Los Angelesin eri alueet

Los Angelesissa välimatkat mitataan minuuteissa (tai tunneissa)

Muistan kun ensimmäistä kertaa tulin Los Angelesiin. Olin ottanut lentokentältä ryhmätaksin Hollywoodissa asuvan ystävättäreni luokse. Taksi ajeli loputtomalta tuntuvien asuinalueiden läpi pysähtyen tuon tuosta päästämään matkustajia kyydistä.

Yhä vieläkin Los Angelesin koko jaksaa hämmästyttää minua. Vaikka parin vuoden aikana ajelin paljon ympäri kaupunkia, Los Angelesissa on laajoja alueita, joissa en ole koskaan käynyt. Jopa monilla niistä alueista, joilla kävin suhteellisen usein on vielä paljon näkemättä jääneitä kauppoja ja nähtävyyksiä.

Suur-Los Angeles muodostuu lukuisista kaupunginosista ja muutamasta itsellisestä kaupungista. Kaupunkien rajoja ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta huomaa — kaupunginosien rajoista nyt puhumattakaan.

Oheisessa kartassa olen ympyröinyt punaisella värillä lähinnä suuntaa-antavasti missä minulle tutuimmat kaupunginosat sijaitsevat. Siniset nuoliviivat teksteineen kuvastavat ajomatkojen kestoa eri alueiden välillä. Lyhin aika on käytännössä silloin kun tiet ovat lähestulkoon tyhjät, pisimmät ajat ruuhka-aikaan. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Losissa välimatkat mitataankin nimenomaan ajomatkojen kestoissa, ei maileissa tai kilometreissä. Oma nyrkkisääntöni oli se, että jos olin menossa johonkin tärkeään tapaamiseen, varasin ajomatkaan vähintään tuplasti normaaliajoajan verran aikaa — ja enemmänkin, jos olin menossa kauemmas ja varsinkin moottoriteitä pitkin.

Missä asua Los Angelesissa?

Seuraavat suositukset perustuvat ihan täysin omiin kokemuksiini ja mieltymyksiini. Kaupungissa on tosiaan paljon alueita, joita en tunne hyvin tai lainkaan. Sen lisäksi näennäisesti huonommasta kaupunginosasta voi löytyä muutaman korttelin kokoisia kivoja alueita. Koska Los Angelesissa joka tapauksessa liikuntaan autolla paikasta toiseen, muutaman korttelin ”turvaraja” rumempaa maailmaa vastaan usein riittää.

Suosituksia turistille

Turistina tarpeesi ovat tietenkin täysin toisenlaiset kuin henkilöllä, joka haluaa asua Los Angelesissa pysyvämmin. Los Angelesin julkinen liikenne on keskimäärin ns. hanurista, joten auton vuokraaminen on erittäin suositeltavaa. Vaikka ajatus vieraassa kaupungissa ja maassa ajamisesta voi pelottaa, Los Angelesin liikenne on siinä mielessä kesyä, että nopeudet ovat alhaisia ja iso osa ajasta menee joka tapauksessa ruuhkissa istuessa. Toisin sanoen vähän vähemmälläkin ajokokemuksella pärjää.

Vaikka Los Angelesin julkinen liikenne on mitä on, se ei ole ihan täysin olematonta ja oikein valitulla hotellin sijainnilla kaupungista saa helposti — ja eksoottisesti — ilon irti julkisia kulkuvälineitä käyttämällä.

Hollywood

Jos olet ns. perusturisti, joka tykkää katsoa nähtävyyksiä, käydä huvipuistossa ja shoppailla, silloin Hollywood on oiva vaihtoehto sinulle — varsinkin jos hotelli on kävelymatkan päässä Hollywood boulevardin ja Highland avenuen risteyksestä, jossa on Hollywood & Highlandin ostoskeskus (ehkä samaa kokoluokkaa Foorumin kanssa), Kodak Theater (jossa pidetään Oscar gaala), Kiinalainen teatteri (jonka edessä on ne julkkisten jalanjäljet jne. Hollywood & Highlandilla on metropysäkki ja myös useita bussilinjoja kulkee siitä ohi. Alueella on myös paljon hotelleja ja paikallisten suosima ulkoilualue Runyon Canyon on myös lähellä ja metrolla pääsee myös Universal studiosille.

Alue ei ole kaikkein siisteintä — ehkä Helsingin Kallion siisteysluokkaa (paikoitellen jopa Sörnäinen-henkinen) — mutta hotellivalikoima on siellä hyvä ja tosiaan paljon turistinähtävyyksiä joihin voi kävellä.

 

West Hollywood

Jos tykkäät bilettää, shopata kalliimmin, syödä vähän paremmin, hengata trendimestoissa ja/tai olet homoseksuaali, silloin West Hollywood ja erityisesti Sunset Stripiksi kutsuttu kadunpätkä on sinua varten. West Hollywood on Helsingin Punavuorta muistuttava kaupunginosa ja Sunset stripillä on puolestaan paljon kuuluisia vanhoja rokkiklubeja kuten Whisky a go go, Viper Room, Rainbow, Roxy jne. muutenkin vilkas yöelämä sekä paljon merkkiliikkeitä (kuten H&M, haha).

Santa Monica

Jos rakastat rantaelämää, sinulla on pieniä lapsia ja tykkäät porvarillisesta menosta, silloin Santa Monica on sinun valintasi. Santa Monica on siisti, sivistynyt (paitsi että siellä on kyllä aika paljon pummeja), töölö-henkinen, ja ennen kaikkea meren rannassa. Siellä on aika helppoa kävellä — kovempikuntoiset jopa Venice Beachille asti.

