Repsahduksesta ruotuun

EI OLE REPSAHDUKSIA, ON VAIN LAIHDUTUSLOMIA!

Kuinkahan monta laihista on mennyt pilalle sen takia, että mässäilyksi livenneen viikonlopun jälkeen paino on noussut kaksi kiloa ja motivaatio kadonnut kankkulan kaivoon?

MITÄ TEHDÄ KUN KALORIT KARKAAVAT KÄSISTÄ?

Rauhoittua, kartoittaa tapahtunut vahinko ja lähteä uudella innolla korjaamaan vahinkoja ja jatkamaan laihista. Siis olettaen, että mitään vahinkoa ylipäätään on tapahtunut! Missään nimessä ei saa ottaa repsahduksesta itselleen tekosyytä lopetta laihduttamista!

MISTÄ TIETÄÄ ONKO VAHINKOA TAPAHTUNUT VAI EI?

1. Laske päivittäinen peruskaloritarpeesi esim. kalorilaskurillani.

Jos lasket erikseen liikuntapisteitä tai liikunnalla tienattuja kaloreita, valitse vapaa-ajan aktiivisuudeksi ”ei lainkaan aktiivinen”.
Jos lasket pisteitä, muunna kalorit pisteiksi — aika lähelle totuutta pääsee, kun jakaa kalorimäärän 50 ja vähentää tuloksesta vielä 4 pistettä (varsinkin jos syö paljon ilmaisia tai perunaa ja ruisleipää).

2. Laske tai ainakin kirjaa ylös rehellisesti kuluttamasi kalori-/pistemäärä — jokainen pitsansiivu, jokainen siideri, jokainen pullanpala, jokainen suklaalevy. Kyllä, tämä on tuskallinen ja ahdistava vaihe, sillä totuus tekee kipeää, mutta totuus myös parantaa. Älä luovuta edes siinä vaiheessa, kun pisteet/kalorit nousevat käsittämättömän suuriksi.

Käytä apuna vaikkapa tätä ilmaista kalorilaskuria.

3. Vertaa lukuja. Jos sinulla on käynyt tsägä, olet ”hirveällä mässäilylläsi” onnistunut syömään ainoastaan peruskulutuksen verran. Jos olet ahminut/ryypännyt oikein olan takaa, olet tod.näk. onnistunut ylittämään päivän energiantarpeesi korkeintaan 1000 kcalilla eli n. 20 vanhalla painonvartijoiden pisteellä / päivä.
Yksi rasvakilo vastaa 9000 kcalia eli vähintään 180 pistettä!

Mässäilyn jälkeen paino yleensä nousee elimistöön kertyneen nesteen ja suolessa muhivan ”biomassan” takia, varsinaista rasvaa ei vielä yhdessä viikonlopussa saa kerättyä edes kilon verran.

Joskus jos olet ollut kitukuurilla, paino saattaa jopa laskea seuraavana päivänä kehon aineenvaihdunnan kiihdyttyä taas.

Miten palata takaisin ruotuun 

1. NÄE POSITIIVISET PUOLET! Elimistösi aineenvaihdunta on todennäköisesti kiihtynyt, leptiinivarastot ovat täyttyneet ja tulevina päivinä laihdut entistä helpommin. Sinä olet saanut pitää lomaa laihduttamisesta ja voit palata uudella innolla takaisin dieetille. Vahingot ovat huomattavasti pienemmät, kuin miltä ne ensimmäisinä mässäilynjälkeisinä päivinä näyttävät.

2. LÄHDE LENKILLE/SALILLE/TANSSI KOTONA HYVÄN MUSAN TAHDISSA/JUMPPAA TELKKARIN EDESSÄ! Jo vartti liikuntaa saa sinut tuntemaan itsesi energisemmäksi ja tehokkaammaksi, jolloin ruotuun palaaminen helpottuu.

3. KERÄÄ MOTIVAATIOTA!

  1. Suunnittele seuraavan päivän/viikon ruokailusi.
  2. Käy ostamassa joku fitness- tai terveyslehti ja lue se.
  3. Katsele vanhoja kuvia, joissa olet hoikka.
  4. Käy ikkunaostoksilla tai selaa jotain vaatekuvastoa ja suunnittele, miten alat pukeutua sitten kun olet laihtunut.
  5. Lue sinua inspiroivia netin laihdutuskeskuteluja ja osallistu keskusteluun.
  6. Mene sänkyyn makaamaan, pistä silmät kiinni ja visualisoi itsesi hoikkana.
  7. Hanki lukuoikeudet Onnistunut laihdutus -itsevalmennuspakettiini ja selvitä sen avulla mikä meni vikaan ja miksi ja miten voit jatkossa välttää saman virheen.

4. PALAA RUOTUUN. Ei ”ensi maanantaina” vaan nyt HETI!

Anna pois tai syötä jollekulle muulle kotoasi löytyvät ”repsahdusruoat”. Katso itseäsi peilin kautta silmiin ja lupaa itsellesi sitoutua taas painonpudotukseen.

Lopuksi: muista, että mikäli olet uskonut edes puolet siitä, mitä näillä sivuilla ”markkinoin”, olet muuttamassa elämäntapaasi loppuelämäksesi. Toivottavasti pitkän loppuelämän rinnalla joku vuosi laihduttamista ei tunnu missään, onhan tämä viimeinen kerta kun joudut tosissasi laihduttamaan. Kun olet päässyt vanhoista liikakiloistasi eroon, joudut jatkossa laihduttamaan enää korkeintaan kuukauden kuureina (esim. lomamatkojen tai pitkien juhlapyhien jälkeen). Eli ei ole mitään hätää eikä mitään kiirettä. Kaikki on niin kuin pitääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top