi.

Jotkut apteekeista, luontaistuote- ja lisäravinnekaupoista reseptivapaasti saatavat aineet saattavat kiihdyttää aineenvaihduntaasi jonkun verran, muttei niin paljon, että voisit syödä samaan malliin kuin ennenkin ja silti laihtua (mikäli nykyinen ruokavaliosi on lihottanut sinut tai pitänyt painosi kutakuinkin vakiona), saati syödä enemmän.

Suomalainen tuotekontrolli on ainakin vielä toistaiseksi niin tiukkaa, että mikään terveystuote ei ainakaan periaatteessa vaaranna ohjeen mukaan käytettynä terveen ihmisen terveyttä. Tilanne muuttuu välittömästi, jos kärsit (jopa tietämättäsi) jostain aineenvaihdunnan tai sisäelintoiminnon häiriöstä tai jos ylität annetut annosohjeet.

Jos haluat laittaa rahasi moisiin tuotteisiin, niin mikäpä siinä. Ne eivät ole kuitenkaan oikotie onneen eli normaalipainoon ja hyvään terveyteen. Jos haluat oikeasti laihtua pysyvästi, voida hyvin, olla terve ja elää pitkään, sinun on syötävä terveellisesti ja monipuolisesti ja harrastettava liikuntaa (mikäli mitenkään mahdollista). Näiltä sivuilta et löydä vippaskonsteja, mutta toivottavasti helposti noudatettavia ohjeita parempaan elämään.

… OLET KASVISSYÖJÄ TAI VEGAANI,

et ehkä voi ottaa kaikkea irti terveellisestä ruokavaliosta. Puhtaan kasvissyöjän ja varsinkin vegaanin voi olla todella vaikeaa tai jopa mahdotonta saada riittävästi ”kokonaisia” proteiineja ruokavaliostaan. Kasvisproteiinit ovat nimittäin vajaita, mutta eri kasvisproteiineja yhdistelemällä on mahdollista saada aikaan (lähes) kokonaisia proteiineja. Soijaproteiini on kaikkein lähinnä täydellisiä eläinproteiineja ja sopii varsinkin naisille hyvin. Miesten hormonitoiminnalle sillä saattaa kuitenkin olla jopa terveydelle vaarallisia vaikutuksia liian isoina määrinä nautittuna.

Jos syysi olla syömättä lihaa ovat aatteelliset, kunnoitan sitä, mutta silloin jatkuva lihan, kalan, kananmunien, maitotuotteiden ja muiden eläinperäisten proteiinien tuputtaminen sivuillani voi alkaa ahdistaa.

Jos syysi olla syömättä lihaa on se, että uskot lihattoman ruokavalion olla terveellisempi, voin kertoa, että näin ei ole. Ihminen tarvitsee proteiinia ja eläinperäiset proteiinit ovat kaikkein parhaita proteiininlähteitä ihmiselle. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi alkaa mättää veristä pihviä, vaan jo riittävä kalan ja maitotuotteiden saanti takaa helposti riittävän proteiininsaannin. Lisäksi voit harkita esim. heraproteiini- (whey) tai soijaproteiinivalmisteiden lisäämistä ruokavalioosi, jos proteiininsaanti tuntuu muuten hankalalta. Hera on niin imeytyvyydeltään kuin laadultaan parempaa kuin soija.

… OLET KÖYHÄ,

sinun on oltava luova. Sivujeni ohjeet ovat ilmaisia ja periaatteessa ruokaremontti ei maksa mitään. Liikuntaa, jopa painoharjoittelua, voi harrastaa ilman mitään erityisiä välineitä. Itsetehty ruoka on halvempaa ja tällöin pystyy paremmin kontrolloimaan sen ravintosisältöä.

Käytännössä kuitenkin monet vähärasvaiset proteiinipitoiset ruoat (vähärasvainen liha, juusto jne.) maksavat enemmän kuin vastaavat täysrasvaiset tuotteet. Tämä on absoluuttinen vääryys enkä suoraan sanottuna aivan ymmärrä mekaniikkaa tämän ilmiön takana.

Jotkut sivuillani annetut ohjeet (”mene kuntosalille”, ”valitse vähärasvaisin tuote”) voivat olla sinulle liian kalliita noudattaa, mutta se ei tarkoita sitä, ettetkö voisi silti laihtua helposti ja halvalla. Improvisoi! Käytä mielikuvitustasi! Toisaalta ylimääräisiin herkkuihin, roskaruokaan ja alkoholiin menevä rahamäärä pienenee radikaalisti ruokaremontin myötä. Voisit ehkä laittaa säästyneet lantit säästöön ja ostaa niillä (väli)tavoitteeseen päästyäsi itsellesi jotain kivaa (joka ei lihota)?

