Varmasti harva asia on länsimaisten naisten niin vihaama kuin selluliitti.
Selluliitti-termi mainittiin ensimmäisen kerran 150 vuotta sitten ranskalaisessa lääketieteellisessä kirjallisuudessa ja se perustuu ranskan kielen sanaan cellule (solu) ja uuslatinan päätteeseen -itis (sairaus). Suomenkielisessä lääketieteen sanastossa selluliitti tarkoittaa ensisijaisesti ihon sidekudoskerroksen tulehdusta, joka usein on infektioperäinen.
Arkikielessä selluliitista puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin lähes poikkeuksestta naisten etupäässä alaraajoissa ja pakaroissa ilmenevää muhkuraista ihoa. Tässä artikkelissa tarkoitan selluliitilla nimenomaan tätä ihon muhkuraista ulkoasua, jota kutsutaan myös appelsiini-ihoksi, vaikka selluliitti-termin käyttäminen ko. kudoksesta antaa virheellisesti ymmärtää tällaisen selluliitin johtuvan tulehduksesta.
Yhä vieläkin, siitäkin tosiasiasta huolimatta että selluliitti on ilmiö, jonka valtaosa naisista tunnistaa, yllättävän harva meistä tietää miksi sitä ilmenee ja ennen kaikkea miten sitä voi pysyvästi vähentää. Yhä vieläkin on mahdollista kuulla esim. väitteitä, että tällainen takapuolen ja reisien selluliitti johtuisi kudosten tulehtumisesta tms. yhtä ihmeellisestä syystä.
MITÄ SELLULIITTI OIKEIN ON?
Ymmärtääksemme paremmin mitä selluliitti on, meidän on ymmärrettävä millainen on naisen ihon rakenne (kts. kuva). Ylintä ihon kerrosta kutsutaan orvaskedeksi (engl. epidermis). Heti sen alla on verinahka (engl. dermis), joka koostuu ihokarvojen karvatupista, hikirauhasista, verisuonista, hermopäistä ja sidekudoksesta. Sidekudos toimii verinahan runkona, joka eristää ja koossapitää verinahkaa. Se koostuu pääasiassa kollageenista (joustamaton kudos, joka kestää hyvin vetoa) ja elastisesta kudoksesta, joka antaa iholle sen ominaisuuden venyä ja palata normaalitilaan.
(Oheinen kuva on hienosti itse piirtämäni Oxygen-lehden artikkelissa olleen kuvan perusteella — mahdolliset epätarkkuudet ovat minun…)
Seuraava kudoskerros on ensimmäinen kolmesta ihonalaisesta rasvakerroksesta ja juuri se, jossa selluliitti ilmenee. Ylin rasvakerros koostuu lukuisista, ikään kuin pystyssä seisovista rasvasolukammioista, jotka erottaa toisistaan ohut sidekudos. Näistä rasvasolukammioista työntyy pieniä rasvasolusaarekkeita verinahkaan. Tästä seuraava ihonalaisen rasvan epätasaisuus ja epäsäännöllisyys antaa yläpuolella olevalle iholle muhkuraisen ulkonäön, jota kutsutaan selluliitiksi. Jotkut tahot väittävät, että esim. liiallinen estrogeeni saattaa pehmentää rasvasolukammioiden välistä sidekudosta, mutta ko. väittettä ei ole ainakaan vielä kyetty tieteellisesti todistamaan.
Selluliittia esiintyy hyvin harvoin miehillä, siitä riippumatta, miten paljon ylipainoa heillä on, sillä miesten ihon rakenne on toisenlainen kuin naisilla. (Kts. kuva.) Miesten reisien ja pakaroiden verinahka ja orvaskesi ovat lähtökohtaisesti paksummat kuin naisilla, minkä takia muhkuraiset rasvasolut eivät näy sen läpi. Lisäksi miesten ylin rasvakerros on hieman ohuempi kuin naisilla ja koostuu monikulmaisista yksiköistä, joita erottaa ristiinrastiin menevä sidekudos. Näin ollen miesten rasvasolut eivät siis ole isoja kammioita, eivätkä siksi työnny verinahkaan niin kuin naisten rasvasolut.
Miksi miehet ovat niin onnekkaita selluliitin suhteen? Sukupuolten välinen ero syntyy sikiövaiheen kolmannella kolmanneksella ja on siis olemassa jo syntymästä alkaen. Journal of Dermatological Surgery and Oncology -lehdessä julkaistu, dermatologisten tutkijoiden Nurnberger ja Muller tekemä tutkimus todistaa, että sukupuolten väliset erot hormonitoiminnassa selittävät pääsääntöisesti ihon rakenteen eroavaisuudet. Itseasiassa niissä muutamassa tapauksessa, kun miehillä tavataan selluliittia, he ovat syntyessään kärsineet mieshormonin puutteesta.
