Kaikkein paras dieetti

eli pysyvän painonhallinnan todellinen salaisuus

Kaikkein paras ruokavalio on sellainen, joka pitää sinut riittävän terveenä ja ihannepainossasi ja jota pystyt noudattamaan halutessasi koko loppuelämäsi.

Siinä onkin pysyvän painonhallinnan salaisuus pähkinänkuoressa. Kuten kaikki pähkinänkuori-viisaudet, se on yksinkertaisuudestaan huolimatta hieman haastavampi toteuttaa käytännössä — varsinkin jos olet ylipainoinen ja tottunut laihduttamaan pikakuureilla. Siksi lienee tarpeen purkaa väittämä osiin ja täsmentää kutakin kohtaa.

Pitää sinut riittävän terveenä

Jos olet tyytyväinen terveydentilaasi, ruokavaliosi on ainakin tällä hetkellä sinulle riittävän terveellinen. Jos sen sijaan huomaat jatkuvasti valittavasi muille tai ainakin kiroavasi mielessäsi terveydentilaasi TAI jos sinulla on syytä epäillä, että nykyinen ruokavaliosi saattaa johtaa jatkossa siihen, että terveytesi menee huonommaksi kuin haluaisit, lienee syytä tehdä jotain ruokavaliosi laadun parantamiseksi, vai mitä?

Tässä eräitä yksinkertaisia tapoja parantaa ruokavalion terveellisyyttä:

 

  • Syö enemmän kasviksia — saat niistä lisää vitamiineja, mineraaleja ja muita tärkeitä mikroravintoaineita sekä kuitua.
  • Ala syödä kuitupitoisia täysjyväviljoja valkoisesta puhdistetusta viljasta tehtyjen tuotteiden sijaan — eli vaihda ranskanleipä täysjyväviljaan jne. Kuitu parantaa suolen toimintaa, täysjyvävilja nostaa verensokeria hitaammin kuin puhdistettu vilja.
  • Vaihda ns. kovia rasvoja eli eläinrasvoja kuten voita hyviin kasvirasvoihin kuten neitsytpuristettuun oliiviöljyyn ja rypsiöljyyn — saat niistä solujesi toiminnalle välttämättömiä rasvahappoja ja parannat samalla omia kolesteroliarvojasi.
  • Ala syödä kalaöljyä joko ihan lohen tai muun rasvaisen kylmän meren kalan tai sitten kalaöljykapseleiden tms. muodossa — kalaöljystä saatavat EPA- ja DHA-rasvahapot ovat tärkeitä mm. aivojen toiminnan kannalta ja esim. saattavat parantaa mielialaa ja veren kolesteroliarvoja.
  • Ala syödä lisää D-vitamiinia (varsinkin talvisin) — D-vitamiinia voi syödä turvallisesti jopa 250 mikrogrammaa päivässä, mutta 50-100 mikrogrammallakin pääsee jo alkuun. D-vitamiini mm. vahvistaa luita, lisää vastustuskykyä flunssaa vastaan ja parantaa mielialaa. Sen lisäksi se saattaa vähentää raskausmyrkytyksen riskiä raskaana olevilla naisilla.
  • Syö joka aterialla (ja ylipäätään enemmän) vähärasvaista lihaa, kalaa, kanaa, soijaa jne. — näin varmistat että kehosi saa riittävästi aminohappoja, jotka ovat muun muassa tärkeitä lihasten ja muiden sidekudosten rakennusaineita.

 

 

Ihannepaino

Ihannepaino merkitsee eri ihmisille eri asioita. Raskaansarjan nyrkkeilijän ihannepaino on jotain ihan muuta kuin catwalk-mallin. Sinä määrittelet itse oman ihannepainosi. Toivon, että olet tarpeeksi fiksu ja määrittelet ihannepainosi sellaiseksi, että se on iällesi ja ruumiinrakenteellesi sopiva. On hyvä muistaa, että paino ei myöskään kerro suoraan vaatekokoasi. Huipputimmiksi itsensä treenannut fitness-kilpailija saattaa mahtua monta numeroa pienempiin vaatteisiin kuin samanpainoinen ja pituinen sohvaperuna.

Jos et ole vielä ihannepainossasi, laihtumiseen riittää, että alat nyt syödä niin kuin söisit jos olisit jo ihannepainossasi. 65-kiloinen nainen kuluttaa levossa huomattavasti vähemmän kuin mitä hän kuluttaisi, jos painaisi 100 kiloa. Jos 100-kiloinen alkaa syödä yhtä paljon kuin hän saisi syödä pysyäkseen 65-kiloisena, hän laihtuu väistämättä ajan myötä 65-kiloiseksi. Kyllä, laihtuminen on tällöin loppuvaiheessa hitaampaa kuin jos hän söisi vähemmän, kuin mitä saisi syödä ihannepainossaan, mutta vastaavasti repsahdusriski on huomattavasti pienempi ja tulokset ovat pysyvämpiä.

 

Pystyt noudattamaan loppuelämäsi

Tämä on pysyvän painonhallinnan ehdoton edellytys. On ihan sama laihdutatko Painonvartijoiden pisteitä laskemalla, vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tai näillä sivuilla esitellyllä ruokavaliolla jos et kykene pysymään ruokavaliolla, joka säilyttää hankkimasi laihdutustulokset.

Koska siirtyminen laihdutusruokavaliosta painonhallintaruokavalioon näyttää olevan monille vaikeaa, on paljon viisaampaa ja hyödyllisempää jos laihdutusruokavalio on täsmälleen sama kuin painonhallintaruokavalio.

Lisäksi on hyvä huomata, että minkä tahansa uuden tavan sisäistäminen niin täydellisesti, että se on korvannut pysyvästi vanhan tavan, kestää tutkimusten mukaan vähintään 1-2 vuotta. Siksi on parempi laihduttaa hitaammin ja heti alusta alkaen sillä ruokavaliolla, jota joutuu joka tapauksessa noudattamaan koko loppuelämänsä jos haluaa pysyä ihannepainossaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top