Miksi niin moni (suomalainen) laihduttaja syö ihan liian vähän!

(raflaava otsikko herättää huomion)

Tämän jutun kirjoitin alunperin keväällä 2002 saatuani vuosien kitukuurien (ja niiden välissä olleiden ahmimiskausien) jälkeen herätyksen. Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen edelleen samaa mieltä: kituuttaminen liian vähillä kaloreilla on täysin turhaa!

Olen viime aikoina miettinyt ja ihmetellyt paljon sitä, miksi suomalaiset laihduttajat syövät ihan liian vähän.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen lukenut nyt KAIKISTA englanninkielisistä fitness-henkisistä lehdistä joita olen lukenut (Muscle & Fitness, Muscle & Fitness Hers, Shape, Fitness [jenkkiversio], Oxygen, Self, Zest, Men’s Health [sekä britti– että jenkkiversiot]) kuinka laihduttajien pitäisi syödä sellaiset 1400-1800 kcalia päivässä ja liikunnalla tehdä sitten 250-300 kcalin lisävaje. (Esim. Shape kieltäytyy suosittelemasta alle 1800 kcalin diettejä). Nyt myös suomalaisessa Fitness-lehdessä on herätty samaan havaintoon.

Silti Suomessa tunnutaan edelleen pidettävän naistenlehtijutuissa ja vastaavissa vasta 1200 kcalia alarajana tai jopa ihanteellisena kalorimääränä ja monet Painonvartijoissa laihduttavat menevät käytännössä sen alle 18 pisteellään (= n. 900-1100 kcalia).

HERÄÄ! SINUT ON AIVOPESTY!

Painonvartijat on liikeyritys, jonka ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajalleen, luxemburgilaiselle sijoitusyhtiölle.

Jos Painonvartijoissa laihduttavat laihtuisivat pysyvästi, yritys alkaisi tuottaa tappiota. Kuitenkin viime vuonna se teki kaikkien aikojen ennätystuloksen! Kuulostaako salaliittoteorialta? Lue eteenpäin.

Kun Painonvartijoissa laihduttanut siirtyy tasapainovaiheeseen, käytännössä hän saa syödä vain pari hassua pistettä lisää, mikäli ei halua lihoa. Siis häh? Olen itse kuullut puhuttavan 4-10 lisäpisteestä, jotka voi ottaa käyttöön tasapainovaiheessa. Siis 200-500 kcalista. Korjaa, jos olen väärässä.

Jos siis laihdutusvaiheessa on syönyt sen 900 kcalia (plus ilmaiset pisteet, joista käytännössä ei tule ihan niin paljon, koska esim. iso annos salaattia on huikeat 9 kcalia, keskikokoinen peruna 55 kcalia) ja sitten ”saa” syödä lisää 500 kcalia, hän tulee syöneeksi vasta 1400 kcalia — ja siitä huolimatta hänen painonsa voi lähteä nousemaan.

Kansanterveyslaitos, jonka tehtävänä on edistää suomalaisten terveyttä, on määritellyt ravintosuosituksissaan aikuisen naisen keskimääräiseksi päivittäiseksi energiantarpeeksi 1910 kcalia — eli 500 kcalia enemmän. Aika outoa, vai mitä? Onko vika Kansanterveyslaitoksen suosituksissa? No ei ole, vaan kitukuurilla aineenvaihduntansa sekoittaneen laihduttajan elimistössä. Niin ja Painonvartijoiden ihan liian alhaisissa kalorimäärissä.

Toisaalta ihan liian alhainen kalorimäärä johtaa helpommin mielitekoihin (en hämmästyisi jos kävisi ilmi, että ne johtuvat jostain ravintoainevajeista), jolloin laihdutus pitkittyy, jolloin laihduttaja joutuu käymäään useamman viikon Painonvartijoissa, jolloin firma nimeltä Painonvartijat tekee lisää rahaa. Samoin luxemburgilainen sijoitusyhtiö nettoaa mukavasti silloin, kun joku onneton aineenvaihduntansa turmellut erehtyy syömään 1500 kcalia päivässä ja alkaa taas lihoa, kun hänen elimistönsä kahmii hulluna kaikki kalorit varastoon seuraavan pahan päivän (lue: liian tiukka laihis)varalle.

Kaikkein korneinta on, että kun saa aineenvaihduntansa toimimaan normaalisti syömällä ne 5-6 pientä 200-500 kcalin kokoista ateriaa päivässä ja lisäämällä jonkin verran liikuntaa, paino tippuu ihan yhtä paljon kuin Painonvartijoiden kitukuurilla — sen 0,5-1 kg. No mitenkäs tämä sitten on mahdollista? Siten, että kitukuurilla elimistö vähentää automaattisesti kulutusta (kuten ehkä jo arvasitkin).

”APUA, MÄ LIHOON!”

Varmaan monet meistä ovat törmänneet laihduttaessaan siihen ilmiöön, että vaikka vaaka näyttää pudonneita kiloja ja isoksi jääneet farkut todistavat kaventuneesta vartalosta, peili ei tunnu näyttävän hoikentunutta olemusta. Samanlainen ilmiö tuntuu olevan eräiden henkilöiden (sananmukaisesti) järjetön tunne siitä, että jos syö enemmän, lihoo varmasti. Mikään järkipuhe, tieteelliset perustelut tai tosielämän esimerkit eivät auta vakuuttamaan ko. henkilöä, koska hänelle on iskostunut niin syvään ajatus ”syö vähemmän, laihdut enemmän”. Aina ei ole helppoa ylipuhua itseään kuuntelemaan järkeään, mutta mitä tulee laihduttamiseen, se kannattaa.