MYYTTEJÄ JA VÄÄRIÄ USKOMUKSIA
Selluliitti ei ole sairaus, eikä aiheudu esim. vahingoittuneista verisuonista. Selluliitti johtuu verinahan alla olevien rasvasolukammioiden rakenteesta. Jotkut tahot ovat väittäneet, että selluliitti on imukudossairaus tai epänormaali hormonaalinen tila (esim. liiasta estrogenista johtuva), ja vaikkei näitä väitteitä ole voitu tietellisesti todistaa, The American Journal of Dermatopathology -lehden mukaan puutteet nestekierrossa ja nesteiden poistumisessa saattavat pahentaa selluliittia. No, käytännössä jokainen nainen tietää, että turvotus pahentaa selluliitin ulkonäköä. Myöskään ei ole kyetty tieteellisesti todistamaan oikeaksi teroiaa siitä, että selluliitti johtuisi elimistön lipolyyttiseen vasteen puutteesta (”the body’s lack of lipolytic responsiveness”) eli kyvyttömyydestä pilkkoa rasvaa elimistön käyttöön..
ERITYYPPISIÄ SELLULIITTEJA?
Selluliittia näkee jaoteltavan joskus jopa neljään erityyppiseen vaiheeseen, mutta virallisesti on olemassa kahdenlaista selluliittia. Ensinnäkin ”status protrusus cutis” -tyyppinen selluliitti syntyy paineesta tai puristuksesta reisi- tai pakarakudoksessa, joka aiheuttaa allaolevien rasvasolukammioiden kasaanpainumisen. Tällainen selluliitti tulee näkyviin esim. yläreidessäsi silloin kun kun istut jalka toisen päälle nostettuna. Status protrusus cutis on vähemmän vakava ja kaikkein yleisin kahdesta selluliittityypistä. Sitä on useimmilla naisilla jossain määrin, eikä se näy seisoma-asennossa.
Toinen selluliittityyppi — dermo-panniculosis deformans — on myös appelsiini-ihoksi kutsuttu ilmiö, joka näkyy niin seisoma- kuin makuuasennossa. Tämä on näistä kahdesta selluliittityypistä ”vakavampi”, sillä siinä rasvasolukammiot työntyvät verinahkaan siinä määrin, että iho on aina muhkurainen.
ONKO VAIN YLIPAINOISILLA SELLULIITTIA?
Koska selluliitti johtuu ihon rakenteesta, se on tavallista jopa hoikilla naisilla. Tämä voi osittain johtua siitä, että alhainen paino ei tarkoita välttämättä alhaista rasvaprosenttia. Kuitenkin henkilöillä, jotka ovat ylipainoisia, on yleensä tavallista enemmän selluliittia, koska heillä on myös enemmän rasvaa kehossaan. Vähärasvaisemmilla ja näkyvämmät lihakset omaavilla on yleensä vähemmän näkyvää selluliittia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä silti jossain määrin olisi heilläkin. Kannattaa huomata, että käytännössä kaikki naistenlehtien ja usein jopa elokuvien peppu- ja reisikuvat on käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla virheettömäksi.
MIKSI SELLULIITTI LISÄÄNTYY IÄN MYÖTÄ?
On olemassa kolme syytä, miksi selluliitti lisääntyy iän myötä. Ensinnäkin verinahka saavuttaa maksimaalisen paksuutensa kun nainen on 30-vuotias. Rasvasolukammioiden aiheuttama epätasaisuus tulee näkyvämmäksi kun niiden päällä oleva ihokerros siitä eteenpäin ohenee. Toisekseen sidekudoksen koossa pitämä verinahka alkaa löystyä kollageenin ja elastisten kuitujen ikääntyessä. Tällöin rasvasolut voivat työntyä helpommin verinahan puolelle, jolloin selluliitti lisääntyy. Kolmanneksi, kun ikäännymme, rasvaprosenttimme turhan usein alkaa nousta. Liikunta ja terveellinen ruokavalio ehkäisevät tätä iän tuomaa lihomista.
ONKO SELLULIITTI PERINNÖLLISTÄ?
Koska naisten ihonalaisen rasvakudoksen rakenne on pääsyy selluliitille, pitäisi oikeammin kysyä ”onko rasvan varastoituminen perinnöllistä”. Vaikka tarkkoja prosentteja ei ole kyetty täysin selvittämään, lihavuustutkijoiden Claude Bouchardin ja Jean-Pierre Despresin mukaan ”on olemassa todisteita siitä, että rasvan varastoitumistapa on osin perinnöllistä”.
MIKSI TOISET NAISET OVAT ALTTIIMPIA SELLULIITILLE KUIN TOISET?
