1. Hollywood-kyltti

Hollywood-kyltin bongaaminen on helppoa. Riittää että ajat Hollywoodin suuntaan ja katsot Hollywood Hillseille. Hollywood-kyltti sopii hyvin Losin symboliksi, sillä se oli alunperin pystytetty HOLLYWOODLAND-asuinalueen mainokseksi. Vuonna 1923 pystytetyn kyltin oli tarkoitus olla pystyssä vain pari vuotta. Hollywoodlandin alapuolella oli iso piste, jonka tarkoituksena oli vetää ihmisten huomio puoleensa. Kyltti oli valaistu 4000 20-watin sähkölampulla, jotka syttyivät ja sammuivat niin, että ensin syttyi ”Holly”, sitten ”wood”, sitten ”land” ja lopulta piste. Voi vain kuvitella miten ihmeelliseltä kyltti on näyttänyt sen ajan ihmisten silmissä.

1932 kyltti sai ensimmäisen itsemurhauhrinsa, kun 24-vuotias näyttelijätär Peg Entwistle hyppäsi H-kirjaimen päältä alas. Hänen uransa oli alkanut lupaavasti mykkäelokuvissa, mutta sitten äänielokuvat olivat tulleet ja pilanneet kaiken. Tai niin hän luuli. Elämä on elokuvia ihmeellisempää: Pegin kuolemaa seuraavana päivänä hänen kotiinsa saapui Beverly Hills Playhousesta kirje, jossa hänelle tarjottiin isoa roolia näytemässä, joka kertoi itsemurhaa suunnittelevasta naisesta…

1940-luvun alussa lama ajoi kiinteistöbisneksen alas ja kyltti maineen siirtyi Los Angelesin kaupungille. Kylttiä ei ollut huollettu vuosiin ja lopulta H-kirjan ehti kaatua, ennen kuin Hollywoodin kauppakamari otti kyltin pelastamisen asiakseen. ”Land”-osa poistettiin, H-kirjain nostettiin pystyyn ja 1950-luvun alkaessa kyltti oli saatu uuteen uskoon.

Parikymmentä vuotta myöhemmin kyltti oli taas huonommassa kunnossa kuin koskaan. Lopulta 70-luvun loppupuolella julkkikset kuten Hugh Hefner ja bändi Fleetwood Mac järjestivät hyväntekeväisyystilaisuuksia kyltin kunnostamisen rahoittamiseksi. Vanhat kirjaimet olivat niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin poistamaan. Ensimmäistä kertaa 55 vuoteen Hollywoodilta puuttui sen tunnus kokonaisen kolmen kuukauden ajan.

Yli 30 vuotta myöhemmin — 2010 — Hugh Hefner oli mukana hankkeessa, jossa ”Hollywood-kyltin säätiö” osti kyltin takana olevat maa-alueet sen varmistamiseksi, että kyltti saa kököttää omassa ylhäisessä yksinäisyydessään Mt. Leellä.

Vaikka kyltin voi nähdä hyvin laajalla alueella — kiitos Los Angelesin matalien talojen ja suorien teiden, helpoimmin kyltistä saa hyvät kuvat Sunset Ranchin parkkipaikan yläpuolelta.

[gmap address=”3400 N Beachwood dr, Los Angeles, ca” latitude=”34.130474″ longitude=”-118.314815″ zoom=”10″ popup=”true” controls=”true” maptype=”HYBRID”]

Parkkipaikka on N Beachwood Driven ihan päässä (seuraa vain tietä mäkeä ylös) oikealla puolella. Jos seisot parkkipaikalla niin että Ranch on vasemmalla puolellasi (eli ylämäessä) ja kaupunki on oikealla puolellasi (eli alamäessä), huomaat että parkkipaikan oikeasta etukulmasta lähtee ylös pieni polku. Tsägällä näet muita turisteja tulemassa tai menemästä sinne kamerat kaulassa. Kävele polkua ehkä 20 metriä ja nouse oikealla puolella olevalle pikku nypykälle, niin voit ottaa kuvasi. Tällöin kuvakulma on sellainen kuin oheisessa kuvassa.

Voit myös seurata polkua ylös vasemmalle ylämäkeen pari sataa metriä, jolloin saatat saada vieläkin paremman kuvan. Huhujen mukaan samaa polkua jatkamalla kohti kylttiä noin 40 minuutin ajan ylämäkeen voisi päästä lähestulkoon kyltin juurelle. En ole toistaiseksi kokenut tarvetta kokeilla löytää reittiä.

HUOM! Parkkipaikka on todella pieni ja ihan tukossa iltapäivisin ja varsinkin viikonloppuisin. Paras aika käydä ottamassa kuva onkin arkiaamupäivänä kun smog ei ole vielä sumentanut taivasta.

Sunset Ranch on muutenkin tsekkaamisen arvoinen paikka hevosineen, kanoineen ja riikinkukkoineen, varsinkin jos satut olemaan lasten kanssa liikenteessä.

Jos on vielä laiskempi, voi käydä näppäämässä kuvan Hollywood & Highland kauppakeskuksen keskusaukion toisesta päädystä.

Lähde merkin historiaan: Hollywoodsign.org

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top