…OLET RASKAANA TAI IMETÄT,

joudut unohtamaan laihduttamisen, mutta voit keskittyä niin oman kuin lapsesi elämänlaadun parantamiseen. Kuten hyvin varmasti tiedät, raskaana ollessa ei saa laihduttaa kuin joskus lääkärin luvalla. Tämä ei estä sinua tekemästä kuitenkaan ruokaremonttia — ainoa ero laihduttajiin on, ettet voi pitää yllä juurikaan kalorivajetta. Kysy neuvolasta, kuinka paljon raskaus ja imetys lisää energiankulutustasi. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, määrä on vain noin 200 kcalia jopa vielä raskauden loppuvaiheessa, mutta en ole varma. Terveellisellä, monipuolisella ruokavaliolla ja riittävällä syömisellä varmistat lapsellesi parhaan mahdollisen alun elämään ja itsellesi miellyttävämmän raskauden.

…OLET LIIKUNTARAJOITTEINEN,

tai voit liikkua vain hyvin vähän, sinun pitää olla sitäkin tarkempi ruokavaliosi kanssa. Tällöin liikuntaohjeistani ei sinulle taida olla juurikaan iloa, mutta ruokaremonttiohjeista toivottavasti sitäkin enemmän.

Vaikka kiusaus nopean painonpudotuksen aikaansaamiseksi voi olla kova, suosittelen, että yrität hillitä itsesi keinolla millä hyvänsä. Liian iso kalorivaje tuhoaa helposti lihasmassaa, jota sinulla saattaa olla jopa vähemmän kuin niillä, jotka voivat liikkua normaalisti. Siksi suosittelen sinulle korkeintaan 500 kcalin, mutta mieluummin vain 250-300 kcalin päivittäistä kalorivajetta. Kyllä, tällöin painonpudotustahti on hieman hitaampi (= keskimäärin 1-2 kg / kk), mutta tulokset sitäkin pysyvämpiä.

…OLET ALLE 18-vuotias,

olet tullut oikeaan paikkaan. Itse olin nuorena pulska, huonoihoinen ja muutenkin onneton yksilö ja jätkät eivät todellakaan kuolanneet perääni (päinvastoin: joskus jopa sylkivät). Tämähän on ns. perseestä, mutta onneksi siitä ei tarvitse kärsiä. Anoreksia on nyt kovasti muodissa, mutta sekin on ns. perseestä, koska voit parissa vuodessa romuttaa terveytesi niin perusteellisesti, että olet neljän vuoden päästä yhtä ”hyvässä” kunnossa kuin joku mummo. OK, neljä vuotta tuntuu juuri nyt ihan järjettömän pitkältä ajalta, mutta voin taata että loppuelämä sisäelinsairauksien, lapsettomuuden, heikon sydämen ja murtumisherkän luuston kanssa tuntuu ikuisuuttakin pidemmältä. Jos painoindeksisi on alle 19 ja koet olevasi yhä lihava, ole kulta ja hakeudu hoitoon. Tällöin vika ei nimittäin ole vartalossasi vaan päässäsi.

Mikäli sinulla on oikeasti läskiä eli painoindeksisi on yli 24 ja vaatekokosi on vähintään 44, minulla on sinulle hyviä uutisia: olet siinä iässä, että noudattamalla oikeaa ruokavaliota ja harrastamalla liikuntaa (joo yök, mutta ilman liikuntaa et pääse perseläskeistä lopullisesti eroon), pääset paljon helpommin ylipainosta eroon kuin esim. minun ikäiseni lähes 30-vuotiaat tädit.

Lue nämä sivut. Pakota vanhempasi lukemaan nämä sivut. Karsi karkit, pullat, hampurilaiset ja siiderit minimiin ja yritä löytää joku liikuntalaji, joka on sinusta kiva ja jossa tunnet olevasi hyvä. Ala syödä kalaöljyä, se saa olosi tuntumaan paremmalta. Jos sinulla on finnejä, pakota vanhempasi hommaamaan sinut ihotautilääkärille. Jos olet tyttö, ainakin Diane Nova -ehkäisypillerit auttavat akneen (ja niiden syönti EI ole mikään syy harrastaa suojaamatonta seksiä!).

Tärkein asia, jonka olen itse oppinut on kuitenkin se, että niin kauan kuin olet ns. naama nurinpäin eli synkkä, tyly tai ilkeä, jätkät/mimmit EIVÄT käy kuumana suhun. Sorry. Veljeni (17, 20 ja 25 v.) ovat vahvistaneet tämän havainnon todeksi. Varsinkin tytöillä, jotka ovat iloisia, hyväntuulisia ja rentoja, käy paljon parempi flaksi kuin synkillä murjottajilla. Itse kuvittelin aina, että olemalla vakava tai välinpitämättömän näköinen, olisin jotenkin kiinnostava. No, en siis ollut (sain ekan oikean poikaystävän vasta 18-vuotiaana). Joten hymyä huuleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top