LISÄÄ KULUTUSTA, LISÄÄ RUOKAA!

Fitness-lehtien ja tutkimusten, joita fitness-lehdet siteeraavat, mukaan päivittäinen kalorimäärä saisi jäädä vain 500 kcalia miinukselle. Sitä suurempi kalorivaje johtaa hyvin nopeasti säästöliekille joutumiseen ja/tai lihasten käyttöön elimistön ravintona. Ja lihaksiahan me EMME halua laihduttaa, vaan rasvaa.

Monella ylipainoisella ongelmana on liian suuri rakkaus ruokaa kohtaan — ts. halu syödä paljon ja hyvin. Tämän halun voi jossain määrin tyydyttää lihomatta, mikäli onnistuu lisäämään kulutusta.

Kulutusta voi lisätä syömällä säännöllisesti, jolloin mopo ei pääse välillä sammumaan, syömällä riittävästi proteiineja, joiden sulattaminen vaatii enemmän energiaa kuin rasvan ja hiilihydraattien, harrastamalla aerobista liikuntaa, joka polttaa suoraan syötyjä kaloreita ja luo energiavajetta, sekä lisäämällä lihasmassaa, joka polttaa enemmän kaloreita lepotilassakin kuin muu kudos.

Säännöllinen syöminen tarkoittaa 2-4 tunnin välein syömistä. Proteiineja saa eniten eläinkunnan tuotteista sekä jonkin verran esim. soijasta ja pavuista. Aerobinen liikunta lisää energiankulutusta lähinnä vain liikunnan ajan. Lihasmassaa saa lisättyä syömällä riittävän proteiinipitoista ruokaa ja treenaamalla riittävän isoilla painoilla — niin isoilla, että jaksaa tehdä korkeintaan 12 toistoa puhtaasti, sitten voikin taas lisätä kuormaa.

Vuodessa lihasmassaa pystyy lisäämään aluksi 2-4 kiloa, myöhemmin vähemmän.

Kaikkia em. konsteja käyttäen nainen voi päästä jopa 2500-2700 kcalin päivittäiseen kulutukseen, joka on miltei kolme kertaa enemmän kuin hikiset 18 pistettä eli 900 kcalia.

Alle 1400 kcalin dietillä on vaikeaa ellei mahdotonta saada ravinnosta riittävästi kuituja, (hyvää) rasvaa, proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita.

Valinta on sinun: otatko järjen käteen vai jatkatko mutu-perustaista kitumista? 🙂

5 ajatusta aiheesta “Miksi niin moni (suomalainen) laihduttaja syö ihan liian vähän!”

 1. Ehkäpä sinut on aivopesty. Ruokateollisuus haluaa meidän syövän 6 kertaa päivässä, ja sitä on pönkitetty kehonrakennus- ja fitnessbuumilla. Sillä, että ahertaa itselleen ruuan kahden tunnin välein (missä vielä pitäisi aina olla eläimenraatoa, eiks niin?) kun ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa, vaikka sillä toki lisää massaa saakin, jos haluaa isoksi turvota.

  Ei se rasva vaan lähde sillä meiningillä. Riuduttaminenkaan ei pidemmän päälle ole terveellistä – mutta millä selität langanlaihat keskitysleirin vangit? Yleensä ne ketkä väittävät syövänsä 900-1200 kcal päivässä, ovat plösöjä ja syövät salaa mössöjään ja sitten syyttävät kilpisrauhasen vajaatoimintaa (ottavat uhrimentaliteetin).

  Avaimet rasvan palamiseen pidän kuitenkin vielä itselläni…

 2. ”Painonvartijat on liikeyritys, jonka ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajalleen, luxemburgilaiselle sijoitusyhtiölle.

  Jos Painonvartijoissa laihduttavat laihtuisivat pysyvästi, yritys alkaisi tuottaa tappiota. Kuitenkin viime vuonna se teki kaikkien aikojen ennätystuloksen! Kuulostaako salaliittoteorialta? Lue eteenpäin.”

  Sinulta taitaa puuttua suhteellisuuden tajua ? Liikeyrityksen idea on tehdä voittoa ja mikä paremmin sitä aiheuttaisi kuin maine toimivana yritkysenä/palveluna ? Eli jos asiakkaat eivät laihtuisikaan tai pysyisi laihana, maine menisi hyvin nopeata eikä asiakkaita tulisi.

  Uusia asiakkaita tulee, koska maailmaan syntyy kokoajan ihmisiä lisää ja jo olevista ihmisistä iso osa lihoo.

  Tuota kopioitua tekstiä pidemmälle en tekstiäsi lukenutkaan, kun et selvästikkään ymmärtänyt alku tilannettakaan.

  1. Kaikki, siis ihan kirjaimellisesti kaikki, joiden tiedän olleen painonvartioiden asiakkaita ovat olleet epätyytyväisiä. Lopulta lihonneet enemmän kuin lähtöpaino, vaikka aluksi laihtuivatkin.
   Ongelmahan on siinä, että ylipainoisena on epätoivonen tekemään ihan mitä vaan laihtuakseen. Ottaa vaikka pari epämääräistä pilleriä, joista tietää ettei ne tehoa, koska nehän voivat tehota kuitenkin. Tätä nämä laihdutus-yritykset käyttävät armotta hyväkseen. Mikään huono palaute/mainos ei heitä kaada niin kauan kun on epätoivoisia ylipainoisia.
   Siinä miettimistä suhteelisuustajun kanssa.

 3. Aamen. Hyvin esitit asian, ja allekirjoitan sen täysin. Nimimerkillä ent.kituuttaja/jojoilija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top