Ihon anatomia ja kehon koostumus voivat vaihdella suuresti eri henkilöiden välillä. Joissain naisissa rasva ”pysyy kiinni” helpommin kuin toisissa, samoin verinahan paksuus ja tiheys vaihtelevat. Naiset, joilla on paksumpi verinahka ja orvaskesi eivät saa niin helposti selluliittia kuin ”ohuempinahkaiset” sisarensa. Aasialainen nainen on yhtä altis selluliitille kuin eteläamerikkalainen nainen. Kannattaa huomata, että mm. runsas auringonotto ohentaa ja veltostuttaa ihoa.
MIKSI SELLULIITTIA ON ENITEN REISISSÄ JA PAKAROISSA?
Rasvan varastoinnista huolehtii lipoprotein lipasena (LPL) tunnettu entsyymi, joka sijaitsee verisuonien seinämissä kaikkialla kehossa. LPL toimii säätelevänä entsyyminä, joka kontrolloi rasvan sijoittamista ympäri kehoa oleviin varastoihin. Pollockin ja Wilmoren, Exercise in Health and Disease -kirjan kirjoittajien mukaan ”Naisilla on eniten LPL:ää lanteiden ja reisien alueella. Koska LPL on aktiivisempaa siellä, rasva ja vastaavasti myös selluliitti dominoivat juuri niillä alueilla”.
MIKSI LAIHTUMINEN EI AUTOMAATTISESTI VAPAUTA SINUA SELLULIITISTA?
Vaikka pudottaisit painoasi, se ei välttämättä tarkoita sitä, että ihon alla olevat rasvasolukammiot katoavat. Selluliitti saattaa kadota ajan myötä, mutta todennäköisempää on, että kilot katoavat, mutta selluliitti jää. Varsinkin raju painon jojoilu pahentaa helposti selluliittitilannetta. Ihanteellisen ihon sopeutumisen takaamiseksi vältä ihmedieettejä, jotka aiheuttavat rajun painonpudotuksen lyhyessä ajassa. Hidas rasvan polttaminen parantaa pikakuureja todennäköisemmin selluliitin ulkonäköä. Lisäksi kannattaa huomata, että ihon elastisuus on kaikkein paras 35.-40. ikävuoteen asti. Kollageeni ja elastiset kuidut ”kiinteytyvät” paremmin nuorilla ihmisillä, niinpä painonpudotus parikymppisenä parantaa paljon enemmän mahdollisuuksiasi vähentää selluliittia kuin vastaava laihtuminen 40- tai 50-vuotiaana.
AUTTAAKO RASVAIMU VÄHENTÄMÄÄN SELLULIITTIA?
Päinvastoin, Dermatological Surgery -lehden mukaan rasvaimu ei auta selluliitin hoidossa ja voi jopa pahentaa muhkuraisuutta. Rasvaa ei pystytä rasvaimulla poistamaan tasaisesti ja joissain tapauksissa imutuloksen epätasaisuus saattaa jopa pahentaa appelsiini-ihoa.
AUTTAVATKO SELLULIITTIVOITEET YMS. VALMISTEET?
Yhdenkään selluliittivoiteen ei ole todettu pysyvästi auttavan selluliittiin, vaikka periaatteessa ne sisältäisivät aineosia, jotka voivat auttaa pilkkomaan rasvaa, koska vaikuttaakseen näiden voiteiden sisältämien ainesosien pitäisi pystyä tunkeutumaan ensin orvaskeden ja sitten verinahan läpi rasvakammioihin ja vaikuttaa siellä riittävän kauan. Käytännössä tämä ei ole mahdollista.
On kuitenkin olemassa retinalia sisältävää voidetta, joka vaikuttaa nimenomaan ihon pintakerrosta vahvistavasti ja sitä kautta selluliittia hieman tasoittavasti. Vielä ei ole täysin varmaa kuinka kauan kyseistä voidetta pitää käyttää tulosten saamiseksi, mutta kyse voi olla hyvinkin vuodesta tai kahdesta.
Toistaiseksi ei ole keksitty pilleriä, joka todistettavasti vähentäisi selluliittia. Eräät valmisteet saattavat auttaa nesteenpoistossa ja jopa kiihdyttää hieman aineenvaihduntaa, jolloin miinuskalorisella dieetillä laihtuminen voi olla hieman helpompaa, mutta mikään valmiste ei ole niin tehokas, että voisit syödä yhtään enemmän kuin ennen ja silti laihtua tai päästä eroon selluliitista ilman että laihdut (= tuhoat dieetillä ja/tai liikunnalla rasvaa).
AUTTAAKO HIERONTA?
