Paranna parisuhdetta

Useimmat raskaaksi tulemista suunnittelevat ovat jo parisuhteessa tai ainakin haluavat tehdä lapsensa parisuhteessa. Hauska, rento ja intiimi parisuhde voi helpottaa radikaalisti niin raskaaksitulemista, raskausaikaa ja vanhemmuutta.

Kun tunnemme olevamme läheisiä kumppanimme kanssa, seksin aloittaminen ja siitä nauttiminen voi olla luontevampaa.

Kun emme tunne tarvetta ottaa stressiä mistään, mitä kumppani tekee tai ei tee, vaan annamme itsellemme luvan olla leikkisiä, iloisia ja täynnä rakkautta kumppanimme seurassa, kehomme on otollisemmassa tilassa raskaaksi tulon kannalta. Sen lisäksi äidin stressitasot raskauden aikana — varsinkin raskauden viimeisellä kolmanneksella — vaikuttavat lapsen hermoston kehittymiseen.

Raskausaikana ei yleensä voi välttyä tunnekuohuilta ja mielialan radikaaleilta heilahteluilta mm. korkeiden hormonitasojen, verensokerin heilahtelun, väsymyksen ja mahdollisten muiden raskauteen liittyvien fysiologisten tekijöiden vaikuttaessa mielentiloihin. Parisuhteiden kestävyyttä tutkineen John Gottmanin mukaan kukoistavissa parisuhteissa jokaista negatiivista kommenttia kohden lausuttiin vähintään viisi hyvää ja kaunista asiaa toiselle. Mitä paremmin ymmärrämme sitä, miten tunteemme ja ajattelumme toimivat, sitä helpommin voimme välttää turhia riitoja ja antaa anteeksi toisillemme hetkelliset hermoromahdukset ja kiukkupuuskat.

Jos raskaaksi tuleminen kestää tai ensimmäiset yritykset päättyvät keskenmenoon tai kohtukuolemaan, hyvä parisuhde voi toimia patjana pettymystä ja surua vastaan vastaan ja yhteinen koettelemus voi lähentää puolisoita entisestään.

Varsinkin ensimmäiset kuukaudet synnytyksen jälkeen voivat olla haastavaa aikaa. Mahdolliset yövalvomiset ja ylipäätään uusi elämäntilanne voi kiristää hermoja. Jos äidin mieli on hormonaalisista syistä alhaalla, puolison ymmärtämys ja tuki on korvaamatonta.

Harva pariskunta selviää lapsen kasvatuksesta ilman jonkinlaisia näkemyseroja. Kun osaamme keskustella toistemme kanssa oikeassa mielentilassa, voimme helpommin löytää yhteisen linjan lastenkasvatuksessa ja yhteiselämän järjestämisessä perheenlisäyksen jälkeen.

Kuinka parantaa parisuhdetta

Supercoach Academyn perustaja Michael Neill suosittelee vain yhtä parisuhdeopasta — opettajani George Pranskyn The Relationship Handbookia.

Olin kuullut kirjasta jo vuosia sitten, mutta jostain ihmeen syystä lykkäsin siihen tarttumista aina siihen asti, kun George vaimonsa Lindan kanssa oli opettamassa meitä. Michael Neill on ollut 20 vuotta yhdessä Nina-vaimonsa kanssa ja kaiken kuulemani ja näkemäni perusteella heidän suhteensa on hyvin tasaveroinen ja tasapainoinen.

George ja Linda ovat olleet yli 30 vuotta yhdessä, vaikka suhteen alku oli kaikkea muuta kuin ruusuinen. Kolme ensimmäistä avioliittovuotta pariskunta kinasteli, väitteli ja riiteli omien sanojensa mukaan jopa 85 % ajasta, vaikka olivat koulutettuja psykologeja. He olivat avioeron partaalla, kun he päätyivät kuuntelemaan Sidney Banksia, kolmen prinsiipin mallin keksijää. Keskustelut Sidneyn kanssa saivat heidät näkemään, mikä heidän parisuhteessaan oikein mätti. Seuraavat 27 vuotta heidän parisuhteessaan ovatkin sitten olleet erittäin läheisiä, lämpimpiä ja intiimejä.

Oma parisuhteeni alkoi samoin äärimmäisen myrskyisissä merkeissä. Intohimoinen rakastuminen ja hyvien hetkien hienous onnistui pitämään meidät yhdessä ensimmäisen vuoden ajan. Tuolloin todennäköisesti 75 % kommunikaatiostamme oli negatiivista.

Toisena vuonna eräät tekemistäni havainnoista vähensivät draamaa ja lapsi liimasi meidät tiukemmin yhteen. Huonon kommunikaation määrä tippui 10 %. Kolmas vuosi oli ehkä hieman parempi kuin toinen vuosi, mutta aika ajoin ajauduimme yhä hirveisiin tappeluihin, joka oli lähtenyt liikkeelle jostain mitättömän pienestä asiasta.

Sitten menin Supercoach Academyyn, sain suuren ahaa-elämykseni inhimillisen kokemuksen luonteesta Georgen ja Lindan luentojen ansiosta ja luin ensimmäiset 17 sivua Georgen kirjasta.

TADAA! Koulussa saadut opit ja kirjan ensimmäiset luvut saivat minut näkemään kristallin kirkkaasti missä menimme harhaan.

Tänä päivänä parisuhteemme on intiimimpi, rakkaudellisempi, hauskempi ja kevyempi kuin koskaan ennen ja kuin yksikään aikaisempi parisuhteeni.

Kyllä, mielialamme vaihtelevat samaan malliin kuin ennenkin, ärjähtelemme toisillemme lähes päivittäin, mutta nyt jokaista ikävää tai kriittistä kommenttia kohden on vähintään 10 kaunista kommenttia.

Mieheni ei ole lukenut kyseistä kirjaa, emmekä ole edes keskustelleet sen sisällöstä. Mieheni ei myöskään ole kiinnostunut mielialojen vaikutuksesta ajatteluumme ja hänelle ”se on vain ajatus” on lähinnä sarkastinen kommentti, jonka hän heittää minulle jos hermostun. Toisin sanoen yhden ihmisen näkökulman muutos on aiheuttanut koko muutoksen parisuhteessamme.

Minä en ihan oikeasti voinut edes kuvitella, että parisuhteessa eläminen voisi olla näin hienoa. Minä en tiennyt että jonkun kanssa voisi olla näin läheinen. Minä en tiennyt että elämä voisi olla näin kivaa.

Seuraavilla sivuilla esittelen ajatuksia jotka olen saanut joko suoraan Pranskyiltä ja muilta opettajiltani tai itse hoksannut alettuani ymmärtää niin inhimillisen kokemuksen kuin parisuhteiden todellista luonnetta.

Tähän asti ilmestyneet osiot:

Herättikö juttu ajatuksia? Kommentoi rohkeast!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.