Venice

Jos tykkäät epämääräisemmästä meiningistä, hengaat mielelläsi hämyjen kanssa, rakastat rannalla hillumista ja vaihtoehtokulttuureja, silloin Venice Beach on sinun paikkasi. Rannan pohjoispää (eli Santa Monican pää) on kuin Sörnäinen, eteläpää (eli alue kalastuslaiturin lähellä) kuin Vallila.

Muita hyviä vaihtoehtoja: Beverly Hills luksusta halajaville (”Losin Ullanlinna”), Downtown modernista taiteesta diggaaville trendihipstereille.

Suosituksia Losiin muuttaville

Jos olet muuttamassa Losiin pidemmäksi aikaa, ensimmäiseksi kannattaa miettiä millä alueella joudut pyörimään (lähes) päivittäin ja lähteä etsimään asuntoa sen läheisyydestä tai vähintäänkin hyvien kulkuyhteyksien päästä (esim. paikkaan johtavan metroreitin varrelta). Joudut joka tapauksessa viettämään käsittämättömän pitkiä aikoja autossa, joten on turha väenväkisin lisätä autossa vietettäviä tunteja muuttamalla turhan kauas työpaikastasi.

Jos olet muuttamassa kaupunkiin koska haluat ”breikata Hollywoodissa” eli suomeksi sanottuna sinulla ei ole vielä työpaikkaa, silloin kannattaa asua alueella, jossa pyörii paljon ns. alan ihmisiä. No okei, jos nyt tarkkoja ollaan, Losissa voit törmätä ns. alan ihmisiin ihan kaikkialla, mutta erityisen hyviä alueita siihen ovat West Hollywood, Santa Monica ja Studio City.

Yleensä Los Angelesissa joutuu tekemään vuokrasopimukset vuodeksi kerrallaan, joten voi olla viisaampaa asua ensin hotellissa tai kavereiden nurkissa tai väliaikaisessa kämpässä ja tutustua vähän kaupunkiin ennen kuin sitoutuu mihinkään pysyvästi.

Hollywood

Jostain syystä Hollywood on monien kaupunkiin vasta muuttaneiden nuorien tai nuorehkojen suomalaisten suosiossa. Osasyynä siihen lienee kätevät yhteydet joka suuntaan, kohtuuhintaise(mma)t vuokrat ja ns. rento meininki, joka tuntuu esim. Kallion kulmilla asuneesta vain kotoisalta… Hollywoodissa voi jopa kävellä tuntematta oloaan (liian) uhatuksi tai oudoksi ja luonnon läheisyyteen tottuneelle suomalaiselle Runyon Canyon kaikessa pölyisyydessä ja koiranpissaisuudessaan on oikea keidas. Tai ehkä muuttoon houkuttavat mielikuvat, joita ”Hollywood” -sana herättää, vaikka glamour onkin ko. kaupunginosasta kaukana 364 päivää vuodessa. Se yksi ainoa päivä on tietysti Oscar-gaalapäivä…

Hollywood on yllättävän iso kaupunginosa. Virallisesti siihen kuuluu myös Griffith Park ja Los Felizin alue, mutta käytännössä ne luetaan omiksi alueikseen. Jos Los Feliziä ei lasketa mukaan. Hollywood on noin 6 km leveä ja 4 km korkea suikale Hollywood Hillsien etelärinteellä ja siitä etelään. Hollywoodin sisällä on omia muutaman korttelin kokoisia suojeltuja alueita. Näistä yksi on Fairfax Avenuen ja Sunset boulevardin kaakkoiskulmassa oleva Spaulding Square, jossa itse asuin vuoden ajan.

West Hollywood

Jos Hollywoodin meno tuntuu liian karulta, silloin siistimpi ja trendikkäämpi West Hollywood voi olla hyvä vaihtoehto — varsinkin jos sattuu olemaan homoseksuaali. WeHon miinuspuolena on vastaavasti korkeampi vuokrataso, mutta kyllä sieltäkin löytyy myös edullisempia — lue: kulahtaneempia alueita, varsinkin Hollywoodin kainalosta Fairfax avenuelta itään, Santa Monica Boulevardin ja Melrose Avenuen tienoilta. Kyseisellä alueella myös runsaasti venäläisiä, mikä voi olla joko ahdistavaa tai kotoista, omista mieltymyksistä riippuen.

Studio City

Studio city on ”laakson” eli San Fernando Valleyn West Hollywood, mutta siedettävämmällä hintatasolla.

Los Feliz ja Silverlake

Hollywoodista itään oleva Los Feliz oli jossain vaiheessa trendikkäiden mutta köyhien hipstereiden suosimaa aluetta, mutta kohonnut hintataso on ajanut heidät Los Felizestä etelään olevaan Silverlakeen. Los Felizistä ja Silverlakesta löytyy hauskoja kukkulalla olevia taloja ja jälleen omanlaisensa meininki. Los Felizin kukkuloilta löytyy kalliita jättitaloja — muun muassa Brad Pittin ja Angelina Jolien Los Angelesin koti on täällä.

Los Felizin kyljessä oleva Griffith Park on kuin Helsingin keskuspuisto: iso ja metsäinen. Sen keskellä kököttävä Griffith Park Observatorium on monista leffoista tuttu maamerkki.

North Hollywood ja Downtown

North Hollywood ja Downtown ovat (modernista) taiteesta, teatterista ja budjetista tietoisempien valinta. North Hollywood on itse asiassa San Fernando Valleyssa eli laaksossa. Downtownissa on paljon loft-asuntoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top