Hieronta (niin kuiva- kuin koneellinen hieronta) sekä erilaiset ihon manipulointitekniikat, jotka poistavat nestettä selluliittisilta alueilta, eivät poista itse ongelmaa (koska ne eivät vähennä rasvaa), mutta voivat hetkellisesti vähentää muhkuraisuutta.
MIKÄ SITTEN AUTTAA?
Vaikka kuka tahansa voi saada selluliittia, rasvaprosentin alentaminen vähentää yleensä selluliitin määrää. Lähtökohtaisesti selluliitin vähentämiseen ja torjuntaan riittää, kun katsot mitä syöt (= vähemmän kuin kulutat) ja harrastat liikuntaa. Jos et vielä harrasta säännöllisesti liikuntaa, kokeile jotain aerobista liikuntaa kolmesta viiteen kertaan viikossa, vähintään 20-60 minuuttia päivässä. Sillä mitä teet ei ole niin väliä, tärkeintä on, että nautit liikunnasta niin, että jaksat harrastaa sitä säännöllisesti. Japanilaisen tutkimuksen mukaan säännöllinen aerobinen liikunta polttaa nimenomaan ihonalaista rasvaa (vrt. pelkkä dieettaaminen, joka polttaa ensisijaisesti sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa). Hyviä vaihtoehtoja on esim. reipas käveleminen, hölkkääminen, aerobinen tanssi, soutaminen, pyöräily, uiminen, stepperöinti tai portaiden kiipeäminen. Yritä vaihdella lajeja niin mielen kuin kehon virkeänä pitämiseksi. Kaikkein tärkeintä treeniohjelmallesi olisi kuitenkin säännöllinen punttitreeni. Ihonalainen rasva makaa lihaksen päällä. Heikko ja veltto lihas pahentavat selluliitin muhkuraista ilmettä. Seuraavat ovat huippuliikkeitä selluliittiherkille alueille: kyykyt, askelkyykyt ja jalkaprässi ovat hyviä takapuolelle ja etureisille. Maastaveto suorin jaloin tai reisikoukistus koneessa iskevät suoraan takareiteen.
Lisäksi selluliitin ulkomuotoa voi yrittää parantaa välttämällä turhaa turvotusta.
Seuraavat vähentävät turvotusta: riittävä veden ja vihreän teen juominen, säännöllinen liikunta, riittävä uni, proteiinipitoinen ruoka.
Seuraavat lisäävät turvotusta: hiilihappopitoiset juomat, suolaiset ja maustetut ruoat, runsaasti sokeria ja valkoista jauhoa sisältävät tuotteet, runsas paikallaan istuminen, kiristävät vaatteet ja joillakuilla myös tietyt e-pillerit.
VAIHTOEHTOJEN PUNNITSEMINEN
Selluliitin syy on paljon monisyisempi kuin vain liian korkea rasvaprosentti. Selluliitti johtuu erityislaatuisesta ja vain naisille ominaisesta ihonalaisen rasvakerroksen rakenteesta. Vaikka lukuisat (ja yleensä sikakalliit) paikalliset hoidot ja selluliitinhoitotekniikat voivat kuulostaa houkuttelevilta, mikään tutkimus ei todista niiden pysyvän tehon puolesta. Ts. parhaimmillaankin ne voivat vain tuoda hetkellistä helpotusta ongelmaasi.
Kuitenkin useissa tutkimuksissa on todettu, että naisurheilijoilla näyttää olevan huomattavasti vähemmän selluliittia kuin keskivertonaisilla (vai kuinka monta selluliitista kärsivää pikajuoksijaa olette nähnyt?). Vaikkei seuraava vaihtoehto kuulostakaan välttämättä helpolta, hauskalta ja houkuttelevalta, voiteiden kauppaan jättäminen, syömisten vahtiminen, lenkillä käyminen ja käsipainon kauniiseen käteen ottaminen takaavat parhaat tulokset sodassa selluliittia vastaan.
Koska selluliittia on vaikeaa täysin karkoittaa, kannattaa myös opetella hyväksymään se katkera tosiseikka, että täysin selluliitittomia takapuolia ja reisiä esiintyy lähinnä vain huolellisesti kuvakäsitellyissä selluliittivoidemainoksissa… 🙂
Juttu perustuu Oxygen-nimisessä yhdysvaltalaisessa Fitness-lehdessä ilmestyneeeen artikkeliin: Oxygen, 40/2002, Deconstructing Cellulite, by Len Kravits PhD
Lisäksi tätä juttua varten olen lukenut seuraavat artikkelit:
FitnessRx, vol. 1 / nuber 5, October 2002, The Sellulite Solution, by Douglas S Kalman, MS, RD, FACN
Muscle & Fitness Hers, June 2002, The Naked Truth, by Lisa Mulcahy
Christian Finnin The Facts about Fitness -sivut